![]() |
Koji likovi, kao oni imaju svoje uvjete i to je to. Tako su mi odgovorili.
Pa može on napisati što god želi u njima, kada je zakon iznad toga. Evo dobio sam mail od prava potrošača gdje piše da se to i dalje smatra kupnjom na daljinu, što i je. A ok, ja sam prijavio na MINGO pa ćemo vidjeti čija mama crnu vunu prede, tko rano rani i te fore :) |
Jos jedan podsjetnik da svoje novce ostavite u nekom drugom shopu. Zadnju kupovinu sam napravio kod njih davne 2012-te. To je bilo u onoj eri kada im nije bio problem na racunu prikazati jamstvo duze od 24mj :D
|
Često svratim u ovaj PDF kako bi vidio što radi udruženje mazohista Hrvatske. Nakon zadnju kupnje su mi otišli na crnu listu zauvijek... Ostalima sretno...
|
Evo ne znaju niti ispravno napisat plaćanje. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...20815491cd.jpg
Poslano sa mog SM-A528B koristeći Tapatalk |
Čisto da pitam...
Ja sam uređaj vratio u poslovnicu u ZG i mailom poslao zahtjev za jednostrani raskid ugovora. Jel bih trebao možda uzeti uređaj i poslati ga poštom u Sisak zajedno sa tim zahtjevom? Tako im piše u uvjetima. Ili je i ovako dovoljno? |
Ja ne znam zasto se zahebvate s poslovnicom ako imate problema s njima. Pa brate, naruci online, cekaj, plati, preuzmi. Ako ne valja, zapakiraj, napisi na mail da odustajes u zakonskommroku od 14 dana, posalji im obrazac raskida, posalji paket i cekaj novac. Znate da je shop takav kakav jest , i dalje ponavljate iste greske
|
Naručivao sam prije od njih pa sam mislio da je sve ok, iako sad nisam neko vrijeme, nisam čitao teme o njima prije nego sam naručio.
Moja greška. |
Citiraj:
žao nam je na nastaloj situaciji. Na žalost povrat kupljene robe nije moguć što je i navedeno u našim uvjetima poslovanja, osim ukoliko nije dogovoreno ili ukoliko se ne radi o kupnji na daljinu. Ukoliko smo u mogućnosti nastojimo kupcima izaći u susret kada proizvod žele zamijeniti za neku drugu robu u toj vrijednosti ili većoj uz nadoplatu (ukoliko smo uređaj imali na lageru ili ako je naručen za kupca ali djelatnici procijene da će se prodati u 10ak dana, uz uvjet da nije korišten i da je originalno zapakiran). Uglavnom mijenjamo memorije i sličnu robu jer ih je jednostavno pregledat i testirati i ne može se mijenjati konfiguracija od strane korisnika. Robu koju nije moguće provjeriti jednostavnim pregledom uglavnom ne primamo nazad jer da bi ju ponovno mogli staviti u prodaju potrebno je barem pola sata rada tehničara u servisu što nam nije financijski isplativo (dok provjeri pakiranje i dodatnu opremu, mora provjeriti uređaj, mora pregledati konfiguraciju i postaviti na tvorničke postavke i sl...) a ponekad je potrebno nositi uređaj i u vanjski servis na pregled. Ako ste tražili zamjenu za drugi uređaj a odbijeno je molim da dostavite broj računa kako bi mogli provjeriti jer ne vjerujemo da bi u servisu odbili bez razloga. Također ako je ugovor pokrenuti daljinskim putem a zaključen je u poslovnim prostorima trgovca tada se ne primjenjuje pravo na jednostrani raskid ugovora niti način plaćanja ima veze sa time. Kako mi prije nismo čuli za tu uredbu niti smo znali da se EU direktive primjenjuju kod nas a i obzirom da ni inspektori nisu bili upoznati sa istom, slali smo upit u ministarstvo i dobili smo odgovor 10.06.2021. gdje je napisano kako u tom slučaju kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora. Pitanje Ukoliko putem emaila dobijem pisanu ponudu trgovca koju sam uplatio internet bankarstvom i zatim sam u trgovini (poslovni prostor trgovca) osobno preuzeo narucenu robu pri cemu sam vlastorucno potpisao ugovor, da li imam pravo na jednostrani raskid ugovora u roku 14 dana? Odgovor Sukladno članku 5. točci 27. Zakona o zaštiti potrošača („Narodne novine“, broj: 41/14, 110/15 i 14/19, u daljnjem tekstu: Zakon), »ugovor na daljinu« je ugovor sklopljen između trgovca i potrošača u okviru organiziranog sustava prodaje ili pružanja usluge bez istodobne fizičke prisutnosti trgovca i potrošača na jednome mjestu pri čemu se do trenutka sklapanja ugovora te za sklapanje ugovora isključivo koristi jedno ili više sredstava daljinske komunikacije. Sukladno Direktivi 2011/83/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pravima potrošača, koja je implementirana u Zakon o zaštiti potrošača, ugovor koji je pokrenut sredstvom daljinske komunikacije, ali je konačno sklopljen u poslovnim prostorijama trgovca, ne smatra se ugovorom na daljinu, pa slijedom navedenog potrošač nema pravo na jednostrani raskid ugovora iz članka 72. Zakona kojim je propisano da potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen na daljinu u roku od 14 dana. |
Citiraj:
|
Citiraj:
ili drugi pravilnik/zakon koji je na snazi? Vi ste citirali dio navoda, koji je dio citati prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača, isti nije na snazi u RH. https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/46516 Svi drugi trgovci, trgovine moraju primiti natrag proizvod u slučaju da je kupljen na daljinu (plaćen online, ne fizički u poslovnici), bitno je mjesto sklapanja ugovora, odnosno plaćanja. Ako je plaćanje i ponuda/uplata bila online, to je ugovor na daljinu. Da li si došao preuzeti plaćeni proizvod u poštanski ured, skladište trgovca, kod mamine prijateljice na kiosk, nema utjecaj. Svi drugi trgovci, moraju primiti mobitel, tipkovnicu, router ili bilo koji uređaj u povratu (14 dana od kupnje na daljinu) i u roku 14 dana vratitit novce. Jedino Protis "Robu koju nije moguće provjeriti jednostavnim pregledom uglavnom ne primamo nazad" Sramota za vlasnika kao i cijelu trgovinu. Nakon ovakvih izjava, pa i na forumu ja ne bi više ništa kupio. Oni su "iznad" zakona, pravilnika a i normalnog poslovnog ponašanja. Treba ih masovno prijavljivati DI da im opale veliku kaznu pa im više ne bi palo na pamet, svima raditi APP metodu i da samo za njih zakon ne važi. |
Citiraj:
|
čudno da u mall.hr to nisu poslali, tamo redovito plaćam kod preuzimanja i vraćam unutar 14 dana (pod redovito mislim par puta godišnje)
|
Citiraj:
Da sam ja u pravu. Mene samo zanima gdje to piše u Zakonu o zaštiti potrošača, ovo je Direktiva koja nije još usvojena koliko mi je poznato. Ma iskreno, zaboli me, prijavio sam ih na MINGO i tržišnoj inspekciji pa ćemo vidjeti. A mogli smo se lijepo dogovoriti. |
Takodjer i u Linksu. Web placanje, besplatna dostava u poslovnicu, osobno preuzmem na salteru i imam mogucnost raskida ugovora. Provjereno.
Naravno, Links je tu korak ispred jer imaju sredjen pregled vracenog proizvoda, pa se treba strpiti par dana prije nego odluce o vracanju novca. Godinama vrijede ista pravila za svih, samo Protis ima pravila ispred naseg vremena :) |
Citiraj:
Upravo sam pročitao najaktualniji Zakon; ujedno i članak 72. i ja to ne vidim. Pričam o toj direktivi. Ako ne postoji u Zakonu, ona je podložna Zakonu, u kojem to ne piše... Znači u Zakonu piše jedno, direktiva direktno kontradiktorno mijenja članak 72. ... Kakve gluposti ću još tu pročitati. |
Pravdaju se još nepostojećom stavkom. (koja nije još u zakonu a možda će bit a možda neće bit). Samo nepopuštajte i na MINGO.
Poslano sa mog SM-A528B koristeći Tapatalk |
Kako su i ostali građani slali mailove Ministarstvu, čije službene dopise i da je tumačenje zakona da je kupnja na daljinu i plaćanje online i preuzimanje u poslovnici.
Molim da objave screenshoot e-maila, s koje adrese i tko se potpisao na takvo tumačenje. Jer ovako ja mogu tvrditi da sam dobio e-mail od "Vlade" da za "ag008 vrijedi da može vratiti 3 godine". To ne piše u nijednom zakonu i pravilniku ali pošto sam dobio od "Vlade" mora da vrijedi. |
Citiraj:
Ili sam nešto krivo pokopčao? Poslano sa mog Samsung S9+ koristeći Tapatalk |
Citiraj:
U mom slučaju je Links provjerio ispravnost rutera jer sam spomenuo da "ne zadovoljava moje potrebe po pitanju stabilnosti mreže" nešto u tom stilu. Ne znam je li to standardna procedura za sve uređaje. Nije ni neka cifra bila, 400tinjak kn. U jednu ruku razumijem i podupirem provjeru ispravnosti. Ne podupirem izgovore da se povrat robe kategorički odbija jer "pola sata rada tehničara u servisu nije financijski isplativo". |
Citiraj:
|
Citiraj:
Da pojasnimo: Naručen s weba, plaćen u poslovnici i preuzet u poslovnici - nije ugovor na daljinu. Naručen s weba, plaćen preko weba i preuzet u poslovnici - Ugovor na daljinu. Naime, Sklapanje ugovora je ponuda i prihvaćanje iste (u ovom slučaju je to uplata). Isporuka artikla je samo izvršenje obveza iz tog ugovora. |
Ja isto mislim da je tako, ali oni iz protisa to tumače drugačije.
Ponuda mi je prihvaćena nakon plaćanja preko neta, a to i jest ugovor (na daljinu). To što se ti trebaš potpisati da si preuzeo artikal nije ugovor. |
Ma nije meni vrag dao mira, jučer sam se ja malo raspitao po ovim krugovima odvjetnika i zakonadavlja. :D
Protis takve gluposti piše da je to čudo. :D Pozivaju se na prijedlog izmjene Zakona, to je prvo. Drugo, i da je prijedlog prihvaćen, opet je to ugovor na daljinu. :D |
Nema drugo nego ih prijavit ako ne prate zakon a onda jos obraza doc ovdje i lagat.
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
treba im zaspamat gugl rivjuove sa našim iskustvima, to ljudi gledaju, pcekspert se ne gleda
|
Takvo tumačenje sam ja dobio davno od ministarstva. Ako je prihvaćeno plaćanjem smatra se ugovorom na daljinu. Da ne budemo zlonamjerni recimo ovako - jedan inspektor je dao krivo tumačenje jer nije dobro skužio o čemu se radi, što ne znači da kad vi prijavite da će biti tako.
Dakle prijava i svakako poslje riješenje da vidimo hoće li Protis ili neće vratiti pare. |
Citiraj:
mislim da nas dosta u ovoj temi ima jedan ili više neugodnih susreta s njima i imamo materijala za nešto napisati. |
Evo mali update moga slučaja:
Protis mi je vratio novce. Tumačenje: Radi se o ugovorima koji su sklopljeni putem organiziranog sustava prodaje i tada imam pravo na jednostrani raskid ugovora. Oni su sada tražili dodatno tumačenje toga, ali su mi svejedno vratili novce. |
S obzirom na svo Protis kukanje, evo da ja dam jedan (vrlo pozitivan) osvrt.
Poslao mail s upitom za dobavljivost relativno opskurnog proizvoda. Dobio odgovor za 3 minute, nakon jos jednog maila s moje strane, ponudu ponovno za 3 minute. Proizvod je bio isporucen tocno kada su rekli da ce biti (za 2 dana, s time da objektivno, moglo je biti i "treci" dan s obzirom da je ponuda placena izvan rada platnog prometa lijepe nase). Sve u svemu, cisto, jednostavno, lako, brzo i bez previse tlake. Nota bene, proizvod je bio ~200€ jeftiniji nego u prvoj sljedecoj trgovini na Nabavi. |
nitko nije imao problem sa kupovinom tamo, nego post kupovinom :D
|
Misliš? Neodgovaranje na upite preko mailova, nejavljanje na telefon itd. :D
Možda su se popravili :) |
https://www.protis.hr/products/detai...t--4-gb/187306
Ajde ispravite opis i izbacite 6600 XT iz naziva. Nova vrsta navlakuše za klikanje? :D |
Još jedno "dobro" iskustvo s protisom, grafa objavljena sa cijenom od 7999kn, drugi dan dobivam ponudu na 8989...
https://imgur.com/a/g52yGlZ Zvao sam ih ali ništa, kao da nema šanse da ide za manje, da im je mala marža itd. Uglavnom trebao sam biti pametan i odmah platiti visom, lekcija za drugi put. |
lijepo sliku ovu + sliku ponude pošalji na http://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp
|
Citiraj:
Bok, thnx, misliš da imam osnove? Na njihovim stranicama piše jedino ovo, po meni ta razlika ne spada pod značajnu: Citiraj:
|
Citiraj:
|
Znači kupio na webu, platio karticom, predomislio se prije nego što su mi poslali za Rijeku, poslao mail da im uštedim poštarinu da ni ne šalju, kažu ne može, oni su već naručili artikl.
Da bi zakon o zaštiti potrošača funkcionirao, da li moram primiti stvar pa odmah neraspakirani poslati nazad ili mogu jednostavno ne primiti isporuku od Overseasa i riješeno? |
Ma pošalji im mail da raskidaš ugovor sklopljen na daljinu i da nećeš preuzet paket i bok.
|
Pa jesam, pitanje je da li to može, pošto ugovor još tehnički nije ni sklopljen, odnosno počinje teći tek od isporuke uređaja (14 dana za povrat vrijedi od isporuke uređaja, ne od dana kupovine)...
Pa je pitanje da li moram primiti uređaj da bi se mogao pozvati na taj zakon ili mogu jednostavno ne primiti. |
Citiraj:
Ako se rade grbavi, preuzmi, vrati. Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:13. |