PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

spiderhr 26.08.2025. 10:07

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818389)
Nece dok ne odradis refresh ili ponovo ne udjes u folder. A ima recimo bug ako je po imenu, i updejtujes projekat bez da mijenjas ime. On ga nekad baci na dno liste. I svaki put se trznem "fali" i onda nekad nakon refresha ili ponovnog ulaska, se vrati na mjesto.

Isto vazi ako su poredani po "date modified". Treba mi da najstariji bude na vrhu. Kada ga editujem, da padne na dno jer je sad on najnoviji. Ali nece dok se ne refresuje folder. Smara jako kod velikog broja projekata.

Tako je sa win11 day one. Ali ono sto je "zanimljivo", ovo se pocelo desavati i sa win10.

Znači sjebali i najosnovnije. Već sam mislio da nije neka opcija čekirana.

F5 za refresh moram stisnuti.

Fakat postoje sve veći poluproizvod koji bu samo za pokazivanje.

Doma samo za Steam i Pinball FX :)

Nauštrb tih 10 kaj imaju touch ekrane mi ostali se moramo patiti.

JBg... na poslu nemremo baš za sve koristiti Linux. Da možemo odmah bi ih prebacio.

Doma samo za Steam i Pinball FX...

Promo 26.08.2025. 10:37

E moj prijatelju gdje si bio kada nije u file manageru radio copy i paste. Sad je win11 ozbiljan sistem kakav je nekad bio :D

spiderhr 26.08.2025. 10:42

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818403)
E moj prijatelju gdje si bio kada nije u file manageru radio copy i paste. Sad je win11 ozbiljan sistem kakav je nekad bio :D

Na Linuxu... i W10

Jooj ta 11 mi je baš nekako odbojna, ništa nemreš prilagoditi sebi nego kako su oni zamislili. Izgled pogotovo, svaki "titlebar" različit. I taj scrollbar tanki... zbljuv... Na 4K moram pogađati gdje je.

Promo 26.08.2025. 10:58

Nekad taj copy/paste nije radio ali nekad kopira pogresan fajl. Ne znam sta je gore:

It sometimes cannot copy images, or ends up pasting a previously copied image instead.

https://www.reddit.com/r/WindowsHelp...in_windows_11/

tomek@vz 26.08.2025. 11:23

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818410)
Nekad taj copy/paste nije radio ali nekad kopira pogresan fajl. Ne znam sta je gore:

It sometimes cannot copy images, or ends up pasting a previously copied image instead.

https://www.reddit.com/r/WindowsHelp...in_windows_11/

Zato ja na Windozama koristim TeraCopy...navika.

xlr 26.08.2025. 11:51

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818389)
Ali ono sto je "zanimljivo", ovo se pocelo desavati i sa win10.

Ovo sam i ja primjetio, a ne pamtim da je tako bilo prije. Na W11 mi je to malo bedasto pa tamo primjecujem taj "problem" jer cesto preimenujem fajlove. Ne znam otkad i na W10 LTSC IOT-u imam isto ponasanje, slucajno skuzio

domy_os 26.08.2025. 12:31

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3818388)
Jel to glupi file explorer ne sortira datoteke više odmah kada primijenim ime?

Npr:

Imam datoteku koja se zove Zemlja.jpg, Sunce.jpg,...

I sada napišem 01-Zemlja.jpg i ostane na istom mjestu, ne prebaci je na početak tj. na vrh.

Da stavljeno je da je po imenu sortiranje.

Meni je taj dio oduvijek radio kako treba, kao i ovo sortiranje po datumu promjene, upravo probao, za razliku od mnogih drugih gluposti...

spiderhr 26.08.2025. 12:33

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3818426)
Meni je taj dio oduvijek radio kako treba, kao i ovo sortiranje po datumu promjene, upravo probao, za razliku od mnogih drugih gluposti...

Provjerio na dva računala gdje je W11. I oba ne sortiraju po imenu kada promijenim ime.

mkey 26.08.2025. 14:17

Budu to popeglali za W12. Ili možda preskoče na W20, nekako mi se čini da su zaslužili. Nema smisla da se patite sa svim verzijama od 11 do 19, bolje odmah na 20.

calypso 26.08.2025. 15:02

Citiraj:

Autor mkey (Post 3818457)
Budu to popeglali za W12. Ili možda preskoče na W20, nekako mi se čini da su zaslužili. Nema smisla da se patite sa svim verzijama od 11 do 19, bolje odmah na 20.

Win20 je passe, to je bilo aktualno 2020. godine... Ide se na Windows 2026, jedino ne znam kako ce izgledati grafika tih prozora i sta ce novog donijeti... :D

mkey 26.08.2025. 15:33

Biti će sigurno neki nelijep dizajn.

Promo 26.08.2025. 16:02

Citiraj:

Autor calypso (Post 3818464)
jedino ne znam kako ce izgledati grafika tih prozora i sta ce novog donijeti... :D

Bit ce pola lokalno pola cloud based sa trecim inputom kao govor. To su neki dan izjavili. Sve ce se svodit na AI itd. Win11 ce biti mislim zadnji windows sa ovakvim okruzenjem.

kopija 26.08.2025. 17:16

Ajd, fino, više nećemo morat kompjutere kupovat, samo monitore sa lan i usb portovima.
Biće to prava revolucija jer će sirotinja iz trećeg svijeta napokon doći u mogućnost da si priušti tu veličanstvenu tekovinu civilizacije!

tomek@vz 27.08.2025. 07:26

Citiraj:

Once again, Microsoft is pushing its automatic updates agenda. The company's latest policy update shows how quickly it can shift control away from users, raising questions about flexibility and user choice. While users can still opt out, nothing is stopping it from making updates mandatory, as it did with app store software.
Starting in September, Microsoft will automatically install updates during the Windows 11 setup process. The company says the change ensures new PCs launch with the latest security patches and bug fixes for a smoother initial sign-in. It also reflects Microsoft's push to tighten control over how and when users receive updates.
The policy will apply to eligible Microsoft Entra-joined or hybrid-joined devices running Windows 11 Enterprise, Pro, Education, or SE, version 22H2 and later.

> Techspot

Mario92 27.08.2025. 08:21

Tak i iOS dela, u OOBE-u instalira zadnji update pa onda pušta dalje

Mladenxy 27.08.2025. 17:20

https://www.techpowerup.com/340376/p...ller-stability

"In response, Phison dedicated over 4,500 cumulative testing hours to the drives reported as potentially impacted and conducted more than 2,200 test cycles. We were unable to reproduce the reported issue, and no partners or customers have reported that the issue affected their drives at this time."

ja sam kopiral sve i svašta, također 0 bodovoa, a imal sam i fajlu od 90 gb.

mkey 27.08.2025. 21:27

Pojedini linux GUI instaleri također skinu updejte prilikom instalacije. Ili makar ponude da to budu odradili (iako nisam baš siguran da odrade u svim slučajevima) ali koliko sam vidio to bude opcionalni checkbox. S velikom razlikom da je na većini distri update puno manje riskantan nego u microsofta :D

tomek@vz 29.08.2025. 19:27

Citiraj:

Using Bluetooth headphones while maintaining high audio quality on Windows has long been a challenge, with trade-offs between playback fidelity and microphone use. Now, Microsoft is promising to improve the overall listening experience by adopting Bluetooth LE Audio, enabling simultaneous high-quality voice and media streaming for modern headsets.
The latest Windows 11 updates will please owners of modern Bluetooth headphones, gamers, and anyone who streams high-quality audio while chatting. Microsoft notes that the OS now supports Bluetooth LE Audio technology and its enhanced operation profiles.
The LE (Low Energy) Audio architecture, introduced a few years ago, significantly upgrades the Classic Audio system. The Bluetooth Special Interest Group describes LE Audio as the next generation of wireless audio, offering new features to improve performance and enable additional use cases.

> Techspot

Promo 29.08.2025. 21:07

"Microsoft is sending the next annual feature update for Windows 11, version 25H2, out to the Release Preview channel for testing beginning today. It’s a signal that Windows 11 25H2 will arrive on your PC soon, as September quickly approaches."

https://www.pcworld.com/article/2893...Gtly5wNAVOKFWQ

tomek@vz 30.08.2025. 05:41

Citiraj:

Microsoft has found no link between the August 2025 KB5063878 security update and customer reports of failure and data corruption issues affecting solid-state drives (SSDs) and hard disk drives (HDDs). From a report: Redmond first told BleepingComputer last week that it is aware of users reporting SSD failures after installing this month's Windows 11 24H2 security update. In a subsequent service alert seen by BleepingComputer, Redmond said that it was unable to reproduce the issue on up-to-date systems and began collecting user reports with additional details from those affected.

"After thorough investigation, Microsoft has found no connection between the August 2025 Windows security update and the types of hard drive failures reported on social media," Microsoft said in an update to the service alert this week. "As always, we continue to monitor feedback after the release of every Windows update, and will investigate any future reports."

Mario92 30.08.2025. 07:13

Pa ajd ti sad reci onda...

a ovaj bleeping computer je isto postal jad i bijeda, čitam kak pišu da MS radi na fixu a nigdje citata niti potvrde da je to uopće istina.

Bitno da se sere

tomek@vz 30.08.2025. 08:07

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3819008)
Pa ajd ti sad reci onda...

a ovaj bleeping computer je isto postal jad i bijeda, čitam kak pišu da MS radi na fixu a nigdje citata niti potvrde da je to uopće istina.

Bitno da se sere

Yep. Trenutno je tesko naci kvalitetne i provjerene informacije. Vijesti se generiraju, sto je od toga istina ...hm...zato ni ne komentiram vecinu.

domy_os 30.08.2025. 08:14

Pobrkali su probleme, radili su na nekom fixu za recovery...

Citiraj:

Reset and recovery operations on some Windows versions might fail

Status
Resolved

Affected platforms
Client Versions Message ID Originating KB Resolved KB
Windows 11, version 23H2 WI1137640 KB5063875 KB5066189
Windows 11, version 22H2 WI1137641 KB5063875 KB5066189
Windows 10, version 22H2 WI1137642 KB5063709 KB5066188
Windows 10, version 1809 WI1137643 KB5063877 KB5066187

After installing the August 2025 Windows security update (the Originating KBs listed above) on any of the client versions mentioned below in the ‘Affected platforms’ section, attempts to reset or recover the device might fail.

This issue happens when users perform one or more of the following processes:
1. System >Recovery > Reset my PC
2. System > Recovery > Fix problems using Windows Update
3. RemoteWipe CSP

Resolution:
This issue was resolved in the out-of-band (OOB) update the Resolved KBs listed above. If your device is impacted by this issue, we recommend installing this out-of-band update instead of the Originating KBs listed above.

Since this is a cumulative update, you do not need to apply any previous update before installing the Resolved KBs listed above, as it supersedes all previous updates for affected versions. This update does not contain any additional security updates from those available in the August 2025 security update. Installation of this OOB will require a device restart. If your organization uses the affected platforms and hasn’t yet deployed the August 2025 security update yet, we recommend you apply this OOB update instead. To install this update, follow the steps under How to get this update in the Resolved KBs listed above.

Promo 30.08.2025. 13:24

Kako ovo vratiti, instaliran windows svjeze. Radilo u pocetku i sad grayed out:

https://i.postimg.cc/nhp5H3mP/image.png

Googlanje nije pomoglo. Pogasene one dijagnostik farming opcije. Kontam da nije zbog toga ali ne bi trebalo.

Pupo 30.08.2025. 13:51

Komp je privatni ili poslovni? tj u domeni ili manageiran na neki centralni način?

Promo 30.08.2025. 14:00

Privatni komp. Jedan od mojih racunara. Kontam i ja da je negdje nesto aktivirano u gpedit. Ali nisam uspio pronaci.

mkey 30.08.2025. 15:34

Čari ogromnih, učestalih updejta.

tomek@vz 30.08.2025. 16:18

Prije bih rekao posljedica prčkanja po predefiniranim postavkama OS-a. Treba samo znati koji "switch" okrenut natrag.

@Promo > probaj ovo

Promo 30.08.2025. 16:50

"posljedica prčkanja po predefiniranim postavkama OS" I ja mislim da je to ali nema sanse da skontam koja je od opcija.

Samo nije meni gray out "Check for Updates" vec samo ta kvaćica "get the latest update".

The Exiled 30.08.2025. 19:24

Probaj naredbe iz nastavka, pa ako ne pomogne, provjeri neke od ovih opcija.:)
Citiraj:

Command Prompt as admin, run these commands:
Code:

reg delete "HKCU\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate" /f

reg delete "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\WindowsUpdate" /f

reg delete "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate" /f

reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\WindowsUpdate" /f

restart Windows ...

Promo 30.08.2025. 19:40

Hvala ali doslovno sam nasao taj link prije 5min. Evo proradilo :chears: Znaci ova treca opcija po redu oslobodi "get latest updates" switch:

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage updates offered from Windows Update

https://i.postimg.cc/WTMTZ8z1/image.png

The Exiled 30.08.2025. 19:44

:):D
https://i.postimg.cc/vHbt0WbV/God.png
:frend:

Neo-ST 31.08.2025. 11:40

https://www.youtube.com/watch?v=TbFIUu_7LIc

Da su navodno i neki diskovi van Phison controllera zahvaćeni...

Citiraj:

Autor Promo (Post 3819049)
Kako ovo vratiti

Možda glupo pitanje, ali šta je ta opcija točno?
Meni je to isključeno, a ne bih riskirao da mi se instaliraju neke alpha i beta verzije updateova koje će brejkat cijeli sustav...

Promo 31.08.2025. 13:03

Upravo to. Prvi front su insider testeri. A onda osobe kojima je ukljuceno "Get latest updates..".

Medjurim ako pogledas taj moj prvi screenshot, vidjet ces da je na ON. Ukljuceno. A onda grayed out. Znaci ne mogu ugasiti. Pa je potraga bila kako switch osoloboditi.

Na temu diskova: https://www.youtube.com/watch?v=TbFIUu_7LIc
https://i.postimg.cc/RVQvvfXM/image.png
EDIT: Postavljamo isti video lol

spiderhr 03.09.2025. 11:20

Kako maknuti je.enu eng tipkovnicu?

Pod Time & language > Language & region > Language maknuo Engleski

Time & language > Typing > Advanced keyboard u dropdown je samo Croatian i use language list, stavljeno je na Croatian

Ali sam pod Input language hot key pod Between input languages key sequences stavio None. Edit: ne radi opet prebacim s tipkovnicom nekako

Ali i dalje se pokazuje da mogu birati eng tipkovnicu što ne želim jer mi ne treba.

Fakat su usrali najjednostavnije stvari.

BinaryJesus 03.09.2025. 11:30

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3819489)
Kako maknuti je.enu eng tipkovnicu?

Pod Time & language > Language & region > Language maknuo Engleski

Time & language > Typing > Advanced keyboard u dropdown je samo Croatian i use language list, stavljeno je na Croatian

Ali sam pod Input language hot key pod Between input languages key sequences stavio None.

Ali i dalje se pokazuje da mogu birati eng tipkovnicu što ne želim jer mi ne treba.

Fakat su usrali najjednostavnije stvari.

Nikak. Možeš maknuti onaj shortcut za promjenu tipkovnice tak da ju slučajno ne prebacuješ a jednom kad tamo u trayu odabereš hrvatsku više nebi trebalo samo prebacivati.

Ako obrišeš englesku Windows ju sam vrati. Imaš na tu temu koliko hoćeš prigovora na internetu.

xlr 03.09.2025. 11:41

I na W10 je isto, ali nije neka drama jednom kad podesis HR jezik, ugasis language bar da ga ne gledas i ugasis onaj shortcut za prebacivanje jezika tipkovnice (sa shift+nesto+nesto) pa neces prebaciti jezik ni kad u afektu lupis po tipkovnici jer ti se, sta ja znam, bsod-ao sustav usred updatea :D

spiderhr 03.09.2025. 11:49

Za obojicu:

Mislite pod:

Time & language > Typing > Advanced keyboard settings > input language hot keys?

Tu sam pod Advanced Key Settings pod Between input Lanugages stavio None a i To Croatian je isto None

Ima li još gdje koji shortcut da moram poštelati?

xlr 03.09.2025. 12:54

To je to

mkey 03.09.2025. 14:08

Citiraj:

Autor xlr (Post 3819496)
I na W10 je isto, ali nije neka drama jednom kad podesis HR jezik, ugasis language bar da ga ne gledas i ugasis onaj shortcut za prebacivanje jezika tipkovnice (sa shift+nesto+nesto) pa neces prebaciti jezik ni kad u afektu lupis po tipkovnici jer ti se, sta ja znam, bsod-ao sustav usred updatea :D

Dobra bi fora bila da windows dopušta prebacivanje keyboard layouta za vrijeme BSODa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:09.