PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Alibaba, AliExpress iskustva? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258735)

Tajl3r 22.05.2023. 01:02

kaze provjerenih sellera ka mi prvi put tu i kupujemo po prvi put pa neznamo cake i sitnice,pocinje praksa biti ucestalo je bar ode sta ljudi pisu nastavi li se cut ce se i po drugima forumima i na kraju ce i zavrsit u novine pa sljedi hp ograđivanje ...itd do sljedeceg puta
Sad trenutno mozemo samo cekat da se zakuva i ako se smiluje kinez pa odobri refund ako stvar ne dođe.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

zgmmax 22.05.2023. 07:34

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677279)
Zbog čega? :)
Krađu nečega što ni ne znaš da li su oni ukrali, niti možeš dokazati da je to uopće poslano, a i ono najbitnije - taj paket nije tvoje vlasništvo.
Ako je paket i ukran, ukran je trgovcu s aliexpressa, pa ne znam kako misliš prijavit krađu tuđeg paketa?

Ak se skupi vas 20 i svima je nestao paket onda je to malo čudno.

Postoji način kako se stvari mogu provjeriti, samo očito fali volje.

nepalac 22.05.2023. 07:44

Nema smisla bavit se middle man-om odnosno poštom.
Ti si svoj artikl naručio od aliexpressa, a ne od pošte, ako ti artikl nije došao znači da ti aliexpress, odnosno seller treba vratit novce.
Pa kad to budu morali raditi često onda će možda slati pakete sa ispravnim trackingom. ;)

chief_wolfinjo 22.05.2023. 08:15

samo to više ne funkcionira

čim se pojavi status: Received by local delivery company ili [HR]Arrived at local delivery center

Aliexpress tada više ne vraća novce jer smatra da je paket u Hrvatskoj

nepalac 22.05.2023. 08:22

Mogu oni smatrat šta hoće, ali ako nema međunarodnog tracking broja prema kojem se može vidjeti gdje je točno paket zapeo, to je onda samo njihovo pranje ruku.
Na ebayu to nikada tako nije bilo, ako nisi dobio paket, ebay je automatski presudio u tvoju korist, jer seller mora dokazati da ti je paket uručen, a dokaza nema.

P.S. ne treba se ni žaliti aliexpresu preko disputa, nego direktno selleru privatnom porukom tražiti refund, u protivnom negativni feedback ;)

WraGG 22.05.2023. 08:24

Kakve veze ima je li u Hrvatskoj ili u Bangladesu? Znaci cim udje u Hrvatsku, oni smatraju da je isporucen?
Paket je njihovo vlasnistvo dok god ne dokazu da je isporucen i njihovo je da ili to rjese sa postom ili da vrate novce. Kupac sluzbeno ne moze traziti paket jer on nije vlasnik paketa.

Roy 22.05.2023. 11:39

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677279)
Zbog čega? :)
Krađu nečega što ni ne znaš da li su oni ukrali, niti možeš dokazati da je to uopće poslano....

Tracking do ulaska u RH?

Ja razmišljam o prijavi DORHu protiv NN osobe sa prilozima HU/aliex trackinga. Jedini problem je u tome da je mala vrijednost pojedinačnog paketa za istragu po službenoj dužnosti.

zgmmax 22.05.2023. 11:40

Tako je.
neka se službe prime posla i vide kaj se dešava.

Mommistake 22.05.2023. 13:08

Čisto info, ovisno od narudžbe do nardudžbe, ali imam pošiljaka koje dolaze dosta brzo od statusa "Arrived at local delivery center".

Par dana.

Ali sad imam situaciju da već 3 tjedna tako stoji.

I kada se tako nešto desi, većinom dobijem to (ne ukrade se) i to dobijem u bulku, upakirano u jedan veći paket (vrećicu). Manje vrećice stavljene u veću vrećicu i tako mi dođe. Znaju unutra biti po 3-4 pošiljke.

Tako da, ovisno koliko dugo čekate, moje iskustvo je da će doći kad-tad.

nepalac 22.05.2023. 13:13

Citiraj:

Autor Roy (Post 3677375)
Tracking do ulaska u RH?

Ja razmišljam o prijavi DORHu protiv NN osobe sa prilozima HU/aliex trackinga. Jedini problem je u tome da je mala vrijednost pojedinačnog paketa za istragu po službenoj dužnosti.

Again, nisi vlasnik paketa, nemaš nikakve osnove bilo što prijavljivati, jel to toliki problem shvatiti? :)
Drugo, nepravilnosti u radu pošte se prijavljuju hakomu-u, i to tek nakon što su iscrpljene žalbe pošti.
Ali opet, nemaš šta pisat žalbe ni pošti ni hakomu kad nisi pošiljatelj.
Kad ti nešto predaš u poštu i šalješ i to se izgubi, onda možeš pisat žalbe.

Ali svakako pokreni dorh, bilo bi fora da vidimo što će ti reći :D

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3677392)

Pa većinom tako i bude, znaju paketi doći i nakon 2 mjeseca, ne treba odma dizat paniku i pričat o krađi, dorhu i haškom sudu :D

Ico_Zg 22.05.2023. 15:40

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677317)
P.S. ne treba se ni žaliti aliexpresu preko disputa, nego direktno selleru privatnom porukom tražiti refund, u protivnom negativni feedback ;)

To je nekad funkcioniralo na Ebayu, na Aliex je potpuno drugačija praksa i odavno se selleri ne sekiraju zbog negativng feedbacka, dispute je jedini način da se nešto ostvari, sve ostalo je lutrija.. Osobno ne bih upirao svu krivnju na poštu, mnogo puta mi dogodilo da mi je seller dao lažan tracking broj od nekog drugog kupaca u HR, to je česta praksa kod pokvarenih trgovaca, obzirom da se kod Aliex Saver Shippinga na tracking broju ne može vidjeti kome je zapravo paket poslan/uručen ne bi me čudilo da su to selleri počeli iskorištavati...

marko_st 22.05.2023. 15:55

Meni se više neda nakon 10 paketica..

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

chief_wolfinjo 22.05.2023. 15:59

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3677392)
Čisto info, ovisno od narudžbe do nardudžbe, ali imam pošiljaka koje dolaze dosta brzo od statusa "Arrived at local delivery center".

Par dana.

Ali sad imam situaciju da već 3 tjedna tako stoji.

I kada se tako nešto desi, većinom dobijem to (ne ukrade se) i to dobijem u bulku, upakirano u jedan veći paket (vrećicu). Manje vrećice stavljene u veću vrećicu i tako mi dođe. Znaju unutra biti po 3-4 pošiljke.

i kod mene ista situacija...

prije kroz dan dva dolazili paketići

a sad evo 5 dana i još ništa... ne znam kaj se događa ? :stoopid:

Roy 22.05.2023. 17:12

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677394)
Again, nisi vlasnik paketa...

Platio sam ga i to mogu dokazati, dakle ja sam vlasnik pošiljke. Jedini je problem da za pokretanje postupka po službenoj dužnosti vrijednost štete treba biti iznad 2k kn.

kopija 22.05.2023. 17:13

Jest bogami, nešt se usporili mađari.
Al mislim da nije do kombiniranja, moje je iskustvo da iskombiniraju u Kini.
Dal se nekom desilo da mu iskombiniraju pakete nakon što dođu u Mađarsku?

nepalac 22.05.2023. 17:58

Citiraj:

Autor Roy (Post 3677446)
Platio sam ga i to mogu dokazati, dakle ja sam vlasnik pošiljke.

Jesi jesi...

Citiraj:

Iz HP-a su odgovorili kako potrošač može pisati prigovor i tražiti naknadu na mail adresu: potrazni@posta.hr. Odgovorit će mu u roku od 30 dana. No navode i kako je pošiljka u vlasništvu onoga koji ju je slao sve dok je drugi ne preuzme. Prema tome, pravo na naknadu štete ima trgovac koji je slao čizme, a ne i kupac koji ih nikad nije primio. Ako je paket uručen, pravo na naknadu ima primatelj, a ne onaj koji ga je slao.
https://www.24sata.hr/news/za-zagubl...vlasnik-599973

Citiraj:

"Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas kako trenutno nismo u mogućnosti utvrditi status pošiljke po broju RF494456441HR", odgovorio joj je stanoviti Mario iz Hrvatske pošte. U prijevodu, rekli su joj da nemaju pojma gdje je njena preporučena pošiljka, odnosno kovanica koju je silno željela. Uz to su joj napisali i da ona zapravo nema što pitati i tražiti pošiljku.
"Obratite se pošiljatelju"
"Molimo Vas da se obratite pošiljatelju koji je vlasnik pošiljke sve do njezina uručenja primatelju kako bi isti mogao pokrenuti potražni postupak za predmetnom pošiljkom", poručio joj je isti Mario. Ponovno u prijevodu, neće ni pokušati pronaći pošiljku koja joj je namijenjena. To može zatražiti samo pošiljatelj.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...i/2162747.aspx

Citiraj:

Jedini je problem da za pokretanje postupka po službenoj dužnosti vrijednost štete treba biti iznad 2k kn.
Pa pokreni postupak privatnom tužbom :amen:

Roy 22.05.2023. 18:26

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677457)

Ne nužno. Čl 142 kaznenog zakona, povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, pa budemo vidjeli.

nepalac 22.05.2023. 18:37

Javi ishod bilo kakvog postupka, nemoj samo da ostane na postovima s foruma. :)

Mommistake 22.05.2023. 18:48

Evo, došao sms prije 10 min da dolaze sutra paketi. Nakon 3 tjedna čekanja. ;)

kopija 22.05.2023. 19:06

Citiraj:

Autor Roy (Post 3677460)
Ne nužno. Čl 142 kaznenog zakona, povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, pa budemo vidjeli.

To što pošiljka nije dostavljena nije dokaz da je ukradena.

nepalac 22.05.2023. 19:36

Citiraj:

Autor kopija (Post 3677466)
To što pošiljka nije dostavljena nije dokaz da je ukradena.

Ma pusti, to će DORH preuzeti :D

U Zakonu o poštanskim uslugama ima članak o naknadi štete u unutarnjem i međunarodnom prometu.
Drugim riječima, pošiljka ne može biti "ukradena", pošiljka eventualno može biti izgubljena i tada se isplaćuje naknada pošiljatelju prema određenim uvjetima.

Bilo kakva krađa unutar Pošte je interni problem Pošte, a ne građana.

Ne možeš prijavljivati krađu nečega što nikada nije ni bilo u tvom posjedu niti si ti vlasnik toga.
Krađu možeš prijaviti samo ako ti je otuđeno nešto iz vlastitog stana, kuće, auta, džepa... a ne iz nekog skladišta javne firme, ako je ikada tamo i došlo... to nemoš ni vjerovat da ljudima pada na pamet :D

Uglavnom, puno nepotrebnog lupanja i spamanja po temi :)

Roy 22.05.2023. 20:34

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677475)
.
Drugim riječima, pošiljka ne može biti "ukradena", pošiljka eventualno može biti izgubljena i tada se isplaćuje naknada pošiljatelju prema određenim uvjetima...

Vidi čl 142 KZ, protupravno stjecanje imovinske koristi povredom tajnosti tuđe pošiljke.
Mislim tebi sve to može biti smiješno, super, meni je stvar principa.

2 die 4 22.05.2023. 20:35

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3677030)
Meni se promijenio status nakon 6 dana

Out for delivery
Received by local delivery company

Jel ti stigao paket?

quazar912 22.05.2023. 20:42

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677475)
Ma pusti, to će DORH preuzeti :D

U Zakonu o poštanskim uslugama ima članak o naknadi štete u unutarnjem i međunarodnom prometu.
Drugim riječima, pošiljka ne može biti "ukradena", pošiljka eventualno može biti izgubljena i tada se isplaćuje naknada pošiljatelju prema određenim uvjetima.

Bilo kakva krađa unutar Pošte je interni problem Pošte, a ne građana.

Ne možeš prijavljivati krađu nečega što nikada nije ni bilo u tvom posjedu niti si ti vlasnik toga.
Krađu možeš prijaviti samo ako ti je otuđeno nešto iz vlastitog stana, kuće, auta, džepa... a ne iz nekog skladišta javne firme, ako je ikada tamo i došlo... to nemoš ni vjerovat da ljudima pada na pamet :D

Uglavnom, puno nepotrebnog lupanja i spamanja po temi :)

ako si ti platio nešto onda je to TVOJE vlassništvo iako nije u tvom domu. npr - auto - ukradu ga na nekom parkingu ali to po tebi nije krađa jer nije ukradeno iz tvoje sobe?? :lol2:

nepalac 22.05.2023. 20:45

Je, u pravu si, jako dobar primjer :D

Citiraj:

Autor Roy (Post 3677481)
Vidi čl 142 KZ, protupravno stjecanje imovinske koristi povredom tajnosti tuđe pošiljke.
Mislim tebi sve to može biti smiješno, super, meni je stvar principa.

:thumbsup:
Kako rekoh, javi ishod tvoje istrage koju nećeš podnijeti nikome :D

Roy 22.05.2023. 20:55

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3677487)
Je, u pravu si, jako dobar primjer :D

:thumbsup:
Kako rekoh, javi ishod tvoje istrage koju nećeš podnijeti nikome :D

Kad već pitaš, ne namjeravam još podnositi nikakvu prijavu jer još postoji mogućnost da se pošiljke dostave a o namjeri sam već potpisano poslao HPu mail.

Mislim, prčija smo od države i ne očekujem ni pod razno da bi napravili Elliot Ness akciju u pošti, izvjesno ću dobiti lagani odjeb ali kao što rekoh, to je stvar principa.

nepalac 22.05.2023. 21:06

Citiraj:

Autor Roy (Post 3677491)
Mislim, prčija smo od države...

Istina, ali kakva god prčija bili opet postoje neki zakoni i procedure koje bi ti sve uredno preskočio troskokom i angažirao ni manje ni više nego državno odvjetništvo da se bavi tvojim paketićima s usb-c kabelima iz šenzena :D
Brate mili ajmo se malo dovesti u realnost.

Zbog čega postoji hakom i njegovih 200 radnika?
Ako je zakon o poštanskim uslugama propisao da su oni regulatorna Agencija zadužena za rješavanje sporova između pošte i korisnika onda se drži toga i njima se žali na nepravilnosti, a ne dorhu koji sigurno ima prećeg posla.
Prijava ti je besplatna, možeš ju podnijeti online i uživaj.

Ne planiram više oko ovoga jer bezveze idemo u offtopic, uživaj. :chears:

zgmmax 23.05.2023. 23:13

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3677482)
Jel ti stigao paket?

Još nije.
Maloprije mi se status prebacio u
Hub inbound (HR - Hrvatski Leskovac)

Sutra/preksutra dostava onda valjda?

kopija 24.05.2023. 05:16

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3677717)
Još nije.
Maloprije mi se status prebacio u
Hub inbound (HR - Hrvatski Leskovac)

Sutra/preksutra dostava onda valjda?

Da.
Meni Standard shipping paketi u zadnje vrijeme tjedan dana trunu u Mađarskoj prije nego ih OE pokupi.
Nešto se gadno usporilo tamo, možda Orban sabotira iz političkih razloga :)

chief_wolfinjo 24.05.2023. 06:49

meni je stigao :)

5 dana od tog statusa.

zgmmax 24.05.2023. 07:40

12.5 je stiglo u Mađarsku i evo jučer došlo u Hrv.
9 dana trebalo za to.
OK bio je i vikend između al mi se čini nekak sporo.

Nisam fakat dugo naručivao ništa iz Kine al se sjećam da nije bilo ovak sporo.
Čak i kad je paket završavao na našoj carini i na pregledu je bilo brže

EDIT:

Dobio maloprije poruku da je danas dostava :D

Nbdy32 24.05.2023. 09:55

Meni 16.05. krenulo iz mađarije (navodno), daljnjeg updejta nema još :)

3alfa3 24.05.2023. 12:36

Narucio prije 15 dana sa Aliexpressa (Aliexpress standard shipping), danas mi (ZG) donio Overseas.
Ako nekog zanima tijek posiljke: https://parcelsapp.com/en/tracking/1...31197528510000

kopija 24.05.2023. 14:09

Meni dva standarda koji od 16-og visili u Pešti upravo krenuli prema Agramu :)
Ali dva tjedna od slijetanja do dostave nije baš neki brzinski rekord :(

Zeryx 24.05.2023. 17:21

i meni zadnja narudžba dosta dugo putovala.

cak mi se par puta mijenjao status na trackeru. pise da je stiglo u odredisnu zemlju, par dana kasnije da ipak nije. i tak par puta.

zadnjih mjeseci sam imao par stvari koje sam narucio i mogu reci da je ovoj trebalo najdulje da dode.

virty 25.05.2023. 12:41

Ovaj AliExpress je dno od stranice.
Prestao sam kupovat od njih jer je podrška kupcu loša, a ponekad i uvredljiva.
10 puta mi napišu copy/paste odgovor na moje upite iako su upiti različitog sadržaja.
Bitno da mi paket nije isporučen, a negativne ocjene i dispute su uzaludni.

2 die 4 26.05.2023. 01:08

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3677740)
12.5 je stiglo u Mađarsku i evo jučer došlo u Hrv.
9 dana trebalo za to.
OK bio je i vikend između al mi se čini nekak sporo.

Nisam fakat dugo naručivao ništa iz Kine al se sjećam da nije bilo ovak sporo.
Čak i kad je paket završavao na našoj carini i na pregledu je bilo brže

EDIT:

Dobio maloprije poruku da je danas dostava :D

Hvala, meni nekoliko paketa stoji da su predani dostavljaču.
Jel moguće da mali čajnizi "LAŽU" na trekingu :D

Samo neka dođe i sve je oprošteno.:chears:

zgmmax 26.05.2023. 07:21

Meni je na mom trackingu pisalo ime pa me nisu mogli zajebavat :)

2 die 4 26.05.2023. 13:41

Evo, da sam pisao ranije možda bi mi ranije došlo. Danas došla dva paketa koje sam čekao od 19. kada su predani kurirskoj službi po trackingu, ja zadovoljan.
Došlo mi je 20 paketa u jednom :D
Prije ovih zbirnih pošiljki, ovo bi, em čekao mjesecima da naša pošta dostavi, em bi platio manje bogatstvo da preuzmem sve kada bi mi naplatili za svaki paket onaj svoj harač :D

micadov88 26.05.2023. 14:09

Citiraj:

Autor micadov88 (Post 3676928)
Imao sam sličnu situaciju ove godine - paket se pomaknuo iz Mađarske tek nakon 27 dana.
Čak i trenutno imam jedan paket s istom porukom od 08.05 (znači stoji već 11 dana) nakon kaj je došao do Mađarske - "Import customs clearance complete"

Evo i moj se konačno pomaknuo nakon 17 dana (kombinirani paket u Mađarskoj) - "Received by local delivery company".

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:22.