PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

bertone 16.08.2016. 12:54

Što se tiče korištenja klime (općenito, ne samo u autu) ima dosta toga i u glavi :)
Primjer za to imam na poslu... kolega koji mi dolazi na smjenu. Ako na displeju klime piše 18 stupnjeva kad je ušao u kanc., lik odmah počne kihati, kašljati i kukati kako to nije zdravo... ako sam mu na displej minutu prije ulaska u kancelariju stavio da piše 24, uđe u kanc. nema kihanja i kašljanja te još doda kako je baš ugodno u sobi... siva tvar u glavi čuda čini :D

akoj 16.08.2016. 13:15

Citiraj:

Autor turbojc (Post 2957064)
Pošto vidim da si poprilično razuman, i voliš računati kako bi znao gdje si, dodao bih ti savjet da si uzmeš u obzir koju kunu sa strane za neplanirane troškove, jer nevolja ne spava.

A što se tiče Honde, ako nađeš onu koja je uredno servisirana kod urednog majstora, nećeš imati nikakvog straha. Pogotovo što si u Osijeku i imaš na raspolaganju barem 3 mehaničara kod kojih možeš nastaviti uredno servisiranje.

Uračunao sam jedan malo veci servis, bez brige(gledao sam okvirno 3 mala servisa, 1 srednji i 1 veliki s nekim kvarom - a cijene sam izvukao tako što sam povukao paralelu s cijenom servisa Astre G koju trenutno vozim(mali servis 400 kuna)).
Velika većina Civica ovdje je nažalost seljo-tunning, a iz njih ore cajke. Koliko sam shvatio, dobre Honde se ne prodaju.

Naravno da ću još dobro razmisliti koji auto uzeti, trebam li povećati ili smanjiti budžet ili pričekati s kupnjom dok vlastiti auto ne postane apsolutno neophodan(trenutno sve relacije do 5km radije odradim bicom nego autom)

Hrconja 16.08.2016. 13:16

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2956967)
E cim ova kisa pocne svako par minuta palim odmagljivanje sajbe

Mislim da to nije normalno naravno, sto bi moglo bit? Negdje dihta guma oko vrata?

Uzmi si par sati i operi prozore i šajbe iznutra sa sredstvom za pranje prozora. Čim skineš taj sloj dima od cigareta i svega sličnoga prestat će ti se maglit prozori.

mamutarka 16.08.2016. 13:33

ma kakav dim nema pušenja u mom autu (cigareta :D ) al cu probat nis me ne kosta

Alister 16.08.2016. 13:40

Ni kod mene nema dima, pa je opet staklo masno. Nije ni zrak čist :) a pitanje je kada si zadnji puta čistio šajbu iznutra. Filter peludi/kabine si mijenjao u skorije vrijeme?

buljo 16.08.2016. 13:42

Vecina ne zna koristit klimu u autu, evo sisa prvi. Vozimo se klima puce najhladnije i najjace u facu a vani bilo 35. Naravno da me grlo boljelo poslije.
Meni je u pravilu klima na 24 sad prek ljeta i skroz je ugodno.
S tim da moja klima ak stavim najhladnije pingvini zicaju za caj :D
Jedno ljeto sam vozio na more i klima na 26. U autu nit vruce ni znojan.

mamutarka 16.08.2016. 13:52

Citiraj:

Autor Alister (Post 2957138)
Ni kod mene nema dima, pa je opet staklo masno. Nije ni zrak čist :) a pitanje je kada si zadnji puta čistio šajbu iznutra. Filter peludi/kabine si mijenjao u skorije vrijeme?

ručno perem stakla iznutra svakih kajaznam, mjesec-dva

a filtere sve sam mijenjao u 5. mjesecu

syss 16.08.2016. 13:55

plati ratu auta pa ću tada staviti klimu kak tebi paše, a do tada se sluša šofera... ili prestani biti bulimična plačipička :D

Hrconja 16.08.2016. 14:05

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2957134)
ma kakav dim nema pušenja u mom autu (cigareta :D ) al cu probat nis me ne kosta

Pa možda se uspušeš dok netko puši, ne znam :D

@ ostali -

Ne znam smeta li mi više kad mi onaj središnji greben šiba klimu u ruku, rame ili u facu ...

Kako je vama namješteno ? One bočne otvore sam okrenuo prema prednjim prozorima i ne smetaju mi, al ove srednje ne znam di je najmanje štetno za uperiti

mamutarka 16.08.2016. 14:10

Ja uperim srednje prema suvozacu, najvise se sam vozim pa nek puse u prazno

buljo 16.08.2016. 14:11

Citiraj:

Autor syss (Post 2957145)
plati ratu auta pa ću tada staviti klimu kak tebi paše, a do tada se sluša šofera... ili prestani biti bulimična plačipička :D

Platim ti odvoz u savu :D

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 2957147)
Ne znam smeta li mi više kad mi onaj središnji greben šiba klimu u ruku, rame ili u facu ...

Kako je vama namješteno ? One bočne otvore sam okrenuo prema prednjim prozorima i ne smetaju mi, al ove srednje ne znam di je najmanje štetno za uperiti

Meni su otvoreni minimalno, 10-15%.

syss 16.08.2016. 14:12

kad je mrtva vrućina onda mi lijevi puše u facu da se ohladim i onda ga obično bacim na prozor, dva srednja su minimalno otvorena i spuštena dolje tak da malo po ruci puše, a desni je prema prozoru, ventilacija je samo na te prednje.

kad nije mrtva vrućina onda sve ostaje kak je samo puše na noge i šajbu.

Hrconja 16.08.2016. 14:19

Citiraj:

Autor buljo (Post 2957149)
Meni su otvoreni minimalno, 10-15%.

Je li to u redu raditi ? Čitao sam da se klima ne želi upalit, tj opterećuje se kompresor ak mu zatvoriš te izlaze ... Možda je to samo mit ne znam

Old Iggy 16.08.2016. 14:32

Citiraj:

Autor imart (Post 2957088)
ne sudi samo po sebi jer su svi ljudi različiti..

Nisu, nimalo.
Za upalu (upala grla) ili virusnu infekciju (prehlada) moraš imati patogen. Bez iznimke.
Tu ti klima jedino može odmoći smanjenjem temperature u trenucima kad tijelo nastoji povećati istu (sekundarno), kao i smanjenjem vlažnosti zraka koja može kod nekih ljudi izazvati iritaciju sluznice (što ništa posebno ne znači, obično u jačim situacijama ljudi na to reagiraju kašljanjem). No za bilo što ozbiljnije moraš imati uzročnike bakterijske ili virusne infekcije.
Klima ti smeta? Postavi temperaturu pravilno (zato ja više volim ručne nego automatske klime), puhanje na dovoljno i namjesti smjer puhanja od sebe (tj ne u tijela osoba).
Citiraj:

Autor Hrconja (Post 2957152)
Je li to u redu raditi ? Čitao sam da se klima ne želi upalit, tj opterećuje se kompresor ak mu zatvoriš te izlaze ... Možda je to samo mit ne znam

Samo je mit. Niti smeta niti će opterećivati kompresor.

X-Plosiv 16.08.2016. 14:59

Srednji drito u glavu neka puše 3 minute dok ne uhvatim zraka, a onda u sredinu.

RAUL 16.08.2016. 15:13

Ma kakva klima,krov dolje :D
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...7c9c896435.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...e35f44fcaa.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...dc69fc07e3.jpg

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

bertone 16.08.2016. 15:40

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2956967)
E cim ova kisa pocne svako par minuta palim odmagljivanje sajbe

Mislim da to nije normalno naravno, sto bi moglo bit? Negdje dihta guma oko vrata?

Ako je klima automatska, moguće da ti senzori krivo očitavaju vrijednosti u autu (mogu biti pokvareni ili zmazani) pa krivo uključuju strujanje zraka... i ako je automatska, drži je na automatici i nemoj petljati kamo da puše više ili manje (ili zatvarati djelomično ili potpuno pojedine središnje otvore) jer onda nije više automatska.

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 2957147)
P

@ ostali -

Klima mi je namještena na 23 stupnja, otvori stoje ravno u odnosu kako ih je proizvođač konstruirao i ne pomičem ih nikamo, otvoreni su full... a ako je u autu doista pakleno, upalim ga i pustim da radi s uključenom recirkulacijom zraka minutu-dvije nakon čega sjedem u auto, isključim recirkulaciju i vozim, a automatika klime obavlja ostalo... i nisam se nikad prehladio radi toga, a nisu se ni putnici u autu :)

buljo 16.08.2016. 15:44

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 2957152)

Mit, ostali otvori su skroz, samo ti srednji smanjeni, moj više nego suvozačev.

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2957171)

A di ti je slika iz tog auta? (ja sam okinuo kad sam bio tam :D )

RAUL 16.08.2016. 16:10

@buljo nije problem provozati se.....dobar sam sa sluzbenim vozacem :D

buljo 16.08.2016. 17:53

UJ, jedino je šteta što ga sam nemreš provozat kad se već da toliko love :D

Zanimljiva stvar, kad sam bio tamo, išao je puni turistički brod, nitko iz moje grupe nije htio dat 50 kn za slikanje, dok su kasnije neki pojeli 2 sladoleda za iste te novce...

Gabre 16.08.2016. 18:20

50kn za slikanje s cim?

imart 16.08.2016. 18:34

Patogeni su svuda oko nas a iritirana sluznica je pogodno tlo da nas napadnu. Ako imas 18 godina, zaboravi, ako imas vise malo proguglaj, da ti zena i djeca ne pate od prehlada dok ti od celika vozis pod klimom. Da nebi bilo zabune, vozio sam skuter na -15 stupnjeva i nakon toga kasljao ko konj. Ali ne zbog bakterina nego podhladjivanja.

burmuz 16.08.2016. 18:53

Nikada, ali nikada mi ne puše u usta hladni zrak iz klime. To je upala pluća ko kuća. Ako sjednom u vrući auto, puše mi u čelo par minuta, tada u prsa. Kasnije puše gore u staklo.
Vidjeh da neki pričaju kako je super bez klime voziti... evo, idući put neka ostave auto na suncu par sati pa neka se vrate i uživaju u "šiberima" i otvaranju prozora na "kant" :D
Uff pogotovo sad kad se ide na more, u koloni po par sati...

MuroF 16.08.2016. 19:05

meni puše u zrak,nikad direktno i min. mi je 25C,bitno mi je da mi nije vruce,a ne da se smrzavam na 18 :D

bertone 16.08.2016. 19:31

Dusterom (khm... cestom) preko Kishtwara (prijelaz u regiji Kašmir između Indije, Pakistana i Kine) :)

Link: https://www.youtube.com/watch?v=6RKPD5sBFtQ

RAUL 17.08.2016. 00:28

Citiraj:

Autor Gabre (Post 2957231)
50kn za slikanje s cim?

U autu.

imart 17.08.2016. 08:37

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2957158)
Nisu, nimalo.
Za upalu (upala grla) ili virusnu infekciju (prehlada) moraš imati patogen. Bez iznimke.
Tu ti klima jedino može odmoći smanjenjem temperature u trenucima kad tijelo nastoji povećati istu (sekundarno), kao i smanjenjem vlažnosti zraka koja može kod nekih ljudi izazvati iritaciju sluznice (što ništa posebno ne znači, obično u jačim situacijama ljudi na to reagiraju kašljanjem). No za bilo što ozbiljnije moraš imati uzročnike bakterijske ili virusne infekcije.
Klima ti smeta? Postavi temperaturu pravilno (zato ja više volim ručne nego automatske klime), puhanje na dovoljno i namjesti smjer puhanja od sebe (tj ne u tijela osoba).

Samo je mit. Niti smeta niti će opterećivati kompresor.

Svi postovi iznad su irelevantni jer su zapravo svi ljudi isti zar ne.. :)

Gabre 17.08.2016. 16:26

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2957339)
U autu.

pametnije potrosit na sladoled onda.
nego, jeste vidjeli novu snimku d RImca vs tesla vs laferrari

lowrider 17.08.2016. 16:31

http://www.e-auto.guru/vijesti/video...ari-laferarri/

Renesis 17.08.2016. 18:45

jel netko isprobavao Focusa, Leona, i30 i Astru u paraleli?

2015-2016 godiste, dizel?

Remixer 17.08.2016. 18:46

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2957527)

Yes baby! :care:

X-Plosiv 17.08.2016. 19:11

Ne mogu vidjeti taj Rimac...što meni stari nije popalio min 300 million kn, i ja bih naručio body kit i baterije sa hobbyasia ili tako negdje i dao da mi spoje :(

mamutarka 17.08.2016. 19:27

neću ulazit u ko je kaj pokro, ali kaj ne razvija rimac svoje baterije, koje onda traže koenigsegg itd.?

buljo 17.08.2016. 19:40

Citiraj:

Autor Renesis (Post 2957554)

Ja samo sjedio u svima, ne znam kakvi su u vožnji. A kaj te točno zanima?

jopis 17.08.2016. 20:37

Citiraj:

Autor Alister (Post 2955801)
što bi onda bilo ako napraviš sudar s jednim autom :)

Ako si duplirao policu na svoje ime, skida ti se bonus s obje police ako si krivac za nezgodu, osim ako imaš plaćenu zaštitu bonusa, koja se ionako preporučuje za uzeti uvijek kad se duplaju police.

rodney 17.08.2016. 20:46

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2957566)
neću ulazit u ko je kaj pokro, ali kaj ne razvija rimac svoje baterije, koje onda traže koenigsegg itd.?

Rimac razvija baterije, isti onaj koji je prije 5-6 na forumu e-vozila pitao za razliku između paralelnog i serijskog spoja? A već je kao dobio par velikih nagrada za inovatore, od kojih je "zaradio" pa započeo raditi na bmwu? Razvijaju interno bms - elektroniku za upravljanje baterijom. Jedini Rimčev plus je što nije zapio svu tu lovu nego pokrenio nekakvu firmu, a sve drugo je mutno. A kad ga se uspoređuje s Teslom ili nekim tako, želudac mi se okrene naopako. A sa toliko love bi pokrenuo firmu da si poluretardiran.

Penryn 17.08.2016. 21:02

Par upućenijih frendova mi govori o Rimcu kao tatinom sinčiću koji je potrošio tatine(državne) pare da bi sebi složio brzu igračku.
Pa sad koliko je u tome istine, nemam pojma..

mamutarka 17.08.2016. 21:05

kak god bilo, kako rodney kaze, mogo je te pare sjebat na kurve, alkohol i cajke, ovak je ipak nekog kurca napravio

da, znam, pol pceksperta bi to isto napravilo da im je netko dao pare, al eto njemu se posrecilo jebiga

Blue_Fatal1ty 17.08.2016. 21:11

Citiraj:

Autor Renesis (Post 2957554)

astra i focus. još bi tu dodao i novi megane. Njih bi izdvojio. Renaultov 1.5 dci je najbolji od svih navedenih.
leon isti tvrdi neugodni golf. i30 dizel je dosta rastrošan iako dobar motor s 5 godina garancije na sve. Ceed isto to samo 7 g garancije.

Nybelung 17.08.2016. 21:13

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2957587)
da, znam, pol pceksperta bi to isto napravilo da im je netko dao pare, al eto njemu se posrecilo jebiga

Čisto sumnjam. Možda bio pao poneki seljo tuning i to je to. :D Od 20 milijuna "milijunaša" na svijetu Rimac je opet samo jedan.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:15.