PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Policija, kazne, žalbe (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=162720)

X-Plosiv 04.12.2016. 09:55

Moja obitelj ima jednu fotokopirnicu. Prije koji dan je došao furgon sa papirima, dostavljali palete papira. Parkirali se ispred, jer se nemaš nigdje drugdje (jedino 100-200m dalje, ali nećeš valjda ići 20x gore dole sa kutijama papira). Došla policajka (mlada neka nabrijana, kaže mater :D ), moja mama objasnila da dostavljaju papir, a ova odgovorila nešto u smislu "Gospođo, vratite se nazad u prostoriju inače ću vas uhititi zbog ometanja javne pravde."...isusati, što se meni to ne desi :D

Munjara 04.12.2016. 10:13

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2995891)
Ne mora.
Odluka je policajca da li će dati ili ne upozorenje, da i nemaš niti jedan prekršaj od prije.
To dopušta zakon

Naravno, nije upitno mora li već se referiram na "nisu policajci krivi" - jer jesu- sami odlučuju u svrsishodnosti i između neke poruke ili jednostavno oderi po novčaniku.

@buljaka: što ćemo s ljudima koji ovdje traže savjete kako platiti manju kaznu ili ju izbjeći, jesu i oni u kategoriji ovih u tramvaju?

rodney 04.12.2016. 11:28

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2995941)
fascinantni su mi debili koji bi se vozili besplatno , svi ostali su kreteni koji plaćaju za nešto, taj tramvaj ide na zrak, ljudi se plaćaju iz zraka, sve se to održava od zraka. izvoli omda ici pjeske i adio...fuj...

Ja se slažem s time da se usluga plaća, ali isto tako sam mišljenja da je usluga javnog gradskog prijevoza preskupa. Holding je poznata rupa bez dna, a globe di stignu. Mjesečni pokaz u Zagrebu košta skoro 15% minimalne plaće, odnosno 7-8% prosječne plaće, a puno ljudi sanja makar taj minimalac. Vjerujem kako se većina šverca jer im je skupo. Svi trepere od stanice do stanice hoće li uć kontrola. Aj kad vidiš školarce ili studente, ali često možeš vidjet starije ljude, pristojno odjevene, za koje bi pretpostavio da idu na posao / s posla. Mislim da se većini nebi dalo strepit, kad strepnja od "kraja mjeseca" nebi bila veća. S druge strane prosječni zetov vozač sa tri razreda srednje škole ima veću plaću nego prosječni profesor u školi, ili asistent na fakultetu.

buljaka 04.12.2016. 11:35

@munjara po meni tko nema za nešto ne mora to koristiti. ako nemam za kaznu neću brzo voziti. Druga stvar je npr kad zaboraviš upaliti svjetla , nesvjesne stvari , to bi opraštao uz pismeno evidentirano upozorenje a naplaćivao ponavljacima.

npr zimske gume... ok , nemaš ih, ne idi na cestu , jer time ugrozavas sve nas ostale, ma u biti svatko tko logično razmišlja shvaća to...

mjesečni pokaz je puno, ok,
ali većina ljudi dobije naknadu za pokaz od poslodavca pa potroši na druge stvari, ali mi ostali koji idemo autima trošimo i na gorivo i servise i gume i kvarove i košta te i više od pokaza

Poslano sa mog SM-G930F

rodney 04.12.2016. 11:56

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2996040)
npr zimske gume... ok , nemaš ih, ne idi na cestu , jer time ugrozavas sve nas ostale, ma u biti svatko tko logično razmišlja shvaća to...

Tu se apsolutno slažemo.

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2996040)
mjesečni pokaz je puno, ok,
ali većina ljudi dobije naknadu za pokaz od poslodavca pa potroši na druge stvari, ali mi ostali koji idemo autima trošimo i na gorivo i servise i gume i kvarove i košta te i više od pokaza

To što ja, ti, ili netko treći trošimo na auto više nego što košta pokaz nema nikakve veze. Ja mislim da većina ljudi nema prosječnu plaću, te da je to glavni razlog zašto se toliko ljudi šverca. Meni je bilo puno dat 30kn za godišnji pokaz kad sam studirao, sad kad mi je auto u kvaru kupim kartu i ako me vozač ne traži. Računam da sam opet uštedio jer bih potrošio više za gorivo do grada. A naknada za prijevoz kod mog poslodavca, :roller:

smirnoff 04.12.2016. 12:03

Citiraj:

Autor Bono (Post 2992506)
Nes ti pameti usporiti na tih par mjesta, u valjda 100 puta koliko sam isao gore dolje samo sam jednom platio kaznu od 250kn.
A preko 5 sati voznje imam samo u snjeznim uvjetima.

Citiraj:

Autor stipe1771 (Post 2992521)
Do sada su kamere bile na staroj karlovačkoj u Pavučnjaku i mjestu Čaglje, a sada su dodane ove nove na D1:

DRAGANIĆI
CEROVAC VUKMANIČKI
TUŠILOVIĆ

Ovo mi je lekcija jer ionako ne idem cesto , al odsad uvik autoput.

ne znam kak vi onda vozite kad vas uslikaju???
ja tuda prođem 3-4 x godišnje i nikad me nisu uhvatile, valjda jer vozim po propisu a ta brzine je dovoljna za normalan promet. brzina je od 60-80 i to je dovoljno. ak vi oćete 100-120 nek vas slikaju pa plaćajte.

Munjara 04.12.2016. 12:05

sve je to lijepo u idealnom svijetu, samo nazivati ljude debilima je malo grubo...
Jer npr zaboravis upaliti svjetla negdje pred sumrak i netko te ne uoči dobro ha ubio si nekoga ili netko tebe tj potencijalno si puno veća opasnost od svercera.
Svercanje u tramvaju - svi su zivi. Treba se zapitati zasto se ljudi svercaju i je li to iz obijesti ili nazalost iz jadnog standarda, nezaposlenosti, siromastva, a da bi otisao i do pucke kuhinje, po socijalnu pomoć, na razgovor za posao opet moras do tamo i doći.
Treba imati i svijesti da ljudi u mnogim slučajevima bijedno žive i spajaju krajeve s krajem pa sve ono što se može izbjeći se obično i čini zato nisam za visoko moraliziranje.

smirnoff 04.12.2016. 21:52

munjara - kriza u HR je davno prošla ako je uopće i bilo krize, tako da ne vjeruj prezentacinma raznih medija...pogle oko sebe pa i ovdje - kupuju se IT gađeti totalno nepotrebni, samo da se pokaže da se ima...tako i u svemu ostalome (namještaj, tehnika, auti)..
pa ja šverc u tramvaju vidim kao oblik motoa "ha zajebao sam grad i uštedio 10-20 kn"...
tako i kod vožnje - "zašto da poštujem propise 60-80 kad je tu ravno i mogu 120 i nikog ne ugrožavam svojom vožnjom"

Munjara 04.12.2016. 23:37

smirnoff kad se maknes iz okruzenja ljudi koji imaju, first world problemsa poput odabrati omegu ili rolex, imati najnoviji najtanji oled tv, najacu i7 konfu aktualne generacije ili još bolje kad iskusiš blagodati ovog uspješnog društva na sebi ili sebi bliskima onda ti neće trebati mediji... da, mnogima je dobro i bit će im i bolje ali je još većoj hrpi ljudi loše i ne nazire im se osobito svijetla budućnost...

Što se brzine tiče u pravilu se trudim biti unutar 10km/h iznad, naravno da se zalomi ako se ne pazi na svaku mudrost naših znakova, hrpa je nelogičnosti i jednako tako možeš ugrožavati promet dosljednim pridržavanjem svih tih nelogičnosti umjesto prilagodbe prometu.

No mi smo sad značajno ošli u OT a zapravo početno pitanje čovjeka neovisno o osobnim preferencijama prema švercanju bilo je sasvim legitimno: smije li murjak dati tvoje podatke zetu?

evo što kaže zet:

- S tim u vezi, postoji opravdan razlog da kontrolor od osobe koja ne posjeduje voznu kartu zatraži osobne podatke kako bi se prema njoj poduzele propisane mjere. Jednako tako, ako nije u mogućnosti utvrditi osobne podatke putnika bez vozne karte, kontrolor ima opravdani razlog, propisan člankom 30. stavak 1. točkom 11. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, zatražiti od policijskog službenika da provjeri identitet osobe koja ne posjeduje valjanu voznu kartu - odgovorili su nam u ZET-u.

Pupo 04.12.2016. 23:44

Eo pitanje broj 2 odmah, smije li kontrolor zadržati osobu do dolaska murje? Uz uvijet naravno da policajac nije u pratnji kontrolora.

Munjara 04.12.2016. 23:55

jok, nema takvih ovlasti stovise ogranicavanje kretanja je kaznjivo

smirnoff 05.12.2016. 08:08

pa kak onda da mu naplati kaznu ak ovaj nema love a ovaj drugi ga ne smije zadrzati???

Bubba 05.12.2016. 08:42

Nisam pravnik, pa ocito nesto propustam, ali dvije price idu ovako:

a) dodjes na pumpu (svaka ima kameru), natocis gorivo za 500 kn, ne platis, policija odradi svoj posao ali kazneni progon je u nadleznosti trgovca. Sto znaci - privatna tuzba, jer koliko znam, niti jednom INA nije mogla ovrsiti lopova za iznos racuna samo zato sto je tocio i nije platio : opa Hanžeković style :
b) OTOH, za 10 kn protupravne imovinske koristi u tramvaju (nisi platio kartu : opa Pernar style : ), pod istim djelovanjem policije, doma ti dolazi ovrsni prijedlog (na visestruko veci iznos) i bokćaozdrao.

Koja je to fora? Zasto ZET ne mora tuziti prekrsitelja i uzivati u visegodisnjoj parnici?

Munjara 05.12.2016. 09:12

smirnoff modus operandi kontrolora i zeta uključuje strah i/ili nekakvu svijest kod prekršitelja da će biti uljudni i sami dati podatke ili dezinformacije kako to moraju učiniti. Tj. čista APP metoda.
Što se ovog zatvaranja zadržavanja tiče tu sam naišao i na razna tumačenja, neki će reći smije, neki da ne smije jer je kazneno djelo, neki tek prekršaj--- ukratko opet APP metoda ovisno o reakciji prekršitelja.

koliko shvaćam:
ovaj javni prijevoz je uređen nekim zakonima pravilnicima odlukama itd te je za navedene prekršaje u ovom slučaju holding ovlašten izdavati kazne/prekršajne naloge (koje ti na sudu možeš osporavati ako misliš da imaš argumente) dok je ovo s benzinskom u domeni kaznenog zakona kao i da jedno drugog zavaljamo za 500kn.

Brko 05.12.2016. 09:17

Osobno sam svjedočio kad je majstor dernuo kontrolora među oči a kontrolorki šamar te iskočio iz tramvaja.
Dok je kontrolorka išla nazvat vjerojatno policiju, lik je već nestao među zgradama u Ilici. A kontrolor se nakon 5 minuta ustao na noge.

Vjerojatno su mu isto pretili zatvorom. Naravno, ne opravdavam tako što, ali metode trebaju biti drugačije bez pretnji i režanja. Tako je nedavno u mom kvartu završio i kontrolor HRTa. Došo terorizirat neku baku pa naletili unuci te ga prošetali po stepenicama par puta gore dolje.

smirnoff 05.12.2016. 09:47

pa zar kontrolor nije službena osoba ( u ovom slučaju ZETa) koji ima pravo legitimiranja??? il je naš zakon opet išo na ruku krimosima kojima ne smije ni dlaka past sa glave???

Apacer ft Bozja 05.12.2016. 10:35

Mene su par puta uhvatili bez karte i redovno su mi počeli prijetiti sa policijom, pa tražili osobnu iskaznicu i slično. Jednostavno sam mu ponudio 10 kuna i neka mi da onu kartu što vrijedi 90 minuta ,koliko već. Par puta mi ju da li, par puta mi prijetili sa ovakvom, onakvom kaznom i opet sam izašao gdje sam i planirao. Mirna Herceg-Bosna.
Nije da mi je to nekakav trošak i jasno mi je da se ZET mora iz necega financirati ali iskreno ne da mi se davati deset/dvadeset kuna ako ne moram. Simple as that.

fanATIk 05.12.2016. 10:56

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2996295)
pa zar kontrolor nije službena osoba ( u ovom slučaju ZETa) koji ima pravo legitimiranja???

Nije. Samo policija te ima pravo legitimirat.

simpleplan 05.12.2016. 11:08

Pokaz nisam vadio ni kad je bio dzabe. Imam svoje razloge, nikad nisam imao vecih problema s kontrolom. Znaju i oni da ne smiju legitimirat i kada pristojno kazes da im nisi duzan dati osobnu i da ces napustit tramvaj jer si svjestan da rade svoj posao bude sve u redu.

Po zakonu te policija smije legitimirati, ali ne smiju davati tvoje podatke dalje, a mene zanima kako ja mogu dokazati da je ona njima dala podatke u ruku kad sam napustio tramvaj?

Munjara 05.12.2016. 11:15

simpleplan jesi li pročitao u mom odgovoru zakon i članak na koji se referiraju? lijepo piše pa da ti olakšam, obrati pozornost na st.11:
2. Provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta

Članak 30.
(1) Policijski službenik provjerava identitet osobe:
1. koju treba uhititi, dovesti, zadržati ili uputiti nadležnim tijelima državne vlasti,
2. od koje prijeti opasnost za druge osobe ili imovinu,
3. nad kojom se obavlja pregled, očevid ili pretraga ili se poduzimaju druge zakonom propisane radnje,
4. koja se zatekne u tuđem domu, objektu i drugim prostorima ili u prijevoznom sredstvu u kojem se obavlja pregled, očevid ili pretraga, ako je provjera identiteta potrebna,
5. koja se zatekne u prostoru ili u objektu na kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja, ako je provjera identiteta potrebna,
6. koja prijavljuje počinjenje kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti ili prekršaja ili počinitelje tih djela, odnosno daje obavijesti o tim djelima,
7. za koju postoje osnove sumnje da je počinitelj kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti ili prekršaja ili da je osoba za kojom se traga,
8. koja se zatekne na mjestu počinjenja kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti ili prekršaja,
9. za koju je iz sigurnosnih razloga nužno utvrditi identitet,
10. koja bez opravdanog razloga prikuplja podatke o štićenoj osobi, objektu ili prostoru u kojem se štićena osoba nalazi,
11. na zahtjev službenih osoba tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe u slučajevima postojanja okolnosti iz točke 1. – 10. ovog stavka, ili ako je vjerojatno da je ta osoba povrijedila njihovo pravo. U slučaju sumnje da bi provjereni osobni podaci mogli biti zlouporabljeni, policijski službenik ih neće ustupiti osobi koja je zatražila provjeru te će je uputiti da ih može zatražiti pisanim putem od nadležne ustrojstvene jedinice policije.
(2) Policijski službenik je dužan upoznati osobu s razlogom provjere njenog identiteta, osim ako drukčije nije propisano zakonom.

buljaka 05.12.2016. 13:26

Citiraj:

Autor Apacer ft Bozja (Post 2996325)
Nije da mi je to nekakav trošak i jasno mi je da se ZET mora iz necega financirati ali iskreno ne da mi se davati deset/dvadeset kuna ako ne moram. Simple as that.

pa ne moraš, idi pješke ili biciklom

Poslano sa mog SM-G930F

simpleplan 06.12.2016. 17:30

Pročitao sam kolega, ali kako ću se ja braniti ako mi dođe kazna na adresu,a ovi nisu službenim putem zatražili od policije nego im je lik dao nakon što sam ja otišao?

Munjara 06.12.2016. 17:42

ovo boldano mi je ostalo copy paste za specifične okolnosti, na tebe se odnosi ovaj dio prije
Da skratimo i seljački ti odgovorim: šverco si se u tramvaju, napravio prekršaj i povrijedio holding, zet koga već- kontrolor kao ovlaštena osoba i predstavnik zeta utvrđuje da si se ogriješio od njih i traži od murje podatke da bi te mogli teretiti. murjak u skladu s navedenim zakonom daje tvoje podatke nakon što je utvrdio identitet tebe, prekršitelja.
dakle: nemaš se čime braniti povezano s murjinim davanjem podataka zetovcu.

simpleplan 06.12.2016. 20:54

I sam policajac je rekao da zna da im smije samo službenim putem dati podatke i kao okrenuo se kontrolorima i rekao da mora ići službeni upit pa da im može dat- ali to mi više zvuči kao cimanje mene i njima nepotrebna papirologija, zato i pitam kako mogu to provjeriti?

Old Iggy 07.12.2016. 09:03

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 2997017)
I sam policajac je rekao da zna da im smije samo službenim putem dati podatke i kao okrenuo se kontrolorima i rekao da mora ići službeni upit pa da im može dat- ali to mi više zvuči kao cimanje mene i njima nepotrebna papirologija, zato i pitam kako mogu to provjeriti?

Najmanji im je problem "službenim putem".
Ne vidim baš gdje ti vidiš problem. Plati i gotovo.

TomG 10.12.2016. 14:43

Zaustavi me policija nocas tj ujutro oko 6. Pio sam do 2 i eto valjda se izracilo i napusem 0,00. Medutim zanima me zasto se vratio i postavljao mi pitanja kao kak ti se otac zove? Zanimanje? I moje zanimanje???? Odgovorim, kaze hvala dovidenja.. :/

GoGzS 10.12.2016. 15:22

Citiraj:

Autor TomG (Post 2998338)
Medutim zanima me zasto se vratio i postavljao mi pitanja kao kak ti se otac zove? Zanimanje? I moje zanimanje???? Odgovorim, kaze hvala dovidenja.. :/

Meni bi obicno postavljali ta pitanja dok sam imao malo duzu kosu a na osobnoj mi je bila jako kratka, pa valjda da se uvjeri da sam to ja. Pitali bi ime nekog od roditelja, provjerili adresu stanovanja ili tako neka glupost.

A mozda su i udba, pazi kome dajes takve informacije :D

Hrconja 10.12.2016. 15:29

Citiraj:

Zaustavi me policija nocas tj ujutro oko 6. Pio sam do 2 i eto valjda se izracilo i napusem 0,00. Medutim zanima me zasto se vratio i postavljao mi pitanja kao kak ti se otac zove? Zanimanje? I moje zanimanje???? Odgovorim, kaze hvala dovidenja.. :/

Je li to ovako izgledalo ??? :DDD

https://youtu.be/Ast812fW7n4

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ziiky 23.12.2016. 06:49

Citiraj:

Vjerovatno je popunio obrazac za legitimiranje...

Sent from my Redmi note 3 pro

TomG 25.12.2016. 23:44

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3002619)
Vjerovatno je popunio obrazac za legitimiranje...

Sent from my Redmi note 3 pro

Moze biti. Zaustave me nocas u 6. Prometna vozacka .. Dovidenja. Nisu ni pitali za puhati heh :)

kasper_sky 27.12.2016. 14:08

da ne quotam opet sebe gore ako treba mogu. tu sam pisao kao i ostali da sam dobio kaznu. vozio brzo napisalo max 2000kn ako platim u 3 dana onda je 1000kn. i tražili su podatke od vozača. ja sam im poslo mejlom svoje podatke i objasnio da nisam u mogućnosti to platiti i čekam info dali su primili moj mail. javljaju da jesu i sada opet pošta slična ko prije. da mogu platiti od 2000kn odmah pola u roku tri dana i da mi još nije prekršaj u sudskom postupku. a ja sam očekivao da bude da odem na sud to riješit... opet bi lovu a ja je nemam. tako da znate vi koji ste imali slično da imate opciju odbit to za taj mjesec i opet vam sljedeći stiže opcija da platite u roku 3 dana pola...

Perestrojka 27.12.2016. 14:29

Citiraj:

Autor kasper_sky (Post 3003778)
da ne quotam opet sebe gore ako treba mogu. tu sam pisao kao i ostali da sam dobio kaznu. vozio brzo napisalo max 2000kn ako platim u 3 dana onda je 1000kn. i tražili su podatke od vozača. ja sam im poslo mejlom svoje podatke i objasnio da nisam u mogućnosti to platiti i čekam info dali su primili moj mail. javljaju da jesu i sada opet pošta slična ko prije. da mogu platiti od 2000kn odmah pola u roku tri dana i da mi još nije prekršaj u sudskom postupku. a ja sam očekivao da bude da odem na sud to riješit... opet bi lovu a ja je nemam. tako da znate vi koji ste imali slično da imate opciju odbit to za taj mjesec i opet vam sljedeći stiže opcija da platite u roku 3 dana pola...

mayketi ---- ovo trkeljanje je definicija gumilastika language-a :lol2:

Munjara 27.12.2016. 14:53

prvo stize vlasniku vozila ponuda upola ili davanje infa o vozacu. ako posalje podatke o vozacu njemu ide ista ponuda prije prekrsajnog postupka

RAUL 27.12.2016. 15:16

Citiraj:

Autor kasper_sky (Post 3003778)

Plati tih tisucu kuna i drugi puta pazi kako vozis.Ako budes isao kod suca za prekrsaje platiti ces puno vise.

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

mamutarka 13.01.2017. 23:06

čistim ja večeras ispred kuće snijeg, i kao svi u kvartu bacam ga na cestu, nešto sklanjam uz kuću ali nešto što je na šetnjici i ralica mi nagura, vratim na cestu

i stvori mi se policija da jel znam da to nesmijem :D

ja kažem da nisam znao, ali banderos je reko da moramo čistit šetnjice..uglavnom rekao sam da ću pazit ubuduće :D

a di ih sad po snijegu našlo mene zajebavat jebem im krv

M.Vlahovic 13.01.2017. 23:20

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3010365)
čistim ja večeras ispred kuće snijeg, i kao svi u kvartu bacam ga na cestu, nešto sklanjam uz kuću ali nešto što je na šetnjici i ralica mi nagura, vratim na cestu

i stvori mi se policija da jel znam da to nesmijem :D

ja kažem da nisam znao, ali banderos je reko da moramo čistit šetnjice..uglavnom rekao sam da ću pazit ubuduće :D

a di ih sad po snijegu našlo mene zajebavat jebem im krv

dobro jesi ih pito onda kud sa snjegom, oće banderos doć pojest ili?

mamutarka 13.01.2017. 23:23

uz kuću, uz ogradu, ili kao između šetnjice i ceste taman na rubu..debilana

rekoše kazna je 1000kn..nemrem na netu nać o tome

buljo 13.01.2017. 23:35

Koja je poanta bacat na cestu kad će prva ralica vratit?
To je moj stari uporno radio i uvijek se živcirao kaj mu ralica nabije sve nazad :D

Eventualno pobacat na cestu kad onaj sa ceste nestane i ralice neće prolazit, onda više ne smeta na cesti.

mamutarka 13.01.2017. 23:49

poanta bacanja snijega na cestu je meni ta da nemam di drugdje, prvo uz kuću kolko mogu, samo ovaj uz cestu ide nazad na cestu :D

a 90% snijega kojeg sam nabaco na cestu nakon par buseva i autiju je nestalo tak da winwin

Hrconja 14.01.2017. 11:54

Ja iso bacam na cestu evo upravo sam ujutro to napravio. Nakon 10 autiju je nestao. Bmk

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:35.