![]() |
Citiraj:
Kaj te muci njofra :lol2: ? |
Citiraj:
|
Debian 12 bi trebao 10.06.2023. biti finalno dostupan.
https://www.phoronix.com/news/Debian-12.0-Release-Date |
Uzeo sam si ja vremena, ali za 100 drugih sranja.
|
OK, uspio sam "skužiti" KVM. Bio sam uvjeren da je to neka "low level" spika :D
Kako bilo, instalirao sam potrebne pakete i to radi sasvim OK, ali sada primjećujem identičan problem s refreshom u Manjaro i3 distribuciji (manjaro-i3-22.0-minimal-230104-linux61.iso). Jednostavno screen ne updjeta dok se nešto veće ne dogodi na ekranu, kao resize. Evo na što to liči. https://imgur.com/a/6mxO935 S druge strane, instalirao sam linux lite i on radi bez problema. Host OS je Manjaro KDE. Je li moguće da Manjaro ne voli te woke manjaro on manjaro fore :D |
Citiraj:
Spice ili VNC Display koristis? Imam osjecaj da mu mozda jos nekaj treba instalirat. Jel vidis kakve relevantne greske u journalu? Dodao si sebe u grupu libvirt? Jel ti se isto u Cockpit-Machines dogada? Da mozda GPU driver na stroju malo ne serucka? |
Najbolji photo viewer al da ujedno mogu odma i brisati slike dost jednostavno?
|
Citiraj:
|
IrfanView bez konkurencije
EDIT: sorry, glupson ne gleda koji je topic |
Citiraj:
https://itsfoss.com/linux-photo-management-software/ Osobno sam za "nekaj vise" uvijek koristio gThumb/Shootwell, a za normalne stvari kaj god je doslo sa distrom. Trenutno na Fedora 38/Gnome koristim njegov Gnome Image Viewer. |
Meni je feh super za slike.
|
Citiraj:
Teško ću vidjet nešto relevatno u journalu. Dodao sam se u grupu, mislim da inače niti ne bi ni šljakalo. Cockpit budem sutra probao, nisam nikada prije niti čuo za to. Za GPU driver lako moguće da ima neki problem. Nvidia je to. Instaliran je 530.41.03, što je "Latest New Feature Branch". To je sam instalirao, pametnije bi mu bilo da se drži neke stabilnije verzije. Citiraj:
|
Imam neku ideju da od kompa napravim servercic koji bi vrtio proxmox i windows vm za igre + jos neke kontejnere, nista pretesko.
Posto komp vise uopce ne koristim/palim osim za igranje, ideja je da virtualiziram windowse+steam library i iskoristim graficku. Ujedno bi dignuo gore i neke kontejnere koji se vrte po rpi-ju i nas-u. Hardver je i5-6500 (4/4), 1060 6GB, 16GB RAM (ovo bi mogao lako nadograditi). Storage nije problem, imam vise opcija: nvme+ssd kombinacije ili sve na jedan veci nvme. Igre bi streamao na tv preko Steam linka kako i sad radim. Nemam pojma da li ovo moze raditi jednako dobro na proxmoxu kao sto radi sada. Komp nije neki stroj pa ne bih volio izgubiti 10+% performansi. Sto je s dodjeljenim jezgrama, je li cpu ogranicavajuci faktor? S druge strane, nemam iskustva s proxmoxom pa ajmo reci da prvo zelim cuti lose stvari i zasto ovo ne bi dobro funkcioniralo prije nego se nabrijem i krenem uciti nesto novo. Alternativna ideja virtualiziranja kontejnera unutar trenutnog windows os-a mi ne zvuci kao oke opcija jer je plan da server bude upaljen 24/7. |
Jednako dobro pa i bolje. Nisam koristio GPU akceleraciju pa taj dio ne znam, ali ovo ostalo se osjeti da je nešto sporije nego da je sve na svom HW što je i normalno. Kako bi se spajao? Preko konzole, RDP-a ili VNC-a? Ne znam kako taj Steam radi.
Mi ga imamo na nešto jačem PC-u, i7-7700, 32 GB RAM, 1 TB WD Blue SSD. Trenutno su gore četiri Windows mašine koje uglavnom miruju i dva Ubuntu Servera sa 7-8 Docker containera od kojih jedan opslužuje 25 ljudi, a drugi je testni poligon za istu stvar. |
Je li sporije zbog streamanja slike ili su bas hardverski gubici, ako mozes procjeniti? Koliko pamtim, RDP ima gubitaka u prijenosu i latencija je sigurno prisutna pa je cijelo to iskustvo meh.
Nisam planirao nista igrati preko RDP/VNC. Naletio sam negdje da proxmox konzola ne radi kada se koristi gpu pass-thru pa mi svakako treba barem RDP za nekako administriranje windowsa (citaj, updejtanje). Ne znam kako se to strucno zove, Steam radi vezu izmedju servera i klijenta gdje na oba imas instalirane steam appove. Drukciji je protokol, latencije su dosta male reda velicine par frejmova i frame dropovi su minimalni ako i postoje. Treba koristiti hdmi dummy ako je server bez monitora. Imam viska ssd-ova pa bi mogao probati kako to radi, samo win vm i nekakva igra. Nisam dugo sarafao po kompu. Ako bi to i radilo, cak bi vrlo rado i upgrejdao cpu+mbo s nekakvim i5-10400f (6c/12t) pa neka bude za sljedecih 5-6 godina. |
Citiraj:
GPU driver + Spice Server ne sljakaju kak spada. VNC mozes ignorirat, nebu nist bolje. Journal ti mora neku gresku pokazat, koliko god nevazno izgledalo. Lupi journalctl -f u pozadini da radi, pokreni VM i Window i vidi dal bude kaj interesantno nutra se pojavilo u logu. Manjaro = Arch = Bleeding Edge. Ak hoces "stable" - dalje od Archa :goood: Citiraj:
Najiskrenije. Neznam kaj da ti velim. Mozda zato jer sam stariji sad vec i vise mi se neda tolko prckat da dovedem igru da proradi ali Gaming situacija na Linuxu je slijedeca: 1. Steam > ODLICAN, 90% od 130 igara koje posjedujem radi ili nativno ili prek Proton layera. Klik > Play > done. Za onih 10% > ponekad radi, ponekad ne (trn u oku su EA igre koje zahtjevaju onaj novi EA APP koji se konstatno updejta i krsi pa se ili igra ne pokrece ili je polufunkcionalna-online dio). Ostalo - jednostavno ne radi. Forza Horizon 4 - Proton GE > sljaka relativno dobro kad se pokrene (2 od 3 puta) - nakon cca 30-40 minuta memory dump i skrsi se. Steam Link streaming sljaka - nvidia driver zna srat. Rezultat crni ekran na telki. Isto - Wayland obvezno iskljuci - Steam Link ga trenutno ne voli. 2. EA APP > nope > jednom sam ga uspio dobit prek Wine-a da sljaka , updejt appa - opet skrseno - nakon toga sam reko - crap. 3. Blizzard igre > Starcraft serijal Diablo 3 sljakaju jako dobro prek wine-a (32bit- moras kod prvog pokretanja winecfg konfigurirat) 4. Ocekuj 5-20% drop na performansama kod nekih igara. Kod vecine neces osjetiti razliku. Cekiraj si kompatibilnost igara koje ti igras. Protodb i winehq su ti prijatelji. Ideja za proxmox+windows VM nije losa - kad radi i kad ti nevidija zeli suradivat i ne kenjucka sa driverima. I kad ti iommu pase. Cekiraj si Level1Tech forume, Wendel se dosta igrao s tim. Kolki je tu drop na performansama za gaming - nazalost nemam pojma posto nikad nisam trebao to upogoniti. Zasto? Fedora Workstation. KVM. Cockpit. Vrtim gore virtualke, jedna od njih je client za spajanje za poslovne pizdarije posto mi je dopizdilo hrpa lapova za svako sranje na stolu. Dodatno se vrti nekoliko Docker Containera u pozadini (Nextcloud, MySQL, Gitlab, Jenkins...sve se starta kod boota naravno). Na Windows VM se spajam RDP-om sa Remminom - malo bolji performance. Sa strane je Youtube sa nekim sranjem uvijek upaljen + par tabova. I onda prek Steama okinem igru i ne razmisljam. Sve radi. To je sve isto moguce sa tvojim strojem, samo radi 16GB meme nece tolko toga radit (al isti problem imas sa Proxmox + Windows VM). Da ne moram updejtat kernel i da ne zelim sparat na struji - stroj bi bio 24/7 upaljen. Mnogi zaboravljaju da moderan Linux distro moze biti i sasvim dobar Desktop OS :lol2: Server stuff je easy-peasy dio uvijek :goood: Uglavnom moj ti je savjet - probaj obje solucije. Odaberi onu koja tebi najbolje odgovara. Meni se osobno cini da bi se mogao u konacnici razocarat sa proxmox rijesenjem. Mozda grijesim. Idealno bi ti mozda bilo nabavit dodatni el cheapo mini PC za cca 100 Eura i drmut Linux gore pa ga drzat kao mini server. Rocky / Debian gore + Cockpit + KVM + Docker/Podman. Vise ti ne treba. Dodas jedan vanjski USB HDD za backup i - dovoljno. Po meni - ak volis igrat fluidno igre, pogotovo najnovije - zasebna masina za gaming koja vrti Windows, cak i ak je samo Steam Link u pitanju je i dalje najbolja opcija. Ak te jos kaj zanima pitaj. Citiraj:
Prednost Dockera je da mozes odjednom vise verzija aplikacija isprobavat - lupis dev branch na drugi port i to je to. Nema potrebe da dodatnom "test VM" < dodatni VM zdere duple resurse. Ili jos bolje > Revproxy + DNS Server i imas jednu verziju iza prod imena , a drugu iza dev imena. |
Tomek: tnx za info! Vidis, nisam ni razmisljao o obrnutom scenariju - Linux OS kao host i onda virtualiziranje Winsa. Nikad nisam imao muda za preci na Linux, ali sad ne vidim sto bi me sprjecavalo kad vise maltene nis ni ne radim na kompu. Ovo cu testirati, povadim trenutne diskove van i roknem novi disk za test. U najgorem slucaju lako se vratim na staro.
A to sto kazes za neki tiny build tipa M900 i sl, o tome sam razmisljao nekad dok sam jos uzimao raspberryje - pa je razlog bio rpi je jeftiniji i lakse ga prebolim ako mi se ne uklopi u workflow. I zaglavio sam na rpi/dockeru. Da sam kojim slucajem isao na M900, sada bi zaglavio na proxmoxu i sve virtualizirao :) |
Ista stvar kroz cockpit. Ja u journalu ne vidim ništa relevantno.
Code:
svi 06 20:22:26 mkey-manjaro kdeconnectd[1286]: kdeconnect.plugin.battery: No Primary Battery detected on this system. This may be a bug. |
Pa proxmox je Debian
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
KDE kolko vidim vrtis na hostu. Rekao bih mozda da u tom grmu lezi zec ali ako velis da u Cockpitu se isto ponasa onda nebih rekao. Kod boota ISO fajla odaberes open-source ili propriatery drivere?
EDIT: skinuo I3 inacicu dole da probam > obje inacice stekaju da boli glava, jos nisam vidio distru da takve probleme radi. Dakle - do tog image-a je, tu nebres nazalost nist. |
Citiraj:
Kaj koristite kao reverse proxy? Ja sam poceo malo vise kemijat sa Dockerom pa me cisto zanima kaj ekipa koristi vecinom. Prvo me vuklo na Apache i Nginx klasiku al neki dan nasao Traefik u koji se neki kunu kak je dobar...ja sam uvijek prema takvim stvarima skeptican. |
@xlr - ne znam kako taj steam link funkcionira, ali ono sto znam da kod vga passthrougha sa hosta na vm trebas dosta dobro pazit s kojim hardverom (ploca, cpu) baratas jer je tu iommu ponekad dosta zajeban. Npr. s nekim od consumer intel cpu-a nemas pravi iommu (iako u biosu postoji opcija) jer ti sve uredaje strpa u jednu grupu, a tebi treba samo graficka npr. Ako se ne varam AMD tu dosta bolje stoji, al svakako treba provjerit prije nabave komponenti.
|
Citiraj:
https://hub.docker.com/r/jonasal/nginx-certbot Jedino sam u /etc/nginx/nginx.conf morao staviti: Code:
http { |
Citiraj:
Nice , thanks :chears: |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Drago mi je da vidim da me konacno neko kuzi :lol2: Proxmox je Debian ali heavy customized. Iz njega napravit Desktop OS je naravno moguce ali koja je poanta? Uzmes ono sto je jednostavnije i bok. Jedini razlog zakaj bi u ovom slucaju radije krenuo od Fedore kao baze a ne Debiana jest da Fedora ima logicnije podesene default postavke za KVM i ostale stvari. |
mozda bi u situaciji gdje je gaming u pitanju isao na windows kao host os pa koristio hyper-v ili nešto treće za virtualiziranje ostaloga i usparao si ogromnu količinu vremena.
ali vjerojatno bi i sam isao kemijati. |
Citiraj:
Hyper-V i KVM nejdu u istu recenicu :lol2:Probao sam se prisiliti jedno vrijeme bas na tu soluciju. Nije proslo dobro :kafa: |
Tu opciju sam u startu ajmo tako reci odbacio jer osobno ne vidim windowse kao nesto sto bi stabilno radilo 24/7 :/
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne vjerujem, to se nekaj kod tog Image-a sa KVM-om kolje. Live image je , bootaj , ne vjerujem da ces imat problema. |
Live boot traži restart :D A i3 je toliko svoj da sam htio malo trenirati u VM dok sa strane imam nekakvu dokumentaciju. Kao i Nyxt browser, kada nisi siguran niti kako neki URL otvoriti, onda znaš da imaš posla s nečim posebnim.
|
Citiraj:
"Community Edition"...."the hacker's browser"....:facepalm:...nes ti marketinga za Skript Kiddies :lol2: Ak hoces nekaj Arch Based + I3 > cekiraj Archbang . Debian + I3 je uvijek odlicna kombinacija al nema Live CD. I3 na Fedori nisam probao ali kolko vidim postoji spin kao Live CD pa mozes probat. Garuda i Tiny Linux su isto "poznatije" opcije. |
A ne znam, Lisp meni ne izgleda kao nešto što djeca skritpičari koriste.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ma radi to stabilno 24/7…. sve do prvog kumulativnog updatea :D |
slažem se, dobri su windowsi, problem je windows update :D
Možda je netko od vas bija na Hrougu kad sam drža predavanje, kad mi je taman kad sam treba održati predavanje, restartalo komp i instalirali se updatei 47 minuta :D. Moli boga na Samsung Dex-u (tada S8). otad više nikad windows na poslovnom računalu. |
Bitno da si bio siguran na tom predavanju nakon što ti je windows update upriličio sve neophonde nadogradnje. Inače, kada se poigraš malo sa group policy, možeš ga ipak prisiliti da te ostavi na miru neko vrijeme. Ali ipak bolje je to ne koristiti, što je sigurno je sigurno.
|
Imam nemi ogoljeni embedded linux, u kojem želim pokrenuti app na startupu, ali nema Cron bema systemctl ima init.d ali nema update -rc.d... any ideas?
I ne nema apt-get ni alternative, ni nano samo vi :( |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:53. |