![]() |
Znači, saće Mirkosoft reći: "Svi naši OS-ovi osim 10-tke su qrac od ovce i potencijalna tempirana bomba" tj. "sve što smo do sada ikada napravili je smeće, evo konačno priznajemo, samo dajte instalirajte W10 više..." :D
Kako jadna politika... nikad nisu tako pljuvali po SVOM OS-u kad su se smjenjivale inačice... sad odjednom, Win7 je fail, za mjesec dana će i 8.1 biti fail... Ma uginite. |
Treba nekako ostvariti zacrtani cilj :)
|
I ja ću preći na W10 kad zacrtam svoj cilj:
- fileserver za svoje podatke bez pristupa na net (poseban komp) - drugi komp dual-boot: a) Windows 10 na kojem će biti samo i isključivo Office, Win-based programi i steam/origin pizdarije b) neki Linux (Min/Ubuntu/Kubuntu...) za sve ostalo Pa nek majnaju koliko ih volja i želja. Mogu me i probudit nježnom rukom svako jutro :D Realizacija - ćim nađem vremena za to :) |
1) preporuka debian. Slozio, sve fino radi, automatski backup na drugi disk/vanjski disk/remote pc s jednom linijom koda, mrak.
2) za neku desktop distru bi preporucio ubuntu, obzirom na to da je najpodrzanija po pitanju everyday use-a. Sto se tice gui-ja, biraj po zelji. Npr. Lxde ili samo goli openbox ukoliko zelis gui s minimalnom potrosnjom resursa, ili pak unity/kde/gnome3 za nesto ljepsi vizualni dojam. Sto se tice realizacije, to nas sve muci :D |
WDS & WSIM
Imam pitanje vezano uz answer file kreiran sa WSIM.om za WDS.
Pozadina: Ispravno konfiguriran WDS server, boot image od Win 7 x64 ENTERPRISE sa pripadajućim instalacijskim imageaom. Nakon toga instaliran WSIM te importan Win 7 image za komponente odgovora. Prvi dio (prva faza odgovora) Win PE koji ide uz boot image radi bez problema. Drugio dio (koristim fazu 4 i 7 odgovora) - faza 4 prolazi uredno (imam samo 2 parametra ime računala koje vuče iz WDS.a i TimeZone) i sad dolazimo do problema: U fazi 7: ignorira mi OOBE dio: NetworkLocation = 1 i ProtectYourPC = 1, to me lijepo pita. Od faze 7 još kreiram 2 lokalna korisnika LocalAdmin i Korisnik te na oba stavljam šifre - to prolazi. Međutim ignorira mi AutoLogOn ... I jel se taj AutoLogOn može koristiti za automatsko ulogiravanje korisničkog računa nakon isporuke računala? Pitanje: kako podesiti da se određeni korisnik automatski ulogira te kako izbjeći ta dva pitanja iz OOBE.a ? Ako se netko slučajno susreo sa sličnom situacijom ili ima kakvu ideju. |
Čitao sam malo o tome. Kažu ljudi da su isto iamli problema sa SSD diskom da treba bios update napraviti i da boota normalno.
|
Iskopčaj ova dva hdd-a 2 i 3 tb napravi secure erase na ssd-u ,ostavi prilikom instalacije samo ssd i dvdrw kad završiš instalaciju windowsa prikopčaj ostala dva diska..
|
NetwrokLocation ne smije biti "1" jer ta vrijednost ne vrijedi za taj parametar, zato ga ignorira prilikom instalacije.
Vrijednosti koje vrijede za NetworkLocation parametar su: Home - Specifies a private home network. Work - Specifies a private office network. Other - Specifies neither a home or work network. Network discovery is disabled by default on this network type. ProtectYourPC je dobar, ne vidim zašto ne bi radilo. Samo za provjeru, to si podesio pod:
No ako ta računala idu dalje kod korisnika, u pravilu se AutoLogon ne koristi. Neka si korisnik sam postavi lozinku, odnosno ako je u domenskom okruženju, neka se sam prijavi na računalo svojom postojećom lozinkom. Inače, ako te zanima kako se konfigurira neki parametar, desni klik na njega pa Help, jer je Help u tome jako detaljno obrađen za svaku sitnicu i zaista može pomoći. |
Ma stavio sam zabunom x86 granu, a ne amd64, sad sa amd64 radi bez problema sve.
Jedino drugo pitanje: u kojim slučajevima WDS prepozna dva različita računala kao ista? To mi se danas desilo ali nisam detaljno istraživao ... hardwerski su slična ali mrežne imaju različite MAC adrese ... a drugo mi je prošlo kao prvo, a prvi put ga spojio na WDS. Hvala na pomoći i tipu za Help. |
Na svom desktopu imam LMDE (Mint Debian) i Windowse sa Office-om u Virtualboxu (koji nisam palio praktički otkad sam ga instalirao, ali eto... nek' se nađe). Apsolutna preporuka!
BTW i na laptopu imam LMDE - tamo sam imao nekih problema nakon instalacije, pa prvog malo većeg update-a - nije htio u Cinnamon. Problem je bio što je updater maknuo stare, ali nije instalirao sve nove Cinnamon pakete. Jedan "sudo apt-get install cinnamon" je riješio problem. Kontam da je Mint (običan, baziran na Ubuntu repozitorijima, a ne ovaj moj na Debian) sasvim pristojan i user-friendly desktop za sve koji žele na Linux. |
Jel itko uspio maknut onaj tenscent kineski i s cime?
|
Windows 7 mi nudi 27 updejta, ali ne znam kako ih instalirati. Označim updat, kliknem ok i on mi nudi upgrade na win 10, piše "Get started"??? Tako je već više od mjesec dana.
|
W7 nemogućnost instalacije na laptop ASUS X553M
Poštovani, imam laptop ASUS X553M https://www.asus.com/Notebooks/X553MA/specifications/ koji je stigao sa W8.1, onda sam ga bio nadogradio na W10 i užasno je postao spor, a i sama desetka mi nije sjela... kao ni osmica...
Htio bi instalirati W7 i pripremio sam W7 na jedan USB flash (UEFI bootabilan) no laptop neće pokrenuti instalaciju. Googlanjem sam došao do informacija da treba isključiti secure boot, CSM, ''OS selecion'' sa W8 prebacit na W7 no i dalje neće pokrenuti instalaciju. Jel ima netko tu seriju tog Asusa sa W7? Navodno sam ASUS nema potporu za W7, zato je i došao sa W8, ali opet... Pretpostavljam da je neka caka u pitanju, samo treba skužit koja. :fuming: Hvala. |
SATA Mode mora biti na AHCI . Advanced->SATA Configuration->SATA Mode . jesi to napravio?
|
Citiraj:
Jel moguće da Rufus nije dobro napravio UEFI bootabilan USB? -odabrao sam GPT za UEFI računalo. |
ako si isključio secure boot i stavio na "bios" boot onda moraš napraviti u rufusu bios/uefi stick.
|
Ako dobro vidim specifikacije taj laptop ima jedan USB 3.0 (plavi konektor) i jedan USB 2.0 port - nadam se da si proba sa USB 2.0 (crni konektor).
|
to je sljedeći korak kada dođe do install windowsa i ne vidi disk :D
|
|
Citiraj:
EDIT: Rufus ne dopušta MBR za BIOS/UEFI, samo za UEFI, a na tutorijalu je bilo pisalo da treba koristit GPT za UEFI no tak' mi ne radi... Sad pravim MBR pa ću vidjeti. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Probaj napravit usb sa PowerISO , ima opciju za Create Bootable USB
Meni nikad nije stvarao probleme ,sto se tice sticka i ocitavanja na raznoraznim komp/laptopima A za taj odredjeni laptop neznam |
Ovdje imaš sve:
https://www.youtube.com/watch?v=B2JyzbkR1oU mislim da ćeš ovdje naći dobre informacije http://www.sevenforums.com/installat...-laptop-2.html http://s12.postimg.org/th9655yl9/IMAG0102_1.jpg http://s18.postimg.org/3xhveandl/IMAG0098_1.jpg sry za velike slike. ne da mi se sad s time zafrkavati |
ja uvijek radim sa Microsoftovim USB Toolom i uvijek odradi posao perfektno. mora biti usb 2.0 utor, a mozda cak i sami stick!
|
Citiraj:
i od tad laptop je mrtav :wtf2: samo crn zaslon sa crticom koja blica. Citiraj:
Hvala svima na pomoći uglavnom. |
Ma nije sigurno mrtav. Digni na stick linux mint. Sa gpartedom promijeni šemu particija na MBR. Onda zbootaj instalaciju windowsa i instaliraj. Malo mi je čudno da nije htio instalirati na gpt. Meni je to uredno radilo...
|
Citiraj:
S obzirom što piše na onom linku u vezi particioniranja (MBR ili GPT) kažu da od W7 pa na dalje ide bez frke GPT. -zadnje što sam napravio da sam sa gparted promjenio šemu sa GPT na MBR i od onda neće ništa pokretati, WTF? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Neide jer sedmica je nekompatibilna. Ja sam probao kod sebe. U Rufusu stavi sve po defaultu. CSM upali jer bez njega neide( on služi za legacy OSeve XP i 7). Također obrati pažnju pri odabira boot device da staviš na onog bez UEFI oznake. EDIT Pretpostavljam da W10 je spor zbog HDDa od 5400 okretaja. Frendu sam stavio 10ku na Della neki dan. Prvih par sati je bio spor sve dok se prvi updatei dovrše onda mu je bilo OK. Isto tako zašto nisi prekopirao OS ključ? Al iskreno preporuči mu SSD npr. onaj Kingston V300 nije skup. Ako sam ja mogao kolegi s posla ubaciti 10ku na stari AMD (singlecore) i nešteka.Onda očito nešto krivo radiš. |
Citiraj:
Što se tiče desetke, stalno sam imao BSOD i ništa mi nije radilo kak treba pa sam se zato odlučio na W7. Googlanjem sam pročitao da bi W7 trebao raditi na GPT shemi, ako je računalo UEFI i ako se USB stick napravljen u Rufusu npr da je UEFI & GPT, tako sam prvo probao i nije išlo. Googlanjem sam saznao da je noćna mora instalirati W7 na ovaj ASUS X553M ! |
Citiraj:
A za BSOD zašto nisi pogledao WhoCrashed isto tako kada se napravi upgrade ide se odmah na clean install.Meni je recimo update na TH2 napravio kaos. Isto tako skini novi BIOS i flashaj. |
Citiraj:
-bit će da je ovaj problem samo na ovom modelu Asus-a pošto onio sami nemaju podršku za W7, to sam našao googlanjem... Ali ide u neke cake. Sad mi je još jedini problem ovo sa particioniranjem diska, ne radi ako je MBR, neće GPT.. :wtf2: edit: -najnoviji BIOS sma flashao prije nekoliko mjeseci jer sam tad već htio stavit W7, ali tek sam sada uhvatio vremena. |
Evo uspio sam i W7 instalacije je krenula.
Đizs... Kad budem htio desetku, znat ću točnu proceduru [obratno od ovoga (Shema diska u GPT, file sistem isti (NTFS), CSM na disable] Baš me zanima jel će W7 na ovom dotičnom laptopu raditi ''glatko'' za razliku od W10. |
OEM Windows Španjolski
Planiram kupiti OEM Windows 7 na španjolskom za firmu jer sam naišao na odličnu cijenu, znači stavlja se na novi laptop pa me zanima samo da potvrdim dali se uz tu verziju dobije naljepnica i dali je kasnije moguće promjeniti jezik sustava na hrvatski, kao na ostalim verzijama windowsa?
|
Imaš neki račun?
Imam osjećaj da je to kao da kupuješ na G2A za 18$ Windows 7/8 i na kraju ispadne da je Dreamspark ili nešto. U teoriji mogu ti i ja prodati za 100kn svoje Dreamspark licence ali je inspektorima bitno da imaš račun. |
Nije dreamspark.. Imam ponudu i račun, cijena je nekih 600kn
|
Baš i nije povoljno. Za manje love (60 EUR) sam ja kupio retail W8 Pro na njemačkom, a za 50 EUR se nađe i MAR verzija W7.
Osim toga, ukoliko se dobro sjećam, kod W7 šifra vrijedi za baš taj primjerak tj. ne možeš instalirati eng verziju ako si kupio španjolsku. Kod W8 možeš. |
Mi na poslu imamo win 7 na hrvatskom i instalirali smo english language pack, jer nitko ne zna hrvatski :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:29. |