![]() |
ako ti trebaju performanse, raid 0 nije veselo rješenje jer se u praksi dobiva samo brži read i write, a seek je isti ko da imaš jedan takav disk
ssd je tu bolja solucija, ili ako te baš zanima raid, napravi shortstroke :p |
Naravno da je SSD majka znanja, ali je još uvijek i osjetno skuplji od dobre stare mehanike :D
A SSD mi je sistemski disk, ostala su mi ova dva, i pomislih, zašto ne RAID :) I hvala na informacijama! |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
pričam za intelov kontroler i 2x wd black koje sam imal, za profi opremu nisam kompetentan i neznam kak to radi ;) |
Citiraj:
Usporedba sa SSD-om nema smisla, rade drugačije, ali zato su i skuplji te se zato polja dimenzioniraju prema potrebama. Citiraj:
|
Cloniranje jednog HDD-a na RAID 0
Dakle imam disk od 1TB sa dvije particije i brdom instaliranog softwera koji mi se ne instalira i konfigurira ponovo, plus drugi novi identicni disk (WD Blue oba).
Zanima me da li bi i kako mogao napraviti clone diska koji koristim na prijenostni Transcend disk i podesiti raid0 na dva WD te clonirati nazad sa tog prijenosnog diska sve nazad na raid0. Htjeo bi malo dobiti na brzini bez da kupujem ssd samo ne znam bi li se zajebavao sa tim i hocu li imati kakvih problema sa MBR i vracanjem sustava u pogon? |
Napraviš image diska na externi disk, onda digneš RAID polje i napraviš restore image-a na to RAID polje - s npr. boot verzijom acronisom ili nekim sličnim alatom. Nikakav problem za napraviti
|
Citiraj:
Prije nego radiš image/backup na externi disk trebaš u registry-u (pretpostavljam da se radi o windowsima) omogućiti drivere za raid. Googlaj "sata to raid", npr: https://support.microsoft.com/en-us/kb/922976 Od viste na dalje svi potrebni driveri su već prisutni u windowsima, samo ih treba "uključiti". Ako to ne učiniš prije backup/restore metode dobiti ćeš BSOD! |
Zahvaljujem na odgovorima, bio sam zauzet pa evo opet vikend i malo vremena da obavim to prebacivanje na raid.
Druzio sam se malo sa google search ali nisam 100% siguran da sam nasao pravi nacin da aktiviram raid drivere na Windows 10 sustavu. Nasao sam AMD raid drivere na: Link ali nisam siguran da je dovoljno to instalirati. U regedit nemam uopce vrijednosti koje bi trebao promjenuti sa linka koji je martyn postao. Mogu li kako provjeriti da li mi os podrzava raid ili cu dobiti bsod bez da pokrenem raid i nadam se najboljem? :) I jos jedno pitanje... Acronis ima mogucnost da disk kloniram ili napravim img. Ne znam da li imam prednosti sa jednom od te dvije opcije ili mi je sasvim svejedno? |
uvijek je preporučljivije napraviti image i poslije ga deployat... malo duže traje, ali je puno sigurnije.
|
Ide s acronisom. Zna se desit jedino ak je novije generacije, da nekuzi kontroler pa nemozes s njim. Al to sam naletio samo jednom do sad.
Al svakak probaj napravit imiđ, onda ak i sjebes nesto nije peoblem. |
BSOD, inaccessible_boot_device
Biće nešto sa raid driverima ne valja, opet ću probati aktivirati ih kad vratim sa disk image na prvobitno stanje hdd. :stoopid: |
Citiraj:
U prvom postu nisi naveo o kojim se windowsima radi. Vidim da ti je pod moj komp navedena desetka pa bi u Registry-u trebao imati slijedeće: Change: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\storahci Start to 0 Change: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\iaStorA Start to 0 Change: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\iaStorV Start to 0 Inače, nakon što u biosu promijeniš sata mode na raid, možeš desetku bootati u safe modu pa će windowsi sami aktivirati potrebne drivere. |
Hvala na pomoci, evo radi sve kako treba, samo još trebam resize particija napraviti da popune cijeli raid0.
Ne znam jel mogu to sa partition magic ili ima neki pametniji "besplatniji" program? :D Nije islo glatko kao sto sam ocekivao i morao sam iz safe moda urediti registre iako sam ih prije kreiranja imagea preuredio jer nisam isao za tim da ima i poddirektorij StartOverride u kojem je start bio podešen na 3 umjesto 0. |
"resize" particija napraviš kroz disk management izravno iz windowsa
|
diskmgmt bi to trebo odradit. gparted je jako dobar ako ti se da zajebavat i sa njime probat, može i žešće egzibicije izvodit sa particijama i file systemima ak će ikad trebat.
|
Migracija diskova
Mladichi, pozdrav svima.
Moze li mi netko reci kako prebaciti tj. migrirati 4 diska iz jedne mašine u drugu s tim da su 2 striped u jedan volume, a druga 2 diska mirrored isto tako u jedan volume? Nema RAID kontrolera, složeni su kroz win10 disk management. Hvala svima! |
Ako mislis pod Win10 disk management da je to Storage Spaces, onda jednostavno.
Samo ih ustekas u drugom kompu i to je to. Windozee ce ih skuziti. |
Nick, nije storage spaces. Slozio sam 2 dinamicka diska kroz disk management konzolu.
|
Isti princip. Na diskovima je zapisan header koji Windozee kuze.
Samo ih prebacis u novi komp, i windozee ih skuze. |
zahvalan...
|
Ako ih novi komp ne prepozna onda u Disk Managementu napravi Import.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:37. |