![]() |
Citiraj:
Ako je polegnut šaraf i mala šansa da guma pokupi. Ako stoji auto i namjestiš da ih ubode pod kutem pri kretanju. Makar i tup oblik Da je u pitanju kamenčić i samo bi naletio nekome po staklu. Teško da neki susjed zašarafi tako kad je spušten. Osim ako je kotač okrenut. edit. https://abload.de/thumb/img_05692putq.jpg https://abload.de/thumb/img_1660h0uqj.jpg |
Ono što ja mislim je da su ga vrlo lako mogli zakopat u pijesak kojim su prekrili rupu koju su probili na cesti. Ispao je u pijesak i nabili su ga okomito. Proglasit ćemo to nesretnim slučajem.
I sad da moram mijenjat nove DOT2016 gume koje sam metnuo u 3. mjesecu... Pa propucat cu nekoga / nešto. |
a kaj auto nemre preko 210?
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
Ma vulkanizer ti to sredi bez problema. Meni je sredio RFT gumu 285 i vozila je par mjeseci bez problema i s brzom voznjom. To je taman bila zadnja sezona za sve 4 gume.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ne moras mjenjat gume. Vulkanizer ovo povravi i dalje se mozes vozit 210 bez problema. Guma na sebi s ovakvim ostecenjem nema nista osjetljivo sto bi sjebalo njen integritet. Zakrpat ce se i dalje ces se vozit s novom gumom.
|
Citiraj:
Na servisu su pokrpali gumu injekcijom, pa me zanima jel sigurno ici s takvom gumom na more , i kolko se jos moze vozit s takvom gumom jer ima vec 4 godine i oko 35 000 km ? Gume su zimke koje ocu izvozit do 10 mj kad bi trebale ici nove. |
Meni se lani zabio pant u gumu. Novu novcatu. Tako da vjerujem da se bilo što može "ušarafit" u gumu samo od sebe. Vulkanizer mi je nabio onaj čep iznutra i rekao da se vozim kao da ništa nije ni bilo. Platio možda 50-70 kn.
|
Ja sam prošle godine pokupio neku iskrivljenu metalnu šipku od 4-5 cm nakon obilnog pljuska. Na cesti je bilo svakakvog "smeća" (kamenje, blato, ..) i ja taman naletio. U zadnje dvije godine kod vulkanizera sam češće nego na benzinskoj. :D
|
Kolika dubina profila na cjelogodišnjim gumama je dovoljna?
Tj. kada bi se trebalo zamijeniti. Obično se kupi kada na ljetnim padne ispod 2mm pa njih stavim straga a sprijeda kupim nove. Ovaj puta su to bile cjelogodišnje (ljetno-zimske) pa do kojeg profila se može ići? |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Po zakonu, ljeti su te legalne do 1.6mm, zimi do 4mm. Znači kad padnu ispod 4mm, vrijede samo ljeti. Iako, ako misliš na sebe i suputnike, promijenit ćeš ih dosta prije nego padnu na 1.6mm. S 2mm gume služe za stalak za suncobran, a ne stavljaju se natrag. No to si ipak ti pa bi me čudilo da je drukčije. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zvuči kao nešto što bi mi se moglo dogoditi sljedeće. :D |
Citiraj:
:D |
Citiraj:
Tko ikakve radove po cesti radi s takvom opremom? |
Ma znam, i sam sam u životu imao tri puta slučaj s šarafom u gumi. Jebga, jel slučajno, jel namjerno, ne znam. Al svaki put je bio šaraf, ne čavao. Ne sjećam se više kakva je glava bila. :D Al sam svaki put to riješio kod vulkanizera za neke sitne novce.
|
Citiraj:
Pa iza ti je jednako važna dobra guma ko i naprijed da te ne odnese u zavoju. Ja gume bacam na 3 mm profila. Ja stavljam obrnuto, nove uvijek iza, kad se potroše 1mm, a prednje dođu na 3 mm, stražnje idu naprijed, a opet nove iza. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nove gume uvijek na pogonu neovisno da li iza ili prednje. Ako pojavi zima i kiša, tih 2mm neće spastiti ni oboje. Prednje se brže troši od kočenja i pogona. Zadnje isto ako imaš BMW ili Mercedes. |
Ne. Bolje gume, idu iza, neovisno o pogonu. Stražnje gume daju stabilnost.
|
a što ako se radi o pogono na sva četiri? radi li se onda o nedozvoljenoj poziciji? :D
|
Ako se vozilo nalazi na asfaltiranoj površini onda se tu radi o potpuno prirodnom položaju tako da nema govora o nedozvoljenoj poziciji :D
Ha čujte, možda te starije gume koristi kao oružje, nikad se ne zna :D |
Citiraj:
Ja sam prošle godine došao starom cestom od Vira do Varaždia s Toyotom Corollom Verso 2007. godište, 2.2 140KS s 4.7l/100km. Stari gledao i nije vjerovao. :D |
Citiraj:
Imao sam demonstraciju u AMC-u zašto uvijek bolje gume treba na stražnje kotače. Svi smo zinuli... :) |
I meni je davnih dana instruktor u AŠ rekao da gume s boljim profilom idu na stražnju osovinu bez obzira na pogon, a njemu vjerujem jer je lik bio:
Što se pak tiče dubine profila, bez obzira na profil ljetne mijenjam svake dvije godine (cca 20-25k km), zimske svake tri (cca 15k km)... jer cijena novih guma je neusporedivo manja od posjeta limaru. |
I kak ti mislis krenut na snjeznoj uzbrdici sa losim prednjima ?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
|
Mislim da se ovdje ne govori o usporedbi ćelavih prednjih i novih stražnjih.
|
@bertone:
Daj mi samo reci koliko je tebi koštala ta autoškola? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ako montirate samo dvije nove gume, bez obzira da li su ljetne, zimske ili gume za sve sezone, istraživanja su pokazala da je najsigurnije staviti ih na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju bočnu kontrolu posebno u zavojima. Ove činjenice su se pokazale točnim za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri kotača .
Logično, možete pomisliti da je najbolje staviti ih na prednje kotače na vozilu sa prednjom vučom, ali to nije slučaj, pošto je sigurnije imati bolje bočno prijanjanje nazad. Obično možete povratiti kontrolu nad prednjim gumama kad prokližu otpuštanjem papučice gasa, ali ako se zadnji kraj zanese možete se okrenuti, možda čak i sudariti. Zadnje gume svakog vozila moraju imati istu ili bolju vuču od prednjih guma da bi pokretljivost i kontrola nad vozilom bila optimalna, posebno pri iznenadnim manevrima. Većina vozača stavlja dvije nove gume naprijed i vrlo teško im je dokazati da je bolje staviti ih na zadnju osovinu. Ako ne vjerujete nama, možda ćete povjerovati najvećim svjetskim proizvođačima guma: Michelin u svom priručniku Vodič za profesionalce kaže: “Kada se mjenjaju dva pneumatika, preporučuje se da se novi pneumatici ili oni manje istrošeni montiraju na zadnju osovinu”. GoodYear: “Kada izaberete par guma za zamjenu iste veličine i konstrukcije kao one koje imate na automobilu, preporučujemo vam da ih stavite na zadnju osovinu. Jedna nova guma trebala bi se upariti na zadnjoj osovini s gumom koja ima najveću dubinu šare od ostale tri gume.” Eto to sam ja zakljucio i dobio za informaciju na pitanje o zamjeni samo dvaju pneumatika |
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Puno je gore dok ti stražnji kraj izleti, nego kad prokližeš preko nosa. Malo više pratiti emisije o autima općenito, malo manje se baviti gnojfovima. Još je to davnih 2000-tih, Tim Schrick objasnio na nekadašnjem DSF-u, u Motorvisionu. Bahatio si se posjedovanjem vozačke od ne znam kad, al eto, imaš velikih rupa u znanju. |
Stvarno je ružan osjećaj kad ti zadnji kraj pobjegne. I skup. :D
|
Citiraj:
Skupo bilo orat livadu renolom (ako se ne varam:D) |
Vozim prednji pogon, i iza idu nove.
Da, ne mislim na usporedbu ćelavih i novih. Zasad već godinama tako radim i nikad nisam došao u situaciju da nekontrolirano kližem po cesti |
ja imam na 3 i 2 godine starim gumama jedno 6 krpanja i sve drze
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
Citiraj:
BTW Gume su bile nove. Sava Eskimo HP. To je i poslednji put da sam kupio Eskimo. Ne kažem da bi me neke druge gume spasile, samo kažem da je Eskimo HP krš. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:29. |