PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Android OS - info, pitanja, root, orginal ROM-ovi, custom ROM-ovi, flash how-to (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=194870)

ZMAJ 08.09.2017. 18:32

Imam Samsung S5 sa zadnjin updateom. Svako malo imam nakakve bugove (jučer se npr mobitel gasio dok sam bio u messenger pozivu i išao u kameru sve dok se nije updateala neka aplikacija) te mob nekad zna bit random spor.
Osim toga, već dulje vremena imam problema sa messengerom i whatsapom koji gube konekciju.

Htio bi napraviti root i instalirati nešto (valjda se to zove ROM?) da OS ima što manje gluposti te da ja biram što će se instalirati u google store-u.
Bitno mi je da je mobitel i WIFI/mobilni internet stabilan.

Root bi napravio preko: https://www.oneclickroot.com/samsung-galaxy-s5

Nakon toga onda valjda ide rom install?
(na stranici se spominju CyanogenMod, Carbon ROM, PAC-man ROM, Slim ROM and Alliance ROM)

bg_4_l 13.09.2017. 10:55

Citiraj:

Autor ZMAJ (Post 3100604)
Imam Samsung S5 sa zadnjin updateom. Svako malo imam nakakve bugove (jučer se npr mobitel gasio dok sam bio u messenger pozivu i išao u kameru sve dok se nije updateala neka aplikacija) te mob nekad zna bit random spor.
Osim toga, već dulje vremena imam problema sa messengerom i whatsapom koji gube konekciju.

Htio bi napraviti root i instalirati nešto (valjda se to zove ROM?) da OS ima što manje gluposti te da ja biram što će se instalirati u google store-u.
Bitno mi je da je mobitel i WIFI/mobilni internet stabilan.

Root bi napravio preko: https://www.oneclickroot.com/samsung-galaxy-s5

Nakon toga onda valjda ide rom install?
(na stranici se spominju CyanogenMod, Carbon ROM, PAC-man ROM, Slim ROM and Alliance ROM)

Cyanogenmod se sad zove LineageOS, možeš njega prvog probati. Imas nightly build(svaki dan se popravljaju ili dodaju stvari) ili neki stable release (ako ima za 7.1). Uzmi u obzir da će ti kamera vjerojatno svim romovima koji nisu bazirani na Touchwizu biti lošija - ako ti to ne smeta samo naprijed. Inače po netu se nađe i originalnih firnwarea za S5 (pazi da su specke iste) iz drugih zemalja gdje su povremeno performanse bolje nego na ovom kojeg imas.

Gabre 15.09.2017. 16:20

wtf google. nisam imao pojma za ovo.

https://www.phonearena.com/news/Goog...arning_id98130

xlr 15.09.2017. 19:04

Kad bi mi taj backup barem radio, zaglavio sam s ovim i na kraju sve bacio u vodu:
https://support.google.com/drive/for...N88EdeM/?hl=en

Morpheous 27.09.2017. 09:34

Pozdrav svima. Raspao mi se mobitel kod službenog upgradea softvera, te nakon paljenja ulazi u recovery mod. Još je pod jamstvom i išao bih ga reklamirati, no muči me jedna stvar. Postoji opcija system partition check koja javi poruku "system have been root". da li će ovo stvarati probleme kod reklamacije? Mobitel je od žene i ima ga već više od godinu dana i ja se iskreno ne sjećam da li sam ga ikada rootao, pa me zanima hoće li me zezati u servisu oko ovoga i da li ta poruka znači da je OS rootan?

Zaboravih sliku:

https://imgur.com/a/flMNr

webmaster750 28.09.2017. 09:14

Citiraj:

Autor Morpheous (Post 3107584)
Pozdrav svima. Raspao mi se mobitel kod službenog upgradea softvera, te nakon paljenja ulazi u recovery mod. Još je pod jamstvom i išao bih ga reklamirati, no muči me jedna stvar. Postoji opcija system partition check koja javi poruku "system have been root". da li će ovo stvarati probleme kod reklamacije? Mobitel je od žene i ima ga već više od godinu dana i ja se iskreno ne sjećam da li sam ga ikada rootao, pa me zanima hoće li me zezati u servisu oko ovoga i da li ta poruka znači da je OS rootan?

Zaboravih sliku:

https://imgur.com/a/flMNr

Znači da je rootan, trebalo bi biti moguće ubaciti stock rom, kako si radio upgrade i koji mobitel je u pitanju?

GT3 09.10.2017. 15:00

na Samsungu A3 2016 imam Android 6.01. od nedavno mi stalno javlja da ga mogu nadograditi na 7.0 ali to ne zelim. gdje mogu iskljuciti da mi to javlja?
znaci, samo mi javi da mogu, ne pocne raditi update.
hvala

jurica_m 10.10.2017. 18:05

Zanima me mogu li obrisati u "Internoj memoriji" stavku pod nazivom "Podaci iz predmemorije"? Tamo se nakupilo oko 720MB pa kad tapnem na to, nudi mi da obrisem. Hvala

xlr 10.10.2017. 19:24

Slabo pricam hrvatski, ali ako je to ovo sa slike, slobodno brisi. To se nakoti svega i svacega. Jedini problem je sto je to cesto cache neke aplikacije koja nesto skine s neta da bi ti ubrzala i olaksala rad (npr google photos loadira thumbnailse, instagram filmice, tapatalk slike i sl), pa kada to obrises vjerojatno ce ti taj app opet to isto skidati.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...17a5225b2b.jpg

Cuky 10.10.2017. 19:38

To je cache, slobodno brisi ;)

Mr.Ex.President 10.10.2017. 23:09

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3112732)
To je cache, slobodno brisi ;)

I stvorit će mu se natrag dok kažeš keks i opet je na istome:D U tome je pogotovo FB brutalan, ako ga ima na mobitelu... Izađeš iz aplikacije, očistiš 500 MB, startaš aplikaciju, zavrtiš minut, pogledaš.....500 MB :)

ZMAJ 16.10.2017. 22:02

Do sad nikad nisam gledao nikakve filmove i serije na mobu, a htio bi probati.
Ne znam jel mob u sebi već ima neki ok program za reprodukciju? (Samsung S8)
Ako ne, koji program bi bio preporuka? (ako je baš mala cijena, kupio bi ga)
Kako ide s titlovima?

Cuky 16.10.2017. 23:16

Najbolji player za android

https://play.google.com/store/apps/d...videoplayer.ad

virty 17.10.2017. 00:21

Koristim Kodi za filmove/serije. Sve radi uredno.

Poslano sa Galaxy S7

Rollo 20.10.2017. 18:42

Citiraj:

Autor ZMAJ (Post 3115028)
Do sad nikad nisam gledao nikakve filmove i serije na mobu, a htio bi probati.
Ne znam jel mob u sebi već ima neki ok program za reprodukciju? (Samsung S8)
Ako ne, koji program bi bio preporuka? (ako je baš mala cijena, kupio bi ga)
Kako ide s titlovima?

Terrarium TV + MX Player

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

janko64 18.11.2017. 16:19

znate li nekog tko moze rootati tri mobitela?

His Airness 21.11.2017. 12:25

Pozdrav,

Kolega i ja imamo potpuno iste mobitele, HTC Desire 820. On ima problema sa storage-om.
16 GB mu je gotovo potpuno iskorišteno. S tim da SD kartice imamo i sve što se može prebaciti je prebačeno.
Problem je system, kod mene je oko 7 GB a kod njega preko 12 GB. Imamo potpuno iste verzije Androida - 6.0.1.

Dakle, šta se to događa, šta napraviti, otkud početi?

Mommistake 21.11.2017. 12:27

Ista mreža?

His Airness 21.11.2017. 14:28

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3128909)
Ista mreža?

Yep, Vip.

Sent from my HTC Desire 820 using Tapatalk

mandak 21.11.2017. 15:39

Kako rootati lg g4 H818P? Ima na Internetu na engleskom jeziku, ali ja ne znam dobro engleski, pa se ne usudim raditi.

mandak 26.11.2017. 22:35

Instalirao Nougat 7.0 bez potrebe za otključavanjem bootloadera i rootanjem. Sad mi rootanje više ne treba.

Juice 26.11.2017. 22:54

Citiraj:

Autor His Airness (Post 3128907)
Pozdrav,

Kolega i ja imamo potpuno iste mobitele, HTC Desire 820. On ima problema sa storage-om.
16 GB mu je gotovo potpuno iskorišteno. S tim da SD kartice imamo i sve što se može prebaciti je prebačeno.
Problem je system, kod mene je oko 7 GB a kod njega preko 12 GB. Imamo potpuno iste verzije Androida - 6.0.1.

Dakle, šta se to događa, šta napraviti, otkud početi?

Kolega je nagruvao više aplikacija/igri na mob.

Neo-ST 27.11.2017. 11:46

Google Authenticator i promjena moba

Da li itko koristi ovaj Google Authenticator, i ako da, jel mijenjao mob ili ga formatirao ?
Šta se onda dogodi, kako vratiti stare pristupne kodove?

Recimo moram formatirati mob, i nakon toga instaliram Google Authenticator, hoće li mi svi kodovi biti tu i raditi?
Ili treba nešto napravit prije?

xlr 27.11.2017. 12:06

Moras ponoviti 2step autentifikaciju ako zelis opet koristiti app na mobu.

Stari backup kodovi (oni isprintani) ce ti raditi, tj i dalje ostaju isti iako si mijenjao mob ili nanovo instalirao/podesavao app. Kodovi su vezani na acc i to je to.

Mislim da app nece zapamtiti sve accounte za koje si ga koristio (google acc-ovi, fb, drugi mailovi itd)... Nemoj me za ovo uzeti za rijec, mislim da ces morati ponavljati 2step proces za svaki account posebno

franzD 27.11.2017. 12:10

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3131534)
Da li itko koristi ovaj Google Authenticator, i ako da, jel mijenjao mob ili ga formatirao ?
Šta se onda dogodi, kako vratiti stare pristupne kodove?

Recimo moram formatirati mob, i nakon toga instaliram Google Authenticator, hoće li mi svi kodovi biti tu i raditi?
Ili treba nešto napravit prije?

Ako već mijenjaš mob i vjerojatno ćeš morati dodavati nove 2FA račune u authenticator, bolje ti je umjesto Google Authenticatora uzeti LastPass Authenticator koji ti radi istu stvar, ali backupirati accountove na LastPass račun, pa kod promjene moba/reseta ne moraš na svakome siteu brisati stari 2FA i dodavati novi.

Neo-ST 27.11.2017. 12:11

Ne kužim, kako misliš da ću ući u sve te accountove ako mi ne radi authenticator ?
To je isto kao nekoć davno, kad bi nakon formatiranja PC-a skinuo winrar, a on zapakiran u rar-u :D

franzD 27.11.2017. 12:13

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3131549)
Ne kužim, kako misliš da ću ući u sve te accountove ako mi ne radi authenticator ?
To je isto kao nekoć davno, kad bi nakon formatiranja PC-a skinuo winrar, a on zapakiran u rar-u :D

Svi siteovi osim 2FA kodova imaju i "backup" način 2FA (SMS/poziv/mejl i slično). Ali ako još uvijek nije resetiran mob, procedura je poskidati 2FA sa svih sajtova, resetirati mob i onda dodati sve potrebne račune u LastPass Authenticator (i napraviti backup).

xlr 27.11.2017. 12:14

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3131549)

Dobijes kod sms-om ili na neki nacin jer authenticator je zapravo side tool.
Mozes za google accounte i dropbox isprintati te backup kodove i cuvas ih negdje van accounta.
U pravilu svi ti loginovi nude backup nacin logiranja ako nemas auth app, afaik

Neo-ST 27.11.2017. 12:18

Citiraj:

Autor xlr (Post 3131552)
U pravilu svi ti loginovi nude backup nacin logiranja ako nemas auth app, afaik

Nope.
Upišem username, pass, i na slijedećem ekranu moram upisati google authenticator kod ili ništa, nema druge opcije. Možda jedino da odem na "forgot password" na prvom ekranu, ali to ne mislim testirati sada.
Zato i pitam, jako je bitan taj authenticator, izgubim li te kodove...

Citiraj:

Autor franzD (Post 3131550)
Svi siteovi osim 2FA kodova imaju i "backup" način 2FA (SMS/poziv/mejl i slično). Ali ako još uvijek nije resetiran mob, procedura je poskidati 2FA sa svih sajtova, resetirati mob i onda dodati sve potrebne račune u LastPass Authenticator (i napraviti backup).

Ovi koje ja koristim nemaju...
Izgleda da je jedini način isključiti 2fa onda, pa tek onda resetirat mob :(

xlr 27.11.2017. 12:56

Dosta nezgodan i kriv nacin koristenja tih kodova :/ Ovo nikako ne moze biti normalno, makar ja se ne kuzim u te security fore, ovo te moze lako zakljucati i ćaokakao. Mozda ova "contact support" opcija nudi neke druge nacine?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:14.