![]() |
Citiraj:
kao i sa svakog drugog kontrolera, HBA itd... |
dobro je da ima jos ekipe to jest da nisam jedini koji je pao pod nekakav hype. :)
|
hmm, po meni to nije nikakav hype, dobio sam sa ssd-om točno ono što sam i očekivao. storiđa mi ni netreba jer imam kombinirano po vanjskim diskovima još 2Tb i ovo je upravo ono na što sam htio potrošiti pare....sad pričamo o neisplativosti ssd-ova a ne sjećamo se vremena od pred 6 godina kad su standardni hdd-ovi koštai isto kao i današnji ssd-ovi istih veličina. ovaj od 100Gb mi je taman veličine za sve aplikacije koje mi trebaju + par igara, a storage će se u budućnosti kupovati na kile
|
Citiraj:
Moja mašina prije 20 godina je koštala 3000 DEM, nije bila ništa posebno, ali je služila svrsi. Koji je smisao usporedbe cijena? Nikakav. Da stavimo jake radne stanice od 20+ kkn svakom onom tko surfa webom, da li bi primijetio? Bi. Da li ima smisla? Ne. Ista stvar je i SSD-om, jako malo ljudi ima realnu potrebu za njima, a da će svatko vidjeti napredak, hoće. Da li ću ga ja, recimo, kupiti sebi za poslovno računalo ili doma u slijedećem kraćem razdoblju? Ni u ludilu. |
Budući da je ova tema postala već dosta velika, trebam prijedloge kako je podijeliti. Po tipu memorije (SLC i MLC), kapacitetu ili nečem drugom? Po proizvođaču nema smisla jer ih ima previše...
|
Mislim da SLC sekcija trenutno i ne bi previše imala smisla kad gotovo da se ne vode i nikakve rasprave o njoj.
Kako ti misliš podjeliti? Pod Storage staviti SSD podforum, pa onda ovo ostalo ili? |
Eventualno podforum SSD pa sve podijeliti na novosti, pitanja koji kupiti i možda dio gdje ljudi tipkaju iskustva i takve stvari.
|
A možda pa kapacitetu, tako je podjeljen i forum za ostale diskove
|
SSD-ove ako treba dijelit onda jedino po proizvođaču kontrolera i generaciji kontrolera, a tek na kraju po kapacitetu.
|
Ne kužim šta se bunite na prednosti SSD diska...
Imao sam na tjedan dana 80gb Intelov X25-M i rad s njime je bio znatno ugodniji nego s HDD-om. Tišina računala, vrijeme dizanja, instaliranje programa, dizanje photoshopa i popratnih programa.... ono, čista uživancija. I onda nakon toga se vratio na svoj Green koji em se glasa em je spor u pm. |
Možete li mi preporučiti SSD cijene do 700-800 kn, da je kvalitetan i što većeg kapaciteta, tj. najbitnija mi je kvaliteta pa me zanima koliko mogu očekivati GB za tu lovu?
|
30-40gb a "kvaliteta" se uvijek svodi na performanse koje su za tu cijenu uvijek najlošije...šta kapacitetniji ssd bolje su i brzine i sve ostalo
40gb je puno premalo osim ako ga misliš stavljat u lap i vozit na njemu par programa Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
tnx na odgovorima, ništa onda za sada od kupnje...
|
za više od toga prvo sljedeće bi bio corsair nova 64Gb po nekih 950kn
|
Citiraj:
|
Ne treba se bojati kupnje SSD-a.prije je bilo problema,ali sad ne žalim što sam ih kupio...
|
Ja sve nekako čekam da ti SSD-ovi pojeftine da si mogu priuštit jednog za po doma,a ono ništa :D
Mislim, idu sve jeftiniji iz godine u godinu, ali nema značajnijeg pojeftinjenja. Imam komp sa 8 giga memorije, 3 Ghz dual core procesorom i realno tu nemam potrebe išta mijenjat ili nadograđivat. Jedino bi osjetio razliku da za programe i OS stavim SSD disk. Nisam gledao skoro godinu dana SSD diskove i još uvijek mi je to preskupo. Budući da imam dva OS-a trebao bi mi SSD od 250 GB koji bi podijelio na dva OS-a, a tako nešto je još uvijek astronomski skupo za mene. |
Sto ce ti 250gb?
Ako gore ide samo OS onda mozes glatko uzet 128gb, za svakog po 64gb i ostavis si hard disk za podatke. Ne znam koliko bi trebali bit veliki programi da nebi stali na minimalno 45gb koliko bi ti ostalo kad bi OS instaliro |
Citiraj:
Gore bi išli Winsi + OSX, svaki od njih s paletom video edit i photo programa, plus na Winse bi išle i dvije tri igre. Samo Iphoto sa slikama na OSX-u ima oko 20 gb. Jer, da samo OS stavim na SSD, bez tih nekih programa i baza s kojima često baratam, nisam niš napravio, jer komp ionako rijetko palim i rijetko dižem OS. Nije mi SSD nešto pod mus za kupit, no od pojave SSD-a do sad mislio sam da će se cijene više približit HDD-ovima. Kad bi dobar SSD od 250Gb mogao kupiti za cca 1.000,00 kn, to bi već bila dobra investicija. Izgleda da se mora pojaviti i next best thing nakon SSD-a da bi ovi počeli s padom cijena. |
Citiraj:
Cca 100 GB slobodno, znači 250 je praktički minimalna veličina. E sad, imam problem: ako stavim toliki SSD, trebao bih nekog da mi objasni kako opravdati kupnju. Stavljanje "diska za podatke" preko USB-a (ili na neki drugi način) ne hoda, praktičnost mi je važnija. Brzina HDD-a više nego dovoljna (7200, nema nekih ozbiljnih problema s brzinom, hibernacija i ostalo), poslovna svrha, nema igrica i sličnih gluposti, nema još bitnih podataka koji bi odlučivali o izboru... |
heh, nisam prico za laptop, to je vec druga prica...ali opet, sad imas 250gb pa zato i koristis puno mjesta, da ti netko stavi SSD nutra od 128gb, nebi bilo idealno, ali siguran sam da bi se snaso :)
Citiraj:
a to da su skupi ko zlato...jesu, slazem se ja vec mjesecima pikiram neki od 60GB samo za OS, ali skoro 1000kn za 60gb mi je suluda investicija jos uvijek |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
ma i nije opravdana, nemoguce je opravdat osim ako imas viska love...
eventualno sta bi se isplatilo je neki 60gb ssd na koji bi iso 1 OS sa svim programima i eventualno jedna-dvije igre ako bi stalo i koristit obican hard za storage, to je najisplatljivije jer bi vidio sva ubrzanja ssd-a, za najmanje love Citiraj:
|
Ja sam presao sa raid 0 na dva F3 1TB Samsunga na Mushkinov Calisto 60 Gb SSD kao sistemski disk za Win 7 + programi i dvije igre, i mogu reci da je ubrzanje stvarno osjetno u svakodnevnom radu. Nije mi zao tih 1100 kunjerosa koliko me kostao.
Ko se jednom navuce na SSD nema vise natrag... |
Imam problema sa svojim X25-M G2, jucer mi nije htjelo bootat windowse iz cista mira, dan prije sve uredno radilo, i nakon raznih pokusaja ozivljavanja odustanem i krenem ih nanovo instalirat ali prilikom bootanja sa dvd-a i pokretanja instalacije ona se smrzne na ekranu "starting setup" i ne mice se.
Onda sam pozva prijatalja sa laptopom i spojili smo disk preko usb-a, i uredno ga ocita i moze se s njim radit, nakon toga ga formatiramo "rucno" iz windowsa i ja ga vratim u komp i pokusam opet instalaciju windowsa. Ovaj put instalacija krene ali ne mice se od 0% i nakon par minuta izbaci error: "Windows could not format a partition on disk 0... error code 0x80070057" Nakon toga zamjenim mjesta, odnosno sata kabele ssd-a i 1.5TB hdd-a i ponovo pokrenem instalaciju, ovaj put sve uredno prođe i windowsi se instaliraju. Poslije sve vratim kako je i bilo testiram disk sa SSD Toolbox-om i kao sve je u redu. Ali danas primjetim da mi je PC cudno "spor" odnosno dok ssd nesto vrti nemoguce je bilo sta drugo radit na njemu. I krenem provjerit performanse sa "As SSD" benchom i dobijem ovo: -Prvi put se program smrzne i ne reagira: http://www.pohrani.com/t/11/3P/4KvRfZ3L/1/capture.jpg -Nakon saltanja kabela i raznih kombinacija svaki put prođe test, vratim nakon toga kabele kako su bili i opet prođe test, ali uvijek sa slicnim rezultatom: http://www.pohrani.com/t/2f/b1/3mMFS...ntel-ssdsa.jpg A ovo je normalan rezultat nekog momka iz "As SSD" teme: http://www.pohrani.com/t/2O/mk/4y7nEf2e/asssd.jpg Buni me to sta kad zamjenim mjesta na maticnoj ssd-u i hdd-u on kao "proradi" onda vratim sve na staro, on opet normalno radi a prije 3 min tako nije htjelo bootat windowse i "write" mu je ko floppy disketi. Primjecujem da mi je ovaj zeleni broj drukciji "Offset/Alignment @ 4k Cluster", iako neznam sta to znaci znam da treba bit 1024K ali nije. I sad ja ne kuzim koji mu je bog, ima li neko ideju neku ? Da ga reklamiram ili ne. |
Jedan rez, malo slabiji ti je IDE a drugi ACHI i to je normalno. Upali ACHI u biosu i disk ce ti radit normalno.
Jedino ak ti iz nekog razloga u win nije upaljen ACHI. Ona ga moras upalti jer ce ti se desavat ovo sa zamrzavanjem kad upalis ACHI u biosu a u win ne. |
Citiraj:
Sad je bolje, hvala. Sorry na kronoloskom romanu. I dalje ne kuzim sta mu je jucer bilo i zasto je danas onako bijedno radija na momente, AHCI nije u windosu bija upaljen. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:22. |