PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

Mario92 05.08.2015. 18:51

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 2811691)
a jeli moguce napravit klasicne tabove dole u start liniji. kad kazem klasicne mislim na "starinske" iz WinXP-a :-).

poz

Ovako?
http://i.imgur.com/YEM9x7xl.png

Desni klik na taskbar -> Properties -> tab "Taskbar" -> Taskbar buttons: Never combine

Nikky 05.08.2015. 19:07

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2811677)
I kaj znači Mikro listovi?

Greška je namjerna da ovi google parseri ne pokupe, a za drugo upotrebi kombinatoriku pa ćeš skužiti da se ne radi o listovima.
Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2811677)
Uglavnom - ovo više nije niti smiješno koliko se ljudi ovdje love za sitnice i koliko su ignorantni s obzirom na to da je ta feature (pokazivanje thumbnailova slika u Tile-u) postoji od debija Windows 8 već tri godine.

A slična funkcija - thumbnailovi slika u ikoni foldera - prema wikipediji postoji već 15 (petnaest) godina.

Opet krivo, "feature" postoji od W8 smetja gdje su i počeli gurati tako nešto ...

osnovni problem je šta os nije pitao prije nego je sam stavio background slide show od slija ... jer je neki idiot u Redmondu zamislio kako je to "zgodno",
taj feature je bio još u XP - u ali nije upaljen po defaultu, sam si ga upalio ako si to sam htio ...

Pa neću valjda zbog nekog tamo idiota nakon instalacije os - a potrošit cca dva dana da bi pogasio nepotrebna smetja ?

Bubba 05.08.2015. 19:40

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2811632)
Našao sam vremena instalirati VirtualBox koji je u novoj verziji 5 dobio neke lijepe fičre pa ću onda preko njega instalirati nove buildove.

Ja sam ostao na 4.2.22 verziji jer su mi sve novije ubijale VM-ove koje sam imao slozene godinama. Bas je igracka taj VBox, jebo ih ja...

Nego, jel u 5-ici rade Guest Additionsi u 10tki kako spada?

mamutarka 05.08.2015. 20:26

Citiraj:

Autor KhongLo (Post 2811646)
@mamutarka: Prokopao sam malo po historyju i našao ovo:

Znaci kod nas 200 eura pro verzija, ak ne i više

@mario92, ostajes na kojem stabilnom kanalu, ovom rtm insider buildu?

Hawker 05.08.2015. 21:34

Ako nekoga zanima kako ce se rjesit defendera zauvijek:

-win + R
-gpedit.msc
-lijevi meni: comp config/administ./win components/windows defender
-zatim u desnom meniju:double click na "turn of windows defender"
-odaberite enabled.

bye bye defender.

Romano.Cule 05.08.2015. 23:34

Pa kakve oni to gluposti onda pisu u svom sluzbenom FAQ o windowsima 10?!? Meni se cini da bi trebalo podici jednu masnu debelu tuzbu od miljardu korisnika koliko planiraju skupiti na windows 10 platformi

When I upgrade a preinstalled (OEM) or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 license to Windows 10, does that license remain OEM or become a retail license?
If you upgrade from a OEM or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 to the free Windows 10 upgrade this summer, the license is consumed into it. Because the free upgrade is derived from the base qualifying license, Windows 10 will carry that licensing too.

If you upgrade from a retail version, it carries the rights of a retail version.
If you upgrade from a OEM version, it carries the rights of a OEM version.

Full version (Retail):
- Includes transfer rights to another computer.
- Doesn't require a previous qualifying version of Windows.
- Expensive

Upgrade version (Retail):

- Includes transfer rights to another computer.
- require a previous qualifying version of Windows.
- Expensive, but cheaper than full version

OEM :
OEM versions of Windows are identical to Full License Retail versions except for the following:
- OEM versions do not offer any free Microsoft direct support from Microsoft support personnel
- OEM licenses are tied to the very first computer you install and activate it on
- OEM versions allow all hardware upgrades except for an upgrade to a different model motherboard
- OEM versions cannot be used to directly upgrade from an older Windows operating system

What happens if I change my motherboard?
As it pertains to the OEM license this will invalidate the Windows 10 upgrade license because it will no longer have a previous base qualifying license which is required for the free upgrade. You will then have to purchase a full retail Windows 10 license. If the base qualifying license (Windows 7 or Windows 8.1) was a full retail version, then yes, you can transfer it.

xGAME 06.08.2015. 00:24

Citiraj:

Autor Wizzard (Post 2811687)
Nakon prijepodnevnog prčkanja i čačkanja po registrima sam uspio malo reda uvesti u desetku..
uspio nekako je prilagoditi izgledu sedmice..nisam preterano oduševljen a ni razočaran..
uglavnom sve radi onak zadovoljavajuće..brzina li-la s obzirom da sam ju instalirao na obični hdd a ne na ssd..
radi dosta fluidno..mada sam boot i dizanje sistema nije baš ono speed ali šljaka..
od drajvera manje više je desetka sama riješila jednio sam ja instalirao drajvere od Sb-a X-fi Exreme audio da bih dobio opcije za podešavanje zvuka..
eh da iz nekog samo desetci poznatog razloga neće da instalira amd ahci drajvere (čipset) nego ostavlja standard sata ahci kontroler..još to budem proučio..ukratko ovako to izgleda manje više...

http://www.pohrani.com/t/Z/52/4Wu4lA...i-i-ostalo.jpg

Cime si taj Start menu dobio? :)

JuiceBox 06.08.2015. 00:34

Classic shellom ili startisback :)

segregator 06.08.2015. 00:38

Citiraj:

Autor Romano.Cule (Post 2811811)
Pa kakve oni to gluposti onda pisu u svom sluzbenom FAQ o windowsima 10?!? Meni se cini da bi trebalo podici jednu masnu debelu tuzbu od miljardu korisnika koliko planiraju skupiti na windows 10 platformi

A koji dio po tebi je glup? Meni sve zvuči savršeno logično

JuiceBox 06.08.2015. 01:04

Zato jer nigdje nisu naveli da ako u promo razdoblju promjenis mbo mozes reaktivirati winse a ako prodje ta godina dana, nemozes.

mamutarka 06.08.2015. 01:25

Kak nisu, procitaj faq :D

Romano.Cule 06.08.2015. 01:28

Citiraj:

Autor segregator (Post 2811828)
A koji dio po tebi je glup? Meni sve zvuči savršeno logično

Ti ko Čombe.Logično matere mi. Pa kad je logično,zasto nam nisi onda logično objasnio prije 5 dana da je retail upgrejd ko fol besplatno,al samo godinu dana,nakon toga ne vrijedi. Da sam to logično znao,ne bi ni upgrejdao retail windowse 8.1. Logično.

segregator 06.08.2015. 01:35

Citiraj:

Autor Romano.Cule (Post 2811838)
Ti ko Čombe.Logično matere mi. Pa kad je logično,zasto nam nisi onda logično objasnio prije 5 dana da je retail upgrejd ko fol besplatno,al samo godinu dana,nakon toga ne vrijedi. Da sam to logično znao,ne bi ni upgrejdao retail windowse 8.1. Logično.

Ne znaš engleski, ili di je problem?

Wizzard 06.08.2015. 01:46

Citiraj:

Autor xGAME (Post 2811824)
Cime si taj Start menu dobio? :)

Citiraj:

Autor xulos (Post 2811827)
Classic shellom ili startisback :)

Nisam koristio niti jedan od ta dva nego iobit start menu 8 :D:D

Free je i odlično šljaka i ima dobre funkcije za podešavanje :)

yaya 06.08.2015. 07:47

Ah instalirala sam 10-ku pro insider i sad ti updetovi..Th1 10240 na njega ceka majke ti mile, on valjda rjesava onaj shut up bug , kako vama ide? il je to verzija sad uglavnom jos mi se onaj bug pojavljuje..se moze negdje skinut taj pack il nesto

kopija 06.08.2015. 09:07

Citiraj:

Autor xulos (Post 2811835)
Zato jer nigdje nisu naveli da ako u promo razdoblju promjenis mbo mozes reaktivirati winse a ako prodje ta godina dana, nemozes.

Otkud ti to?
U promo razdoblju možeš napraviti update, ali ako nakon toga mijenjaš ploču u bilo kojem razdoblju, aktivacija ti više ne vrijedi. I to se odnosi samo na OEM licence.

partwish 06.08.2015. 10:23

baš imam zanimljiv povremen bug. Start button mi ne radi, taskbar uglavnom ne radi, pokušam pokrenuti edge i onda dobijem "explorer.exe element not found". Search mi ne radi, a čim restartam onda proradi kao da ništa nije bilo. da, također ne radi ni ona nova app za pregldavanje slika. Čini se da ću morati odraditi clean install.

Romano.Cule 06.08.2015. 10:49

Citiraj:

Autor kopija (Post 2811863)
Otkud ti to?
U promo razdoblju možeš napraviti update, ali ako nakon toga mijenjaš ploču u bilo kojem razdoblju, aktivacija ti više ne vrijedi. I to se odnosi samo na OEM licence.

Ma to se odnosi i na retail verzije. Logično. Fino pise na micorsoft FAQ da ako je baza retail verzija windowsa i onda je i upgrejd windows 10 retail i mozes prebacivati izmedju sistema ali samo godinu dana jer je to logično.

Ocigledno na hrvatskom MS supportu rade ljudi trenirani kao majmuni u kavezima jer oni znaju nesto sto nigdje ne pise pa se podrazumjeva da je to logično.

catroot 06.08.2015. 11:05

E ljudi trebam isključiti lozinku prilikom logina, pa molim neko ako zna kako.
Znam da je prije bilo control user passwords2, sad jel isto to na desetci.

Guls 06.08.2015. 11:06

Ja rabim netplwiz, ali ne mogu reći da je funkcionalan. I dalje me svaki drugi treći put traži lozinku ili se smrzne pri pokretanju pa moram raditi hladni reset.

Moto001 06.08.2015. 11:25

Ima li itko problema sa Mozillom glede rušenja na Win 10??? premda je na zadnjoj verziji.

Konstantno se ruši sa otvorene 2-3 str, dok se to na Win 7 nije dešavalo jbg.:fuming:
U Chromu sve radi OK.

sinisa1989 06.08.2015. 11:28

Mislim da se spominjalo ranije u temi. Probaj ugasiti hardversku akceleraciju.

catroot 06.08.2015. 11:42

Citiraj:

Autor Guls (Post 2811889)
Ja rabim netplwiz, ali ne mogu reći da je funkcionalan. I dalje me svaki drugi treći put traži lozinku ili se smrzne pri pokretanju pa moram raditi hladni reset.

Probao sam sa control userpassword2 al ne funkcionira najbolje.
Imam na desktopu iconu nakon upgradea, All Control Panel Items i be mogu je nikako maknuti. Jel zna netko šta kako to maknuti sa deska. Kad kliknem na properties ima samo open, pin to quick access, pin to start i create shortcut.

ONeill 06.08.2015. 11:47

Objavili su ono što me zanimalo - What's New for Hyper-V on Windows 10

Mario92 06.08.2015. 11:55

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2811724)
Ja sam ostao na 4.2.22 verziji jer su mi sve novije ubijale VM-ove koje sam imao slozene godinama. Bas je igracka taj VBox, jebo ih ja...

Nego, jel u 5-ici rade Guest Additionsi u 10tki kako spada?

Da ti budem iskren ne znam jer sam maknuo VirtualBox zbog nekakve greške kod instalacije builda. Vratio sam se na HyperV jer ionako vrtim Windows Server 2016 tak da mi eye candy nije bitan :)

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2811741)
Znaci kod nas 200 eura pro verzija, ak ne i više

@mario92, ostajes na kojem stabilnom kanalu, ovom rtm insider buildu?

Da, na 10240 ostajem.

Citiraj:

Autor catroot (Post 2811905)
Probao sam sa control userpassword2 al ne funkcionira najbolje.
Imam na desktopu iconu nakon upgradea, All Control Panel Items i be mogu je nikako maknuti. Jel zna netko šta kako to maknuti sa deska. Kad kliknem na properties ima samo open, pin to quick access, pin to start i create shortcut.

Ja sam pogasio na 2 računala preko netplwiz da pita za password + u settingsima sam ugasio da pita nakon paljenja u standby i nijednom me nije kasnije pitalo za lozinku.

Međutim, ima jedan bug koji vas je možda pogodio - ako ste postavili PIN tijekom instalacije te ako ste kasnije gasili lozinku preko netplwiz onda se pojavi Other User.

denied 06.08.2015. 13:06

Citiraj:

Autor partwish (Post 2811874)
baš imam zanimljiv povremen bug. Start button mi ne radi, taskbar uglavnom ne radi, pokušam pokrenuti edge i onda dobijem "explorer.exe element not found". Search mi ne radi, a čim restartam onda proradi kao da ništa nije bilo. da, također ne radi ni ona nova app za pregldavanje slika. Čini se da ću morati odraditi clean install.

I meni prvi put kad sam instalirao nije radio start gumb i edge, pa sam resetirao vindoze. Onda je sve proradilo da mi sad opet edge ne radi. Pretpostavljam da se radi o nekom updateu jer mi je neko kraće vrijeme radilo dok nije nešto apdejto i onda prestalo radit......

Sa_Stilom 06.08.2015. 14:12

Evo, sada kada se W10 uredno smjestila na moj ASUS ROG G751JY moram reći da sve uredno šljaka i da sam prilično zadovoljan.

partwish 06.08.2015. 14:33

Citiraj:

Autor denied (Post 2811928)
I meni prvi put kad sam instalirao nije radio start gumb i edge, pa sam resetirao vindoze. Onda je sve proradilo da mi sad opet edge ne radi. Pretpostavljam da se radi o nekom updateu jer mi je neko kraće vrijeme radilo dok nije nešto apdejto i onda prestalo radit......

Meni uglavnom radi, ali tijekom korištenja prestane raditi i to hrpa toga. Prilično je iritantno tako da ide clean install, uskoro...

yaya 06.08.2015. 14:58

Ja sam napravila clean instal jos na novi ssdisk tako da fino, jako zadovoljna, sad se upgredao na pro i mogu komotno izbrisat 7icu kao alternativu, jedino smet akaj su uvaljali opet inetrnet edge ..meni mozilla radi savrseno

imart 06.08.2015. 18:38

Kako da saznam serial key od 10 upgrejdan na 8.1 pro. Vidim da nije isti key ko na 8.1. Da napravim clean install treba mi taj novi key. Gdje da ga u windowsima nadjem, negdje je zapisan?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:18.