PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

spiderhr 05.09.2025. 12:19

Citiraj:

Autor xlr (Post 3819510)
To je to

A nije, i dalje uspijem promijeniti u engleski.

Nema veze. To je tako s poluproizvodom.

Kao što su maknuli iz taskbara ikonu za Show Desktop.

Što ga više koristim (posao) sve više uviđam koje je postao sranje od OS-a koji je bio do W7. Sve kasnije je izdr.avanje.

xlr 05.09.2025. 13:24

Ovo za show desktop ikonu, iako se ne vidi, odi misem skroz do desnog coska taskbara i klikni. Funkcija postoji, samo su graficki makli taj gap za show desktop.

Za ovo drugo, povlacio sam paralelu sa W10 jer njih aktivno koristim i znam da te postavke postoje i na W11. Ostavljam mjesta za mogucnost da se W11 pravi pametniji -.-

Meni je W11 (poslovni lap) dan danas koma. Bas ga trpim i to je to. Laptop je inace mrcina, a imam filing da je trulo govno od hardvera. Prethodni laptop, par generacija slabiji/stariji, je bio na W10 i kuckao puuuno responzivnije... Mi smo sad na W11 vec valjda 2 godine. Nije da se ista magicno poboljsalo u tom periodu.

Mario92 08.09.2025. 20:53

Citiraj:

A Chinese group of hardware enthusiasts found out that faulty SSDs could be running a preview version of the firmware. At least it is possible to replicate the SSD failure with such firmware version. A Taiwanese electronics company, Pishon, managed to reproduce the bug. But consumer-available devices come with a newer and bug free firmware version, so they are not affect. It was not a bug in Windows 11.
———
Good question, where did all those affected users get their devices with that buggy pre-release firmware?

Očekivano. Bojkotiramo Phison i njihov shitty QC?

Promo 08.09.2025. 22:39

"Good question, where did all those affected users get their devices with that buggy pre-release firmware?" Iz tvornice. Cijelo vrijeme su imali "beta" firmware.

Mario92 09.09.2025. 10:37

Citiraj:

We’re excited to bring super wideband stereo support for Bluetooth LE Audio to Windows 11, delivering exceptional wireless audio for game chat and voice calls ��. Whether you're gaming, on a Teams call, or using hearing aids, you’ll enjoy clear stereo sound. It's a meaningful step in wireless audio. Proud of what the team has delivered for our customers!
https://techcommunity.microsoft.com/...uality/4447942

Ivo_Strojnica 09.09.2025. 11:16

aleluja više

tomek@vz 09.09.2025. 16:49

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3820290)

We shall see...Navodno planiraju i Rust primarno pocet preferirat za Windows drivere...

Mario92 09.09.2025. 21:49

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3820367)
We shall see...Navodno planiraju i Rust primarno pocet preferirat za Windows drivere...

https://www.theregister.com/2023/04/..._windows_rust/

calypso 09.09.2025. 22:07

Pop**izdio sam danas sa Win11... Slagao sam neki uredski 'server' baziran na Windows 11 Pro... 2 sata izgubio, ne mogu se spojit na network share pa da se na glavu nasadim, sve podesio... Naravno, dok sam ja nasao da ako nemas password na kompu imas problem koji ces rijesit tako da disableas u Settings -> Network & Internet -> Advanced Network Settings -> Advanced Sharing Settings -> All Networks -> Password Protected Sharing... Je, ali na 'serveru' na kojem sam to slagao je to bilo je*eno disableano, pa nikako da proradi... I sta sam napravio?

Upalio to njesra... I onda opet ugasio...

I gle cuda - proradilo... :/ :hitthewal:

2 je*bena sata izgubio...

A dalje da ne pricam kako u Windows 11 ne mozes slozit softRAID1 (mirror) sa bootabilnim diskom i jos jednim dynamic diskom kojeg mu zelis pridodati da se izreplicira na njega... Nesto sto sam u WinXP uredno radio bez problema, u Win11 ne radi... Naravno, silom prilika u ocaju iso pitat ChatGPT da li WindowsXP uopce to moze, ovaj veli da ne moze i krenuo 'objasnjavati' zasto je to tako... Onda sam mu napiso - ali ja znam da to moze, e onda je napisao da svakako moze i korak po korak kako to napraviti... I usput spomenuo da to u Windows 11 vise ne moze... :hitthewal:

Ivo_Strojnica 10.09.2025. 09:56

i onda kad takav posao naplatiš 100€ nekom drugom, onda ti j*ebu sve, jer je trajalo 5 min.

Ajd ti to napravi sam, pa mi se javi nakon 3 dana :D

calypso 10.09.2025. 10:22

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3820460)
i onda kad takav posao naplatiš 100€ nekom drugom, onda ti j*ebu sve, jer je trajalo 5 min.

A onda si samo neiskusan... :D

Trebas doc, pogledat, prokomentirat, popit kavu... Malo na glas razmisljat sta i kako bi se moglo... Uzet komad papira, nes skicirat, crtat... Onda krenut to sve slagat... Onda iz jedno 5-og pokusaja rijesit slucaj... Tu si vec na sat vremena... Onda sve ostale kompove pospajat... I onda na kraju sjest i sve to lijepo dokumentirat, isprintat, potpisat i predat... Taj dokument sam po sebi vrijedi poprilicno... :D

I onda jos na kraju dogovoris 'odrzavanje' za XYZ EUR mjesecno sa jednim besplatnim dolaskom na lokaciju da se sve pregleda i da odgovaras na pitanja ako imaju... Nakon svakog dolaska ce biti nekih mini zadacica... Svaki put na kraju napises mini izvjestaj, potpises i ubacis u kosuljicu... I onda si na miru... :)

Ivo_Strojnica 10.09.2025. 10:32

mudro ti zboriš :)

Night 10.09.2025. 12:25

Citiraj:

Ispričaš im priču o Henry Fordu i inženjeru koji mu je naplatio 10000USD jer je popravio generator tako što ga je udario čekićem. Onda kad je Henry tražio detaljni račun, ovaj mu je napisao :
- udarac čekićem - 1USD
- znanje gdje udariti čekićem - 9999USD

:D

calypso 10.09.2025. 15:12

Popi*zdio sam opet danas... Nastavio sam dalje slagati 'server'... Uglavnom, uzeo sam M2 SATA disk da ga stavim kao bootabilni i ova 2x HDD da slozim softRAID1... No, danas me stvarno nejde... Dakle, umjesto da prvo slozim M2 SATA disk i kloniram ovaj jedan disk da bude bootabilan, sta sam ja napravio? Pustio sam upgrade na Win11 24H2... Na fakin HDDu!!!! U 2 sata je dosao do je*enih 15%! :/

Da sam slozio sve na M2 SATA, kloniranje bi trajalo mozda sat vremena, imao bih jedno 5x brzi komp i mogao bih dovrsiti sta sam htio sa RAID poljem i onda na kraju ga pustit da odradi upgrade...

Ali ne, ja sam danas strasno glup, uopce ne razmisljam 3 koraka unaprijed... :/ Sje*o me neki glupi majstor koji susjedi nes sredjuje jer je rekao da ce doci u 9 nes pogledati... Na kraju oko 10i30 sam otisao, a on je dosao oko 11 u zgradu, no nije ni pokusao doci kod nas doma to 'pogledati' sta je htio...

Sad na povratku doma sam pokiso, iako sam imo kisobran cijelim putem... Danas necu ni ic do ureda, bmk...

mkey 10.09.2025. 16:55

To je tako, kada sve od početka krene po krivom možeš ga *ebat.

tomek@vz 11.09.2025. 07:19

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3820407)

Još malo na temu:

Citiraj:

Rust is a general-purpose language designed for building fast and secure software. Its strong focus on memory safety aims to eliminate most memory-related bugs and security vulnerabilities. The language excels in web services and system software development and could soon play a key role in Windows development as well.
Microsoft began adopting Rust for core Windows programming a few years ago, praising the relatively new language as a key tool for reducing bugs and enhancing security. The company has now unveiled some of the work aimed at making Rust development easier and more effective for Windows driver projects.

> Techspot

mkey 11.09.2025. 15:09

Kako memory management može bugove eliminirati?

Promo 11.09.2025. 15:41

Kako je izasao cumulative update prije 1-2 dana, na poslu masine pocele limitirat ram na 50%. AM5 B650 7900X sa 128GB rama a jedna je AM4 B450 32 rama. Ove prve limitiralo na 64GB i ne prelazi dalje. Ovaj slabiji PC na 16GGB. Ali programi blokiraju. Radi sam windows ali sta god pokušaš upaliti, loada u beskonacnost. Isto tako, pocelo freezati po par sekundi kada se pokrene ili program ili neka komanda. Meni je to from day one kuci na b450 platformi ali nisam nikad vidio na poslu. Ovo je sramota. Ove stvari treba sistem da preboli u beta fazi. Imaju insider program. I nakon par godina mi i dalje imamo beta proizvod. Tuga.

The Exiled 11.09.2025. 16:08

Nema tu pomoći, jer krajnji korisnici su već godinama pokusni kunići, pa tek kad se digne prašina zbog određenih zakrpa koje stvaraju više štete, nego koristi, tak onda možda potencijalno postoji šansa da se nešto napravi po tom pitanju uz tak jasno sveprisutnu mogućnost da se dodatno pogorša situacija. Prošli mjesec su izbacili zakrpu koja je neovisno o hardveru (Intel, AMD, GeForce, Radeon, desktop ili laptop) ljudima skršila SSD i HDD koji su do tog trena radili bez ikakvih problema. Na neku suludu foru su brže-bolje okrenuli cijelu priču na Phison pre-release firmware (jer eto i inače su puni dućani retail diskova s pre-release firmwareom koji samo čeka Windows Update havariju), mada se dan-danas javljaju ljudi kojima su otišli non-Phison SSD i klasični mehanički diskovi (ponajviše Exos modeli), ali to se sve uredno ignorira i mete pod tepih, jer uzrok i glavni krivac su pronađeni u nekom sfušanom firmwareu. Za ove tvoje probleme je također mogući, ako ne i jedini krivac neki sfušani firmware nekog proizvoda kojeg uopće ne koristiš, jer Microsoftu je na taj lakše način objasniti zašto iz mjeseca u mjesec ljudima nešto pođe po zlu taman nakon Windows Update izleta.:)

spiderhr 11.09.2025. 16:19

I onda bi im još trebali platiti softver? Kako da ne.

W11 je postao najgori OS, čak i od Viste (barem meni).

Promo 11.09.2025. 16:22

The Exiled Sasvim je moguce to sto kazes za firmware nekkih komponenata. Jos se mi zezamo neki dan na poslu, koristimo samsung 980 PRO "diskove" pa smo mirni. I microsoft nas demantuje. A u pravu si za Phison. Sve je to lijepo i krasno sa beta firmwareom ali sta je s ljudima koji imaju non Phison diskove.

Deamon101 11.09.2025. 16:37

Citiraj:

Autor calypso (Post 3820408)
ne mogu se spojit na network share pa da se na glavu nasadim

Koliko se sjećam i na Win10 ako nemaš password ne radi shared po defaultu, a realno to i je sigurnosni rizik, i opravdan, zamisli, netko pristupi računalu bez lozinke i onda na share...

Objektivno ovo je tvoja greška što si izgubio 2h, ali gledaj pozitivno, sad znaš za cijeli život :D
Citiraj:

Potpis. :no2drug:

mkey 11.09.2025. 18:01

Ja sam to s lozinkom davnih dana na težak način naučio. Mislim da je i u sedmici to tako radilo.

Cuky 11.09.2025. 20:48

Treba samo upalit "enable insecure login" u group policyju i sve dela.

tomek@vz 12.09.2025. 06:33

Citiraj:

Windows 11 users who installed the September 2025 update might think that it doesn’t really change much. After all, update KB5065426 is just a small patch that Microsoft is rolling out to everyone. But there’s more happening in the background than you might think.
Apparently, the update secretly removes two programs that were still part of the operating system for some users. The two programs are PowerShell 2.0 and Windows Management Instrumentation Command-Line (WMIC), which were of particular interest to power users and admins.

> pcworld

Neo-ST 12.09.2025. 12:19

Kako u trenutnoj verziji Win11Pro dodati weather widget na lock screen, kao u ovim uputstvima (koja naravno ne funkcioniraju više jer pola opcija opisano ovdje više ne postoji u ovom buildu):
https://techcommunity.microsoft.com/...indows/4101024

Probao sam ono "Add widget" u lock screen opcijama, međutim otvori listu instaliranih widgeta i nema ništa osim "Phone Link". Dolje mi sugerira da instaliram widgete preko Microsoft Store (Find more widgets), međutim onda otvori MS Store listu widgeta na kojoj nema weather.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:03.