PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

gnjepar 25.10.2014. 18:51

Nece mu Mint biti od koristi ako mu aplikacija i/ili printer rade samo na Windowsima.

Hamm 06.11.2014. 17:44

Citiraj:

Autor Hamm (Post 2681480)
Ma to sam bukvalno copy/paste sa strance od koje sam pokupio ideju. ;)

Probao sam qlix i nula bodova. :)

Pošto mi sada treba neki SW koji radi samo na WIN, pogledaj "moj komp" :D :D

NIČIM IZAZVAN SE MOUNTAO! :D

Ubuntu 14.10 - mate.

http://www.pohrani.com/f/10/HQ/3stec...sung-ativ-.png

gnjepar 06.11.2014. 17:52

Kako nicim izazvan? Vjerojatno neki update je Ubuntu pobrao s neta, nedavno ih je bilo hrpa.

Hamm 06.11.2014. 18:04

Ničim izazvan je više bila šala. :)

Jutros sam povukao apdejte ali nisam ni pokušavao spojiti mobitel. :p

tommyman1507 07.11.2014. 01:19

Jel postoji neki media player / organizer di mogu bivši D disk ubaciti pod library? Probao sam već dosta njih i nigdje nisam to pronašao. Mogu staviti samo da mi skenira taj D disk pa mi sve pjesme povadi iz foldera i onako bezveze posloži. Na windowsu sam imao MusicBee i tamo je bilo lijevo pod computer C i D disk i deri šta oš.

Hamm 07.11.2014. 06:20

Evo ga https://www.clementine-player.org/downloads

tommyman1507 07.11.2014. 11:22

Baš sada i imam Clementine i nemogu nikako ubaciti D disk da ga vidi. Pod datotekama imam samo foldere sa onoga što bi trebao biti C disk. Budem probao viditi možda ima još kakva fora. Jel postoji kakav program za kalibriranje monitora? Da se može podesiti kontrast ,svjetlina itd...

The Exiled 07.11.2014. 14:42

Citiraj:

Autor tommyman1507 (Post 2687725)
Jel postoji neki media player / organizer di mogu bivši D disk ubaciti pod library?

Tomahawk i Exaile :frend: Uz pretpostavku da imaš kolko-tolko održavanu fonoteku (izvođači i albumi po folderima + uredni tagovi) svaki imalo sposobniji/opremljeniji player je u stanju posložiti sve kak spada.

Hamm 07.11.2014. 14:45

Citiraj:

Autor tommyman1507 (Post 2687839)
Baš sada i imam Clementine i nemogu nikako ubaciti D disk da ga vidi. Pod datotekama imam samo foldere sa onoga što bi trebao biti C disk. Budem probao viditi možda ima još kakva fora. Jel postoji kakav program za kalibriranje monitora? Da se može podesiti kontrast ,svjetlina itd...

Jesi ti mountao taj disk?

Imaš u OSu za kalibraciju ako ti treba.

tommyman1507 08.11.2014. 00:25

Ok hvala na preporukama budem probao ova dva. Ma ja sam instalirao Elementary OS za probu jer mi se sviđa kako izgleda. Jednom sam probao Ubuntu i jednom Mint te sada ovo. Vidi mi taj bivši D disk normalno pod device u exploreru samo nikako da ga vidi u playeru nekome. To trebam još mountati taj D disk nekako ili što? Pa di ima u OS-u za kalibraciju? Odem na colors i tamo mi pokaže moj monitor i ona opcija za kalibraciju je siva tj. nemogu kliknuti na nju.

brisani 13.11.2014. 09:08

Izlazi li uskoro elementaryos freya iz bete ?

Hamm 14.11.2014. 07:48

Citiraj:

Autor tommyman1507 (Post 2688177)
Ok hvala na preporukama budem probao ova dva. Ma ja sam instalirao Elementary OS za probu jer mi se sviđa kako izgleda. Jednom sam probao Ubuntu i jednom Mint te sada ovo. Vidi mi taj bivši D disk normalno pod device u exploreru samo nikako da ga vidi u playeru nekome. To trebam još mountati taj D disk nekako ili što? Pa di ima u OS-u za kalibraciju? Odem na colors i tamo mi pokaže moj monitor i ona opcija za kalibraciju je siva tj. nemogu kliknuti na nju.

Otvori /home kroz gui koji već koristiš i napravi klik na njega. To bi bilo to. Mora ti nuditi. Meni vidi osam diskova tak da.... :)

Taj tool za kalibraciju nikad nisam koristio. Znam da postoji, a radi li i kako to pojma nemam. :)

karabaja 24.11.2014. 18:41

Ako danas nisam poludio, neću nikad. :)

Linux: Debian 6
SSH: OpenSSH 5.5

Želim chrootati korisnika.

Npr. korisnik Marko:

user marko
home directory /home/marko (owner root, jer navodno tako mora biti. Ako stavim da je owner marko, javlja grešku "fatal: bad ownership or modes for chroot directory "/home/marko"")
Shell bin/bash
.bashrc i .profile chmod 755

na kraju /etc/shh/sshd_config sam dodao:

Match user marko
ChrootDirectory /home/marko
ForceCommand internal-sftp
AllowTcpForwarding no
GatewayPorts no
X11Forwarding no

Naravno, restart SSH servera.

Uredno se spojim (WinSCP), međutim kad dođe do Starting session - PUF! Veza se prekine bez ikakve greške i errora, a u /var/log/auth.log piše samo:
Accepted password for marko from xxx.xxx.xxx.xxx port xxxx ssh2

Koji dio propuštam napraviti? Je li usergrupa loše konfigurirana? Što li je ne znam.

EDIT: Ovo sam riješio. Chroot je trebalo popuniti s /dev/null, /dev/zero, /dev/tty, /dev/urandom. Itd.

EDIT 2: Za ovo gore je netko napisao i skriptu. Ja sam ručno to radio. :(

karabaja 25.11.2014. 01:22

Novi problem.
Novi (chroot-ani) korisnik ne može promijeniti dozvole na folderima iako sudoers sadrži:

Code:

# User privilege specification
root    ALL=(ALL:ALL) ALL
novi-korisnik    ALL=(ALL:ALL) ALL

Ja ne mogu to shvatiti.
WinSCP ovu grešku baca:

http://i.imgur.com/IYAFqHB.jpg

tomek@vz 25.11.2014. 07:14

Ovo će možda zvučat krajnje glupo jer baš i nemam iskustva sa SSH spajanjem na remote PC ali - kad otvaraš SSH konekciju prema tom kompu kao običan user marko (tipa ssh -X marko@10.140.67.23) - dali se uspijevaš spojit i dali sve šljaka normalno za tog korisnika?

P.S:- si čekirao ovo:

https://www.debian.org/doc/manuals/s...sh-env.en.html

gnjepar 25.11.2014. 21:48

Pa pise da je naredba 'chmod 0755 "www"' a ne 'sudo chmod 0755 "www"'

bertone 26.11.2014. 01:24

Citiraj:

Autor brisani (Post 2690322)
Izlazi li uskoro elementaryos freya iz bete ?

Ne, ako je vjerovati glasinama za koji dan bi trebala izaći beta2 i onda, ako je kao i sa Lunom za jedno 3-4 mjeseca bi trebala doći Freya stable.. ali to je elementary pa sve napisano uzmi s rezervom :)

Inače, 27. kolovoza sam na njihovoj stranici slučajno uhvatio ovo:

http://www.pohrani.com/t/39/2q/1BEmwpbH/getinvolved.jpg

.. i prema tome beta2 već trebala biti vani krajem rujna no mauna, kako su to "slučajno" objavili, tako su još brže maknuli :D

EDIT: Ili kako bi rekao jedan moj frend kad je vidio sliku.. nisu oni ništa krivo rekli, samo nisu napisali koje godine :roller:

brisani 26.11.2014. 08:53

Citiraj:

Autor bertone (Post 2696195)
Ne, ako je vjerovati glasinama za koji dan bi trebala izaći beta2 i onda, ako je kao i sa Lunom za jedno 3-4 mjeseca bi trebala doći Freya stable.. ali to je elementary pa sve napisano uzmi s rezervom :)

Inače, 27. kolovoza sam na njihovoj stranici slučajno uhvatio ovo:

http://www.pohrani.com/t/39/2q/1BEmwpbH/getinvolved.jpg

.. i prema tome beta2 već trebala biti vani krajem rujna no mauna, kako su to "slučajno" objavili, tako su još brže maknuli :D

EDIT: Ili kako bi rekao jedan moj frend kad je vidio sliku.. nisu oni ništa krivo rekli, samo nisu napisali koje godine :roller:

:fala: Koliko to oni peglaju, to će bit čudo od stabilnosti, samo dok oni prešaltaju na 14.04, ko zna di će bit Xubuntu.:D

tomek@vz 26.11.2014. 17:01

Citiraj:

Autor brisani (Post 2696216)
:fala: Koliko to oni peglaju, to će bit čudo od stabilnosti, samo dok oni prešaltaju na 14.04, ko zna di će bit Xubuntu.:D

"Don't hold your breath"...uvijek se pametnije držat "velikih" distri koje su "stabilne" nego nešto što izgleda lijepo i mali broj developera radi na distri (Slackware ne brojim tu). Radije ću uzet jedan OpenSuse/Fedoru/*ubuntu/Debian i prilagoditi izgled onako kako hoću nego da se zajebavam za napola složenom distrom sa lošim suportom.

Hamm 26.11.2014. 18:53

I sto je u potpunosti tocno. :)

brisani 27.11.2014. 09:53

U moru malih distri, Elementary OS se ipak izdvaja po brzini, stabilnosti i dobroj podršci. Po nekim stvarima je specifičan, pa se zbog toga možda nekome ne legne, ali ima sve više poklonika. Posebno je pogodan za slabiji hardver, jer je minalistička, lagana distribucija. Autori ništa ne prepuštaju slučaju, tako da distra ne izlazi iz bete dok se ne dovede do savršenstva(barem je tako bilo kod Lune), a uz to će imat podršku najmanje 4 godine. Meni jedino smeta sta Midori dolazi kao defaultni brosver, iako nije neki problem.

Cuky 27.11.2014. 09:55

Od tih "manjih" distri mi se Arch pokazao kao nesto najbolje.

brisani 27.11.2014. 09:59

Citiraj:

Autor cuks (Post 2696689)
Od tih "manjih" distri mi se Arch pokazao kao nesto najbolje.

to je istina, pogotovo za iskusne Linuxovce, ali E.OS je puno jednostavniji za instalaciju....

zwer 27.11.2014. 10:10

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2696413)
"Don't hold your breath"...uvijek se pametnije držat "velikih" distri koje su "stabilne" nego nešto što izgleda lijepo i mali broj developera radi na distri (Slackware ne brojim tu). Radije ću uzet jedan OpenSuse/Fedoru/*ubuntu/Debian i prilagoditi izgled onako kako hoću nego da se zajebavam za napola složenom distrom sa lošim suportom.

Yep, isprobao nekoliko distri, na kraju se vratio na Fedoru (work) ili Ubuntu (work + fun), ovisno o situaciji. CentOS ako je za server, ali tim se bas i ne bavim pa ni ne guram prste tamo.

LTS ftw. <3 :D

Cuky 27.11.2014. 10:11

Arch bih preporucio svakome, koliko god da izgleda tezak na prvu, jer tko uspije upogonit Arch bar ce naucit osnove Linuxa, besplatno i bez nekog "strebanja" :)

Guls 27.11.2014. 13:24

Hm, vrtim zadnju sambu na centosu i na njoj nekakav share za ekipu u firmi, bitni podaci i tako.
Uredno se sve backupira Acronisom.
Do jučer.
Backup javlja error, ne može do sharea. Ljudi plaču, fajlovi im se otvaraju po pet minuta (doc, xls, pdf...). Osim slika, one se otvaraju odmah. Ja na \\x.y.z.q, a ono RPC busy. Odem na \\x.y.z.q\share1, otvaram foldere uredno, no fajle se otvaraju po pet minuta.
Panika. Googlam, tražim, gledam logove:
Citiraj:

Nov 27 13:22:10 share smbd[1819]: [2014/11/27 13:22:10.085583, 0] rpc_server/rpc_ncacn_np.c:158(make_internal_rpc_pipe_p)
Nov 27 13:22:10 share smbd[1819]: open_rpc_pipe_p: copy_serverinfo failed
I tako ukrug svaku sekundu.

Palim gasim rpc, ništa.
Ne znam kud ću što ću, reinstaliram sambu, složim usere, stvar proradi. No samo par minuta. Opet isti simptomi.

Ima li tko kakav savjet za mene?

tomek@vz 27.11.2014. 18:22

Citiraj:

Autor cuks (Post 2696696)
Arch bih preporucio svakome, koliko god da izgleda tezak na prvu, jer tko uspije upogonit Arch bar ce naucit osnove Linuxa, besplatno i bez nekog "strebanja" :)

Arch je zakon ako želiš naučiti kako Linux distra šljaka ispod haube ali za više od toga - ne. Dovoljan je jedan krivi update na rolling release distri da skrši sve i onda opet se namagarči pa popravljaj...Kad sam imao vremena za prčkanje - gonio sam Slackware i Arch. Sad više nemam volje nit vremena - osobno preferiram Fedoru i OpenSuse - out of the box rade super i u suštini se drže "vanilla" paketa (openSuse ima jako tweakan kernel i KDE al na sreću ispeglano u dobrom smislu) a opet sve što piše na Arch Wiki može se primjeniti na njih tak da...kak kaže stara narodna "whatewer floats your boat" al moramo biti realni u preporukama distri drugima.

Citiraj:

Autor Guls (Post 2696783)
Hm, vrtim zadnju sambu na centosu i na njoj nekakav share za ekipu u firmi, bitni podaci i tako.
Uredno se sve backupira Acronisom.
Do jučer.
Backup javlja error, ne može do sharea. Ljudi plaču, fajlovi im se otvaraju po pet minuta (doc, xls, pdf...). Osim slika, one se otvaraju odmah. Ja na \\x.y.z.q, a ono RPC busy. Odem na \\x.y.z.q\share1, otvaram foldere uredno, no fajle se otvaraju po pet minuta.
Panika. Googlam, tražim, gledam logove:

I tako ukrug svaku sekundu.

Palim gasim rpc, ništa.
Ne znam kud ću što ću, reinstaliram sambu, složim usere, stvar proradi. No samo par minuta. Opet isti simptomi.

Ima li tko kakav savjet za mene?

Jesi probao disejblat servise, uninstall, pobrisat konf fajlove u /etc pa reinstall, generiranje novog smb.conf i paljenje servisa. To ti je ili nešto do postavki same sambe ili te neki lib zeza (pam?)...probaj istraživat u tom smjeru.

P.S.- koja distra i verzija sambe?

gnjepar 27.11.2014. 18:49

Citiraj:

Autor Guls (Post 2696783)
Do jučer.

Sto je bilo jucer? Downgradeaj sambu na stariju verziju ili upgradeaj, ocito je neki bug. Googlaj, nisi jedini s tim problemom.
https://www.centos.org/forums/viewto...p?f=14&t=49791

Guls 27.11.2014. 21:07

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2696931)
Jesi probao disejblat servise, uninstall, pobrisat konf fajlove u /etc pa reinstall, generiranje novog smb.conf i paljenje servisa. To ti je ili nešto do postavki same sambe ili te neki lib zeza (pam?)...probaj istraživat u tom smjeru.

P.S.- koja distra i verzija sambe?

Imam samo par servisa koji su vitalni za taj share i njih nisam gasio jer bi share izgubio funkcionalnost. Samba je zadnja verzija, nema updatea, kao takva radi već par mjeseci uredno. Radio sam uninstall sambe, i novu instalaciju, napravio sam novi smb.conf. Pomogne na neko vrijeme, i onda opet isto.
Lib? Moram pogledati. Hvala ti svakako na direkciji.

Citiraj:

Autor gnjepar (Post 2696937)
Sto je bilo jucer? Downgradeaj sambu na stariju verziju ili upgradeaj, ocito je neki bug. Googlaj, nisi jedini s tim problemom.
https://www.centos.org/forums/viewto...p?f=14&t=49791

Downgrade nisam radio jer je na postojećoj verziji par mjeseci sve funkcionalno. Bug je sigurno. Pretražio sam net s tim problemom, bilo je ili instaliraj noviju verziju sambe ili koristi protokol SMB2 umjesto SMB3. Nijedno nije pomoglo. No svakako hvala.

gnjepar 27.11.2014. 21:58

Bitno pitanje je sto je bilo jucer oko vremena kad je prestalo funkcionirati. Nesto se sigurno promijenilo, neki paket je updatean ili slicno...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:05.