PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   AMD Radeon R9 3xx/Fury/Nano series (Islands) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263043)

Brko 11.07.2015. 19:39

8K i 16K... kako bi rekao jedan ostariji član - klopke za bizone :D

Manuel Calavera 12.07.2015. 12:32

elrick o driverima
https://www.youtube.com/watch?v=TMr3hlH_5fE

Kaže da će napravit retest fury x s ovim driverima da vidi jel ima pomaka

EDIT

Fury (non X) vs 980

https://www.youtube.com/watch?v=-BTpXQkFJMY

Sam Fischer 12.07.2015. 14:13

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 2802583)
elrick o driverima
https://www.youtube.com/watch?v=TMr3hlH_5fE

Kaže da će napravit retest fury x s ovim driverima da vidi jel ima pomaka

EDIT

Fury (non X) vs 980

https://www.youtube.com/watch?v=-BTpXQkFJMY

Ja mislim da nama izgleda ista subscription lista na youtube :D
Upravo sam na tabletu u WC-u pogledao ta dva videa :D

I Logan (nisam 100% siguran da se tako zove ovaj sa Tek Syndicate-a) se isto lijepo osvrne na situaciju i očekivanjima sa driverima na AMD strani :)

Manuel Calavera 12.07.2015. 14:15

Ma uopće do neki dan nisam bio supscribean, ja to periodično gledam kad se sjetim. Zadnju godinu sam bio zaboravio na tech of tommorow pa sam se nedavno supscribeao

Manuel Calavera 13.07.2015. 22:51

AMD Working On An Entire Range of HBM GPUs To Follow Fiji And Fury Lineup – Has Priority To HBM2 Capacity

Izgleda da će amd odgodit hbm2 za nvidiju. To bi bilo tako nvidijasto od njih. Ne sviđa mi se.

Nvidia bi pascal sigurno izbacila ranije (navodno 16nm, hbm2)

Citiraj:

The new family of GPUs based on this architecture are reportedly code named Arctic Islands with a flagship enthusiast GPU code named Greenland. This family is set to debut next year with second generation HBM and on a new FinFET (14/16nm) manufacturing process rather than 28nm which is what all discrete GPUs from Nvidia and AMD are currently based on.
The process node jump makes Arctic Islands a true next generation family of products due to the benefits that accompany any migration to a smaller process node. The significant increase in transistor density, switching speeds and reduced leakage enable faster, larger, more power efficient and more complex GPUs than what’s possible on 28nm today.
Citiraj:

Our sources have told us that AMD management has thrown significant weight behind this new range of graphics chips to accelerate its development and time to market. This is we’re told is to take advantage of a deal established with SK Hynix which gives AMD priority to HBM2 capacity which is going to be in limited supply initially. Capturing as much of the initial production capacity as possible would give AMD an edge against its main rival, Nvidia, going into the next generation of GPUs featuring second generation HBM technology. Which is exactly what the company is gunning for.

If successful this would push Nvidia’s Pascal launch schedule back than what the company originally planned. But the time waiting will not go to waste we’ve no doubt. The company has reportedly already taped out its first Pascal chip. However without access to HBM2 the graphics cards based on Pascal can’t produced. This may lead the company to consider the possibility of spending more time working on successive Pascal chips until it can secure enough HBM2 production capacity. This fascinating dynamic is the result of AMD’s seven year involvement in the co-development of the High Bandwidth Memory JEDEC standard with its partner SK Hynix we’re told. Which is why AMD was the first company to introduce a product featuring HBM. And why the the first generation of the technology is exclusive to the company. It’s not clear whether SK Hynix will continue to give AMD priority access to production capacity with HBM3 and successive generations of the technology. Although AMD is clearly keen on leveraging its exclusivity deal with SK Hynix in the here and now.

Odinarius 13.07.2015. 23:13

http://www.pcworld.com/article/29421...on-gamers.html

Odavno sam napisao da je ovo genijalna stvar.

De5tr0yer 13.07.2015. 23:19

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2802612)
Upravo sam na tabletu u WC-u pogledao ta dva videa :D

Jesu ti utrnule noge, a? :D

cccp 13.07.2015. 23:54

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 2803102)
AMD Working On An Entire Range of HBM GPUs To Follow Fiji And Fury Lineup – Has Priority To HBM2 Capacity

Izgleda da će amd odgodit hbm2 za nvidiju. To bi bilo tako nvidijasto od njih. Ne sviđa mi se.

Nvidia bi pascal sigurno izbacila ranije (navodno 16nm, hbm2)

Uzmi u obzir koliko su Pascal, Arctic Islands i HBM2 daleko i tko je izvor s kojom reputacijom. Ako su već sada počeli s clickbait člancima što će sve izaći do Q3 2016. iz tog stroja dezinformacija.

Manuel Calavera 14.07.2015. 00:04

Pa wccfteck je većinu toga pogodio. Možda i najjači tech news site.

Drži logika pod uvjetom ako je količina hmb2 ograničena, a amd je razvijao 7. godina sa hynixom, logično je da će amd-u dati prioritet, teško da će nvidia samo tako pobrat vrhnje

Hawker 14.07.2015. 01:00

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 2803131)

Drži logika pod uvjetom ako je količina hmb2 ograničena, a amd je razvijao 7. godina sa hynixom, logično je da će amd-u dati prioritet, teško da će nvidia samo tako pobrat vrhnje

Ako je to istina onda AMD ima bar 15-16 mjeseci prednosti.

Doduse ne svidja mi se takvo ponasanje i spustanje na nvidia/intel razinu.:amen:
Blago opravdanje je da je ipak AMD,zajedno sa SK Hynixom,razvio HBM.
Situacija je slicna kao i sa GDDR5.

EDIT: AMD je vjerojatno razvio HBM radi Zena jer HBM rjesava problem memory bandwitha i tako APU postaje superioran svemu sto konkurencija ima.
DDR4 jednostavno nema dovoljan memory bandwith.
U svakom slucaju na Zen APU ce trebat cekat do 2017.

Uspiju li izvesti ovo sa Zen+HBM on die AMD ima cisti winner u ruci.

Drvoje 14.07.2015. 01:23

"Dabogda" pregazili Intel i nEvidijine skotove, pa im vrijednost dionica padne na sadašnju AMD-ovu :amen:

JuiceBox 14.07.2015. 03:06

Neznam jel bilo : http://www.techpowerup.com/214259/yo...crossfire.html

Sam Fischer 14.07.2015. 08:10

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2803117)
Jesu ti utrnule noge, a? :D

Auf, zapiknuli mi se laktovi u koljena :D

On topic, ja i dalje nisam siguran koliko je ovaj Frame Target Control drugačiji od Vsynca, eventualno u menijima igara koje su retardirane pa se događa da skoče na 2350fps gdje se javlja coil whine i urlanje fena zbog nepotrebnog loada...

nub 14.07.2015. 08:54

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 2803131)

to bi bilo odlično za nas kupce, da se malo snage izjednače.

Bez ograničene količine hbm2, teško da bi šta moglo zaustaviti zelene. Ne znam, vjerojatno sam to samo ja, al meni se čini da nvidia razvija svoje kartice tek toliko koliko je potrebno prestignu amd za par posto, a ovo bi ih moglo fino pritisnut :D

Hawker 14.07.2015. 09:33

Nije dobra za kupce ni ova solucija.
Ako AMD ima ekskluzivu na Hbm to znaci da ce sljedeca generacija kartica bit enormno brza od konkurencije.
To znaci da ce te kartice kostat ko zlato. Kupcima je ovo najgore rjesenje.
Nadam se da ovo nije istina i da AMD nece postupit na takav nacin.

Po svemu,amd zeli ukrcat hbm2 na zena i totalno zavladat u tom segmentu.
To je za kupce najbolja vijest,zamisli cpu sa r9 grafom. Buducnost.

nub 14.07.2015. 09:46

Kak nije dobro za kupce? Ako imaju imalo mozga neće pretjerivat s cijenom već će se pozicionirat prema konkurentima. S druge strane ak i povećaju cijenu, nvidija može ić na niže cijene. A na kraju, ako amd uspije sve to izgurat s hbmom onda će se možda bar malo financijski oporavit i postavit na noge.

Sigurno da je lošija opcija da ne uspiju konkurirat idućoj generaciji nvidije i da još dublje propadnu. Onda se i tvoj voljeni zen dovodi u pitanje..

Svakako je prednosti imat napredniju tehnologiju/proizvod. Za kupce ako ništa bar će dugoroćno bit dobra stvar, jer nvidija neće samo tako nestat

Hawker 14.07.2015. 10:07

Citiraj:

Autor nub (Post 2803207)
Kak nije dobro za kupce? Ako imaju imalo mozga neće pretjerivat s cijenom već će se pozicionirat prema konkurentima. S druge strane ak i povećaju cijenu, nvidija može ić na niže cijene. A na kraju, ako amd uspije sve to izgurat s hbmom onda će se možda bar malo financijski oporavit i postavit na noge.

Sigurno da je lošija opcija da ne uspiju konkurirat idućoj generaciji nvidije i da još dublje propadnu. Onda se i tvoj voljeni zen dovodi u pitanje..

Svakako je prednosti imat napredniju tehnologiju/proizvod. Za kupce ako ništa bar će dugoroćno bit dobra stvar, jer nvidija neće samo tako nestat

Nikako nije dobro za kupce. (Nadam se da grijesim)

Ako je istina,onda ce nvidia bit osudjena na Pascal sa GDDR5 dok ce AMD izbacit next gen sa HBM2.
Bit ce dobro za kupce SAMO u slucaju da AMD ne postane gready i ne digne cijene u nebo jer ce HBM2 ekskluziva imat ogromnu prednost nad nvidiom.

To znaci da ce umjesto nvidie AMD nabijat cijene i opet isto kupcima.
Vratice dio market sharea,istina.

Ali,to je nusprodukt njihovog pravog zanimanja za HBM. A,to je Zen APU sa HBM2 on die. Taj produkt ce bit revolucionaran. Naravno,ako ga uspiju napravit kako treba.

nub 14.07.2015. 10:54

Mislim, nvidija sad ima cca 3/4 tržišta grafi. Tak da će svakako biti dobro ako će amd imati neku tehnološku prednost, pa da time vrati dio udjela.

A nabijanje cijena je uvjek ista priča - odnos ponude i potražnje, ako će moć prodat za veću cijenu, onda sigurno i hoće, jer to je posao, nema tu good guya i bad guya. I dalje će bit jeftinijih modela jer moraju pokrit i taj segment tržišta.

Odinarius 14.07.2015. 10:57

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2803180)

On topic, ja i dalje nisam siguran koliko je ovaj Frame Target Control drugačiji od Vsynca, eventualno u menijima igara koje su retardirane pa se događa da skoče na 2350fps gdje se javlja coil whine i urlanje fena zbog nepotrebnog loada...

Drugačiji je zato što ne renderira frameove koji se ne prikazuju. Ono, imaš 120fps, a ekran refresh rate 60Hz. Ograničiš na 60fps i uštediš na struji i zagijavanju plus nema laga kao kod vsynca. Ako radi as advertised :)

Ati freak 14.07.2015. 12:15

Koje su to "dubokumna" razmisljana, necu se drugacije izraziti. Da firma da "ekskluzivu" AMDu koji drži 1/4 tržišta, a još manje high-end tržišta xD

Manuel Calavera 14.07.2015. 12:39

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2803180)

Mrzim kad se to dogodi, pa noge protrnu :roller:

Citiraj:

Autor nub (Post 2803191)
to bi bilo odlično za nas kupce, da se malo snage izjednače.

Bez ograničene količine hbm2, teško da bi šta moglo zaustaviti zelene. Ne znam, vjerojatno sam to samo ja, al meni se čini da nvidia razvija svoje kartice tek toliko koliko je potrebno prestignu amd za par posto, a ovo bi ih moglo fino pritisnut :D

Meni se ne sviđa zbog toga što nvidia inače uvijek prva izbaci novu seriju, zamisli situaciju da nvidia nešto mora čekat, a amd ne izbaci novu seriju do 2017... Usporava se industrija

Pascal se spominjao za 6. mjesec sljedeće godine

Još jedna stvar - naprednija memorija ne znači da će sama gpu zbog toga biti jača, što se vidi i po 980Ti vs fury x, pogotovo kad se prva overclockira, ali dobro je imati novu tehnologiju na svojoj strani. Važno je i radi marketinga odnosno imiđa firme, jer su fanovi uglavnom jako tašti likovi neovisno koliko dobra gpu bila. Pogle naprimjer halabuku oko physixa, a nakon već dosta godina samo nekoliko bitnih igara ima taj feature...

Mada, to je sve glasina, pod uvjetom da je količina hbm2 ograničena (što ne mora biti), ako je onda glasina drži vodu da ovi imaju prednost...

Nybelung 14.07.2015. 14:04

I... na koliko je ograničena ta inicijalna proizvodnja? Na 15.000.000 kartica? :D

nub 14.07.2015. 14:16

Citiraj:

Autor Ati freak (Post 2803268)
Da firma da "ekskluzivu" AMDu koji drži 1/4 tržišta, a još manje high-end tržišta xD

Da firma da "ekskluzivu" partneru s kojim je zadnjih 7? godina radila na razvoju hbm-a i koji ima pravo prvokupa na hbm2 prema ugovoru... dap

..ako je vjerovati izvoru, ofkors :)

MadBoY 14.07.2015. 22:58

R9 300 i Fury serija su zapravo samo refresh postojece arhitekture. Zato Fury nema HDMI 2.0, niti punu podrsku za DX 12.1, kad su zapravo "zaljepili" dvije Radeon R9 M295X i dodali HBM. Tako da realno od kraja 2013. nisu predstavili nista skroz novo i nadam se da ce iduca serija biti mala revolucija, bar sto se AMD-a tice.

HBM2 bi im mogao pomoci u mobilnom dijelu, 14/16 nm FinFet i nova arhitektura bi mogli spustiti potrosnju jako nisko. Ako izbace na vrijeme (3-4 mj. 2016.) i izbace u dovoljnim kolicinama, mogli bi dobiti veliku prednost. FinFet ce im pomoci da spuste potrosnju ili ubace vise SP-a, dok im HBM2 omogucava da jos smanje potrosnju i form-factor. Samo jedan stack je dovoljan za 8 GB VRAM-a.

Chuby 15.07.2015. 15:05

IMHO ne treba se brinut za zelenog proizvodaca grafickih kartica. Oni uvijek isplivaju na povrsinu i nadu nacina da natjeraju vodu na svoj mlin.
S druge strane, Ati/AMD bi jos mogao i bankrotirat prije nego sto eventualni killer izade na trziste.

Samo da Ati prezivi skupa s AMD-om i bit ce sve ok. ;)

Mladenxy 15.07.2015. 18:58

Kad ovako sagledaš situaciju malo toga sa FuryX/Fury ima smisla.

http://www.hardocp.com/article/2015/...8#.VaaQyKTtmkp

Odinarius 15.07.2015. 20:55

Sad da netko retesta 290 (x) seriju sa novim driverima...

ravkan 15.07.2015. 21:25

Mogu ja samo mi recite koje igre testovi vas zanimaju :)

Nybelung 15.07.2015. 23:16

Total War Attila, Metro i Arma. :)

ravkan 16.07.2015. 00:26

Evo znaci Metro LL benchmark i 3dmark Firestrike OC i 3dmark Firestrike Default..

Ove ostale igre moram skinut, pa cu dodat lol :D Editirat post ili nest :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19.