![]() |
Evo i ja se natežem sa A1.
Bez ugovorne obveze i radi one akcije za PS5 idem ponovno na 2 god... Mog paketa nema , imao sam bivšu opciju turbo brzine koju sam neku siću plaćao. Sad mi nude najvišu brzinu koju parica propušta s tim da je sad negdje ok 65 Mbps( po speed testu ). Naravno povećava se i cijena a ja sigurno ne bih dobio na svojoj strani famoznih 110. https://i.postimg.cc/dksj5S3F/Fritzbox.png |
Pozdrav ljudi, ja sam trenutno na telemachu, bio prije na optimi, još imam njihov router Innbox V45 Gateway AnnexB.
Trenutna brzina mi je 60 DL / 15 UP Na modem su spojena su još i dva eon tv prijemnika. Nedavno vidim u postavkama routera da je moguća veća. No čovjek me uvjerava da je to do parice da oni puste najveću moguću i da to što piše na mom modemu ništa ne znači. Pa me zanima da li je to svarno istina ili lik nema pojima? Jel prema ovome ja bi mogao imati 100/40 https://i.postimg.cc/fWJvZGkj/vdsl2.jpg |
Citiraj:
Pa već ti je puštena maksimalna brzina. |
1 privitaka
Jel se može što iz ovoga zaključiti, u kakvom je stanju parica?
Innbox V80, Iskon, stara zgrada, prastare parice, centrala je cca 500m dalje, možda i nešto kraće. Router je prijavljivao G.993.2_Annex_B, podaci su nakon 2 dana uptime. Zanima me brzina koja bi se tu mogla nategnuti, ako se može više od ovoga. Speedtest je davao cca 40/10, valjda je bio takav paket. Trenutno je odjavljena linija, nakon renovacije stana ići će novi priključak. |
@c-shadow, racunaj oko 10% manje ili mozda i vise ako se i TV koristi. Znaci nekih cca 45/15 max ili -3-4mbit uz TV
|
Brojevi manje - više govore za sebe,
imaš veliko gušenje u downsream - u, dosta popravljanih grešaka (FEC), router je izvukao max. šta je mogao obzirom na stanje linije. Kako smo rekli u drugoj temi, sve šta možeš napraviti je da dio linije koji ti je (kako - tako) dostupan zamijeniš sa mrežnim kabelom (koristit ćeš jednu paricu), spojeve odradiš korektno, bez nepotrebnih spojeva / paralela i sl. |
Thx. To ću proučavati detaljnije najesen kad dođe na red :)
Novih 5m parice nije ništa u usporedbi sa preostalih 300-500m koje ne mogu zamijeniti :) Nisam se već dugo bavio s ADSLom, doma sam ga ugasio pred valjda 8g... Da li mogu očekivati kakva poboljšanja ovdje ako uzmem svoj neki bolji router? Ili od njih tražiti neki drugi profil da uključe? |
Dobro kažeš da tih "novih 5M" nije ništa prema ostalih 300 - 500M ...
ali bi se iznenadio koliko često "popravak / obnavljanje" zadnjih xy M poboljša rezultat, jer se pazi na detalje kuda kabel ide, spojevi i sl. Najveći problem ti je dosta velika dužina linije. Šta se brzine tiče, bolje je manja brzina sa (koliko - toliko) stabilnim linkom nego veća brzina sa nestabilnim linkom. |
Citiraj:
ja sam na cca 800m od centrale, kabel je ukopan sve do stupa koji mi je u korti, tu je bila dalje instalacija iz 70ih. stara razbijena regleta, i onaj dvožilni bakreni kabel od pred 50 godina. zamjenom cca 40tak metara tog starog kabela sa novim (od stupa do routera) dobio sam 5mbita (sa 25 na 30). preostalih 8 mbita (sa 30 na 38) sam dobio tweakanjem linije od strane iskona. kroz godine sam na toj parici isprobao 5-6 modema, i nije tu bilo neke velike razlike, 2-3 mbita je tu osciliralo. kako bilo, zamjenom 5m kabela se nećeš usrećit. |
Kvaliteta parice?
Citiraj:
Preporucio bih ti bolji router. Ja sam imao jako puno fec errora na innboxu , stavio sam tplink vdsl/adsl router i tih errora je bilo puno manje te mi je internet radio puno bolje. Imao sam 30/7 , nekad bi mi router izvukao malo vise. Na innboxu sam imao problema, pucanje veze, wifi stekanje nakon par dana rada itd. |
Naravno da bolji router tj. router sa boljim modemom obično i bolje hendla liniju,
kolega ima vremena potražiti dobar polovni ili novi Vdsl router. |
Kvaliteta parice?
Ako bude zatrebalo, frend ima vr2100 tplinka koji je mene odlicno sluzio godinu dana, ja sam dobio optiku pa sam njemu dao i bit ce jos 6-7 dana dok i njemu ne dodje optika. Mozda se dogovorite oko cijene :). Ili neki fritzbox, isto dobro radi ali mu je slabiji domet u odnosu na ovaj tplink. Ili malo skuplji Asus, stogod, sve je bolje od onog innboxa.
|
Ja ću se suzdržati od kupnje do jeseni, tek kad radovi budu gotovi i ponovno se uključi tel. linija, onda tražim VDSL router. Poželjno samo modem jer iza ide sigurno moj router i wifi :)
|
Ispravak krivog navoda :D
Tražiš Vdsl modem / router, ne stari Adsl, po onoj slici bio ti je pušten Vdsl profil 17a. |
Koje profile danas uopće podržavaju Iskon i HT, onda onaj famozni vectoring itd.?
Nisam s tim VDSLom nikad se bavio. Doma sam s ADSLa direktno skočio dalje :) |
Kvaliteta parice?
Ovisi o parici. Mozda je tvoja parica vec predana nekom drugom i dobijes bolju paricu ili losiju nego prije. Zna se desiti svasta kad otkazes uslugu.
|
Citiraj:
Inače te znaju spustit na 8b ako si daleko. Današnji xDSL modem routeri podržavaju sve VDSL profile(35b SuperVectoring) također kompatibilni su sa starim ADSL standardom. Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:32. |