PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

IcyTexx 28.02.2016. 16:50

Citiraj:

Autor back2quick (Post 2896773)
za 2 godine imatćeš 16G mrežu, windows 36, firefox 172. svako od navedenog neupotrebljivo. kretenizam modernog doba, po mom mišljenju.

Slobodno se vrati na 2G i dial-up.

lutherus 28.02.2016. 17:31

Sve je to super divno i krasno sa 4G, ulaganjem u 5g ali kaj će mi 225mbit download na mobitelju ako doma u kući jedva imam 4 mbit? Većina države ima zastarjelu infrastrukturu a oni guraju mobilni internet. Nek prvo srede pristojne brzine svakom kućanstvu.

Shuky 28.02.2016. 18:45

Zar pravila foruma ne opisuju da je svrha ovoga foruma odgovaranje na pitanja i provide-anje svjezih,bitnih informacija a ne ovo sto citam, ove replike na repliku?
Molim odgovor na moje pitanje, hvala.

kopija 28.02.2016. 19:34

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2896803)
Sve je to super divno i krasno sa 4G, ulaganjem u 5g ali kaj će mi 225mbit download na mobitelju ako doma u kući jedva imam 4 mbit? Većina države ima zastarjelu infrastrukturu a oni guraju mobilni internet. Nek prvo srede pristojne brzine svakom kućanstvu.

Fiksna telefonija i pružanje pristupa internetu više ne donose profit.

Old Iggy 28.02.2016. 21:29

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2896803)

Mobilni internet im je interes i pod njihovom potpunom kontrolom te dobar izvor zarade.
Pristup kućanstava nije ništa od navedenog.

lutherus 29.02.2016. 00:01

Kaj znači da ako vip ponudi flat homebox na 4g mi ga se bolje isplati uzeti nego bilo kaj drugo s obzirom da po tome u postojeću infrastrukturu neće nitko ni ulagati.

kopija 29.02.2016. 10:44

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2896969)
Kaj znači da ako vip ponudi flat homebox na 4g mi ga se bolje isplati uzeti nego bilo kaj drugo s obzirom da po tome u postojeću infrastrukturu neće nitko ni ulagati.

Kako neće? Pa HT već dvije godine zaredom ulaže više od milijarde kuna u razvoj infrastrukture. VIPnet pola milijarde. Velki su to nofci.
Ulaže se na veliko, problem je u tome da je i to nedovoljno da bi svi imali više od 20Mbps.
A možda i Tele2 krene u 4G cijenovni rat pa homebox riješenja postanu dotojna zamijena žici.

Froxie24 29.02.2016. 11:38

4G u gradu kao konkurencija možda ali prije bih rekao da neće se ići odmah sa realizacijom mobilnog interneta u zamjenu za fiksni. Mislim da će pričekati da 5G krene u komercijalnu upotrebu pogotovo zbog low pinga i još većih brzina.

U fiksnu se ulaže ali nece jos uzeti zamah dok se ne srede pravna pitanja i promjene i donesu novi zakoni.

Ukratko ne mojte se nadati. Imali smo po želji EU da do 2015. 100% stanovništva bude pokriveno brzinama od 20Mbps do 100Mbps a gle kako stojimo sad u 2016 gdje 50% građana ima dostupne brzine.

Old Iggy 29.02.2016. 12:32

Citiraj:

Autor kopija (Post 2897063)
Kako neće? Pa HT već dvije godine zaredom ulaže više od milijarde kuna u razvoj infrastrukture. VIPnet pola milijarde. Velki su to nofci.
Ulaže se na veliko, problem je u tome da je i to nedovoljno da bi svi imali više od 20Mbps.

Nije svako ulaganje u infrastrukturu vezano uz krajnjeg korisnika i njegovu net brzinu, dapače.

Froxie24 29.02.2016. 13:08

Baš, mislim da sad prije svega moraju najviše uložiti u državnu infrastrukturu. Đabe krajnjim korisnicima brzi pristup lokalnoj petlji ako je međuveza spora i zagušena.

Milslim sam šef HT-a u interviewu za T-portal se izjasnio kako je protiv da drzava gradi paralelno svoju mrezu zato jer HT moze unaprijediti postojecu međugradsku infrastrukturu brze i jeftinije, a drugi je razlog koji je otvoreno naveo da nema smisla da operateri placaju najam infrastrukture skoro pa za zanemarivu maržu. Spomenuo je da je bolje da vlada povuce financije od EU za ulaganje u infrastrukturu last mile tj. lokalne petlje do krajnjeg korisnika a HT da ce onda uloziti u međugradsku infrastrukturu.

Old Iggy 29.02.2016. 13:50

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 2897118)
Baš, mislim da sad prije svega moraju najviše uložiti u državnu infrastrukturu. Đabe krajnjim korisnicima brzi pristup lokalnoj petlji ako je međuveza spora i zagušena.

Oni da ulažu u državnu infrastrukturu? Ne ide to tako.
Na stranu što se država hvalila kako će ona (EU fondovi, ovoono), no...

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 2897118)
Milslim sam šef HT-a u interviewu za T-portal se izjasnio kako je protiv da drzava gradi paralelno svoju mrezu zato jer HT moze unaprijediti postojecu međugradsku infrastrukturu brze i jeftinije, a drugi je razlog koji je otvoreno naveo da nema smisla da operateri placaju najam infrastrukture skoro pa za zanemarivu maržu. Spomenuo je da je bolje da vlada povuce financije od EU za ulaganje u infrastrukturu last mile tj. lokalne petlje do krajnjeg korisnika a HT da ce onda uloziti u međugradsku infrastrukturu.

Za početak bi bilo dobro da država ima strategiju i određen broj ljudi koji razumiju problematiku i s kojima bi se dalo razgovarati i dogovarati.

Na stranu standardizacija i ine priče...

Froxie24 29.02.2016. 13:54

Država ima strategiju a ima i ljude, ali previše su zauzeti gužvanjem u fotelji.

Razor 29.02.2016. 14:19

Drzavna infrastruktura ne moze biti losa. Ne postoji nesto sto se zove "previse konkurencije".
A i kad rukovodeci kadar T-Com-a prica o toj temi, meni krenu suze na oci. Sto od muke, sto od smijeha. Kao da vuk prica o zastiti ovaca...

Najbolji primjer zasto bi drzava trebala imati svoju infrastrukturu (ili lokalna samouprava) je Amerika. Sranja koja se tamo desavaju po pitanju ulaganja u infrastrukturu su nenadjebiva.

Froxie24 29.02.2016. 14:26

Amerika nema toliko teleoperatera koliko europa, u americi svega malo konkurencije a puno sranja. :D
Ali koliko sam cuo kod njih je krenuo neki Google fiber? Mislim ono wtf?

Old Iggy 29.02.2016. 15:31

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 2897139)
Država ima strategiju a ima i ljude, ali previše su zauzeti gužvanjem u fotelji.

Nema država ni ljude ni strategiju. Prve ne može platiti, bez prvih nema ni drugog.
Citiraj:

Autor Razor (Post 2897153)
Drzavna infrastruktura ne moze biti losa.

:D
Znaš neku dobru u državnim rukama? :D

Citiraj:

Autor Razor (Post 2897153)
Najbolji primjer zasto bi drzava trebala imati svoju infrastrukturu (ili lokalna samouprava) je Amerika. Sranja koja se tamo desavaju po pitanju ulaganja u infrastrukturu su nenadjebiva.

Kako koji dio infrastrukture, ali u SAD neki dijelovi i jesu pod državom / lokalnom samoupravom. A to onda direktno ovisi o lovi koju je država ili samouprava u stanju dati ili uspješnosti davanja u podnajam onima koji mogu investirati.

A kod nas je opći kaos, bez odgovora što je čije već skoro 20 godina.

Froxie24 29.02.2016. 15:47

A tako će se i nastaviti. Mazanje očiju javnosti i pusta obečanja koja nikad neće biti ispunjena. Ma nek idu vragu, što je najgore nema to veze sa profitom koliko za kontrolom mase. To je živo sranje kad čovjeku nešto treba nadograditi da bi napredovao za sebe. A ne može sam uložiti i izgraditi već mora biti na milost i nemilost budala koje uživaju u kontrolu. Primjer ja bi neovisno mogao zaraditi koji džeparac videoprodukcijom za klijente ali eto jedina stvar koja spriječava da se bavim time je spori upload kojeg bez optike ne mogu imati. I onda se pitam, čemu se trudim, čemu učim ono što volim raditi a nemam prilike pretvoriti u dobit. To je uzalud bačen potencijal i nadarenost, ne samo kod mene vec vecine građana samo zbog lopova u foteljama.

Mar 29.02.2016. 16:18

Da li znate je li moguće iakoo na onom speedtouchu poštelati auto reconnect u određeni sat? Dogodilo mi se da mi se disconnectalo oko 21h i sad se svaki put reconnecta u to vrime a nisam uspija naći tu postavku. Ima samo auto reconnect i da se odspoji nakon neaktivnosti.
Da li se tribam dignit u 4 ujutro da ga ručno resetiram ili šta? :D

lucija85 29.02.2016. 17:06

Ekipa isplati li se ukratko onda uzimat T-Com optiku ili je bolje ostati na adsl-u? Ne kužim se previše u detalje ali čitala sam zadnjih nekoliko stranica i vidim da su sve negativna iskustva i svakakvi problemi što je jako razočaravajuće.

Froxie24 29.02.2016. 17:16

Citiraj:

Autor lucija85 (Post 2897229)
Ekipa isplati li se ukratko onda uzimat T-Com optiku ili je bolje ostati na adsl-u? Ne kužim se previše u detalje ali čitala sam zadnjih nekoliko stranica i vidim da su sve negativna iskustva i svakakvi problemi što je jako razočaravajuće.

Nemam optiku, ali ovi negativni komentari se odnose uglavnom na buduća ulaganja i širenje te optike u hrvatskim gradovima. Ukratko dosta nas čela već godinama na optiku ali gospoda iz telekoma i vlade unatoć tome što mogu tome uvelike pridonjeti ne žele ništa poduzeti u stvarnosti, već samo pričaju mi ćemo ovo, mi ćemo ono ali ništa od toga ne realiziraju već je sve mlaćenje prazne slame.

Po meni ukoliko ti paketi i cijene koje nude odgovaraju i ukoliko ti sad treba ta brzina uzmi jer ako je kvalitetno napravljeno isplati se.

sokre10 29.02.2016. 17:55

Pozdrav,
Ja imam optiku u kući već treću godinu. Nikada nisam imao nekakvih problema i svakome tko ima mogućnosti bih savjetovao prijelaz na istu.

lucija85 29.02.2016. 17:56

Hvala na odgovoru Froxie ali politička strana me nimalo ne interesira, pod negativnim komentarima sam naravno mislila na razne probleme tehnicke prirode koje su ljudi podijelili sa svima u ovoj temi. Na papiru cijene i brzine mi izgledaju savršeno ali koliko vidim realnost je sasvim drugačija jer na prvi pogled čini se da nije "kvalitetno napravljeno" kako kažeš.

viper 29.02.2016. 18:18

Ako imas mogucnosti odi na optiku. 50\10 ili 100\20 ce ti bit veliki pomak u odnosu na trenutne brzine. Mnogi i na adslu imaju problema pa su pisali o tome svuda alito neznaci da ces ih ti imat ili ih imas sad. Vecinom dok nesto radi onda se to ni ne pise previse okolo.

Froxie24 29.02.2016. 19:21

Osim nas rijetkih koji se znamo tu i tamo pohvaliti kako nemamo problema...

Old Iggy 29.02.2016. 20:09

Citiraj:

Autor lucija85 (Post 2897243)
Hvala na odgovoru Froxie ali politička strana me nimalo ne interesira, pod negativnim komentarima sam naravno mislila na razne probleme tehnicke prirode koje su ljudi podijelili sa svima u ovoj temi. Na papiru cijene i brzine mi izgledaju savršeno ali koliko vidim realnost je sasvim drugačija jer na prvi pogled čini se da nije "kvalitetno napravljeno" kako kažeš.

Tehnički i teoretski ćeš s optikom imati puno manje problema. Ona je pouzdanija i brža.
Problem je što je slabo dostupna.

Razor 29.02.2016. 23:02

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2897183)
...Kako koji dio infrastrukture, ali u SAD neki dijelovi i jesu pod državom / lokalnom samoupravom....

Zato sam i spomenuo.
U americi je prakticki najbolje u mjetima gdje je lokalna samouprava (to mozemo strpati pod "drzavu"), napravila nesto na svoju ruku i otvorila put zdravoj konkurenciji te, daleko bitnije, onemogucila velike igrace (njih ravno dvoje) da drze monopol i dogovorno dijele teritorij.
Uz tu lokalnu samoupravu se pojavljuju micro operateri tamo gdje im veliki nisu zablokirali rad i naravno Google Fiber koji je jos uvjek vrlo malen igrac (maltene micro) kad se pogleda ukupna pokrivenost.

Stvarno nebi htio da se i kod nas desi da HT i VIP podjele RH po dogovoru te da onemoguce (tj. otezaju) manjoj konkurenciji da naraste.

Froxie24 29.02.2016. 23:27

Zanimljivo je to da su i šef HT-a i šef VIP-a spomenuli razliku između europe i amerike što se tiće broja teleoperatera, kako u europi ih ima preko 300 a u SAD-u samo 4. I da je za to kriva regulacija u europi i da bi se trebali ugledati na Ameriku.
Oni ocito imaju druge podatke. :D

Razor 01.03.2016. 00:12

Imaju dobre podatke. 4 najveca drze stvarno vecinu Internet konekcija. Evo sto kaze Wikipedia za neke okvirne brojke:
Comcast 22,868,000
AT&T 15,832,000
Time Warner Cable 13,016,000
Verizon 9,223,000

S tim da se Comcast pokusava spojiti sa Time Warnerom, no za sada ih blokira drzava (nisam citao o tome u zadnje vrijeme pa neznam dal ima kakvih pomaka u jendom ili drugom smijeru. Ako pogledate da 5. sljedeci ISP ima samo 6 mil korisnika, sve vam je jasno. Spajanjem Comcasta bi WTC-a bi nastao nenadjebivi monopol.

I ova slika pokazuje ne bas tako sjajno stanje internet au Americi:
https://upload.wikimedia.org/wikiped...and-choice.png

I sad, kad to uzmes u obzir, zar je cudno da HT-ov i VIP-ov management zaziva isto sranje i u EU? Naravno da zazivaju. I kad javno kazu: "mi bi htjeli Americki sistem" vecina neinformiranih ljudi si zamisli: "wow! Amerika! hell yeah!"

Ja se nadam da ce nehomogenost EU-a drzati takva sranja ipak kolko tolko podalje od stvarnosti. Naglasak na nadam.

Bono 01.03.2016. 10:03

Zazivaju stanje kao recimo prijatelj u Austriji sto ima, on ima 100/100 i brzina mu padne na 10mbit, naravno ide prijaviti problem. Na to mu operater kaze ako Internet radi nema se sta zaliti, moze se zaliti ako padne ispod 1mbita. I sad kad imas dva igraca ti se mozes prijetiti kao preci cu drugome, ali ustvari oba ti daju istu jadnu razinu usluge.

Razor 01.03.2016. 10:23

Moze biti DALEKO gore od toga. Pogledaj sliku koju sam stavio u svoj post. 1/3 amerike NEMA IZBORA. Samo jedan jedini ISP. Cijena, kvaliteta....nemas se kome zaliti.
Ekipa iz Amerike prica (pratim Tek Syndicate) da su podjele teritorija nevjerojatne. Ono desi se da s jedne strane ulice imas jednog provajdera a s druge drugog. I ne mozes birati. Imas tog koji je na tvojoj strani i to je to.

K tome ti isti provajderi pricaju da je isplativije ulagati u bakar nego u optiku, da je postavljanje optike skuplje nego postavljanje bakra i tako to....ludilo.

I onda na tu situaciju imas lokalnu samoupravu koja je skuzila da stvar nevalja i koja bi napravila svoju infrastrukturu na sto ih jedan ili vise ovih velikih ISP-ova (zavisi tko drzi monopol u toj drzavi) tuzi zbog tko zna cega, i dobije na sudu zabranu.

Ja se samo nadam da ce taj trend biti zaustavljen na neki nacin u EU.

Bono 01.03.2016. 10:35

A i kad je par lakse je uvjetovati velikim content providerima tipa netflixu i googlu, lakse ih se moze reketariti. Tcom isto prica da oni bez problema osiguravaju medugradski promet ali zaboravljaju reci da ga naplacuju vise od cijene Interneta. Isto je zanimljivo kako oba direktora pricaju skoro pa isto, ocito su iste upute citali.

Froxie24 01.03.2016. 10:45

Pricaju skoro pa isto a kao jedan protiv drugog su.

Mislim da nam nema spasa, zavrsit cemo mi kao ameri i to ne samo u telekomunikacijama. Ima jos tu stosta za pokvariti se. Kao sto rekoh, cilj svih je kontrola nad masom. I tako umire sloboda naroda.

chem1990 01.03.2016. 12:46

Citiraj:

Autor bumbak12 (Post 2891624)
pozdrav,

pa ovisi i šta to downloadas i odakle.. možda taj server ne da ili nemože dati veću brzinu downloada.. Meni sa 200/100 mbita zna nekad download ici 50kb/s ako skidan nešto sa jadnih stranica ili kao free user sa raznih file share-ova pa mi ogranice brzinu.. dakle to sta ti imas 100bita ne znaci da ce ti svi serveri na internetu dati da skidas sa 100 mbit/s

evo da vratim se na moj post od prije nekog vremena...

znaci svijestan sam da server moze imat svoju brzinu... napominjem da nesto kuzim o mrezi. uglavnom..

na poslu imam optiku 50/50 od T-coma i isti torrent jednom rijecju jednostavno LETI... znaci brzina koju postizem je dvostruko veca nego doma na 100mbita. Okscilacije pri downloadu daju naznaku da t-Com nekako vrsi ogranicavanje (meni se cini) broja konekcija. puzevim korakom raste brzina... a na poslu LETI

ne znam tocno sta da radim... dali da idem s**t im na telefon ili ne...

pozdrav

Froxie24 01.03.2016. 12:50

To ti je ono udri po sirotinji a bogatima daj još.

Bono 01.03.2016. 12:58

Cijena poslovnog lika je 10x skuplja tako da vrijedi koliko para toliko muzike.

Old Iggy 01.03.2016. 13:06

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 2897504)
Pricaju skoro pa isto a kao jedan protiv drugog su.

Pa to je potpuno normalno. Imaju isti odnos prema tržištu (korporacija vs. tržište), ali su i konkurencija (bore se jedan protiv drugog).

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 2897504)
Mislim da nam nema spasa, zavrsit cemo mi kao ameri i to ne samo u telekomunikacijama. Ima jos tu stosta za pokvariti se. Kao sto rekoh, cilj svih je kontrola nad masom. I tako umire sloboda naroda.

Ne možemo završiti kao ameri iz niza razloga: poslovno je tržište bitno više orijentirano tamo nego u EU s bitno manjom regulacijom tržišta; koliko para toliko muzike je bitno izraženije opet tamo nego ovdje.

Iliti, tamo nikom ne bi pala glupost na pamet "do 2020 svi moraju imati 30 Mbit pristup" ili "ne možeš investirati ako drugima ne daš pravo upotrebe tvoje infrastrukture".

U situaciji kad na formalno jako reguliranom tržištu imaš realno jednog i pol stvarnog investitora uz državu koja bi sve, a ne bi dala ništa teško je očekivati bolje.

Tamo pak znaš, ako si za istu kuću iskeširao milijun dolara umjesto na drugoj lokaciji identičnu za par desetina tisuća znaš da možeš očekivati i više providera, bolju uslugu policije, kvalitetnije škole, uređenije ceste i slično.

kilkenny 01.03.2016. 13:17

Ala ste ga nadrobili.... neće biti širenja optike po selima, kućama, špajzama, drvarnicama...dok se ne riješi jedna "mala" bitna stvar: pravo puta, pristup lokaciji i tak to.... sve drugo je trla baba lan

kilkenny 01.03.2016. 13:20

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2897578)
Tamo pak znaš, ako si za istu kuću iskeširao milijun dolara umjesto na drugoj lokaciji identičnu za par desetina tisuća znaš da možeš očekivati i više providera, bolju uslugu policije, kvalitetnije škole, uređenije ceste i slično.

Zato jer je u toj budućoj domovini proletarijata lokacija sve, može se u kuću utjerati milijarda dolara ali ako je lokacija u pripizdini ne vrijedi ni kamion ajvara. :)

Ag008 01.03.2016. 14:05

Teoretsko pitanje.
Bnet je na djelu trase po ulici gdje ne postoji kabelska kanalizacija stavio po četiri velike plastične cijevi kroz zemlju. Koriste samo jednu od njih za svoj koaksijalac.
Može li HT staviti svoj optički kabel kroz neku od preostalih cijevi/da li bnet općenito dozvoljava/iznajmljuje ostatak za druge operatere.
Jer mi je glupo da idu stavljati 4 cijevi a znaju da će koristiti samo jednu.

Razor 01.03.2016. 14:08

Ljudi, 30% Amerike ima mogucnost samo jednog provajdera. Ako si u takvom gradu, mozes se postavit na trepavice i srat dolare na usta, neces dobiti nista bolje od svog susjeda.
Ova ekipa sa Tek Syndicate-a je pricala kako su zvali Comcast ako se ne varam vezano uz ponudu (sele se pa traze sta ce uzet od provajdera na novoj lokaciji). I ono, ovi uopce nisu zainteresirani da im ponude ista bolje iako lova nije upitna. Jednostavno ih nije briga jer vecinu posla obavljaju na porucju gdje su jedini ili jedan od dva dostupna providera. Libo ih racku za tvojih milju dolara i skupu kucu u skupom kvartu....

Ag008 01.03.2016. 14:23

https://www.youtube.com/watch?v=M0sAVtOt2wA
Nepotrebno nas je uspređivati sa SAD-om

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:17.