PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

mamutarka 30.08.2015. 16:21

evo i retaila na sticku

http://www.links.hr/?naziv=microsoft...kl=250.110.107

http://www.links.hr/?naziv=microsoft...kl=250.110.106

FitzTN 30.08.2015. 17:15

Citiraj:

Autor lit (Post 2821473)
Jel netko primjetio da kada pališ/gasiš komp nadogradnja raznih fixeva ne pali, već moraš kliknuti na onaj pop-up koji hoće Schedulati restart.
Zašto ne prihvati svaki slijedeći restarat, nego baš mora biti "njegov"? jel ima rješenje tomu?

Kako ne prihvati restart? Meni prihvati svaki put. Restart da, ali shutdown ne. To je valjda jer je MS prije izazvao gnjev kod korisnika kad bi htio isključit npr. laptop, a on još 5 min instalira updateove.

lit 30.08.2015. 17:20

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2821593)
Kako ne prihvati restart? Meni prihvati svaki put. Restart da, ali shutdown ne. To je valjda jer je MS prije izazvao gnjev kod korisnika kad bi htio isključit npr. laptop, a on još 5 min instalira updateove.

Ne znam jesmo se razumjeli, meni već 2-3 dana stoji poruka dolje da treba napraviti schedule za restart kako bi upgradeove neke fixeve.
U ta 2-3 dana palio sam komp najmanje 6 puta, zašto to već nije napravio kužiš?
Prije je to automatski napravio kad si restartao komp. A sad moraš "scheduleati" da bi on prihvatio upgrade fix i tek će onda nadograditi.

ako ima workaround za ovo da bude normalno kao i prije neka mi javi :)

FitzTN 30.08.2015. 18:26

Čekaj, si radio restart ili shutdown?

Sanogo 31.08.2015. 02:38

Eto, tko nije htio na 10-ku zbog privatnosti, najgora novost sa desetke stiže na 7 i 8.

http://www.forbes.com/sites/gordonke...rtner=yahootix

tomek@vz 31.08.2015. 06:09

Citiraj:

Autor Sanogo (Post 2821747)
Eto, tko nije htio na 10-ku zbog privatnosti, najgora novost sa desetke stiže na 7 i 8.

Čak i ako disejblaš Win update servise?

lit 31.08.2015. 09:16

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2821615)
Čekaj, si radio restart ili shutdown?

Oboje, ni jedno nije upalilo, dok nisam odabrao Schedule...

JuiceBox 31.08.2015. 09:21

Citiraj:

Autor Veki-os (Post 2821425)
Mislim da se nismo razumjeli,gasim ga tako da disejblam preko GP-a ove dvije stavke,isto je u Win 8.1 i u Win 10,pretpostavljam da i ti tako gasiš?

" User Account Control: Only elevate UIAccess applications that are installed in secure locations.
User Account Control: Run all administrators in Admin Approval Mode."

Pisao sam ono na brzaka pa nisam baš skroz objasnio.
Nemam nikakvi error i search radi normalno.

Zasto gasis kompletan UAC u GP? Mislim koji ti program ne radi ako samo spustis slider ?

alengrosevic 31.08.2015. 09:23

Citiraj:

Autor Sanogo (Post 2821747)

Pa kad vidim kako su opisali tu "nadogradnju", sve mi je jasno...

"This service provides benefits from the latest version of Windows to systems that have not yet upgraded."

Sanogo 31.08.2015. 10:26

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2821751)
Čak i ako disejblaš Win update servise?

Da, tako piše, da to fino u pozadini fantomski instalira bez obzira na ugašene servise. Treba netko potvrdit iz prve ruke da li je istina, meni su upaljeni update-ovi pa ne znam.

Bono 31.08.2015. 11:10

Lijepo od njih sad su maknuli izgovor windows 7 i 8 me ne spijuniraju. Ko zna ce disablati ko ne morat ce se pomiriti s novim stanjem ili potraziti alternativu.

tomek@vz 31.08.2015. 11:18

Citiraj:

Autor Bono (Post 2821815)
Lijepo od njih sad su maknuli izgovor windows 7 i 8 me ne spijuniraju. Ko zna ce disablati ko ne morat ce se pomiriti s novim stanjem ili potraziti alternativu.

Problem je da prava alternativa ne postoji. Da - ja koristim Linux kao primarni OS. Ali na njemu 90% igara ne radi. Onaj kome treba AutoCad, Adobe paket ili nešto slično (profi naravno ne za jožeka doma da drkicu baca na te alate) ista stvar - alternativa ne postoji. MS ima debeli monopol na tržištu desktop računala ako želiš računalo za nešto pametnije i bitnije koristiti. Ima alternativa ali - ko da ih nema :kafa:

alengrosevic 31.08.2015. 11:26

OS X?

Hawker 31.08.2015. 11:42

Izgleda da je MSu bas jako stalo do data mininga.

Srecom,sve se to moze eliminirat.

Wizzard 31.08.2015. 13:52

Koliko pratim ms-ovci nece davati detalje oko nadogradnji tj updejtova..ccc :banned: Razlog je vrlo jednostavan: ms će objavljivati detalje samo o velikim nadogradnjama, pa kumulativne nadogradnje i male ispravke neće dolaziti sa listama promjena..:nono: Samo prateći sve ovo čini mi se da će se ovo odnositi samo na klasične korisnike,dok će firme dobijati liste updejtova i promjena koje donose nadogradnje...Što bi se reklo skraćeno lista ispravaka dolazi korisnicima Windows 10 Enterprise..:D :lol2: nas male ko j...:wtf2: hm sad bi na kraju trebao instalirati enterprise da vidim što ide pod ispravke..tj apdejtove..:hitthewal:

mamutarka 31.08.2015. 15:03

http://www.softpedia.com/blog/micros...s-490321.shtml

znači mogu uzet home verziju?

to je ejdini razlog za pro, ali 1000kn više je puno rpeviše..al ak ovo vriejdi onda super

edit: ovo je samo za store, ne OS updates..jbt

BoobZ 31.08.2015. 18:11

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2821969)
http://www.softpedia.com/blog/micros...s-490321.shtml

znači mogu uzet home verziju?

to je ejdini razlog za pro, ali 1000kn više je puno rpeviše..al ak ovo vriejdi onda super

edit: ovo je samo za store, ne OS updates..jbt

pa ako imaš legale windowse sada napravi upgrade, zašto žuriš s kupovinom a već su dali besplatan upgrade?

Sn4k3 31.08.2015. 19:47

Prestize me kolega...

Hawker 31.08.2015. 20:38

mod: 100x smo ponovili da nema spominjanja nelegalnog sadržaja...

Brko 31.08.2015. 22:02

Molimo da se prestane pričati o ilegalnom aktiviranju prethodne verzije windowsa. Takve odgovore tražite po netu, a ne pišite o tome ovdje. Neki su dobili opomene, neki GO, stoga lijepo molimo da se nastavi sa diskusijom u normalnom i legalnom tonu.

tomek@vz 01.09.2015. 06:28

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2821830)
OS X?

Time liječiš samo profi stuff...al ne i igre + cijene Apple hardwera su svima poznate. Hackintosh je zgodna alternativa onima koji ga uspiju upogoniti ali nije legalna. Ruku na srce ali Windows OS je jedini OS na kojem zbilja skoro sve radi i može biti u skoro bilo kojoj ulozi.

doky 01.09.2015. 13:49

Hipotetsko pitanje, ako je upgrade na cenera povezan s id-om ploče i ja recimo idem prodat ploču dali to znači da uz nju automatski prodajem i legalne Windowse?

nathan.fake 01.09.2015. 14:29

Citiraj:

Autor doky (Post 2822374)
Hipotetsko pitanje, ako je upgrade na cenera povezan s id-om ploče i ja recimo idem prodat ploču dali to znači da uz nju automatski prodajem i legalne Windowse?

Sve i da prodas MBO te da neko drugi instalira Win10 i automatski ih aktivira, to ih ne cini legalnim :fiju: Samo aktiviranim :D

Caka je da, Windows ne generira HWID samo od MBO, nego i svih drugih komponenti.

Citiraj:

Hardware ID – This value is derived based on the hardware configuration of your computer.

The WPA system checks the following 10 categories of the computer hardware to derive the Hardware ID:

Display Adapter
SCSI Adapter
IDE Adapter (effectively the motherboard)
Network Adapter (NIC) and its MAC Address
RAM Amount Range (i.e., 0-64mb, 64-128mb, etc.)
Processor Type
Processor Serial Number
Hard Drive Device
Hard Drive Volume Serial Number (VSN)
CD-ROM / CD-RW / DVD-ROM
P.S. Ako "previse" izmjenis komponente racunala, bez da mjenjas MBO postoji mogucnost da ce ti se Win deaktivirat (nebitno koji, od XP do 10). Docekat ce te poruka da si napravio izmjene na HW, da nazoves MS ili ukucas novi key.

Imo sam nedavno takvu situaciju sa jednim desktopom i Win8.1:
- Sve uredno aktivirano.
- Ugradim SSD, kloniram instalaciju, sve radi.
- Ugradim dodatnu mreznu (GbE), sve radi.
- Ugasim integriranu mreznu u BIOS-u, Windows se deaktiviro :(
- Upalim integriranu mreznu, opet sve radi :D

segregator 01.09.2015. 20:22

Bubba 03.09.2015. 14:25

Zasto ne volim Open Source izdrkavanja i uopce mi se ne svidja kamo M$ ide s time...

How a bug in Visual Studio 2015 exposed my source code on GitHub and cost me $6,500 in a few hours

Naslov je malo pretjerano tendencionalan jer je bug u GitHub dijelu koji se distribuira s VS-om, a ni Amazon se bas nije nesto pretrgnuo da umanje tipu stetu koja je vec nastala, istinabog...

segregator 03.09.2015. 15:18

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2823261)
Zasto ne volim Open Source izdrkavanja i uopce mi se ne svidja kamo M$ ide s time...

How a bug in Visual Studio 2015 exposed my source code on GitHub and cost me $6,500 in a few hours

Naslov je malo pretjerano tendencionalan jer je bug u GitHub dijelu koji se distribuira s VS-om, a ni Amazon se bas nije nesto pretrgnuo da umanje tipu stetu koja je vec nastala, istinabog...

Bug se desi svakome, bez obzira da li je source open ili closed

GoGzS 03.09.2015. 17:34

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2823261)

O boze, uopce drzati AWS access keyeve u fileovima koji idu na source kontrolu, a ne u odvojenom config file-u... i onda kriviti VS za nesto sto je krivica 3rd party tool-a (git)... oh boy...

Bubba 03.09.2015. 20:43

Citiraj:

Autor segregator (Post 2823295)
Bug se desi svakome, bez obzira da li je source open ili closed

Nisi shvatio.

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 2823382)
O boze, uopce drzati AWS access keyeve u fileovima koji idu na source kontrolu, a ne u odvojenom config file-u... i onda kriviti VS za nesto sto je krivica 3rd party tool-a (git)... oh boy...

Zato i kazem, ne vidim cemu se uopce kompromitirati mastodontski alat tipa VS sa takvim 3rd party izdrkavanjima. Krivica je definitivno uvelike podijeljiva na sve sudionike sarade (prije svega tuduma koji si je to dozvolio), ali opet...

imart 04.09.2015. 08:28

Citiraj:

Autor Sanogo (Post 2821797)
Da, tako piše, da to fino u pozadini fantomski instalira bez obzira na ugašene servise. Treba netko potvrdit iz prve ruke da li je istina, meni su upaljeni update-ovi pa ne znam.

svaki update se može deinstalirati, tako da ih ja mičem..

esc 05.09.2015. 21:13

....

mamutarka 06.09.2015. 20:14

več sam se bio raspitivao, sada finalno raspitivanje oko pro/home verzije

mogu dobit retail home, ili nadoplatit za retail pro

jedino što sam vidio za tu pro verziju je taj defer upgrades što bih koristio, ostale pro feature neću koristit.

e sad davat 1kkn više za defer upgrades mi je suludo, tak da za sad onda home verzija dolazi u obzir

ako netko zna više od mene, i ima za reći nešto u korist pro verzije prije realizacije, slobodno neka napiše :)

nub 06.09.2015. 20:31

Zašto ne uzmeš win 7 pro ili 8 di je najpovoljnije i napraviš upgrade na 10 pro. Ispalo bi te dosta jeftinije

coconut 08.09.2015. 08:03

+1. Za 40€ nabaviš W7 Pro MAR veziju na ebaju ili Amazonu. Ja sam za 60€ kupio W8 Pro x64 Retail verziju.

Mario92 08.09.2015. 11:45

I onda nadogradi na Win10 i za godinu dana mora reinstalirati Windowse 10 na kompu sa drugim hardverom i kaj onda?

@mamutarka - odmah kupi Win10 key, razlika u cijeni je mizerna.

nub 08.09.2015. 12:32

Nazoveš support i objasniš situaciju

Mario92 08.09.2015. 14:33

I kaj da objasniš?

Jesi li iskoristio upgrade na starom kompu? Jesi.
Želiš li besplatno aktivirati Win10 na kompu nakon što prođe period besplatnog upgrejda? Želiš.

Nema smisla, jednostavnije je i bolje da odmah uzme Win10 licencu.

vedo 08.09.2015. 19:42

S obzirom da imam licencirani W7 (originalni jel) i nudi mi nadogradnju na W10, da li ću u slučaju nadogradnje dobit novi ključ s kojim ću moći W10 instalirat ponovno, ako dođe do neke havarije?

JuiceBox 08.09.2015. 19:45

Zadnjih 50 strana o tom, kao i ova i prethodna. Prilikom upgrejda 7ice na 10ku , "upgrejda" se kljuc i veze za pr hwid-a, tako da prilikom reinstalacije ne unosis kljuc nego ides na skip. Kad se pc spoji na net i sve provjeri , winsi se sami aktiviraju. Jedina je nepoznanica sto ako se proda maticna ili crkne pa moras kupit novu.

vedo 08.09.2015. 19:56

Isprike i hvala, gledao sam nabrzaka i nisam povezao.

Hm...da, to je jako dobro pitanje. Možda bi bilo najbolje nazvat MS i pitat, svakako se ne bih želio dovest u situaciju da ne mogu kasnije instalirat ponovno, u slučaju promjene računala.

denied 09.09.2015. 00:21

Danas sam promijenio grafulju ali i dalje su vindoze ostale aktivirane.....Kaj se nebi trebala maknut aktivacija? Mislio sam da se za HW ID gleda mbo, cpu, grafa.....
Mislim, još bolje :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:47.