PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

riceburner 08.01.2012. 23:10

Citiraj:

Autor the55mic (Post 2068570)
Ma Sile ovaj raven kojeg je on stavio nije baš old skul, a jeep o kojem pričaš je nešto sasvim drugo, znam dobro na koji misliš jer sam ga imao pod mudima preko nekoliko puta i to je old skul fs bajk koji je neuništiv, a tak je i izgledal :D
Reci mi molim te koja je namjena ovog ravena???

to je oldskul pila iz tamo cca 2000te... u originalu je headshok...
to je neka vrsta sadasnjeg AM bicikla...
ovo je u cestovnoj varijanti slozen, a ima kotace za offroad :goood:

Vuco 08.01.2012. 23:19

Citiraj:

Autor Destroyer
Vuco, ak me sjećanje služi ti imaš superstarove kotače, kak si zadovoljan i od kojih obruča i žbica su napravljeni, koliko poštarina ispadne?

Razmišljam da prodam ove kotače čisto zbog lakšeg održavanja, ovdje ako žbica ili konus odu onda sam bye bye na neodređeno vrijeme, a ne bih si htio to priuštiti.

Zadovoljan sam, ali nemaju obruči rupu za auto ventile. Jedini minus. Kako su centrirane došle, tako se i sada okreću. Ja sam uzeo AM/Enduro wheelset. Novatec nabe, Sapim žbice i AlexRims obruči. 2Kg ima Wheelset. Zadnja naba je tiha (iako se malo poglasnila kako se razradila). Gume na obruče idu lagano, obruč je iznutra širok (23 ili 24mm nisam ziher).

Ja sam svoje kupio kad su bili na popustu (a sad su na još većem i za slanje u HR su 120 funti + 26 funti poštarina) i podjelio sam poštarinu sa jednim dečkom. Nisam išao na povrat poreza jer su kotači došli u Sloveniju i bili prebačeni u Hrvatsku. Sa osovinama i raznim adapterima su me ispali 1600kn. Sad su 1700kn sa carinom i PDV-om, bez zadnje osovine i samo 2 adaptera.
Sad imaju jeftinije neke AMX obruče. Nabe su iste, žbice iste, obruči drugačiji. Čiji su - pojma nemam. I teži su kotači. Ali jeftiniji i 108funti su (+26 poštarina) kad se odbije njihov porez.

Realno, išao sam na blef, ali dobri su kotači. Koštaju manje od kotača sa Hope nabama, ali imaju jednaku mogućnost mijenjanja osovina. Čak mislim da Superstar ima i opciju više (sve osovine osim 150x12 imaju Switch nabe).

De5tr0yer 08.01.2012. 23:25

Hvala na odgovoru Vuco, čine mi se kotači kao definitivni best buy. Jesi li davao pdv i carinu?

Ako su kotači čvrsti stvarno bih išao na njih jer me strah što ću sa ovim kotačima ako mi nešto ode na njima...

Max, zgodna stvar, nisam niti znao da enduro ima isti prihvat, nikad se nisam koncentrirao na taj dio linkagea :)

Vuco 08.01.2012. 23:39

Nisam davao PDV i carinu. Ali nisu mi niti odbili njihov porez. Da su best buy - nisu baš. Skupi su i to dosta. Tehnički sad kad imam 20mm vilicu, teško da ću na išta manje ići, tako da prednji kotač nema potrebe da više mijenjam osovinu. Zadnji ok, al opet. Ja sam tada mijenjao vilice i pojma nisam imao kaj ću kupiti.

Tehnički čekam ljeto jer sad po zimi bi svaki kotač izdržao s obzirom da se ne juri kak inače, radi lišća, snijega, leda i blata. Tako da o čvrstoći ne mogu baš suditi. Držali su meni i XM317 obruči sve dok nisam naletio na krivu putanju ili nešto ja zeznuo. Ali ovi imaju indu lagere i sve se može izmijeniti valjda (lageri, freewheel, osovine etc).

Žbice sa XT Wheelset imaš u Sloveniji u bajkmaniji ako ti zatrebaju. A baš da će naba kresnut, sumnjam.

De5tr0yer 08.01.2012. 23:45

Citiraj:

Autor Vuco (Post 2068629)
Žbice sa XT Wheelset imaš u Sloveniji u bajkmaniji ako ti zatrebaju. A baš da će naba kresnut, sumnjam.

Je, samo što pričaju ljudi da nisu dostupne žbice.

Problem je što su nabe na konuse, nove konuse ne možeš nabavit ni za lijek, a kako ih ne mogu otvoriti bez tankih viličastih ključeva mogu se slikat u svojoj radioni što se tiče podmazivanja i sličnih gluposti.

Sad će bajk na generalku kod Zlatka pa ćemo vidjeti u kakvom su stanju konusi i lageri. Nadam se dobrom inače mi ne gine eksperimentiranje.

Kažeš da su skupi, iako se meni tako ne čine za nove kotače, možeš elaborirati? Što uzeti kao zamjenu, ne mora biti set već može po dijelovima, a da bude čvrst kotač koji će podnijeti ipak malo žešću vožnju? Ne tražim čvrstoću kao double tracka, ali MTX (s-type) bi već bio mjerodavan. Također ne bih htio da kotači budu teški, do nekih 2.3kg maks maksimuma. Jedino što mi je u biciklističkim vodama ostala nepoznanica su kvaliteta obruča, nabe sam kolko tolko pohvatao, i tu se sad najviše gubim.

zgmmax 08.01.2012. 23:50

Jedna zbica je 7€ u bajkmaniji :)

Ja sam gledo jedno vrijeme da bi uzo novatec nabe i syncross ds28am obruce. Koliko sam citao dosta su dobri, druge neke ne znam. Mozda uzet cijeli komplet u bajkmaniji mavic crossline za 250€.

De5tr0yer 08.01.2012. 23:58

Ma žbica ne bi smjela biti problem dok mi nešto ne uleti u kotač, lageri su veća briga a njih nemreš nabavit, ili ako možeš onda je konus sam 150kn i to moraš naručivat iz nekih pitajboga web shopova. To pljačkaju jadan i napaćen narod.

Vuco 09.01.2012. 00:02

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2068633)
Je, samo što pričaju ljudi da nisu dostupne žbice.

Problem je što su nabe na konuse, nove konuse ne možeš nabavit ni za lijek, a kako ih ne mogu otvoriti bez tankih viličastih ključeva mogu se slikat u svojoj radioni što se tiče podmazivanja i sličnih gluposti.

Sad će bajk na generalku kod Zlatka pa ćemo vidjeti u kakvom su stanju konusi i lageri. Nadam se dobrom inače mi ne gine eksperimentiranje.

Kažeš da su skupi, iako se meni tako ne čine za nove kotače, možeš elaborirati? Što uzeti kao zamjenu, ne mora biti set već može po dijelovima, a da bude čvrst kotač koji će podnijeti ipak malo žešću vožnju? Ne tražim čvrstoću kao double tracka, ali MTX (s-type) bi već bio mjerodavan. Također ne bih htio da kotači budu teški, do nekih 2.3kg maks maksimuma. Jedino što mi je u biciklističkim vodama ostala nepoznanica su kvaliteta obruča, nabe sam kolko tolko pohvatao, i tu se sad najviše gubim.

Ja sam ključeve za nabe, te tanke, nabavio preko ebaya za 50kn od veličine 13 do 18 :)

Ne znam, meni kotači za 1700kn (bez zadnje osovine koja je 100kn) i nisu baš jeftini. A velim, ja dan-danas molim boga da ostanu čvrsti kakvi jesu. I da se s nabama neš ne dogodi. Ali ako će trajati kao stari, onda super.

Gledam, bili su oni Deemaxi u ponudi (iako su oni isto posebin što se tiče nabi i žbica) po 1300kn. I to ona verzija kaj brijem da imaju oko 2kg.
Citiraj:

Autor zgmmax (Post 2068639)
Jedna zbica je 7€ u bajkmaniji :)

Ja sam gledo jedno vrijeme da bi uzo novatec nabe i syncross ds28am obruce. Koliko sam citao dosta su dobri, druge neke ne znam. Mozda uzet cijeli komplet u bajkmaniji mavic crossline za 250€.

Syncros obruči su odlični. Al' brijem da nisu jeftini.

De5tr0yer 09.01.2012. 00:05

Još bih za deemaxe proguto nekako odvratnu žutu boju, pogotovo za tu cijenu, ali najčešće dolaze sa 150mm stražnjom nabom.

Ništ, dok ne ode bajk na rebuild dotle ne budem više razmišljao o glupostima :D

zgmmax 09.01.2012. 00:07

Koliko sam vidio brb ih je imao za nekih 500kn po komadu. Na ebayu ih se nadje za nekih 350 sa dostavom.

Bero je imo neke syncross obruce, mislim da je pisao neki 32 broj.

Il ko svaki pravi amer si ubodes easton haven wheel set za nekih 1000$ il ak imas para ko svaki pravi hrvat onda uzmes karbonske :D

SileTzar 09.01.2012. 00:54

Jackov Stump je nov novcat a već ga maltretirate s prihvatom zamjenskog shocka. :nono:

A ti Destro imaš kotače za kojima 95% ljudi slini a mijenjo bi ih za Deemaxe i slične gadarije. :nono:

A ti max s Synros obručima a ovi koje imaš su TL ready (ak se sjećam dobro) i samo ne trebaš bit lijen nego složit ghetto tubeless a kak se voziš ko pica ne buš ih nikad satro isto ko ni Destro svoje :nono:

Jedino je Vuco kolko tolko normalan jer ima konvertibilne nabe s normalnim prihvatom za žbice tako da može iskombinirat šta god mu padne na pamet :goood:

Stavljajte pare sastrane pa da na proljeće/ljeto palimo po Gorskom Kotaru i slično. Meni Sljeme polako postaje dosadno. Na 18-20 ak odem u naredna 2 mjeseca povratit ću.

Edit: evo Lovro neki lik na DB-u prodaje Foxa F80 za 1500kn, pitanje je zašto tako jeftino, ali sigurno manji rizik od Pace-a i ostalih govana s oglasnika.

De5tr0yer 09.01.2012. 00:59

Sile, oš kupit XT kotače, ti ih sigurno ne budeš satro sljedeću sezonu, možda dvije. Čak ne budeš nit centriranje trebao obaviti. :)

Ja sam počeo skupljat lovu za put putujem, ak prodam pikea taman imam za jednog foxa 36, al dok pikea ne riješim vozit ću ga, taman će mi onda 160 sprijeda još podić malo volan i bit ću DH ready. :D

Tubeless je u planu isto.

Nik 09.01.2012. 01:02

Danas smo na Sljemenu spominjali obruce, kao super su ---> ZTR flow.
Ne znam koliko ce mi zdurati ovi kotaci, ako prezive ovu sezonu bit ce dobro...ali da trebam neke bolje kotace za teskase - trebam.

SileTzar 09.01.2012. 01:04

Da mogu iskombinirat nešto s Sektorom i Fulcrumima da pređem na 20mm osovinu vjeruj da bi.
Ovako, moram prodat vilicu i kotače da bi kupio vilicu i kotače. Eh sad...

zubich 09.01.2012. 08:54

Ovaj obruc kaj nik veli, ili ztr crest (to je malo laksi i slabiji) ili syncros ds28... Ak se ne varam ove zadnje ima ghost na svom transitionu.

Uglavnom, ztr - syncros - mavic :)

Lovrix 09.01.2012. 09:57

Da vidio sam Foxa , uzeo bi ga , al nemam para dovoljno , a pederski mi ga je žicat da još spusti cijenu...

Sile , kod naših Fulcruma je super kaj možemo stavit normalnu žbicu , a ne kupovat ovu skupu ko vrag...

I zakaj svi gledate te 20mm nabe? Ak se dobro sječam , Vuco je rekao da to nema smisla ako noge nisu barem 36mm? 20mm dobro dođe ekipi koja divlja i skače svakojake dropove poput Puxa , Bere i sličnih. To je barem moje mišljenje. I stvarno treba jebački se ganjat da prednji kotač pošalješ u osmicu , a svake 2 godine ih pocentrirat nije nikakav problem...

edit : Ne kužim kak se ovo nemre prodati? Da nemam bajk i imam lovu odmah bi ga uzeo :D
http://www.njuskalo.hr/mtb-bicikli/c...-oglas-4050142

De5tr0yer 09.01.2012. 10:18

Citiraj:

Autor zubich (Post 2068793)
Ovaj obruc kaj nik veli, ili ztr crest (to je malo laksi i slabiji) ili syncros ds28... Ak se ne varam ove zadnje ima ghost na svom transitionu.

Uglavnom, ztr - syncros - mavic :)

Koji od tih obruča može podnijeti "freeride" abuse? Da mi ne otiđe u osmicu kad krivo sletim na grmi?

Flow mi se čini krhkim, syncros ok, a za mavic en521 znam da su čvrsti, ali opet ne znam kak bi se ponašali po 90-100kg sa skokovima.

EDIT: Lovro, a nemre se prodat jer je stari model, ružnjikav i bling bling zlatan. :puke:

A ja bi samo vilju kupio jer je mrakač :)

zgmmax 09.01.2012. 10:20

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 2068710)

A ti max s Synros obručima a ovi koje imaš su TL ready (ak se sjećam dobro) i samo ne trebaš bit lijen nego složit ghetto tubeless a kak se voziš ko pica ne buš ih nikad satro isto ko ni Destro svoje :nono:

Ja sam govorio destru za obruce ;)

Ta kombinacija mi je bila u glavi dok sam jos imao Norca i gledao koje bi kotace uzeo za njega.

A tubles cu slozit sam ne znam dal mi se isplati sada il kada cu uzimat nove gume.

Za sada necu nista ulagat u bajk jer sve sljaka i skoro sve je novo pa nemam potreba mjenjat :)

Ak nekoga zanima imam za prodat:

Ramu Sasquatch iz 2009 sa papirima

Zadnji kotac sa 525 nabom, duster obrucima (UST ready) i ne znam kojim zbicama. KOtac je dosta cvrst, nije ga trebalo opce centrirat nakon jedno 1000km voznje po sljemenu

Stangu sjedala truvativ stylo sa 25mm offsetom duzine 400mm stara 2mj

Kocnice Elixir R sa adapterima za 203 diskove bez rotora.

Volan 750mm 31.8 ne znam tocno koji :) pogledam kada dodjem doma

Lulica Truvativ 60mm, poklopac je crni hussefelt, a tijelo je bijelo holzfeller

Imam jos i flat pedale da bomb napalm bomb, ukupno 4komada, dajem 2 besplatno za rezervne dijelove :)

I neke flat pedale sa onom kosaricom kaj sam dobio sa Endurom.

cijene su normalne i ak vas nekaj zanima dogovorimo se

Renesis 09.01.2012. 10:23

svi gledamo 20mm nabe, jer sve vilice preko 120mm hoda (a i te vec) imaju barem 15mm ili 20mm. A pošto su tu svi zabrijali na malo jace spustanje, i svi kupuju velike vilice, onda se mora imati i velika osovina :)

zubich 09.01.2012. 10:49

@destro:
Ztr flow ti se nebu spigao lagano, čak i ako krivo doskočiš... To je obruč za koji teško možeš naći loši rewiev, a vani je poznat po svojoj funkciji u DH disciplini.

Syncros je stariji dizajn i zato je 100tinjak grama teži, a en521 je također stari obruč kojeg je uspješno zamjenio ex721...

Kaj god od toga da uzmeš nebuš fulao i ako su źbice dobre i dobro spleteni kotač vozit ćeš se cijelu sezonu bez centriranja...

Moja preporuka je flow zbog TR svojstva ;) no opet, on je najskuplji.

De5tr0yer 09.01.2012. 10:57

Što je TR svojstvo? :D

Ta skupoća me odvraća od njega jer ako je bolji omjer cijena-čvrstoća kod duplo jeftinijeg mavica onda bih radije njega uzeo :)

Vuco 09.01.2012. 10:58

Baš sam htio reći, Flow je 100$ po obruču skoro :D.

De5tr0yer 09.01.2012. 11:02

Citiraj:

Autor Vuco (Post 2068894)
Baš sam htio reći, Flow je 100$ po obruču skoro :D.

Gledam na superstaru onaj wheelset prebuilt, ima sa FLOW obručima za relativno male pare ako gledamo kolko flow dođe zasebno. Ispadne nekih 2200kn set kotača bez dodatnih davanja. To je onako, so so jer su trenutno na akciji pa bi me došli isto ko i mavic ex721, također sa superstara. :)

zubich 09.01.2012. 11:06

TR - tubeless ready :)
Uglavnom, jako lagano za složit tjubles.

Ja bi ili skupio pare za flow, ili uzeo mtx (ili s-type) i bmk... Razlika je u 200g po obruču.

De5tr0yer 09.01.2012. 11:08

Da, MTX sam imao 2 sezone na bajku kojeg stvarno nisam štedio, doduše na prednjem kotaču, ali kako sam ga kupio tako je ostao savršeno ravan bez ikakvih oscilacija i jako sam zadovoljan njime. Doduše, žbice su 2.0, ali brat bratu, 200g sim tam mi niš ne znači za dva kotača. Čak sam bacio oko na one DHX wheelsetove sa superstara jer su debelo ispod 2.5kg.

Cuky 09.01.2012. 11:44

Koja je razlika izmedju ovih kotaca na superstarsu (tech2 u odnosu na superstar):

Tech2 EVO DH ili AM

te

Superstar DHX ili AMX

Meni se nekako cini da su to isti kotaci samo kaj na jednima pise Tech2, a na drugima Superstar?

Btw, buduci da je razlika izmedju DH i AM kotaca cca 200-250 grama da li bi mi bilo pametnije uzeti DH jer su (bar bi trebali biti) cvrsci + sto su jos siri obruci za 2-3 mm?

Ne namjeravam sad nista uzimati, mozda na ljeto, al pitam onak, cisto informativno da znam sto bih si kupio kad skrpam pare.

De5tr0yer 09.01.2012. 11:50

NEW Superstar AM-490 Rims - 30mm External rim width 23mm internal width, suitable for tyres up to 2.6"

vs

The AMX rim is 21mm wide internally and super stiff, perfect for all mountian adventures.

Skuplji imaju bolje felge. Iako i ja gledam DHX a ne DH.

EDIT: kilažom su jako blizu AM i DH, a pitanje je kolko ti DH kotači mogu podnijeti :)

Lovrix 09.01.2012. 13:17

Jel bi mi se isplatilo mijenjat svoje XT za oro K24? Full sam zadovoljan svojima , super koče i skoro pa ih ne treba održavati. U nedoumici sam sad :(

De5tr0yer 09.01.2012. 13:20

Nemoj mijenjati.

1. Formula koristi dot tekućinu s kojom imaš jebade oko odzračivanja
2. formula se ne prodaje niti mijenja ako dobro radi
3. xt se lakše održava uzorčnoposljedično zbog 1
3. ručice su osjetljivije na mehaničke utjecaje, e.g. lakše ćeš ih potrgat, iako je to možda i zanemarivo :)

SileTzar 09.01.2012. 13:31

Lovro baš sam te htio pitat ak ti s 32T zupčanikom i jednom pedalom postižeš 40 km/h koliko onda pedaliraš s obje pedale i 44T zupčanikom?
Neš je sad proletilo kraj mene na Vukovarskoj, reko da nisi to ti bio :kafa:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:00.