![]() |
Citiraj:
TS860 isto dobar ali to je ipak viši premium u odnosu na DU Winter Response 2. Kod Contija TS850 i TS860 su dostupne najmanje dimenzije do najvećeg. Što se tiče ljetneg, prezadovoljan sam sa DU Sport Maxx RT. Već se raspravljalo da UG9 ima dvije šare zbog dimenzija. |
Evo i moje 2 lipe razmišljanja :)
Gume mijenjam svaku drugu sezonu ljetne (20-25k km) i svake 4 godine zimske (što je oko 15k km ukupno)... i sad malo matematike (za primjer sam uzeo omrženi Vulkal za dimenziju 185/65r14 koju koristim): Sava S3 = 313kn (x4=1252kn) Fulda KM3 = 370kn (x4=1480kn) GY UG9 = 501kn (x4=2004kn) Conti TS850 = 566kn (x4=2264kn) ... što u grubo ispadne da su bolje gume za mokar kolnik (kakav je većinom u ZG za vrijeme zime) skuplje 1012kn ili 253kn godišnje ili 84kn mjesečno (što netko popuši za dva dana) :) Do sad sam imao zimske Sava S3, Semperit Speed-gip i zadnje TS850 i iz osobnog iskustva tvrdim da se i za normalnu vožnju zimi (znači gradska vožnja 40-60 kn/h) razlika osjeti i itekako isplati... npr. kad moraš pri brzini od 40 km/h nagaziti zvjerski na kočnicu jer je netko izletio pred tebe, odlučio se polukružno okrenuti ili se samo sjetio da bi baš mogao stati po pecivo jer je vidio pekarnu, Sava uključi ABS i auto produži dok se Conti ukopa na mjestu bez paljenja ABS-a... da li ta doza sigurnosti koju daje bolja guma u normalnoj vožnji vrijedi 250kn razlike godišnje svatko mora odlučiti za sebe :) PS. Na autima od firme smo ove zime imali Dunlop Winter Sport 5 u dimenziji 205/55r16 i mogu reći da su također odlične za zimske uvjete kakvi uglavnom vladaju u ZG... znači bočno držanje i kočenje na mokrom kolniku je odlično, a to je zapravo ono što zimska guma u tim uvjetima treba odraditi. |
Citiraj:
Čak štoviše, mislim da danas ne postoje gume (ne znam za kineze) koje pri kočenju na 40km/h odluče paliti abs i produlje dalje. |
Što je s Conti TS860? Ima kakvih konkretnih recenzija? Vidim da ih ADAC nije stavio u svoje testiranje jer u tom trenutku nisu bile još dostupne. Dvoumim se između nje i Ultra Grip 9 za zimu...
Trenutno imam Premium Contact 5, odlične su! |
Citiraj:
Kupovati gume svake dvije - tri godine? Čemu? Radije kupim ozbiljnije gume (meni je Conti već desetak godina favorit, iako ni protiv pojedinih Dunlop/GY/Michelin modela nemam ništa) i vozim normalno dvije godine više. Citiraj:
Valjda je dobra, mislim da ću sad u nabavu. :D |
da nastavim, evo nije osiguranje krivo nego ja koji nisam pazio kaj uplacujem :)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...cf10fb5cde.jpg kazu ak se vratim kod njih da mi nece skinut 15% Sent from my MI MAX using Tapatalk |
Citiraj:
|
Očito se onda prepenzionerski vozim da mi je i smeće dobro :)
|
Citiraj:
Možda tvoj auto slabije koći pa su mu Save OK, meni na trenutnom autu nisu... iako sam ih na svom prethodnom autu vozio godinama po četiri sezone i nije se događalo da se tako često uključuje ABS. Citiraj:
- - - - *da pojasnim curenje preko nosa... iz Zagrebačke ceste skrećeš lijevo u Prilaz B. Filipovića u krajnjoj lijevoj traci i ako uđeš u zavoj s 25-30 km/h auto bježi preko nosa (pokušava proširiti putanju skretanja) u srednju traku što nije baš ugodno jer ovi iz srednje najčešće odrežu malo tvoje lijeve trake, a tebi je lijevo rubnik od 20 cm tako da baš i nemaš mjesta izvući auto korekcijom na volanu i gasom/kvačilom ako pobjegne. Znači brzina nikakva, zavoj je pod 90 ali je asfalt prilično dobar i nema šahti, zakrpa i sličnog... jednostavno čim je mokro guma bočno ne drži, a problem definitvno nije u ovjesu jer mi je ovjes podešen s blago negativnim zaturom i prednji kotači su blago otvoreni što je negativno za visoke brzine, ali zato pri malima i srednjima "tjera" auto u zavoj no što to vrijedi kad guma to ne može izdržati. |
Citiraj:
A razlika u cijeni guma uz ostale troškove je za dobar dio ljudi mala. ne mizerna, ali jedan sudar može kompenzirati cjeloživotnu uštedu, o ozljedama ili nečem gore da ne govorim. |
Citiraj:
Moj kolega s posla je s prvom ugradnjom na Astri je za 6 godina napravio 100k km i kad je sasvim potrošio prednje nije kupio sve četiri nove nego je uzeo 6 godina staru ne korištenu rezervnu i kupio samo jednu novu gumu i nju s rezervnom stavio na prednju osovinu... i vozi sretan što je uštedio na gumama... koliko je to glupo, sebično i neodgovorno za ostale u prometu ne treba ni govoriti... i da, taj lik s posla zarađuje 10% više od mene no ima kobru u džepu i štedi na svemu... jbg, sto ljudi, sto čudi. |
Citiraj:
Pogledao sam par recenzija, generalno je OK, nije sad nešto ekstra dobra, ali obzirom na cijenu i performanse Ultra Grip 9 mi se nekako čini kao možda bolji odabir. |
Citiraj:
Ma za racing Clia je svaka dobra :chears: |
Citiraj:
nikad prije ili poslje toga mi nijedna druga guma nije dala toliko straha kao tada te nove save. nikad vise mi nece na auto. Fulda zimska je dobra, ali bucna kad se ide u zavoj. bruje. uzeli nove lani i dok volan drzis ravno tisina, cim malo smotas lijevo ili desno bruje kao da je lezaj otisao. |
Citiraj:
Ne znam kakve su Yokohame premium, mogu ih dobit nesto jeftinije za novi Suzuki. Taman ce doc kad ce trebat zimske... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Koja dimenzija u pitanju? Pogledaj novi DU Winter Sport 5. Sent from my iPhone 7 256gb |
Citiraj:
|
Dobre gume,neide baš ko fiesta sa crnim krovom,ali nije loše.Potrošnja isto malo preko 5L :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Istina, plin točim samo na Petrolu i stvarno bez placebo efekta, napravim 50tak km više nego na ostalim.
|
Tocim plin na Croduxu, Tifonu i Petrolu. Nigdje razlike, plin je svugdje jednako usran. Ali ja imam i slab auto relativno starijeg tipa motora.
|
Petrol, ZPZ i PCZ dobar plin, potrošnja više manje jednaka. INA i Crodux lošiji plin jer se osjeti razlika da ne vuče dobro auto, pogotovo ispod 3000 okretaja.
Čekam na ZPZ-u da počnu dijeliti kartice sa 5% popusta, a i PCZ me iznenadio s time da je plin dobar, a cijena najniža. |
Citiraj:
|
Još nisam uspio osjetit loše gorivo u autu. A tankao sam svuda... U svim autima koje sam vozio. Novim, starim...
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Kod nas je jedan privatnik napravio bengu prek noći i prodao je za 2-3 godine Petrolu. Tankovi su očito u k jer sam redovito prolazio manje kilometara nego s gorivom od ostalih i nisam jedini koji je to primijetio. Pumpa uvijek vrišti. Makar se u 99% slučajeva radi o gorivu s istog izvora (Sisak). Samo što svatko svoje aditive stavlja u tank, vjerojatno i u drugačijim omjerima. Ali mi je zanimljivo čitat ove priče o boljem gorivu izvana (uglavnom iz Bosanskog Broda) :D |
Na plinu se bolje osjeti kad je loš, kod samog ubrzanja a posebno negdje uzbrdo u nižoj brzini.
Inače ne točim niš manje od 100 oktana, samo više od toga cccccccccc... |
Za plin znam, tu fakat ima jako puno izvora.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Ovo sam sam testirao kroz period od 3-4 mjeseca i stvano sa petrolom na 200 kn goriva prijeđem 15-30 kilometara više nego sa inom. Uvik sam kombinirao dvije iste pumpe, tako da može bit i do tankova, al znam da sa petrolom sigurrno prođem više |
imam cistu vodu u hlađenju motora, zelio bih cuti savjet kada nasuti antifriz, mislio sam negdje pocetkom studenog ili kada minimalna temperatura u tjednoj prognozi bude manja od 5c, mada znam da mraz moze iznenaditi...
ne pitajte zasto i kako je samo voda ;) |
Rijesi to sto prije da ne razbijas glavu
|
Mora biti antifriz da ne oksidira željezo u bloku, jer on ima antikotlrozivna svojstva i masni je.
Prije 30tak godina se sjećam da se antifriz morao ljeti ispuštati i stavljati voda, tak se nekad radilo |
Osim što spušta ledište, diže i vrelište, pa si i po ljetu malo sigurniji od ekstrema.
|
Dajte oduzmite Japancima bilo kakav pribor za crtanje....pa ovo je horor
http://www.autoexpress.co.uk/honda/c...vs-up-in-paris |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:05. |