PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   OpenWrt i DD-WRT firmware tutorial za Gigaset Sx763 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002)

Nikky 27.04.2020. 18:25

A nešto mu se "ne sviđa" sa WiFi, jeli drajver ili nešto drugo ...
Mada zna biti nezgodno, probaj ići unazad sa 19.07 release na neku raniju ... treba na netu naći koja dobro radi na točno tom modelu + ako ima neka hw razlika ...

zwizard1 27.04.2020. 22:20

A taman ga složio... I idem spojiti mob kad pljas... Samo se restarta. Ponovno uhvati vezu, radi sve ko podmazano... Ništa morat ću unazad da vidim koji mu paše. Mislim da imam i onaj 18.06 negdje koji je u onoj temi spomenut.
Nije da me pati, ali kako stoji u ladici već duže vremena zašto se ne poigrati s njime i dobiti AP koji će zadovoljiti pokrivanje signala na terasi sa nekim dodatnim opcijama.
Sad je sx763 koji je spreman za mirovinu...
Javim šta sam uspio.

Blagus 28.04.2020. 15:28

Čudno, Lantiq sa ath9k driverom je u OpenWrt-u dosta dobro podržana konfiguracija, meni radi 19.07 na Fritzu 7362.
Probaj se vratiti na 18.06 čisto radi probe, ali ja bih se pozabavio s konfiguracijom na 19.07 jer kad ove godine izađe 20.xx, 18.06 će biti EOL. Možda i otkriješ neki bug koji će se moći ugraditi u OpenWrt.

zwizard1 30.04.2020. 14:59

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3400711)
Jeli sada imaš neki drugi router sa kojim možeš na internet ?
Ako imaš možeš preko njega povući sa neta šta ti fali.

Nisi naveo kakva ti je trenutna konelcija, koji operater, ...
Ako je ADSL od HT Tcom onda su ti poviše pogrešni VPI i VCI, dođe 0 i 33.
Ako je VDSL onda ne znam kako dođe napamet.

Možeš privremeno promijeniti ip adresu fritza da bude u istom nizu kao trenutni router, pucam napamet 192.168.1.111,
samo nađi gdje se definira DHCP Server pa ga privremeno ugasi.
Spojiš Lan kabelom Lan sa fritza na Lan trenutnog routera.

Još nešto, provjeri točno koja hw platforma je taj fritz 3370,
nisam siguran da ovo sa linka odgovara,
ako nisam pogriješio google kaže da je to lantiq/xrx200 platforma ...
prvo šta je google izbacio > https://mirror.0x.sg/lede/snapshots/...lantiq/xrx200/

Ma to je ona micron platforma . Dakle isprobao sam manje više sve i da do wifi je neki klinac.Radi jedino kad se stavi na radio chanel 13 ali onda brzina ne prelazi preko 4 Mb.
Kad mu stavim bilo koji chanell ili auto recimo , i pokrenem speedtest brzina skoči preko 20 i onda se restarta .
Izgubio sam 3 dana s njime i nisam uspio pronaći grešku .Probao sam sve dostupne verzije openwrt-a za njega i nisam uspio. Kao switch mi može raditi i na orginalnom imageu . Je da bi bilo dobro da imam podršku i za ddns ali to će glavni ruter odraditi.

E da glavni je Fritz 7360 v2 koji radi bez problema na Vipu preko žice .

Nikky 30.04.2020. 17:28

Za kraj, jedino još probati sa origigi fw ...

Blagus 30.04.2020. 18:52

Micron nije platforma nego oznaka proizvođača NAND flasha. Platforma je Lantiq (XRX200). Ono što je najvjerojatnije je da ti je oštećena particija s ath9 kalibracijom bez koje na Wi-Fi zaboravi.

zwizard1 30.04.2020. 21:59

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3401813)
Micron nije platforma nego oznaka proizvođača NAND flasha. Platforma je Lantiq (XRX200). Ono što je najvjerojatnije je da ti je oštećena particija s ath9 kalibracijom bez koje na Wi-Fi zaboravi.

Očigledno da je tako. Na oriđiđi radi sve...
Eto da ne stoji ponovo u ladici ide na prodaju...
150 kn+"trošak dostave

jp_rv 30.04.2020. 22:05

imaš tipfeler, valjda si mislio 15kn + trošak dostave :lol2:
edit - pardon mislio da govoriš o sx763 jer je tema o njemu. oni su badava pa mi nije bilo jasno :P

fritz je druga priča, mada se meni sviđaju upravo zbog fritz os-a, openwrt je za uređaje druge klase. imam 7330, šteta šta nema vdsl modem. i ima samo jedan gigabitni port, to mi je major letdown, ne mogu spojit komp u njega nego moram imat dodatni kabel za ap koji mi stoji pored kompa, glupost teška.

lega0s 20.05.2020. 20:04

Gigaset SX763 Mod

Pozdrav Svima!

Kratko pitanje dali se na Gigaset SX763 moze prikljucit
2 diska 3.5 inch od računala tipa 1TB i 3TB da se moze
preko FTP-a pristupit i postavit odnosno instalirat
pretvorit u torrent mašinu,postoji li neki tutorial i jel
moguce.

Unaprijed Hvala

:fala:

Luksi 12.12.2021. 23:23

Da nema neko mozda na kolpu secondary boot image iz prvog posta. Link je dead. Hvala svima

Poslano sa mog SM-N970F koristeći Tapatalk

.Delboy 13.12.2021. 23:24

Arhiva sa googlecode.com:
https://storage.googleapis.com/googl...ce-archive.zip

Stavio sam i backup i na dropbox ovdje.

Ag008 24.05.2023. 15:30

Pitanje za Openwrt.
Imam openwrt koji mi je podešen da ima ip 192.168.2.1 i da se spaja na postojeću wifi mrežu i dijeli putem LANa tu mrežu.
Firewall sam omogućio u smjeru wifi to lan.
Međutim, uređaji spojeni na taj lan portove openwrta ne vide druge uređaje prije, spojene na router prije ovog (wifi ili žično).
Također ako s mreže routera prije unesem s wifi spajanja ip tog routera, dobijem Refused grešku i iz routera prije ne mogu pristupiti Luci i openwrt konfiguraciji.

Kako godinama nisam radio s openwrt-om a koliko se sjećam prije sam mogao pristupati s obje mreže svime, kako da podesim da imam pristup i da obje mreže vide sve spojene uređaje?

Nikky 24.05.2023. 16:20

Zavisi kakav je konfig ...
Ako želiš da su svi u istoj mreži najbrže je:
- IP Lan strane da je u istom mrežnom segmentu kao ostatak mreže
- da je ta IP adresa slobodna
- da mu je DHCP Server ugašen
- na kraju spojiš Lan kabel sa postojeće mreže u Lan port koji je u Lan / WiFi grupi, ne WAN

MKmarino 25.05.2023. 20:18

Može li se na accesss pointu koji radi u open wrt dodati wifi mreža koja bi bila blokirana od ostalih uredjaja i mreža. Nešto kao guest ili IOT mreža. Sve što sam gledao se radi na routeru pod open wrt koji radi i dhcp i sve pa onda eventualno produži na access point.
Ja imam T-com router čiji wifi ne koristim i na njega spojena 2 access pointa koja rade pod open wrt daju wifi podešena na fast roaming. Na glupi access point. Dovoljno bi mi bilo na jednom od njih. Ali t-com router radi dhcp. Ako dodam novu i upalim opciju client isolation i dalje mogu doć na stranice od routera i nać ip adrese svih uredjaja.

Nikky 25.05.2023. 21:59

Ptobaj naći na netu (OpenWRT) koja je varijanta najbolja.
Možeš na samom AP dignuti Guest ali da je u drugom mrežnom segmentu i sa svojim dhcp serverom + ruta prema gl. routeru tj. Internetu.

MKmarino 25.05.2023. 23:58

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3678130)
Ptobaj naći na netu (OpenWRT) koja je varijanta najbolja.
Možeš na samom AP dignuti Guest ali da je u drugom mrežnom segmentu i sa svojim dhcp serverom + ruta prema gl. routeru tj. Internetu.

Može malo pojašnjenja

Malo se igrao, kreirao novi inteface i vezao ga za novi wifi. Zadao da dodjeljuje nove ip adrese( iako mi to nije jasno kad ih daje isp-ov router) igrao se sa firewall ali i dalje jednako. Mogu pristupiti svim mrežama.

Blagus 26.05.2023. 18:36

Pod Network dodaš novi interface u drugom subnetu (npr. 192.168.2.1), upališ DHCP u toj mreži, pa pod Wireless tu guest mrežu povežeš s tim novim interfaceom. U firewallu blokiraš promet iz guest mreže prema glavnoj (vjerojatno 192.168.1.0/24). Vjerojatno ćeš trebati i statičku rutu 0.0.0.0 prema HT-ovom ruteru (192.168.1.1).

Naravno, obavezno moraš za novi interface dodati i novu zonu na firewallu (ne ga staviti u defaultnu "lan" zonu).

MKmarino 27.05.2023. 18:19

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3678296)
Pod Network dodaš novi interface u drugom subnetu (npr. 192.168.2.1), upališ DHCP u toj mreži, pa pod Wireless tu guest mrežu povežeš s tim novim interfaceom. U firewallu blokiraš promet iz guest mreže prema glavnoj (vjerojatno 192.168.1.0/24). Vjerojatno ćeš trebati i statičku rutu 0.0.0.0 prema HT-ovom ruteru (192.168.1.1).

Naravno, obavezno moraš za novi interface dodati i novu zonu na firewallu (ne ga staviti u defaultnu "lan" zonu).

Ovo dvoje mislim da sam napravio kako treba. Moram ovo sa firewall-om se onda još probat igrat i skužit kako.

Blagus 29.05.2023. 13:44

U Network->Interfaces provjeri da je guest mreža stvarno u svojoj firewall zoni, a u Network->Firewall provjeri da nemaš slučajno accept rule za smjer guest->lan.

MKmarino 29.05.2023. 19:09

Sad neće ni da se spoji na taj wifi. Šta sam sad falio.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a6464c612c.jpg

Pokušao dodat još slika preko tapatolka ali se loše vide
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...351923fc18.jpg

Nikky 29.05.2023. 19:17

Jeli ja to dobro vidim, interface = eth0 ?
Sa ethX obično budu Lan portovi a ne WiFi.

EDIT: Evo ti step by step > https://openwrt.org/docs/guide-user/...n_webinterface

MKmarino 29.05.2023. 19:18

To dokle sam svašta probavao. Inače mi tu bude br-lan

Edit: Očito u nečem fulam, vidio sam to već.
Nema veze googlam pa probam nać još primjera.

Nikky 29.05.2023. 19:29

Reset na default pa probaj po gornjoj uputi ...

MKmarino 30.05.2023. 18:33

Napravio reset i spoji sa na wifi i ide na net.
Ali opet ne dodjeljuje ip adrese i ne blokira pristup router stranici pa pretpostavljam ni glavnoj mreži.
Pošto mi je ode na routeru zadnji OpenWrt 22.03.5 dosta je drugčiji nego na onoj stranici
i primjerima što vidim na netu jer nešto ne ide. Sa aplikacijom fing na mobitelu nadjem sve ip adrese uredjaja u mreži i sve su sa glavnog routera.

Blagus 01.06.2023. 08:24

Edit: zaboravi sve, sad mi je sinulo da radimo krivo jer to ne može tako raditi. Guest mreži je glavna LAN mreža zapravo kao WAN, a njemu ne možeš blokirati pristup jer ne bi radio niti internet... Najbolje bi bilo složiti novu mrežu/VLAN na glavnom ruteru i poslati ga na AP.

MKmarino 01.06.2023. 10:28

Da to sam i napisao. Većina primjera vodi do toga da treba napravit novi vlan na glavnom routeru ali meni je on t-com, a ovi openwrt su samo access point. Zato sam rekao postoji li neka ŝansa napravit ovako. I bilo mi čudno kako će oni dodijelit nove ip adrese kad to radi isp router. Ne mogu ga maknit jer je od nedavno max5g i telefon je bitan. Ništa onda tražim neko drugo riješenje. Mislio riješit ove iot stvari sa glavne mreže.

Blagus 01.06.2023. 22:15

Jedino što mi još pada na pamet je da se na AP-u poigraš s traffic ruleovima:
- prvi iz zone LAN u Guest s akcijom allow
- drugi iz zone Guest na destination IP 192.168.1.1 (ili koji je već IP glavnog rutera) s akcijom allow
- treći iz zone Guest na destination zone LAN s akcijom drop ili reject

Dodaš ih tim redom.

Prije nego se počneš igrati s tim provjeri da iz guest mreže možeš doći do sučelja AP-a da ti ne bi neki od ruleova blokirao pristup iz LAN-a.

Ag008 01.06.2023. 22:39

Meni nikako ne prolazi namještanje da se openwrt ponaša da se spoji na wifi i da dijeli vezu na lan bez promjene dnsova i da svi uređaji vide sve uređaje s obje mreže.
Iza openwrta imam internet, ali dns nije dobar i ne vide se uređaji.
Instalirao luci relay s popisa po nekom youtube tutorialu.
Maknuo DHCP s lana ali i dalje ništa.
Imam pristup internetu.
Prva mreža je na 192.168.1.1, DNS server na toj mreži je postavljen na 1.2 i 1.3.
Unesem te postavke u LAN postavku openwrta, još podesim da on ima sučelje na 2.1 ali nikako ne otvara isti dns.
Firewall je u svim smjerovima Allow, masqarade na wan to lan.
Ali nikako ne radi kako želim.
Na DNS u koji je podešen na routeru prije je recimo dns od tnt posta.hr podešen na drugačiji zapis koji otvara, ali iza openwrta ne otvara.
Uz to s mreže prvog routera ne mogu otvoriti Luci kada otvorim 2.1 ili ip koji vidim iz routera da je dodijeljen

MKmarino 22.09.2023. 21:44

Ljudi može malo pomoći za bolje poznavatelje openwrt-a.
Došao mi pod ruke tplink ax23, i mislio ga dodat u svoju mrežu kao još jedan ap.
Pošto mi do sad dva rade sasvim dobro sa openwrt-om. Danas napravio instalaciju po upustvima sa openwrta ali kad je napravio sve više ne mogu se uopće spojit na njega. Iako pokaziva da mu je adresa 192.168.1.1 ne mogu se spojit na njega ka da ga nema. tplinkova 192.168.0.1 ne postoji. u pustim pokušajima reseta i gašenja čak se pojavi i openwrt wifi mreža ali ni kad se na nju spojim ne mogu otvorit luci. mislim da je na svježem openwrtu wifi ugašen.

kreso77 23.09.2023. 09:02

Citiraj:

Autor MKmarino (Post 3699227)
Ljudi može malo pomoći za bolje poznavatelje openwrt-a.
Došao mi pod ruke tplink ax23, i mislio ga dodat u svoju mrežu kao još jedan ap.
Pošto mi do sad dva rade sasvim dobro sa openwrt-om. Danas napravio instalaciju po upustvima sa openwrta ali kad je napravio sve više ne mogu se uopće spojit na njega. Iako pokaziva da mu je adresa 192.168.1.1 ne mogu se spojit na njega ka da ga nema. tplinkova 192.168.0.1 ne postoji. u pustim pokušajima reseta i gašenja čak se pojavi i openwrt wifi mreža ali ni kad se na nju spojim ne mogu otvorit luci. mislim da je na svježem openwrtu wifi ugašen.

Da li prolazi ssh root@192.168.1.1 (bez passworda)?

MKmarino 23.09.2023. 10:46

Možeš malo pojasniti. Nisam baš koristio ssh do sad. Googlam pa ću vidit. Jučer probao napravit upload upgrade openwrta preko cmd i to je uredno napisao da je upload prošao ali kad sam probao otvoriti ssh i napravit da pokrene instalaciju nije prošlo. Napisao je ili neki eror ili access denied. Nisam točno siguran.

Edit: Probao kad sam došao s posla. Ili napiše no host, ili koji put conection timed out.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:41.