![]() |
Stvarno ne mislim početi još jedan flame war, ali koliko je verzija tog najboljeg OS-a ikad izašlo u zadnjih 5 godina? Ako ja dobro brojim, ovo će biti čak 5.
Dakle, jednom godišnje morate upgradeati sustav i držati fige da će sav softver koji vam zarađuje novce raditi glatko (ako netko tko zarađuje njime novce uopće radi apgrejde i nije napravio odjeb Appleu i prešao na PC). Onaj "it just works" sad je sve više "it just upgrades and fixes things that are broken after upgrade". |
Citiraj:
OS X nije najbolji OS. Nije to ni Windows, niti bilo koja distribucija Linuxa. Najbolji OS je onaj koji tebi odgovara za tvoju vrstu posla. Koristim i Windowse i OS X. Svaki ima svojih prednosti i mana. No ovo sto je kolega gore rekao za upgrejdove nije nista slagao. Upgrejdanje Windowsa naspram OS X-om je smijurija. Na OS X-u to moze i dijete koje zna citati napraviti. Na Windowsima to bas i nije tako, dapace, totalna suprotnost. Sto se tice aplikacija koje prestanu raditi, ja jos ni jedne takve nisam imao, pa se o tome ne brinem. Jedino sto svaki upgrejd upropasti je TotalFinder, koji ustvari i nije aplikacija, vec shell za defaultni Finder. I vidi vraga, prije 1h developer je pustio beta verziju za novi OS X, pa mi vise ni to ne nedostaje :) I nitko ne mora jednom godisnje upgrejdati OS. Uostalom, ovi veci upgrejdovi nisu nista specijalno. Mijenja se ime OS-a, dodaje neki novi feature ili se doradi stari. Isto je Apple radio i prije, samo nije mijenjao ime OS X-a pa nije ispalo kao da je izbacio 'novu' verziju OS-a. Mislim, cemu uopce spominjanje necega u kontekstu 'najboljeg OS-a' osim ako ne pokreces flejm war? |
Citiraj:
Nikakve fige nisam morao drzat ni jednom. I sav softver na kojem radim radi besprijekorno. Meni je os "nuzno zlo", platforma na kojoj radim, ali hocu da radi kako treba i ne gubit vrijeme na gluposti. Koristim i winse i nix uz osx, i zaista ne vidim nikakvog razloga da se skroz na pc prebacim. Mac i osx za moje potrebe radi besprijekorno, i dalje od njega zaradjujem. Sto se cestih nadogradnji tice, winsi me puno vise iritaraju s tjednim sitnim nadogradnjama i problemima s njima. I vec dvije godine novi os je free kod Applea. Sam Apple OS tretira sve vise kao servis, a to i MS pokusava u zadnje vrijeme. Uostalom, pogledaj win10 i sto je sve ms iskopirao od applea u win 10, a uz to tu je o najava da ce i winsi biti free. |
Radio sam 2 godine za Apple, pa mi više nitko ne može prodavati marketing.
OS nakon čijeg me upgradea zove korisnik koji više ne može ući u hard disk iz findera jer ga je nova verzija po defaultu odlučila staviti kao hidden. Ili što se nakon upgradea u finderu umjesto ikonica budu upitnici. Korisnici pokušavaju prikazati OSX kao bezgrešni it just works OS, a on je daleko od tog. Moram li spomenuti i da je s jednom verzijom zaboravljena podrška za PAP-TTLS pa je masa studenata ostala bez Eduroam pristupa. Na kraju su ga popravili, ne s 10.x.xx updateom nego s novom 10.x verzijom. Tu je onda i glupost zvana Fusion Drive s kojeg ni Isus više ne vrati podatke nakon kaj jedan od diskova krepa... Ako već ne mislite trošit vrijeme na gluposti, zašto onda visite po preview verzijama? |
Citiraj:
Ja racunan sve to kao SP. Šta se tiče rada, podjedanko mi dobro radi OSX i Win, samo kod Wina neman taj TM backup (koji je od prvog dana odlican) i neman taj upgrade (i restore) koji mi tako OUT_OF_BOX radi. I da niko ne tvrd da je OSX bogom dan (osim par onih koje je Bubba naprasio) |
Citiraj:
Ovakvih primjera i puno gorih mogao bi za winse nabrajati do sutra. Preview verzije testiram i od ms i od applea, i to mi cesto bude od koristi u poslu. |
Povezujem se na prošle rasprave.
Na kraju smo zaključili da korisnici plaćaju dizajn i OS. I sad ja pitam, kako se ne osjećate kao ovce kad vas jednom godišnje tjeraju na upgrade sustava koji morate napraviti jer vam to nakon nekog vremena onemoguće. Na kraju plaćaš premium proizvod gdje si cijelo vrijeme neka vrsta beta testera. Sve radi, ali se i cijelo vrijeme nešto krpa i nadograđuje. Iznenadilo me koliko je ljudi ovdje aktivno oko testiranja preview verzije OS-a, a kad se dirne u sveti sustav, onda svi samo krenu s "it just works". |
Citiraj:
Koristim svaku mogucu betu jer sam developer. I jer mi treba. Uostalom, imam 4 virtualke koje dizem po potrebi. 3x OSX, 1x windowsi. Najbolji OS, bezgrijesni OS, i sl. gluposti - to ne postoji. Postoji samo u raspravama kada se pokusava flejmati i trolati. Mogao si nas lijepo pustiti da raspravljamo u miru, no nesto te ocito toliko kopka da moras trolati? Ne obaziri se na moj post, jer EOD ide sa moje strane. Zanimljivo je kako ni jedna Apple tema ne moze proci bez ovakvih upada. Ali bas ni jedna. I uvijek su u pitanju veliki 'strucnjaci' koji pokusavaju objasniti 'neke stvari'. lp EDIT: Citiraj:
:lol2::dobar::wtf2: |
Sve 5, developer si i testiraš.
Ranije si rekao da koristiš El Capitan od predstavljanja. To znači da radiš development za El Capitan na njemu i to ti je glavni posao? Ne kužim točno što radiš? Osobno mi je blesavo beta verziju OS-a koristiti za išta bitno...ali hej, to sam ja. |
Da, radim na OS X aplikacijama. Ali nisam radi toga instalirao El Kapetana, jer tu mi realno nikakva beta ne treba. Instalirao radi iOS-a 9 i Xcodea 7, tj. novih dev toolsa. Jednako tako u firmi vec imamo 5 iPhonea na kojima je iOS 9. Testing. Sve i da nije do toga, instalirao bih cisto da testiram dal su sredili animacije i kakvo je stanje po pitanju navodno poboljsane ekonomicnosti, tj. baterija da bolje radi.
Ako bi bilo problema, tocno 3 klika i vratim sve nazad. I taj dio je ekipa kod OS X-a pohvalila, jer realno, tu bjeze windowsima za jedno 1000 svjetlosnih godina. Takve egzibicije na windowsima nikad ne provodim. P.S. Samo me zanima jedna sitnica. Od kud ti info da Apple bilo koga tjera na upgrade? A posebice me zanima od kud ti info da upgrade onemogucavaju nakon nekog vremena?:lol2: |
Pitaj korisnike 10.6 koji su odlučili zadržati OS koji radi i ne upgradeati na 10.7 pa zbog kupovine novog iphonea morali kasnije preći na 10.8 ili 10.9. Tad je uveden free upgrade preko app storea, a 6 ga nije imala.
Free for all, malo morgen Nego kad već testirate... Ako netko ima SSD i HDD, nek napravi Fusion drive, pa instalira windowse preko boot camp i vidi jel Windowsi mogu vidjeti podatke na HFS dijelu diska |
Citiraj:
Uostalom, od kad sam na OS X-u, samo jednu verziju sam odbijao koristiti. A to je 10.7. Nestabilna, puna bugova i opcenito smece od OS-a. 10.8 je isti 10.7, samo popravljeni silni nedostaci. Sve se to lako moze i izguglati, jer su korisnici OS X-a bili poprilicno gnjevni na Apple radi 10.7 verzije, tako da bi stvarno volio vidjeti tu ekipu koja nije htjela napraviti upgrade jer im je 10.7 'radio'. Kad je izasao 10.7 ja sam nakon tjedan dana napravio upgrade, tj. downgrade na 10.6.8. Toliko je dobar bio. No i dalje mi nisi odgovorio na drugi dio pitanja, od kud ti uopce info da apple onemogucava upgrade? Pricamo o hebenom PC-u, a ne nekoj konzoli ili smarphoneu, iako je i tamo ovo prakticki nemoguce :D |
Neznam dali je prava tema ali malo da budem "gotovan" ,probao bih sloziti hackintosh na komp pod moj pc a na onoj tomymac stranici i ostalima ima toliko toga da neznam odakle krenuti?
|
Asus ima dosta mali postotak uspješnih instalacija, a i ako uspiješ više ćeš se zezati dok dobiješ da stvari prorade. Gigabyte skoro svaka radi 100%.
Pretraži Tonymac dok ne nađeš konfiguraciju sličnu svojoj. Matična je #1, grafika #2, a ako imaš i wireless karticu za spajanje na net, šanse da ti je podržana na OSX su ti jako male. Ja još od doba Intel Northwooda ganjam OSX na PC-u. Ako se ne snalaziš u unix naredbama, moja preporuka je da zaobiđeš cijelu priču jer ćeš izgubiti vremena i živaca. Najbolje je od početka slagati konfiguraciju s dijelovima koji su kompatibilni, pa je sve u pogonu za 20-ak minuta. Tak radim zadnjih x godina, ali mi je već dosadilo svako malo skidati OS sa Maca :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Jos El Capitan stoji nikako da isproban :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Imam macbook pro i ja sam donedavno bio na 10.6.8 snow leopardu. Više mi nije trebala PowerPC emulacija pa sam prešao na 10.8.5 mountain lion čisto iz dosade. Ovih novijih se bojim jer su puni bugova i fičura kojima ne vidim svrhu. Tako da zaključujem da je tip obična trollčina :banned: |
Srećom, imao si korisnike kojima održavaš OSX sustave, pa si imao i slučajeve gdje je laptop odbijao update, tj. nakon pokretanja instalacije 10.6.8, ništa se nije događalo.
Isto tako, imao sam slučaj gdje je korisnik imao 10.6.8, a izašla mu je nova verzija internet bankarstva ili nekog čuda koja je tražila novu verzija Jave koja je tražila 10.7.x U međuvremenu je izašao 10.8 koji ne podržava njegov Mac, a 10.7 više NE POSTOJI na storeu. Čak i ako si kupio 10.7, ali ga nisi instalirao, nestao ti je iz popisa kupovina. Apple u svojoj support sekciji može staviti .dmg ili .iso, ali tog nema. Jedino što ti preostaje da u tom slučaju nadogradiš sustav je piratstvo. Naći 10.7. (koji se plaćao) i to dalje koristiti. Dakle, tko nije upgradeao na 10.7. prije dolaska 10.8, ostao je bez mogućnosti upgradea. Ista stvar ako danas kupiš neki stariji mac koji je ostao na 10.6.8, a ne podržava 10.8 |
Citiraj:
Ako već imaš gotovi pc na osx86project.org imaš liste kompatibilnosti za dobar dio hardvera za svaku moguću verziju osx unatrag skoro deset godina. Liste hardvera nisu potpune jer ovise o korisnicima koji sami uploadaju podatke, ali ima dosta toga po komponentama na matičnoj ploči (chipset, audio chip, lan chip; grafičke i dr., pa možeš steći sliku o tome bi li radilo ili ne. tonymacosx ima dobar pristup za vanilla instalacije, pogledaj njihov yosemite guide, i doslovce u tri koraka možeš pripremit instalacijski usb. Caka je jedino u tome, kao i sa svim drugim vanilla instalacija - da ti treba postojeća osx instalaciaj da biu pripremio usb. |
Citiraj:
|
Ti si probao? Ja imam MBP pa nisam probavao tako.
Nisam vmware vec dugo vrtio, prije cca 6-7g radio je s puno problema pri zahtjevnijim stvarima. |
Probao i radi odlicno. Slagao sam Vanilla instalaciju za proslu konfu ( Asrock Pro3 Z97 + HD7850 ) i trenutnu preko VMware-a.
|
Nemam pristup osxu ali bi mogao cimati kolegu pa uzet o njega retina 13icu da si to slozim. Moram jos.dobro razmisliti isplati li mi se zayebavati cijeli dan s time, posto vmware ne dolazi u obzir, samo clean install.
|
Citiraj:
Tonymac je odlican izovr mat(e)rijala. |
Nisi skuzio ili citas preko redaka, VMware iskoristis da dignes OSX na svojem PC-u, te preko tog OSX-a slozis Vanilla instalaciju. Kasnije ako naidjes na probleme, imas OSX "masinu" u rezervi ak ti zatreba, pa ne moras posudjivati ponovo Mac od nekog ( + ostaju ti svi fajlovi koje si koristio kod izrade, pa imas odradjeno pola posla unaprijed. )
A s tim stickom kasnije ti instaliraj OSX kud oces brate mili i vozi clean install ( true install ) :) |
A tako vec da :D Onda se budem poigrao :D
|
Ja kod svake nove verzije utrpam SD karticu u prvi mac koji naiđe, izvučem instalaciju van preko Unibeasta i to koristim za igranje.
Nemoj da te obeshrabri ako isprve neće raditi. Najčešće prolazi nakon što u boot dodaš GraphicsEnabler=No ili Yes, ili neki od -x -u -i dodataka. Uglavnom, nemoj preskakati upute tamo i naučio koji dodatak kod boota radi što. S nekim od njih ćeš dić sustav dok ne instaliraš sve drivere. |
MAC operativni sistem
Tocno to kak Ivan kaze, obavezno uzmi biljeznicu pa zapisuj koja kombinacija komandi ti je sta izbacila i kako se ponasa ( ako ne proradi iz prve ).
|
Evo digao vmware, instalirao yosemite, napravio sam i usb po uputama medutim kad kresen unibeast sve opcije ukljucujuci yosemite su zasivljene i nemogu ih odabrati. Citam da je problem u tome sto cijelu instalaciju.app treba prebaciti u aplication. Odakle ste DL clean app yosemite ?
|
Citiraj:
|
U prijevodu moram kupiti yosemite kako bi napravio hackintosh?
|
Citiraj:
|
To znam ali kako da ga downloadam iz vmwarea? Dali se smijem ulogirati sa svojim apple id i downloadati ga unutar vritualke ?
|
Upravo to jedino i možeš.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Takodjer imas upute na netu kako srediti instalaciju ako ti OS X koji zelis pripremit nije skinut sa app store-a. |
MAC operativni sistem
Pitanje... Moj tast u ch si kupuje mac 27" all in one. i5 cpu 1tb fire nesto disk (to klasicni??) sa ati grafom, vidio kod nas ta pila u ronis.hr dođe 22000 kn, kod njega 2800 tj jucer na akciji 2000 chf
E sad, jedva se oni naucili na windows, pa sam siguran da bude bedara sa time i da budem ja support a osobno sam se druzio sa macom 5 sati kod frenda. Jel ima koja opcija da radi u virtualki to kak treba pa da ja tamo istrazim, jer dva nije kupio kako sam sugerirao 1 njemu 1 za support :) |
Citiraj:
|
Stavljeno da se skida kod frenda pa cu skoknut po to :)
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:42. |