PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   (oprez) Seagate 7200.10 diskovi s 3.AAK firmwareom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=79687)

m.a.t.e.j 12.06.2008. 10:45

Imam ST3320620AS sa 3.AAG firmwareom i veoma sam sretan sto sam naletio na ovu temu, jer sam planirao kupiti ovih dana jos jedan takav disk. Sad cu se raspitati prije kupnje koji firmware ima disk, jer bolje je sprijecit nego lijecit!

:fala:

3alfa3 12.06.2008. 11:27

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1054197)
Ako sam dobro shvatio, ti si AAK firmware zamijenio sa AAM?

da

Citiraj:

Krivulja je ostala praktički ista samo se povećala brzina na prvoj polovici

da

Citiraj:

Što je sa pouzdanošću?

jos je prerano govoriti. Ali ne primjecujem bas nikakvu promjenu osim brzine u prvoj polovici krivulje.

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1054242)
Definitivno zanimljivo
Procitao onaj thread i cini se da je lik dobio od segate supporta taj AAM beta firmware za flash AAK firmwarea. Navodno da ne radi na svima (samo oni koji zavrsavaju na 308?? ) i dosta njih je uspjesno flashalo.

Tako je. Pogledao sam na naljepnicu na hardu i vidio da imam taj "308" broj i nakon backupa na novi 500GB 7200.11 sam izradio bootabilni CD iz fajla skinutog iz linka kojeg sam gore stavio. Update je trajao mozda pola minute i nakon gasenja i paljenja kompa, Windowsi (koji su na novom hardu) su ovaj hard prepoznali kao novi hardware (disk sa 3aam firmwareom).
Podaci na disku su ostali netaknuti.

Koliko vidim, jedina stvar koja je drugacija je poboljsanje u prvom dijelu krivulje do trenutka kada je trasfer oko 70 MB/s, a od tuda na dalje je sve isto.
Sve u svemu, 10-15% bolje performanse u prvoj polovici diska.

LAcy 12.06.2008. 11:53

Hmmm, kao što je Munjara napisao, zanimljivo ali upitno korisno + rizik. No što je život bez rizika :D

Da ne tražim, postoji li original firmware ako nešto krene po zlu ili se može izvući prije flashanja?

3alfa3 13.06.2008. 02:41

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1054352)
Da ne tražim, postoji li original firmware ako nešto krene po zlu ili se može izvući prije flashanja?

Ja nisam naletio na njega, ali nisam ga niti trazio pa postoji mogucnost da ga ima . Googlaj.

yedwy 13.06.2008. 09:00

Po meni cjela radnja je nepotrebno riskiranje života diska i (još važnije) onoga na njemu, osim akademske zanimljivosti (makar tu i nema nekog postignuća jer to nije ništ drugo nego flash kao što je flash prže recimo) da se vidi da se mogu "crossflashat" slični diskovi, to što se na progiju za benchanje na početku diska malo digne rate ne znači ništa posebno u životu a nije nemoguće (što je iggy spomenuo IIRC) da je taj "sporiji" firmware i bolji dugoročno za zdravlje diska ili da smanjuje read/write errore koji definitivno ne pridonose niti brzini niti pouzdanosti... :kafa:

Fadolf 13.06.2008. 09:50

Nije uvijek sve novije dobro... Nakon flashanja na veziju 3.AAM graf je po*izidio. Prije mi je ako nikaj drugo bio stabilan (brzine su približno iste bile, nažalost nemam graf od prije) što automatski vodi i k većem prosjeku.

Bacite oko na moje grafove:

http://img26.picoodle.com/img/img26/...hm_99de493.png

http://img37.picoodle.com/img/img37/...hm_fa08b36.png

Testovi su rađeni jedan nakon drugoga da potvrdim ono kaj nisam htio vidjeti...

LAcy 13.06.2008. 11:14

Možda ti samo neki proces pristupa disku za vrijeme testa.

Fadolf 13.06.2008. 11:41

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1055247)
Možda ti samo neki proces pristupa disku za vrijeme testa.

To sam i ja mislio, ali sam maknuo sve procese koji bi eventualno smetali. To Vista garant nekaj ruje makar su sva Vistina rovanja isključena (indexing service i defragmentacija po rasporedu).

Budem vidio kaj ima Seagate za reći na to...

3alfa3 13.06.2008. 11:51

Nesto ti ruje po disku....
Pogledaj graf mog diska (gore u postu). Samo, taj moj HD nije sistemski nego drugi HD u kompu.

Old Iggy 13.06.2008. 12:13

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1055141)
Po meni cjela radnja je nepotrebno riskiranje života diska i (još važnije) onoga na njemu, osim akademske zanimljivosti (makar tu i nema nekog postignuća jer to nije ništ drugo nego flash kao što je flash prže recimo) da se vidi da se mogu "crossflashat" slični diskovi, to što se na progiju za benchanje na početku diska malo digne rate ne znači ništa posebno u životu a nije nemoguće (što je iggy spomenuo IIRC) da je taj "sporiji" firmware i bolji dugoročno za zdravlje diska ili da smanjuje read/write errore koji definitivno ne pridonose niti brzini niti pouzdanosti... :kafa:

Moje misljenje je da je prvo pravilo informatike - ne diraj ono sto radi. Stavljanje drugog FW-a bez prijeke potrebe i direktnog navoda i preporuke proizvodjaca je jako upitno, a mnogi korisnici se iznenade kad sami sebi stvore probleme "dizajuci sve na zadnji level".

domy_os 13.06.2008. 12:14

Citiraj:

Autor Fadolf (Post 1055275)
To sam i ja mislio, ali sam maknuo sve procese koji bi eventualno smetali. To Vista garant nekaj ruje makar su sva Vistina rovanja isključena (indexing service i defragmentacija po rasporedu).

Budem vidio kaj ima Seagate za reći na to...

A ziher nisi isključio SuperFetch...

majk 13.06.2008. 17:14

Fleshao sam 320GB 3.AAK model -308 (onaj sa 16MB cache-a), made in China.

HDtune prikazuje vecu brzinu citanja na pocetku diska (onako kako bi i trebalo biti), sada ide lijepa parabola od 80MB/s do 40MB/s (prije je bila ravna crta do 70% pa onda nagli pad).

Subjektivno radi brze :D Objektivno radi isto.

Ne fleshajte ako ne znate u sta se upustate. Imam dva komada 3.AAK pa sam mogao promjeniti elektroniku u slucaju bilo kakvih problema i spasiti podatke.

Inace bolje izbjegavati ovakve radnje. Mada znam da ima velik broj ljudi ovdije kojima je fleshanje fetis... i ne mogu si pomoci :lol2:

Munjara 13.06.2008. 17:24

Citiraj:

Autor majk (Post 1055545)
Fleshao sam 320GB 3.AAK model -308 (onaj sa 16MB cache-a), made in China.

HDtune prikazuje vecu brzinu citanja na pocetku diska (onako kako bi i trebalo biti), sada ide lijepa parabola od 80MB/s do 40MB/s (prije je bila ravna crta do 70% pa onda nagli pad).

Subjektivno radi brze :D Objektivno radi isto.

pukni ss da vidimo ima li ovakvih siljaka kao u prethodnim

Fadolf 13.06.2008. 17:44

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1055297)
A ziher nisi isključio SuperFetch...

E, vidiš, to nisam... Nekako mi se čini to korisnim, ali velika je vjerojatnost da to za*ebava. ;)

majk 13.06.2008. 18:31

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1055550)
pukni ss da vidimo ima li ovakvih siljaka kao u prethodnim

320GB 7200.10 sa novim fleshanim 3.AAM firmverom

http://img29.picoodle.com/img/img29/...hm_a47a281.png

Zanimljivo je da ima mali propad na pocetku, ali to je bilo i prije.
Kao da HDtune ima problema sa dijelom diska gdje su windows sistemske datoteke?

500GB 7200.11
http://img29.picoodle.com/img/img29/...hm_a9521df.png

Oba diska su testirana "uzivo".

tutix 13.06.2008. 18:41

Gledam sad ovo i ne vjerujem, zar netko nije rekao da je nemoguće flashnuti firmware na jednom tvrdom disku?

Digla se tolika panika oko tih diskova, a na kraju nitko ne primjeti poboljšanja s novim firmwareom. :D

yedwy 13.06.2008. 19:13

Ne mi smo govorili o crossflashu 320GB singleplattera sa "modanim firmwareom" od 500gb dual plattera kad smo rekli da nejde, ne da se nemože fleshati hard... :kafa:

@iggy
Znam ja sam isto iskusio na svojoj koži posljedice politike "moram imati zadnji BIOS" i "mjenjanje BIOSa je ko instalacija novih drivera" i to samo jednom mi je trebalo da odustanem od takve politike, nakon toga flesham samo ako baš moram a to se desilo svega par puta sa starom pržom (morao sam jer nije htjela prepoznat medije) i jednom sam morao fleshat (staru ima već par godina od toga) grafu jer je imala bug sa TV izlazom i to je bilo to, ploču sam dobio second hand već flashanu i iako ima par novijih BIOSa zaključio sam da niti jedan ne donosi meni bitne stvari pa nisam dirao i nikad problema s ničim, nije da ja imam fobiju od flasha nego jednostavno čemu ulazit i u taj mali rizik kvara kad ništa ne dobivam...

domy_os 13.06.2008. 20:55

Citiraj:

Autor tutix (Post 1055612)
Gledam sad ovo i ne vjerujem, zar netko nije rekao da je nemoguće flashnuti firmware na jednom tvrdom disku?

Nije problem flashati disk nego doći do firmwarea kojeg u 99.9% slučajeva ima samo proizvođač diska. Ja sam svojevremeno imao firmware za mijaukajuće Hitachije...

Old Iggy 16.06.2008. 10:53

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1055753)
Nije problem flashati disk nego doći do firmwarea kojeg u 99.9% slučajeva ima samo proizvođač diska. Ja sam svojevremeno imao firmware za mijaukajuće Hitachije...

Proizvodjaci u pravilu bez problema javljo objavljuju FW update, ali samo ako je u pitanju neki hotfix ili nesto slicno.

^SuperUnknown^ 16.06.2008. 11:57

Kao npr. u slucaju Maxtor-nForce prije par godina :)

Hamm 16.06.2008. 12:16

Slažem za za ovo "ne diraj ako radi" tako ja nisam dirao svoj pc na poslu 3.g :)
Sve savršeno radi.
A prtljanje po disku mi nikada ne bilo palo na pamet jer vremena i volje u slučaju katastrofe nemam :)

Old Iggy 16.06.2008. 13:12

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1058475)
Slažem za za ovo "ne diraj ako radi" tako ja nisam dirao svoj pc na poslu 3.g :)
Sve savršeno radi.
A prtljanje po disku mi nikada ne bilo palo na pamet jer vremena i volje u slučaju katastrofe nemam :)

Vrijeme i volja je glavni uvjet ideologije "Mujo hrani zivinu i nista ne diraj". :D

No, obzirom da je meni jedino pravo IT okruzenje ne demokracija vec fasizam, mozda nisam prava osoba za konzultacije tog tipa. :D

Munjara 17.06.2008. 09:49

Evo poslao sam prije 4-5 dana seagateu izravan upit i zahtjev sa aam firmwareom i danas ga dobio bez nekih posebnih komplikacija.
Kaze:
Thanks for the update. I have attached the firmware of 3.AAM for this drive. There is a README file for the firmware update procedures and the update file itself. This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly. By using this firmware update you consent to this provision and assume all risks associated with updating the firmware.. Always backup all the data on the drive first before doing any firmware update to the drive. If the download fails then the drive may become inoperable. There is no guarantee that any replacement drive would have any updated firmware. Try the instructions listed below to open the attachment.

Dakle seagate ga bez problema dijeli na zahtjev.
(Ne namjeravam ga iskoristiti, ali mozda jednom budem eksperimentirao...)

Old Iggy 17.06.2008. 10:53

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1059394)
Evo poslao sam prije 4-5 dana seagateu izravan upit i zahtjev sa aam firmwareom i danas ga dobio bez nekih posebnih komplikacija.
Kaze:
Thanks for the update. I have attached the firmware of 3.AAM for this drive. There is a README file for the firmware update procedures and the update file itself. This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly. By using this firmware update you consent to this provision and assume all risks associated with updating the firmware.. Always backup all the data on the drive first before doing any firmware update to the drive. If the download fails then the drive may become inoperable. There is no guarantee that any replacement drive would have any updated firmware. Try the instructions listed below to open the attachment.

Dakle seagate ga bez problema dijeli na zahtjev.
(Ne namjeravam ga iskoristiti, ali mozda jednom budem eksperimentirao...)

FW (ako je bitan) u pravilu nije problem nabaviti, no ja bi obratio paznju na "This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly". :D

Da mi je znati jedan dobar razlog zasto to uciniti. :D

Hamm 17.06.2008. 10:59

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059429)

kako ne..kada ti fali uzbuđena u životu, imaš previše vremena i krvnički ti je dosadno :lol2:

Munjara 17.06.2008. 11:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059429)
FW (ako je bitan) u pravilu nije problem nabaviti, no ja bi obratio paznju na "This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly". :D

Nisu mogli napisati: ako budete davali firmware okolo baba roga ce vas :)

Ali razumijem i njih, fw je beta, ljudi ko ljudi, velik dio onih koji bi ga nasli bi se isli nepotrebno igrati s njim pa kad bi jedan dio vjerojatno sje.... hard, a onda bi pljuvali i kukali sigejtu...

zasada: if it ain't broke, don't fix it

Old Iggy 17.06.2008. 13:54

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1059435)
kako ne..kada ti fali uzbuđena u životu, imaš previše vremena i krvnički ti je dosadno :lol2:

Kad je nekom dosadno imam ja posla... Dam mu napraviti FW upgrade na par desetaka diskova kad mi vendor objavi takav hotfix. :D

Hamm 17.06.2008. 14:40

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059593)
Kad je nekom dosadno imam ja posla...

tiraninu :D

Munjara 17.06.2008. 17:35

spammeri :D evo mali update na dodatno pitanje jel imaju originalni firmware u slucaju da aam ne radi dobro u roku par sati ovaj put odgovor::

Thank you for the update. Unfortunately we do not have 3.AAK to go back to in case this fails. Our drives do not support redoing back to the original firmware. If you are not comfortable doing the firmware update to 3.AAM I would not do it. If you have any additional questions, let me know.
Regards,

Alan TS49
Senior Technical Support for Seagate/Maxtor

LAcy 17.06.2008. 18:33

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1059818)
Thank you for the update. Unfortunately we do not have 3.AAK to go back to in case this fails. Our drives do not support redoing back to the original firmware.

A odakle onda AAK firmware u disku!? Ako govori baš o upgradeu, onda još ima smisla. Ako je kompletno flashanje onda je svejedno koju verziju se stavlja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:18.