PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Kvaliteta parice? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=81437)

zwizard1 21.11.2023. 11:50

Evo i ja se natežem sa A1.
Bez ugovorne obveze i radi one akcije za PS5 idem ponovno na 2 god...
Mog paketa nema , imao sam bivšu opciju turbo brzine koju sam neku siću plaćao.
Sad mi nude najvišu brzinu koju parica propušta s tim da je sad negdje ok 65 Mbps( po speed testu ).
Naravno povećava se i cijena a ja sigurno ne bih dobio na svojoj strani famoznih 110.

https://i.postimg.cc/dksj5S3F/Fritzbox.png

Tacos-Buritos 26.03.2024. 12:29

Pozdrav ljudi, ja sam trenutno na telemachu, bio prije na optimi, još imam njihov router Innbox V45 Gateway AnnexB.
Trenutna brzina mi je 60 DL / 15 UP
Na modem su spojena su još i dva eon tv prijemnika.
Nedavno vidim u postavkama routera da je moguća veća.
No čovjek me uvjerava da je to do parice da oni puste najveću moguću i da to što piše na mom modemu ništa ne znači. Pa me zanima da li je to svarno istina ili lik nema pojima? Jel prema ovome ja bi mogao imati 100/40

https://i.postimg.cc/fWJvZGkj/vdsl2.jpg

BigMac 20.04.2024. 11:58

Citiraj:

Autor Tacos-Buritos (Post 3735474)
Pozdrav ljudi, ja sam trenutno na telemachu, bio prije na optimi, još imam njihov router Innbox V45 Gateway AnnexB.
Trenutna brzina mi je 60 DL / 15 UP
Na modem su spojena su još i dva eon tv prijemnika.
Nedavno vidim u postavkama routera da je moguća veća.
No čovjek me uvjerava da je to do parice da oni puste najveću moguću i da to što piše na mom modemu ništa ne znači. Pa me zanima da li je to svarno istina ili lik nema pojima? Jel prema ovome ja bi mogao imati 100/40

https://i.postimg.cc/fWJvZGkj/vdsl2.jpg

Pa već ti je puštena maksimalna brzina.

c-shadow 03.06.2025. 10:00

1 privitaka
Jel se može što iz ovoga zaključiti, u kakvom je stanju parica?
Innbox V80, Iskon, stara zgrada, prastare parice, centrala je cca 500m dalje, možda i nešto kraće.
Router je prijavljivao G.993.2_Annex_B, podaci su nakon 2 dana uptime.
Zanima me brzina koja bi se tu mogla nategnuti, ako se može više od ovoga.
Speedtest je davao cca 40/10, valjda je bio takav paket.
Trenutno je odjavljena linija, nakon renovacije stana ići će novi priključak.

johnsmith 03.06.2025. 10:42

@c-shadow, racunaj oko 10% manje ili mozda i vise ako se i TV koristi. Znaci nekih cca 45/15 max ili -3-4mbit uz TV

Nikky 03.06.2025. 14:31

Brojevi manje - više govore za sebe,
imaš veliko gušenje u downsream - u,
dosta popravljanih grešaka (FEC),
router je izvukao max. šta je mogao obzirom na stanje linije.

Kako smo rekli u drugoj temi,
sve šta možeš napraviti je da dio linije koji ti je (kako - tako) dostupan zamijeniš sa mrežnim kabelom (koristit ćeš jednu paricu),
spojeve odradiš korektno, bez nepotrebnih spojeva / paralela i sl.

c-shadow 03.06.2025. 15:07

Thx. To ću proučavati detaljnije najesen kad dođe na red :)
Novih 5m parice nije ništa u usporedbi sa preostalih 300-500m koje ne mogu zamijeniti :)
Nisam se već dugo bavio s ADSLom, doma sam ga ugasio pred valjda 8g... Da li mogu očekivati kakva poboljšanja ovdje ako uzmem svoj neki bolji router?
Ili od njih tražiti neki drugi profil da uključe?

Nikky 03.06.2025. 19:59

Dobro kažeš da tih "novih 5M" nije ništa prema ostalih 300 - 500M ...
ali bi se iznenadio koliko često "popravak / obnavljanje" zadnjih xy M poboljša rezultat,
jer se pazi na detalje kuda kabel ide, spojevi i sl.
Najveći problem ti je dosta velika dužina linije.
Šta se brzine tiče, bolje je manja brzina sa (koliko - toliko) stabilnim linkom nego veća brzina sa nestabilnim linkom.

jp_rv 03.06.2025. 21:14

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3807326)
Thx. To ću proučavati detaljnije najesen kad dođe na red :)
Novih 5m parice nije ništa u usporedbi sa preostalih 300-500m koje ne mogu zamijeniti :)
Nisam se već dugo bavio s ADSLom, doma sam ga ugasio pred valjda 8g... Da li mogu očekivati kakva poboljšanja ovdje ako uzmem svoj neki bolji router?
Ili od njih tražiti neki drugi profil da uključe?

ja sam na cca 800m od centrale, kabel je ukopan sve do stupa koji mi je u korti, tu je bila dalje instalacija iz 70ih. stara razbijena regleta, i onaj dvožilni bakreni kabel od pred 50 godina. zamjenom cca 40tak metara tog starog kabela sa novim (od stupa do routera) dobio sam 5mbita (sa 25 na 30).

preostalih 8 mbita (sa 30 na 38) sam dobio tweakanjem linije od strane iskona. kroz godine sam na toj parici isprobao 5-6 modema, i nije tu bilo neke velike razlike, 2-3 mbita je tu osciliralo.

kako bilo, zamjenom 5m kabela se nećeš usrećit.

spawn 04.06.2025. 04:58

Kvaliteta parice?

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3807260)
Jel se može što iz ovoga zaključiti, u kakvom je stanju parica?
Innbox V80, Iskon, stara zgrada, prastare parice, centrala je cca 500m dalje, možda i nešto kraće.
Router je prijavljivao G.993.2_Annex_B, podaci su nakon 2 dana uptime.
Zanima me brzina koja bi se tu mogla nategnuti, ako se može više od ovoga.
Speedtest je davao cca 40/10, valjda je bio takav paket.
Trenutno je odjavljena linija, nakon renovacije stana ići će novi priključak.

Preporucio bih ti bolji router. Ja sam imao jako puno fec errora na innboxu , stavio sam tplink vdsl/adsl router i tih errora je bilo puno manje te mi je internet radio puno bolje. Imao sam 30/7 , nekad bi mi router izvukao malo vise. Na innboxu sam imao problema, pucanje veze, wifi stekanje nakon par dana rada itd.

Nikky 04.06.2025. 11:20

Naravno da bolji router tj. router sa boljim modemom obično i bolje hendla liniju,
kolega ima vremena potražiti dobar polovni ili novi Vdsl router.

spawn 04.06.2025. 12:48

Kvaliteta parice?

Ako bude zatrebalo, frend ima vr2100 tplinka koji je mene odlicno sluzio godinu dana, ja sam dobio optiku pa sam njemu dao i bit ce jos 6-7 dana dok i njemu ne dodje optika. Mozda se dogovorite oko cijene :). Ili neki fritzbox, isto dobro radi ali mu je slabiji domet u odnosu na ovaj tplink. Ili malo skuplji Asus, stogod, sve je bolje od onog innboxa.

c-shadow 04.06.2025. 13:12

Ja ću se suzdržati od kupnje do jeseni, tek kad radovi budu gotovi i ponovno se uključi tel. linija, onda tražim VDSL router. Poželjno samo modem jer iza ide sigurno moj router i wifi :)

Nikky 04.06.2025. 13:37

Ispravak krivog navoda :D
Tražiš Vdsl modem / router, ne stari Adsl,
po onoj slici bio ti je pušten Vdsl profil 17a.

c-shadow 04.06.2025. 14:31

Koje profile danas uopće podržavaju Iskon i HT, onda onaj famozni vectoring itd.?
Nisam s tim VDSLom nikad se bavio. Doma sam s ADSLa direktno skočio dalje :)

spawn 04.06.2025. 14:41

Kvaliteta parice?

Ovisi o parici. Mozda je tvoja parica vec predana nekom drugom i dobijes bolju paricu ili losiju nego prije. Zna se desiti svasta kad otkazes uslugu.

Karlo666 06.06.2025. 20:29

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3807569)
Koje profile danas uopće podržavaju Iskon i HT, onda onaj famozni vectoring itd.?
Nisam s tim VDSLom nikad se bavio. Doma sam s ADSLa direktno skočio dalje :)

17a/17b kao standardno kada si na 800+ metara od čvorišta(centrale).

Inače te znaju spustit na 8b ako si daleko.

Današnji xDSL modem routeri podržavaju sve VDSL profile(35b SuperVectoring) također kompatibilni su sa starim ADSL standardom.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:32.