PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

pci_e3x 23.09.2015. 01:26

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2830644)
ovo me vec par dana muci, kad idem updejtat ovo izbaci

http://i.imgur.com/DiM57Fh.jpg

stalno odem retry, pa kao krene download al na 0% dobijem retry

Ista stvar... Jedino jos nisam probao restart napravit, neda mi se gasit lap (ni na minut :D ). Jesi ti probao restart pa onda retry?

mamutarka 23.09.2015. 01:55

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 2830799)
Ista stvar... Jedino jos nisam probao restart napravit, neda mi se gasit lap (ni na minut :D ). Jesi ti probao restart pa onda retry?

fixao sam, manualno skini apdejt http://download.windowsupdate.com/d/...358aceab49.msu

instaliraš i sad mi je ok

catroot 23.09.2015. 10:25

Imam sljedeći problem pa možda netko zna riješenje. Kad u power options podesim da kad spustim ekran na laptopu da se ništa ne događa znači da ne ide sleep itd, e sad kad se spojim sa chrome desktop remote ili teamviewer i otvorim mozilu ili chrome bude sam bijelo preko cijelog ekrana na tom uređaju preko kojeg se spajam na lap, u ovom slučaju preko moba, tek kad dignem ekran sve bude ok. Al kad upalim edge bude ok. Znači sve to događa kad je spušten ekran tokom remote konekcije..

pci_e3x 23.09.2015. 10:41

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2830800)
fixao sam, manualno skini apdejt http://download.windowsupdate.com/d/...358aceab49.msu

instaliraš i sad mi je ok

hvala :)

mamutarka 23.09.2015. 12:25

zanima me baš gdje se na MS stranici mogu naći ti updejti KBxxxxx za skinuti, ovako kad uguglaš točan broj odmah google nađe, zanima me jel ima na njihovoj stranici neka baza tih KB apdejtova da ju možeš vidjeti, ažuriranu po release dateu apdejta

KhongLo 23.09.2015. 12:50

Da li možda na ovo misliš? Tu je popis updateova gdje je navedeno na što se odnosi i dani su linkovi na stranice na kojima su updateovi detaljnije opisani, a s tih istih stranica se može preuzeti updateove pojedinačno.

mamutarka 23.09.2015. 13:08

tako nešto da, to je to valjda

samo me zanima, ovaj baš KB3087040 kad odeš za skinuti piše da je za win 8.1, nema win 10 a meni ga je za win 10 skidalo..ili je to isto?

KorisNick 24.09.2015. 04:15

Citiraj:

Autor doky (Post 2830550)
http://www.pohrani.com/t/j/q6/1w0Xd00/untitled.jpg

Jeli ova druga opcija = nova čista instalacija?

kad ti se nudi ova opcija, nakon što ti skine windowse u procesu dok je komp ugašen? pa se ponovo učita i onda izbaci nove windowse, i onda imaš tu opciju, ili čim kreneš, pošto sam ja napravio dvije stvari downoladirao i krenuo skidat, ali sam onda na 25 posto zapeo, pa sam restartao i za sad sam još na 7ici, dakle vjerojatno moram u shut down modu učitat svih 100 posto podataka, i onda kad mi se učitaju na novo windowsi valjda budem imao tu opciju, ali mi se ne da zajebavat sad ako se nešto zakomplicira jer nemam vremena ići kod tipa koji se kuži u to da mi naštela, ako dođe do kakvih zavrzlama, a gotovo uvijek dođe kad instaliram na novo windowse, tako da ću 7icu imat još neko vrijeme, cirka dva tjedna, ali svakako prelazim na 10tku jer mrzim sporost meni je na 7ici sve usporeno, osim učitvanja page na internetu, ali sve ostalo po meni može biti osjetno brže, baš su spor sustav napravili. iako je bila bolja nego neke prije, XP mi je za sad ostao u najljepšem sjećanju od svih OS. nikad nikakvih problema.

estugarda 24.09.2015. 08:42

Ekipa, ispričavam se ako uletavam, ali stvarno mi nije jasna cijela priča sa upgradeom, a hitno je. OEM, retail, i ta spika...
Uglavnom, slažem radnu stanicu za sebe u firmi (koja nije moja), i trebam legalne Windows OS x64. Moram naručiti danas, pa nemam vremena za veliko istraživanje. Koji je najjeftiniji OS kakav trebam (W7/W8/W10/bussines/ultimate/home/pro...), a koji ću moću legalno upgradeati u Windows 10 x64 (Pro)?
Gdje i kako kupiti, a da izbjegnem komplikacije sa eventualnom kontrolom?

PS I još jedno pitanje, ako kupim Windows 8 (ne 8 Pro), mogu nadograditi samo na Windows 10 home, zar ne? Može li se Windows 10 Home legalno koristiti u firmi?

Bubba 24.09.2015. 09:49

Citiraj:

Autor estugarda (Post 2831230)
Može li se Windows 10 Home legalno koristiti u firmi?

Da!

Naravno, imajuci na umu ogranicenja (tehnoloska) koja Home ima a cesto nisu kompatibilna sa sustavima koje koriste poslovni korisnici, uglavnom stvari vezane za mrezu.

estugarda 24.09.2015. 09:54

Jedine razlike koje sam vidio (zapamtio) između W10 Home i Pro su Group Policy i Remote Desktop. Nedostatak Remote Desktop-a je čak i problem, ali mogu to pokriti sa TeamViewer-om. Za sada. Ne znam kakve bi konkretne koristi imao od Group Policy opcije.

Što se mreže tiče, jedino što mi je bitno je shareanja plotera, printera, kopirki, fajlova i foldera na mreži sa različitim Windows kompovima. Ima svega, od XP do 10tke. Mislim da to pokriva Home, ne?

E i sad, ključno pitanje. Koja verziju Windoza kupiti i gdje da legalno dođem do Win10 x64 Home, i da pritom ne dobijem samo 1 g. Windowsa 10. Što jeftinije, jer sam hardverom već probio budget.

Bubba 24.09.2015. 09:56

Citiraj:

Autor estugarda (Post 2831265)
Što se mreže tiče, jedino što mi je bitno je shareanja plotera, printera, kopirki, fajlova i foldera na mreži sa različitim Windows kompovima. Ima svega, od XP do 10tke. Mislim da to pokriva Home, ne?

Ako nisi na domeni s ostalim racunalima, onda bi trebalo biti OK.

estugarda 24.09.2015. 12:01

Kako to misliš ako sam na domeni s ostalim računalima? Kaj se sa Home edicijom ne mož ekoristiti "workgroup"? Sa popisom spojenih računala na mreži i pristup shareanim fileovima/folderima?

Bubba 24.09.2015. 12:02

Citiraj:

Autor estugarda (Post 2831364)
Kako to misliš ako sam na domeni s ostalim računalima?

:D

Home se ne moze spojiti na domenu, AFAIR. Ne znam kako to jasnije objasniti.

estugarda 24.09.2015. 12:18

Očito ne razumijem izraz "domena". Ne mogu si pomoći. Mrzim Windows mreže. Ignorant sam bio do sada. Sad moram na brzinu nešto riješit. Naučit ću kasnije.
Ajmo ovako. Zdravoseljački.
U firmi je 10ak računala. Spojena su na mrežu preko routera. U windowsima u file exploreru pod "Network" vidim svih deset računala. Kad kliknem jedno od računala, imam pristup folderima i fileovima koji su shareani na tim računalima. I mogu nešto tamo kopirati, obrisati itd... Može li se to na Windows 10 Home?

Mario92 24.09.2015. 12:35

Da.

I može objašnjenje, kak možeš mrziti nešto o čemu nemaš pojma? Ja ne mrzim OS X zbog toga, kao niti Solaris.

estugarda 24.09.2015. 12:47

Pa zato što sam ignorantan, zar ne? :)
U svoju obranu ću reći da je svijet vidio i bolje koncipiranih i tehnički bolje izvedenih tehnologija od Microsoftovih mreža. Tu negdje je i jedan od uzroka moje ignorantnosti. Ako netko tko 20 godina radi nešto na mreži, čisto iz automatizma do sada nije pokrio cijeli sustav, pa makar bio tumplek kao ja, to je znak da nekaj tu baš i ne štima.
Dobro. Da ne odlazimo u OT, Windows 10 Home ipak može prčkati po računalima na mreži s routera! OK.
Dakle mirno mogu uzeti Windows 8 Home x64 i upgrejdati ga na Windows 10 Home. Gdje je to najjeftinije, a da je legalno za firmu?

zdravko_c 24.09.2015. 13:03

a čemu kompliciranje oko upgrade-a, ako možeš uredno kupiti Windows 10 Home, npr. u Linksu, razlika u cijeni je 25kn

Mario92 24.09.2015. 13:06

Sve 5, samo me zanimao razlog :D

mamutarka 24.09.2015. 13:50

Ja sam retail uzeo u linksu win 10 home, najjeftiniji je bio

coconut 24.09.2015. 14:08

Ako uzmeš retail W10 (bilo koja verzija) možeš ga reinstaliravati milijun puta tj. za njega ne važi ograničenje od 1g. kao za upgrade sa W7/8. Mislim da ti to ipak vrijedi tih 25kn razlike.

estugarda 24.09.2015. 14:25

Citiraj:

Autor zdravko_c (Post 2831388)
a čemu kompliciranje oko upgrade-a, ako možeš uredno kupiti Windows 10 Home, npr. u Linksu, razlika u cijeni je 25kn

U pravu si za links, ali negdje danas vidjeh Windows 8 (non Pro) x64 retail za 815kn, pa je razlika kojih 200. Inače se ne bih s tim zamarao, ali probio sam plafon s hardverom, pa mi se sad svaka kuna gleda.

Nego vidim ovdje Windows 8 Pro X64 retail za 1138kn. To ide u Windows 10 x64 Pro? Ako stvarno je retail...

To je 850kn jeftinije ako se upgrade-a. Samo je pitanje što će biti za godinu dana. Zna li se nešto u međuvremenu? Hoće li Windows 10 kao upgrade na legalne 8.1 windoze biti besplatan ili ne nakon 1g?

Citiraj:

Autor coconut (Post 2831426)
Ako uzmeš retail W10 (bilo koja verzija) možeš ga reinstaliravati milijun puta tj. za njega ne važi ograničenje od 1g. kao za upgrade sa W7/8. Mislim da ti to ipak vrijedi tih 25kn razlike.

Sad vidjeh ovo. Dakle defintivno je W10 upgrade besplatan samo 1g? Bilo koja verzija? I retail i OEM?
OEM ionako zapravo nisam ni gledao zbog ograničenja na jedno računalo za W10...

zdravko_c 24.09.2015. 14:29

koliko ja vidim, na tom linku iz Ventexa lijepo pise pri dnu OEM Win 8 PRO Cro 64-bit, FQC-05951, ne vidim da igdje piše retail

coconut 24.09.2015. 14:38

Nije samo upgrade besplatan slijedeću 1g. nego se upgradei sa W7/8 smatraju OEM verzijama pa ako promijeniš neku važniju komponentu (npr. mbo) nakon 1g. od instalacije W10, smatrat će se da nemaš legalne W10. Jedino ako ti MS SZK izađe u susret i odobri ti reinstalaciju sa starim ključem.

estugarda 25.09.2015. 06:52

Fino. To nisam znao. Dakle Retail W7/8/8.1 nakon 1g rezultiraju OEM 10-kom.
To će biti vrlo popularna odluka tamo negdje na ljeto.

golfw12 25.09.2015. 08:25

Citiraj:

Autor coconut (Post 2831426)

ako sam dobro shvatio, ovo quotano znači da nisam ograničen brojem reinstaliranja OS-a, a šta je sa promjenom komponenti? recimo promjenim grafu, jel se mora aktivirat ponovo windows?

A.J. 25.09.2015. 12:15

Kupio sam direktno od microsofta preko telefona, a uskoro ću preko stranice Windows 10 Home retail za 1017 kn. To je moja preporuka. Radije ta kombinacija pa mogu selit na sljedeci komp ukoliko bude potrebe.

coconut 25.09.2015. 13:05

Koliko ja znam, kod retail verzija W10, broj reinstalacija nije ograničen bez obzira na promjene komponenti. Savjetujem da ipak provjeriš moju tvrdnju.

doky 25.09.2015. 15:51

Citiraj:

Autor KorisNick (Post 2831202)
kad ti se nudi ova opcija, nakon što ti skine windowse u procesu dok je komp ugašen?

Ma ne, našao u Setting appu na davno instaliranom ceneru.

catroot 26.09.2015. 11:32

Deaktivirali se windowsi nakon restore backupa ne kužim zašto. Key sam kupio u 5 mj. sa reddita za win8.1, napravio upgrade sve radilo ok i evo sad.. Nemam pojma šta da napravim.Nisam mjenjao hardver, laptop je u pitanju.
Ustvari jedino sam dodao wifi mrežnu karticu usb, al mislim da to nema veze.

Ima tko kakav savjet, kako ih aktivirati ponovno.

Pawzilla 26.09.2015. 13:43

Evo i moje pitanje. Imam u firmi 80ak računala isključivo s Windows 7/8/8.1 Pro OEM licencama. Trenutno mi je update na 10-ku neisplativ, jer em nemam obrazovan kadar, em su tek nedavno izašli, pa očekujem probleme.

Zanima me postoji li mogućnost (odmah isprike na gluposti) preko WSUS-a ili nekog alata na Windows Serveru rezervirati Windows 10 licence za računala na domeni, koje bi mogao iskoristiti recimo za godinu i pol?

panoramix 27.09.2015. 10:31

Nakon prijave za upgrade na w10 javilo mi da nije moguće instalirati zbog pomanjkanja drivera za geforce 7900 gs.
Odstranih je i pobrisah drivere. Reboot i opet neće.
Nakon toga sam deinstalirao update za desetku ( KB 3035583 ), reboot, ponovni instal navedenog updejta eda bi opet prikazalo nepostojeću geforce grafičku kao razlog zašto ne može instalirati win 10.
Jako ću cijeniti dobar savjet.

Brko 27.09.2015. 10:38

Ako sam negdje dobro pročitao, ništa ispod DX10 na W10 neće raditi kak se spada. Ja sam stavio 8600GT koja je pola godine novija od 7900GS i radi bez problema i ima driver.

Alph4Dawg 27.09.2015. 11:19

Citiraj:

Autor catroot (Post 2832213)
Deaktivirali se windowsi nakon restore backupa ne kužim zašto. Key sam kupio u 5 mj. sa reddita za win8.1, napravio upgrade sve radilo ok i evo sad.. Nemam pojma šta da napravim.Nisam mjenjao hardver, laptop je u pitanju.
Ustvari jedino sam dodao wifi mrežnu karticu usb, al mislim da to nema veze.

Ima tko kakav savjet, kako ih aktivirati ponovno.

Banalno pitanje, ali da li si probao spammati 'Activate now' gumb?
Desni klik na This PC - > Properties i spemaj 'Activate '. Vrijedi pokusati, jer ni meni nije htio aktivirat iz prve pa sam spemao gumbic dok nije odlucio popustit i aktivirat. :D

catroot 27.09.2015. 11:31

Probao sam u postavkama ponovno aktivirat al ne da. Kaže win 10 product key blocked Par puta sam probao i to je to.
Ne znam zašto je blocked, a nisam mijenjao hardver. Istina jesam radio backup restore preko acronisa dosta puta al ne kužim zašto bi to imalo ikakve veze sa aktivacijom.
Nazvat ću microsoft u pon pa se nadam da ću riješiti problem.
Imam i backup osmice, al da sad vraćam pa da vidim što je s tom aktivacijom na samoj osmici ne da mi se.

Alph4Dawg 27.09.2015. 12:03

Citiraj:

Autor catroot (Post 2832627)
Probao sam u postavkama ponovno aktivirat al ne da. Kaže win 10 product key blocked Par puta sam probao i to je to.
Ne znam zašto je blocked, a nisam mijenjao hardver. Istina jesam radio backup restore preko acronisa dosta puta al ne kužim zašto bi to imalo ikakve veze sa aktivacijom.
Nazvat ću microsoft u pon pa se nadam da ću riješiti problem.
Imam i backup osmice, al da sad vraćam pa da vidim što je s tom aktivacijom na samoj osmici ne da mi se.

Svakako nazovi support, objasni situaciju i ne bi trebalo biti problema.Odmah pitaj zbog cega se to dogodilo, pa postaj natrag u temu da znamo za ubuduce. :)

catroot 27.09.2015. 12:15

Budem ali pitanje dal će oni znati. Ne znam uzeo sam key sa reddita u 5 mj. sve bilo ok, možda je to pitanju, a opet ne mora biti.
Dok je win bio aktiviran napravljen je backup al očito da ni to ne pomaže taj backup.

zlatko 27.09.2015. 12:31

Kod mene sličan problem. 8.1 PRO aktiviran, desetka PRO se uredno aktivirala, da bi se na jednom od zadnjih update čudom promijenila u win 10 enterprise i sad se neda aktivirat...napiše mi da se prijavim na korporacijsku mrežu...Vratio sam se na win 8.1. Opet je win 8.1 pro i aktiviran...

Alph4Dawg 27.09.2015. 12:39

Ovo je zbilja cudno.Bilo bi lijepo za cuti jos nekoliko korisnika koji su imali slican problem, kako bi se ustanovilo da li se radi o ozbiljnom problemu koji je zahvatio veci broj korisnika, ili o nekakvom bugu koji je zahvatio nekolicinu korisnika.
Kod mene, primjerice, sve uredno radi i bez ikakvih problema vec dva mjeseca.Tu i tamo izbaci poneki error da ne moze napraviti update, onda samo opalim 'Try again' i proradi.
Pogotovo sa aktivacijom nisam imao nikakvih problema, izuzev prvobitne aktivacije gdje se Windozi nisu dali aktivirat (prvi dan nakon sto su W10 postali dostupni, pa vjerujem da je ovo bilo radi server overloada ili nesto),
pa sam spemao 'Activate' tipku dok se nije aktivirao.Od tada sve 5/5.

Zamolio bih samo ako vas ima jos koji imate isti ili slican problem kao kolege catroot i zlatko, da postate u temu i bacite kratak opis problema i sto se tocno/nakon cega to dogodilo.

Mario92 27.09.2015. 17:51

Activation in Windows 10

http://windows.microsoft.com/en-us/w...-in-windows-10

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:40.