![]() |
A ti g, šta je da je.
|
Citiraj:
|
dizelaš - smije puhat, smije dimit(samo topao)
benzo - ne smije puhat, smije lagano dimit/isparavat samo kad se ugasi Ako benzo puše ne mora značit da je motor za bacit.. Zašto je ovo ovako vjerujem da mogu Bravo i lowerider objasnit.. |
Ne očekujem da će auto biti nov nakon 8 godina rada i 200.000 prijeđenih kilometara. Nisam nerazumna picajzla. :) Za redovan servis i održavanje sam spremio novce, ali za promjenu dihtunga i poliranje glave ne. Zato se i informiram.
PCV ventil na tom autu nikad nije servisiran. Ako se vratim po njega, i ako se ispostavi da je zaštopan, da li je realno očekivati da će se s novim ventilom smanjiti blow by i puštanje ulja preko brtve motora? Ak ženi kažem da svaki put kad stane mora gledati je li se ispod auta pojavila lokvica ulja, poslat će i mene i auto u 3pm. :D Citiraj:
|
Koji su uopće simptomi kad je PCV neispravan/začepljen?
|
Kad je začepljen podosta/skroz, izbaci tj. podigne šipku za mjerenje ulja.
U donjem dijelu motora nije vakuum, klipovi kretanjem stvaraju "pritisak" ili "propuh" koji se osjeti na tom "iberlaufu". Ako su karike loše, dio (ne)sagorjele smjese prolazi kraj njih i izlazi kroz taj "iberlauf" van, ima jaki i specifični miris po tome i dimi Znači kroz taj dio može prolaziti zrak (naravno neće ni kod novog motora miristati na cvijeće, uvijek se malo osjeti miris isparavanja ulja) Puštanje na brtvi poklopca ventila je potpuno bezazleno, zamijeni se brtva koja nije skupa i vozi dalje. Isto tako ako slini na brtvi (ako je ima) kartera. Nadalje kod motora sa više km, ulje može sliniti kod zupčastog remena preko brtve tj. semeringa bregaste najčešće, to je isto jeftino za riješiti al mora zupčasti dole, i može sliniti na semerigu radilice kod getribe-tu treba getriba dole, kvačilo i zamašnjak. AKo pušta na brtvi glave prema van, ne mora to biti preloš znak. Ako lagano slini, ići će još. AL ako je ta brva popustila između kanala vode i kompresijskog prostora-nabija pritisak u posudu antifriza i baca ga van. AKo je propustila između kanala ulja i antifriza, onda miješa to dvoje, na čepu za dolijevanje ulja imaš "majoneza" talog, a u posudi antifriza imaš ulja (masno je unutra) U ova dva slučaja, mora iči glava dole i zamjena gornje garniture brtvi te uređenje glave. TO košta par tisuća kuna , al ako je radi toga cijena osjetno autu manja, isplati se to napraviti i onda si miran jako dugo. |
Citiraj:
Kod dizelaša je normalno da ovako puše, iako će dosta kvazi mehaničara odmah reći da je motor propuhao. :roller: https://youtu.be/O5TR3yd8l0w?t=45s Kod benzova s druge strane ne bi smjelo ovako puhat i recimo normalno je ako se dogodi mala promjena u okretajima kad se otvori čep. |
Prije negošto počne jače sliniti po semerinzima/brtvama digne šipku za mjerenje ulja.
Hoće se začepiti, posebno kod onih koji šparaju na ulju ili ga ne mijenjaju češće od propisanog intervala ako rade malo km ili samo gradska vožnja |
Ovisi, nije svaka šipka dovoljno labavo uštekana da je izbaci..
Ma ne začepi se pcv nego separator, pcv takoreć nikad ne blokira zatvoren. |
Da, točnije rečeno
|
Citiraj:
|
|
Evo cime se djeca na faks voze :D
UBC N oznacava mladog vozaca tj vozaca s manje od dvije godine iskustva :D ![]() ![]() 20mb image hosting |
Što to slovo N njemu znači, očito nema nikavih ogreničenja radi toga kad vozi takav auto?
Jel ko i kod nas nekad ograničenja brzine, noćnog izlaska itd? Ili je to replika sa 50ccm motorom i 3ks hehehe |
Citiraj:
Osobno sam vidio tri razlicita Aventadora (od cega jedan rasturen), dva Gallarda, jedan 650s jedan Mp4-12c jedan DB9.... Dosta je ljudi tu u pravilu protiv toga da klinci voze takve aute al jebat ga. Ima se moze se. Pobogu pa godisnja premija osiguranja za Aventador kosta ko nov Ford Focus :D http://www.icbc.com/driver-licensing...licensing.aspx |
Citiraj:
|
Vidiš, odlično riješen sustav praćenja vozača još od 16 godina.
|
|
Dečki jel itko zainteresiran za Renault Megane coupe 1,6 16V, 70 000km, u jako dobrom stanju, 2010 godište?
|
Citiraj:
moj 1.2 16v od izmjene do izmjene niti kockica... |
šta ja znam... 90k ima, ne znam koliko je prošlo km, a godina par :D
|
dok buš kupoval novi, obavezno u oglas za clia napiši redovito održavan :D
|
tak jasno uz obaveznu napomenu vozila žena (dakle kuplung te čeka), nikad penjan na rinzole (dakle ovjes te čeka), nikad ganjan (dakle laž) :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sys ima tesku nogu na gasu. Vise puta se pisalo o tome u ovoj temi. Dobro se taj klinjo i drzi s obzirom na sve :) Cak ni ne vjerujem da je njegova voznja u crvenom kriva za to, vjerojatno je zena kriva.
Danas sam ostavil auto u autopraoni i za 150kn su mi sredili cijeli auto. Poljepili sve platike iz vana, zavaraili drzac za ruku kaj je otpal i ispolirali mrlju od sovinog govna na haubi.. Sad je auto ko nov osim par ogrebotina na braniku. Bit ce ga gust prodavat.. |
Citiraj:
A onda Kremenko style, možda i Clio malo živne pa actually povjerujem u ovu priču o ganjanju :D |
Citiraj:
|
ma super se klijo drži, nema greške ;)
|
Citiraj:
Ti clijaci su valjda najbolji mali autic za uzet po pitanju odrzavanja, a i lijepo se voze. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
:D:D |
@icy... oštro oko nema šta ;)
oni su radili prvi veliki servis, sad je trebao prije jedno pol godine frend raditi mali servis nakon tko zna koliko godina i reko da je on sada zrel za veliki servis, pa sam odustao od toga jer kaj bi ja sebi troška delal jel :D nego otkada promijenio ulje nešto smrducka u kabini i to ono random ujutro kad upalim na neke neidentificirane mirise, ajde reko zapalim tu i tamo pljugu pa povuklo, ali ono skroz drugi mirisi... danas radio malo veću rutu i smrdi nutra na bengu onak fajn, ma reko ajde kad sam kupio žarulje da vidim ja motor da baš ne izgorim u vožnji ako benga curi negdje, kadli ono - clio vozio sa poklopcem ulja između dva čreva klime i otklopljen skroz... u to sam odmah shvatio da zašto se poklopili čudni mirisi i dotakanje ulja :D konj :D |
Citiraj:
|
Hahahah pa ne mogu vjerovat kakve komedije s tobom. :roller:
Ajde neka sad je bar dobio malo friškog ulja..:D |
clio i dalje postojan :D
stvarno mislim da taj auto mora napisat putopis o meni vrlo vjerovatno ne bi bio pozitivan :D |
Valeo set kvacila i taj mitski plivajuci zamajac za 1.6 HDI... 6000kn s ugradnjom. Je li to razumna cijena u danasnje vrijeme? :D
|
Citiraj:
Neki dan sam opal u grabu sa Meganom, iso sam se gurat izmedu kamiona radova na cesti i kanala za vodu. Nisam se sam mogao izvuc jer je propala moja strana u kanal, zasro sam auto blatom svjetski, taj dan je padal kisa ko luda. Na kraju me izvuko kombi od radova na cesti i bio sam u blatu do koljena. Vec drugi put montiram onu kuku za vucu na Megane, svida mi se taj sistem vise od onih ispod auta btw... |
dvomaseni zamašnjak, set kvačila i potisni ležaj sve valeo mene ispalo oko 4k samo dijelovi
6000kn je ok cijena za sve |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:58. |