![]() |
Sta opet imaju neke probleme s driverima?
|
Nemam pojma, ali pretpostavljam da će biti kako je bilo i sa Polarisima i Vegama i Naviem...
|
Obzirom da su se maknuli s GCN arhitekture, ovaj put bi sve moglo proći bez drame s driverima koja se često diljem Interneta napuhivala van proporcija, ali začas budemo saznali.
U međuvremenu, nVidia sprema RTX 3060 Ti za 17.11., odnosno dan prije puštanja RX 6800 (XT) modela. Sudeći po rezulatatima koji kruže, RX 6800 serija nema razlog za brigu. |
A gle uvijek je bilo gdje ima dima ima i varte, pa tako i sa AMD driverima.
Mislim da ce 3060 ti biti potpuno drugi cjenovni rang, ona ce se borit sa slabijim Navi modelima. |
Da, RTX 3060 Ti je konkurencija za RX 6700 (XT) modele, ali datum je još jedan pokušaj da skrenu pažnju s RDNA 2 na Ampere.
|
3 privitaka
Neka igre započmu! :D
|
Citiraj:
Dobar ulov:goood: |
Citiraj:
Ali takvih slučajeva uvijek ima, samo je pitanje koliko ih ima. |
|
Citiraj:
Poslano sa mog VTR-L29 koristeći Tapatalk |
Ja sam također imao 5700, flashao sam je na XT. Kartica je bila odlična, tiha, brza, u 3DMARKU imala bolje rezultate od 2070, ali driveri su presudili da je prodam. Stare igre i njihovi modovi nisu radili kako treba, ili nisu radili uopće. Tipičan primjer je Rage 2011 gdje nisam mogao dobiti depth buffer u Reshadu, nikako. Kada sam prešao na Nvidiju depth buffer radi bez ikakvih problema.
Quake 2 XP mod radi samo na Nvidiji, autor moda ne može napraviti da radi na AMD-u. Problem u Opengl driveru. Uglavnom, sada kada je AMD napravio odlične kartice valjda će i driveri biti dovedeni u red, ako već nisu. |
Citiraj:
Frendu koji je noob za it sam pred cca god dana složio komp sa 5700xt, 0 problema, pali-vozi. |
Citiraj:
R9 270/270X - 0 problema s driverima R9 285 - 0 problema s driverima, instalirana samo deinstaliranjem drivera za R9 270 i ubacivanjem nove grafe, dalje su Winsi sami obavili. R9 Fury - 0 problema s driverima, instalirana samo deinstaliranjem drivera za R9 285 i ubacivanjem nove grafe, dalje su Winsi sami obavili. Negdje u procesu su reinstalirani Win10 sa svim novim driverima, također nije bilo problema. RX580 - poučen dotadašnjim iskustvima, instalirana samo deinstaliranjem drivera za R9 Fury i ubacivanjem nove grafe. Black screen (sa zadnjim beta driverima) nakon sat-dva igranja na kompu, isključivanje EnhancedSync i/ili FreeSync nije pomoglo. Na 20.4.3 driverima je iskljucivanje EnhancedSync pomoglo i na njima sam bio do pred neki dan. Sad sam na 20.9.1, ali nisam jos nista igrao pa ne znam situaciju. Fan control nije radio kako treba ni sa jednim driverima na RX580, grafa je uvijek pod opterećenjem polako povećavala RPM venta dok ne bi nakon 5min došla do maksimuma (>2200 RPM). Temperature su bile OK, ali vent je ubrzavao dok ne bi došao do maksimuma. Budući da je to uzašno iritantan problem, napravio sam override sa MSI Afterburnerom i sad se on brine da vent ne ide iznad 1800RPM i da grafa ostane razumno tiha i hladna (max 73°C). Po pričama s neta, rekao bih da se ponekad AMD driveri i Winsi (s ostalim driverima) "kolju". Zašto i kako ne znam, ali ja sam svoj problem riješio i ne da mi se dalje ni istraživati. Nema to veze s RDNA, to je neki bug u driverima koji se random pojavljuje. Nakon 7 godina problem free i konstantnog dodavanja featurea na stare grafe, sad sam eto imao problema s driverima... ne znam sto mislit o AMD driverima, generano nisu loši, ali očito imaju taj neki random bug koji se pojavljuje u određenim okolnostima u zadnjih godinu dana. |
Momci, ubiste Ampere temu sa Radeon driverima. Da stanemo tu? Fala :)
|
Citiraj:
Da se vratimo djelomično na temu, uzeo bih RTX razumne cijene za sljedeći upgrade (polovne RTX2070 ili jace, ili pak nove 3050Ti/3060 kad vidimo koliko koštaju i kako gonjaju igre na 1440p UW :D ). Više me je strah instalacije grafe od drugog proizvođača nego samih drivera bilo koje strane, tu sam imao češće loših iskustava (ne na svom kompu, ali na tuđima). BTW, da li se zna kada možemo očekivati najavu vulgaris RTX3060 i/ili RTX3050? To bi trebalo bit valjda sub$300. |
Citiraj:
Sve te grafe koje su iz prošle generacije deklarirane za 1440p su po meni entry level 1440p, 5700 xt i 2070 super su bare minimum. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Otkad je 144 fpsa postao standard? Zar stvarno vidiš razliku između 115 i 144 fpsa?Dok je između 1080p i 1440p razlika definitivno vidljiva...po tebi su grafičke između 3000 i 4000 kn minimum? Ti onda ili imaš jako puno love za trošit na zahebanciju ili pričaš gluposti kojih ni sam nisi svjestan. |
Citiraj:
Nije jos postao standard, ali sve idu u tom smijeru posto su high rr monitori sve jeftiniji, a takoder i procesori i kartice koji to mogu gurati. Razlika izmedu 115 i 144 je itekako vidljiva, a drugi problem je taj sto ces sa karticom koja ima average 115 imati dipove ispod 100 fps-a sto se pak vidi iz aviona. |
Po toj logici onda nema gaminga na grafi ispod 10000 kn, po meni pretjerivanje, no dobro, svatko ima svoje.
EDIT: Grafičke su jeftinije? Ja bih rekao da nikad nisu bile skuplje no dobro,a i kolega je u postu iznad sam rekao da je minimum grafa za igranje od preko 3000 kn, dosta tu ima nelogičnosti nekih, izgleda da je 60 fpsa preko noći postalo štekanje :roller: |
Citiraj:
|
Kako ne? Pa jel gore čovjek rekao da sa rtx 2070s koja košta 4000 kn jedva dobije na toj rezi 144 fpsa sa svime na low? Meni to i nije onda baš neka vizualna energija da bi se moglo uživati u gamingu.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Uglavnom 2070 super nije baš po meni za neki competitive 1440p gaming, single player high, ultra detalji nema frke, doći će se i do 100 fps-a, to govorim samo za slučaj warzonea. Apex i BF 5 rade kako treba. Čak se sjećam da sam bio division 2 igrao na medium-high detaljima sa tada 2060 super i imao oko 100 fps-a na 1440p. |
Ja sam kontao da on prica kako na 1080p nemres dobiti 144 fps-a, za 1440p mi je jasno. Sry na ot. :D
edit: Eto novi Cod ce podrzavati DLSS pa ces tamo bez problema moci nabiti tih 144 fps-a na 1440p sa 2070s. :CoolRamb: |
Citiraj:
Baš sada gledam uProtisu ima 3070 za 7200 kn i 3080 se lagano kreću od 7700 kn na više, stvarno su dobre cijene tu kod nas. Nadao sam se da ću se uspjeti ipak počastiti sa nekom higher end grafom ali očito još neko vrijeme ništa od toga. Vidim da se također često spominju novi TI modeli i super varijante, ali koji je sad vrag sa tim prelaskom nvidie na 7nm tsmc? To znači da dolazi onda kompletan refresh lineupa grafičkih kartica ili? |
Zapravo se ne zna ništa konkretno, osim da nVidia trenutno izmišlja toplu vodu s Amperom. 7nm TSMC modeli budu vrlo vjerojatno tek sljedeće godine i to bude onda nova RTX 4000 serija.:)
|
Citiraj:
Prati razvoj situacije i ako naleti modeli koji hoćeš - kupuj, jer ko zna kaj budu izmislili za godinu dana.
|
Malo se tu dramatizira i vise nego sto bi trebalo, a neki kao da navijaju da kartica nema cak i onda kada ih ima. :kafa:
|
Citiraj:
|
Trenutna situacija sa RTX 3xxx modelima, ne da je sprdnja, nego je sprdnja od sprdnje:amen:
|
Citiraj:
Realno, malo tko zna trenutno išta, osim Jensena. Ako i bi postojala TSMC verzija Ampere kartica, to ne treba očekivati prije kasnog proljeća/sredine iduće godine jer za migraciju treba vremena, plus, TSMC je trenutno limitiran kapacitetom proizvodnje 7nm kojeg nema dosta ni za postojeće klijente. No, sredinom iduće godine će Mediatek, HiSilicon i Qualcomm migrirati dio svojih proizvoda na 5nm proces tako da će se osloboditi dio kapaciteta jer trenutno ta trojka drži oko nekih 45-50% kapaciteta kojeg ima TSMC 7nm. Dotad im postojeći čipovi utiliziraju 7nm, kao i proizvodi u kojima jesu tako da treba čekati dok se najave nove linije mobilnih procesora i mobitela koji će ih tek koristiti. Uglavnom, tad će i TSMC ponuditi Nvidiji 7nm jeftino jer će rađe držati ikakvu proizvodnju nego da im stoje proizvodne linije neiskorštene do kraja. No, to je pitanje koliko ima smisla jer će se dotad iskristalizirati proizvodnja na Samsung procesu.
Prvi batchevi Samsungovih čipova nisu imali dobre yieldove, ali to se popravilo pa je sad Nvidia naručila masivnije batcheve čipova tako da će se i stanje s postojećim karticama na tržištu poboljšati kroz studeni i prosinac, uglavnom će do kraja godine biti masovnije količine i moći će se normalno kupiti kartice. Trenutno se samo zna da je u najavi 3060/Ti i da su negdje u produkciji modeli između 3070 i 3080, kao i između 3080 i 3090, to će biti Ti ili Super, pitanje je kako će ih marketing nazvat, možda taj Ti naziv i ukinu u potpunosti. Znači ništa novo, iste serije kartica koje postoje već otprije, nego samo nema puno informacija pa ljudi stalno rade drame šta će biti, šta je bilo i pišu šta im padne napamet. Ljudima je dosadno od korone pa sad rade dramu veću nego što je da imaju o čemu pisati. Jedino što bi se moglo dogoditi je da Nvidia napravi jednu korekciju cijena pa malo spuste cijene 3070, izbace 3080 Ti koja će biti sličnih performansi kao 3090 ali jeftinija tako da ide protiv RX 6900 i 3070 Ti koja će biti brža od 6800 po sličnoj cijeni. Ili ćemo umjesto spuštanja cijene 3070 dobiti 3060 Ti koja će imati perfomanse jako slične 3070 ali po manjoj cijeni, tako će onda spustiti cijene, ali bez da ih spuste izravno. |
Citiraj:
Kartica sigurno nece biti dovoljno, ali tu neke najcrnje moguce prognoze, nekakvo krizanje ove generacije i spominjanje 4000 serije je vec smijesno i bas nalici na navijanje da nitko ne kupi kartice samo ne znam iz kojeg razloga :kafa: |
OK, neću više, obećajem. Otišlo je ovo već davno žešće nizbrdo. Ljudi kupite Ampere dok ih još ima, pune su ih trgovine, dijele se na ulazima u šoping centre, još malo pa nestalo.
Ima ih i preko desetak ljudi s bug.hr foruma, a to je ipak pokazatelj trenda. Navijamo za sve kao što smo i '98. navijali za "naše".:chears::frend: |
Po kojoj cijeni su ih kupili? Koliko je ljudi kupilo RTX 3080 i RTX 3090 a koliko od njih su platili MSRP cijenu? I trebali biti sretni jer u mjesec i pol nisu sposobni izbaciti dovoljno kartica i koje se prodaju po dosta višim cijenama?
|
Citiraj:
-Samsung popravio yieldove -Nvidia naručila masovne batcheve -Do kraja godine se mogu normalno kupiti Pretpostavljam da pratiš jednakih 4-5 publikacija kao i mi ostali, i tamo sigurno nije bilo ovakvih informacija, pogotovo jer je Jensen dao službenu izjavu da će nestašica potrajati "through 2021". Može malo više linkova, jer ti stil pisanja sliči na gatanje. A na Bugu su vjerojatno platili scalperske cijene za ogromnih 10 komada, 10k za 3080 i 7k za 3070, da taj forum išta vrijedi ne bi se članovi prebacivali na ovaj. |
Sve što sam napisao bilo je ili kod Moore Law is Dead, GNexusu ili par poznatijih tech portala koji nisu žuta štampa. Uglavnom je raspršeno u zadnjih par QA streamova ili videa, plus možda neki članak, ali teško da sad imam vremena tražiti timestampove na videima.
Ali imaš u opisima videa dolje pa preleti po onima vezanima za Ampere, RX 6000 launch ili nešto slično, ako te zanima detaljnije, nije sad cijeli video o tome nego maks par rečenica kad odgovara na neko pitanje. |
@The Exiled
Ti se sad sprdas, a dostupnost si racunao prema pce forumu, jebenica. :D @MadBoy Iako osobno ne bi uzimao kartice po ovoj cijeni ne osudujem ljude koji su ih sada uzeli. Mozda im se jednostavno nije dalo cekati, a ovo sto je AMD predstavio (malo nize cijene, par internih grafova upitne tocnosti, cinjenicu da skrivaju RT perf kao zmija noge, najavu vlastitog DLSS-a koji je tek u razvoju i koji ce izaci jednog lijepog dana) ih nije previse impresioniralo. :kafa: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:29. |