PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Nadolazeći AMD socketi, ploče i procesori (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=32021)

silver_tip 08.01.2017. 06:25

Jutar.

Kod mene -19.4C pa mozda buncam zbog smrzotina dok sam iso provjerit jel cucak prezivio noc ( mulac spava vani u snjegu - kucica prazna ) ali citajuci sve ovo o Ryzen-u mislim da ce i5 2500K u mirovinu :D

Nikad nisam ima AMD ko primarno racunalo, bio neki Barton mobilac oko 2003.g. mozda 2 tjedna dok nije osa na bubanj.

tiki66 08.01.2017. 09:24

Citiraj:

Autor Disco (Post 3008018)
Sto nisu Asus i Asrock ista firma ili u partnerstvu ili tako neki vrag?

Asrock je bio low-end brand od Asusa dugo vremena, no onda se odvojio te od 2010. (ako se ne varam) proizvode i mid i high end...

MadBoY 08.01.2017. 12:16

Evo i video od Linusa s jos malo informacija o Ryzenu. Lijepo to sve izgleda, sad jos samo ostaje vidjeti koliko ce kostati.

Brko 08.01.2017. 12:30

Ne zna ni AMD koje cijene da tutne. Zato i odugovlače :D

Manuel Calavera 08.01.2017. 12:56

Finalni clockovi i cijena je očito nešto što još nisu odlučili.

Ovo preostalo vrijeme vjerojatno koriste za peglanje bugova s mbo, validaciju prosječnog čipa (omjer clock/voltaža za stock postavke). Vjerojatno ih nemaju puno "isprintano" jer još nisu u full proizvodnji pa ni nemaju neki veliki uzorak na temelju kojeg bi znali što je prosječan primjerak. Tu amd u prošlosti očito nije gubio puno vremena jer su im manje više svi proizvodi imali veliki headroom za undervolt, odnosno OC na stock voltaži (odnosno kombinacija oboje - undervolt + OC)

lobo64 08.01.2017. 13:00

Možda AMD ni sam nije bio načisto kako će se ZEN ponašati prema Intelovim čipovima pa sad špekuliraju sa cijenom tj. misle da su se zajeb...
Ako se sad polakome pa dignu cijene, nebu dobro.

Chuby 09.01.2017. 01:16

Hehe AMD, Ryzen, bla, bla i onda naravno Titan u kejsu :D
Fakat ih je pregazilo sa svih strana.

Jos malo :D

Gabre 09.01.2017. 04:19

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3007819)
Nije vrag da će ovo bit prvi AMD nakon 3700+ San Diega kojeg ću kupit :D

Vezano za ploče, MSI ni štapom na daljinski. Od svih ploča na testiranju samo bi s njima uvijek imao neki problem. Gigabyte je OK, ASRock je primamljiv cijenom a i daleko su dogurali od trećerazrednog branda. Asus je jedini osgtao na vrhu, i da kod nas su malo precjenjene ali vani im je cijena uporediva s ostalima.

Fale mi Abit/DFI/EpoX/Soltek :(

Uf, prva ploca ikad mi bila soltek, ni ne sjecam se vise koji model ni koji je proc bio gore.

Krivo.mi ko.psu sto nisam vodio evidenciju kakve sam sve komponente imao kroz zadnjih 20godina.. :(

Sn4k3 09.01.2017. 07:49

Citiraj:

Krivo.mi ko.psu sto nisam vodio evidenciju kakve sam sve komponente imao kroz zadnjih 20godina..
Potpis. Bilo je toga brdo u zadnjih 20god...
Takodjer imao Soltekovu plocu, sa ViA chipsetom ako se dobro sicam :)

Sam Fischer 09.01.2017. 09:08

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3008089)
Evo i video od Linusa s jos malo informacija o Ryzenu. Lijepo to sve izgleda, sad jos samo ostaje vidjeti koliko ce kostati.

Čak su mu i ove epizode sponsored by AMD što me čak mali iznenadilo :)

Bit će da se AMD-ov makreting stvarno malo uozbiljio u zadnje vrijeme :)

segregator 09.01.2017. 11:27

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3007887)
:fiju::fiju::fiju::fiju: još i kuca.

Ja sam svoga (skupa sa Epox pločom) poklonio i još radi

Manuel Calavera 09.01.2017. 11:29

Ako se ne varam netko od tih bivših mbo proizvođača je mislim nedavno izbacio neku novu mbo za intel (Z97 ili Z170)

Wolverine 09.01.2017. 18:01

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3007958)
Dobra je vijest da će svi biti otkljucani.
Tako se jednom za svagda mogu pokopati oni zaključani i3 i i5.

Imas ASRock Z170 ploce koje pruzaju mogucnost overclockinga nonK proceva.

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3008332)
Potpis. Bilo je toga brdo u zadnjih 20god...
Takodjer imao Soltekovu plocu, sa ViA chipsetom ako se dobro sicam :)

Imao Soltek SL 75FRN2-L Golden Flame. Predobra ploca.

Citiraj:

Autor segregator (Post 3008399)
Ja sam svoga (skupa sa Epox pločom) poklonio i još radi

Imam jos jednog Bartona mobilca zivog u gericom laptopu :D

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3008400)
Ako se ne varam netko od tih bivših mbo proizvođača je mislim nedavno izbacio neku novu mbo za intel (Z97 ili Z170)

Epox

DFI takoder ima jos neke ploce i rjesenja u ponudi

Dottore 09.01.2017. 18:05

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3008579)

Ako se ne varam, prodao sam ti Bartončeka :)

Wolverine 09.01.2017. 18:11

Ne sjecam se bas vise. Moze bit. Imao sam ih vise

Sn4k3 09.01.2017. 18:22

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3008579)
Imas ASRock Z170 ploce koje pruzaju mogucnost overclockinga nonK proceva.

Imao Soltek SL 75FRN2-L Golden Flame. Predobra ploca.

Epox

DFI takoder ima jos neke ploce i rjesenja u ponudi

Dali Asrockove Z270 ploce imaju istu mogucnost?

U *ebote, kad promislim i moja je cini mi se bila SL75, al dalje ne znam :p
DFI mi je osta u posebnom sjecanju, svojedobno sam ima LanParty sa nForce chipsetom (DFI LANParty NF4 SLI-DR), koja je imala onaj poseban premaz preko socketa
i svih utora koji su svitlili jarko zuto pod UV lightom. Ne, uopce nisam ima 2 UV lampe u kucistu, ma kakvi :fiju::D. Kakva zvjerska ploca je to bila, kakvo vrime je to bilo, uff :beer:
Tad se bar nije stedilo na sata/usb utorima :nono:... No dosta OT-a, ima li kakvih novosti o Zen-u?

Manuel Calavera 09.01.2017. 18:28

Ništa posebno novog

Citiraj:

AMD says Ryzen is a glorious four-year plan

After spending four years developing Ryzen, AMD plans to keep the architecture around for at least four more.
CTO Mark Papermaster promised a hard launch for Ryzen, without any paper launches, limited availability, or limited product introductions.

He said that when Zen debuts it'll debut in different configurations and will not be a single eight-core part.

Papermaster said that the four-year target didn’t mean that AMD wouldn't make changes to the core.

"We're not going tick-tock... Zen is going to be tock, tock, tock."

AMD has never strictly deployed a similar approach over multiple product cycles before. It is possible to read Papermaster’s comments as AMD might put Zen on new manufacturing nodes over time or release aggressive series of tweaks and improvements to the current core.

There's a significant lag between when a design tapes out and when it ships to consumers. This means AMD's CPU design team is almost certainly hard at work on Zen's successor already, even though Zen hasn't shipped.

It is starting to look like AMD has bet the farm on Zen so that once it arrives then it seems that the fabless chipmaker will be keeping it with us for a while.

BigMac 09.01.2017. 19:02

Može koji savjet?

Namjeravam uzeti i5 6400 kroz par dana i grafu RX 470 početkom veljače. Većinom za casual gaming na 1080p/60fps, znači ne patim od ultra detalja, med-high postavke su mi sasvim dovoljne.

Eh sad, s jedne strane bih volio čekati cijenu/benchmarke ZENa ali to znači čekanje sigurno do kraja veljače ako ne i ožujka.. 8 i 6 jezgreni ZEN me ne zanima... Ako bi šta uzeo to bi bio 4c/8t ZEN kad bi imao dobru cijenu... Čak i da čekam smanjenje cijena Intelu sumnjam da će trgovci spustit cijene kod nas dok ne isprazne skladište.

Wolverine 09.01.2017. 19:03

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3008595)
Dali Asrockove Z270 ploce imaju istu mogucnost?

Zasad koliko mi je poznato ne. Samo Z170 ploce nude modani bios. Vidim da uz ASRock i MSI nudi istu opciju.

Amd_Shill 09.01.2017. 19:05

Citiraj:

Autor BigMac (Post 3008613)
Može koji savjet?

Namjeravam uzeti i5 6400 kroz par dana i grafu RX 470 početkom veljače. Većinom za casual gaming na 1080p/60fps, znači ne patim od ultra detalja, med-high postavke su mi sasvim dovoljne.

Eh sad, s jedne strane bih volio čekati cijenu/benchmarke ZENa ali to znači čekanje sigurno do kraja veljače ako ne i ožujka.. 8 i 6 jezgreni ZEN me ne zanima... Ako bi šta uzeo to bi bio 4c/8t ZEN kad bi imao dobru cijenu... Čak i da čekam smanjenje cijena Intelu sumnjam da će trgovci spustit cijene kod nas dok ne isprazne skladište.

Moj je savjet da čekaš, ako ti nije neka frka.
Još samo koji tjedan.

kurc 09.01.2017. 19:20

Citiraj:

Autor BigMac (Post 3008613)
Može koji savjet?

Sumnjam da ce odmah izbaciti i 4c varijantu, mislim da prvo ide 8c a onda kasnije ostali. Slabo se prica o 4c i 6c, svi pricaju o 8c. U svakom slucaju, nacekat ces se do Zena. Jedno rjesenje bi bilo da uzmes rx470 sad, ako imas proc koji ju moze koliko-toliko pogoniti, pa kasnije kad izađe zen i intel odgovori na to uzmeš proc. Da sam ja na tvome mjestu uzeo bi sad 6400+470 i vozi! Tko zna kad ce izaci zen i koliko ce kostati, al jedno sam siguran, Zen nece biti puno bolji što se tiče omjera cijene i performansi od intela, pa što god odlučio nećeš se zaje*ati.

BigMac 09.01.2017. 19:27

Citiraj:

Autor kurc (Post 3008623)
Sumnjam da ce odmah izbaciti i 4c varijantu, mislim da prvo ide 8c a onda kasnije ostali. Slabo se prica o 4c i 6c, svi pricaju o 8c. U svakom slucaju, nacekat ces se do Zena. Jedno rjesenje bi bilo da uzmes rx470 sad, ako imas proc koji ju moze koliko-toliko pogoniti, pa kasnije kad izađe zen i intel odgovori na to uzmeš proc. Da sam ja na tvome mjestu uzeo bi sad 6400+470 i vozi! Tko zna kad ce izaci zen i koliko ce kostati, al jedno sam siguran, Zen nece biti puno bolji što se tiče omjera cijene i performansi od intela, pa što god odlučio nećeš se zaje*ati.

Ma nemam, trenutni pc star 7 godina (athlon ii x2 240, hd 4670 i 2gb rama). Da imam nešto bolje vjerojatno bih to i napravio s grafom... Mišljenja sam ko i ti skroz, vjerojatno budemo čekali još par mjeseci do 4c proca osim ako nas ne iznenade pa puste u prodaju sve verzije od jednom... Vjerojatno budem uzeo 6400+470, ali čisto sam htio vidit vaše savjete..

Manuel Calavera 09.01.2017. 20:13

Citiraj:

Autor kurc (Post 3008623)
Sumnjam da ce odmah izbaciti i 4c varijantu, mislim da prvo ide 8c a onda kasnije ostali.

Rekli su službeno da hoće. Odmah više modela, ne samo 8c16t

Sn4k3 09.01.2017. 21:43

AMD Ryzen Platform Top 5 Features - by Linus

Sto bi ovo naglaseno 5 (five) na kraju trebalo znacit, hmm :rolleyes:

MadBoY 09.01.2017. 21:58

Naglasio je 5, jer je rekao 6 stvari.
Barem smo dobili potvrdu da nece trebati nova maticna kad nekad u buducnosti izadju novi procesori.

Sn4k3 09.01.2017. 22:36

Da, to je ocito... Al meni je to nekako zvucalo ko neki hint za 5Ghz :D
Vjerojatno trazim urotu tamo di je nema, a opet mozda i ne - vrime ce pokazati...

shar 09.01.2017. 23:19

Ovo je sad već hvatanje za slamke, illuminati shit i slično.
Teško da će se vidjeti 5ghz na svim jezgrama na bilo kakvom upotrebljivom naponu i hlađenju bez obzira koliko zlatan primjerak bio. No to ni ne treba očekivati jer broadwell-e razina performansi na 4.5ghz na 8c/16t procesoru 24/7 je već overkill za većinu kućnih korisnika, dakle i većinu ovog foruma. Ako uzmemo u obzir da bi cijena procesora trebala biti manja od intela i da će matične sigurno koštati manje od x99 ploča, ispada da je amd napravio odličan posao.
Kom je malo, ima intel proc za 15k kn pa tko voli nek izvoli.

Sn4k3 09.01.2017. 23:34

Daleko sam ja jos od illuminatia i Pernarove spike :D, ipak nije toliko nategnuto...
Jasno, ja ni ne ocekujem 5Ghz na 8c/16t ali na 4c/8t - zasto ne...

suedamA obmaR 10.01.2017. 00:22

Citiraj:

Autor BigMac (Post 3008627)
Ma nemam, trenutni pc star 7 godina (athlon ii x2 240, hd 4670 i 2gb rama). Da imam nešto bolje vjerojatno bih to i napravio s grafom... Mišljenja sam ko i ti skroz, vjerojatno budemo čekali još par mjeseci do 4c proca osim ako nas ne iznenade pa puste u prodaju sve verzije od jednom... Vjerojatno budem uzeo 6400+470, ali čisto sam htio vidit vaše savjete..

Ja bi na tvom mistu uzeja neki polovni kombo cpu,mbo i memorija s trznice, bilo je kompleta s i5, i7 ili FX vrlo povoljno pa kasnije mozes prodat i uzeti novo ako ti triba

DragonSlayer 10.01.2017. 04:05

Ma sve će se to moć OCat, očito 4c bolje nego 6/8c al pitanje je jel se isplati žrtvovat garu za upitno poboljšanje performansi. Meni je to uvik no-no, al eto. Pošto mi se neda puno pametovat u 4 ujutro, ako budem nabavio raž mira, ja bu to čuvo ko bubreg.

Amd_Shill 10.01.2017. 07:41

Citiraj:

Autor DragonSlayer (Post 3008762)
Ma sve će se to moć OCat, očito 4c bolje nego 6/8c al pitanje je jel se isplati žrtvovat garu za upitno poboljšanje performansi. Meni je to uvik no-no, al eto. Pošto mi se neda puno pametovat u 4 ujutro, ako budem nabavio raž mira, ja bu to čuvo ko bubreg.

Zrtvovat garu?
A poboljšanje performansi je neupitno.

Bariarnil 10.01.2017. 08:01

Citiraj:

Autor DragonSlayer (Post 3008762)

Onda uzmeš chipset koji nemre klokat(onaj 4. Koji nemre) i uštediš lovu ;)

BigMac 10.01.2017. 08:18

Citiraj:

Autor suedamA obmaR (Post 3008745)
Ja bi na tvom mistu uzeja neki polovni kombo cpu,mbo i memorija s trznice, bilo je kompleta s i5, i7 ili FX vrlo povoljno pa kasnije mozes prodat i uzeti novo ako ti triba

Nije ni ta opcija isključena, ali ako se odlučim na to.. FX ispada.. heh. Ma budem vidio, na kraju ću vjerojatno čekati ZEN, YOLO.

Disco 10.01.2017. 09:28

Meni nije jasan dio o zrtvovanju garancije...ima li nesto novo vezano uz OC i garanciju?
Ovo prvi put cujem.

Amd_Shill 10.01.2017. 09:42

Citiraj:

Autor Disco (Post 3008802)
Meni nije jasan dio o zrtvovanju garancije...ima li nesto novo vezano uz OC i garanciju?
Ovo prvi put cujem.

Ne gubi se garancija.
To su gluposti.

DragonSlayer 10.01.2017. 17:37

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3008773)
Zrtvovat garu?
A poboljšanje performansi je neupitno.

Da, OCanjem (što uobičajeno zahtjeva petljanje s voltažom) gubiš garanciju.
A poboljšanje je upitno. Moš OCat sa ajmo reć 3.6 na 4.4 i dobit nako 2-3% performansi.

Gigi1 10.01.2017. 17:47

:roller:

kako onda objasnjavas funkcije tipa turbo boost itd. koje sami proizvodac omogucio u cpu

ili recimo one silne natpise na mbo kutijama OC+++ đinđa minđa, kupite našu jer ima vece oc mogucnosti

dean225 10.01.2017. 17:47

Ne gubi se garancija. :)

Kod novijih procesora OC sa 3.6 na 4.4 donosi i preko 20% povecanje performansi. Ne govorim o gejmanju i fpsima. :)

Ukoliko ti rikne procesor u garantnom roku, dobit ces novi. Ukoliko rikne nakon toga, ostajes bez proca. Jako jednostavno.

Amd_Shill 10.01.2017. 17:49

Citiraj:

Autor DragonSlayer (Post 3008992)
Da, OCanjem (što uobičajeno zahtjeva petljanje s voltažom) gubiš garanciju.
A poboljšanje je upitno. Moš OCat sa ajmo reć 3.6 na 4.4 i dobit nako 2-3% performansi.

Ne gubis garanciju.
Svakako pokušaj svojim riječima objasniti kako to zamišljaš gubitak garancije u slučaju OC.

Što se performansi tiče one idu značajno gore.
Naravno,ako znaš što radiš.

EDIT Imaš ovdje ekipe koji vode dućane pa neka razjasne.

Eladio 10.01.2017. 17:52

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3008719)
Da, to je ocito... Al meni je to nekako zvucalo ko neki hint za 5Ghz :D
Vjerojatno trazim urotu tamo di je nema, a opet mozda i ne - vrime ce pokazati...

sigurno je hint , e sad :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:03.