![]() |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Instalirao PopOS
I wifi je radio dva dana tocno😂 Nakon toga nista, dovodi me u ocaj ovaj linux. Osim linux minta koji mi tijekom instalacije vec pronalazi sve mreze, sve druge distre se slome, probao debian, manjaro i sad pop os. A ne zelim na mint Probao sve moguce solucije koje trazilice daju ocajan sam Razmisljam jednostavno stavit usb wifi stick i gotovo |
|
Citiraj:
Moram kazati da sam se nakon cca 12 mjeseci turneje na koju sam krenuo sa Manjara vratio na Manjaro sa određenom dozom olakšanja, postavljajući sam sebi pitanja tipa: što ti je to trebalo? Jedino što me dosta muči kod dotičnog je stabilnost sistema kod spuštanja i dizanja iz standby. Digne se on, ali se diže s jednakim poteškoćama kada ležim dulje od sedam sati :D A ja baš preferiram standby. Druga stvar koja me donekle smeta je taj nesretni, masovni, rolling release. Mislim da bi update ipak trebao biti malo konzervativniji. Ali KDE kao takav ne znam s čime bih htio zamijeniti. Osim možda s nečim minimalističkim, čisto zato što volim bol i patnju. |
Ako nekome treba jeftin USB3 ethernet dongle: https://www.mall.hr/mrezne-kartice-a...bit-lan-bijeli
Za 8€ ne znam može li bolje. Ne grije se pretjerano za razliku od većine takvih stvarčica. Unutra je Realtek 8153, dugačak je 6cm i plastičan :) Code:
[162677.376992] usb 2-2.2: new SuperSpeed USB device number 5 using xhci_hcd |
Citiraj:
Kvaka je u firmware-u za tvoju WI-FI karticu. Jednom kad instaliras potrebne pakete za firmware-om za tvoju karticu sve bi trebalo sljakat - al ne samo 2 dana. POP-OS nisam nikad koristio ali imam osjecaj da nije bas skalupljen kak spada. Naime cak i kad se kod sys updejta kernel updejta sam bi trebao bez problema rebulidat module. Interesantno bi bilo vidjet boot log - zbog cega ne radi. Manjaro s druge strane dolazi vec sa svim firmware paketima. Debian recimo ne (i nebih ti ga preporucio ako se nemas volje/vremena udubiti u Linux teme jer Debian ima svoju malo drukciju filozofiju i dosta je manje automatizma). Zato za klasican Desktop Usage pocetnicima uvijek preporucam mainstream Desktop distre tipa Ubuntu/Kubuntu,Fedora. Ak ti Manjaro pase - go for it, zasto ne ;) Ispod haube je Arch - dakle imas odlicnu dokumentaciju (Arch Wiki) a sustav je cist solidno kamufliran. Na kraju - ti koristis OS i normalno da ces koristiti sto tebi odgovara :chears: |
Citiraj:
Iako sam zadovoljan s tp-link ue300 adapterima (isto realtek 8153), ovaj mi je simpaticniji zbog cijene. |
Citiraj:
|
Kolege, ima netko preporuku za jednostavni video editor?
Pretežno mi treba za nabrzinu urediti neke screencastove i sl., crop videa, jednostavnije rezanje i spajanje po timelineu, audio obično as is. Zasad sam se snašao s Shotcut, pristojan jedino mi dosta spor kod exporta. Capture sam radio s OBS. Ne bi instaliravao neku mrcinu od programa tipa DaVinci :) |
Citiraj:
Na drugom laptopu je MX linux, stabilan, toši malo resursa, laptop služi za distro hopping i zafrkanciju. KDE mi je must, puno mi bolje leži. Isprobao sam Q4OS (lijepo konfiguiran debian), Kubuntu (don't like it), MX linux, Neon... Sada je na redu SuSe KDE, koliko čujem lijepo složena distribucija :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
OpenSuse ima jednu od najboljih implementacija KDE sucelja. Distra je dosta specificna (i potrgana ak mene pitas). Dodaj Packman repo nakon instalacije i deri (Flatpak za ono cega nema u sluzbenim ili OBS repozitorijima). Al ak znas iza kojeg ugla stoji potencijalan problem , distra je sasvim pristojna. Uzmi odma Tumbleweed, Leap je vise za Servere bez supporta (nekaj tipa CentOS za RedHat). |
Citiraj:
Igrao sam se davno s sa Kdenlive i Cinnerelom i bili su ok...Lives je bio cudan.... https://filmora.wondershare.com/vide...eo-editor.html |
Citiraj:
|
Citiraj:
To je i poanta :lol2: |
Citiraj:
Znam znam i nisam mogao nikako upogonit iwlwifi conf Ugl odustao sam i vratio se na Mint MATE Jebiga nije distro hopanje za mene i moj T430 |
Citiraj:
Kod desktop distre nebi trebao ni pipnut taj config - instalirat firmware i MORA radit. Ak ne radi onda je desktop distra u banani (automatizacija ne sljaka kak spada). |
Znaci po tom samo je linux mint dobro poslozen za moj prahistorijski t430?
|
Citiraj:
Jok :lol2: |
Pa instalirao sam debian pop os i manjaro
I niti jedan nije out of the box vidio mreze, jedino mint je. |
Citiraj:
Firmware :) Moras samo odgovarajuci paket instalirat i to je to - ak nakon toga ne radi - distra je banana il si instalirao krivi paket. |
Citiraj:
Istina. Te stvari često mogu biti mušićave pogotovo ako ima onaj AXnešto chip, a i pregrijavaju se. Ovdje zadnji iPerf3 gura preko 900Mbps u oba smjera istovremeno. U kompu je ViA USB3 kontroler. |
Citiraj:
@rodriguez, neki wlan/lan uređaji nemaju adekvatan driver od proizvođača ali ima možda neka alternativa negdje koju netko održava pa to može i ne mora završiti u raznim distribucijama. S laptopima na koje sam monitorao razne distre jedino je wlan bio problematičan i nije radio out of the box. Ali uvijek se to dade ručno riješiti. |
Pozdrav ekipa!
Eto posto opet slazem server ispocetka naletio sam na par problema pa eto trazim iskusnije ljude za pomoc ako je moguce. 1.Na pc/server imam instaliran ubuntu server 20.04.5 LTS,i nakon nekog vremena cijeli server se zamzne.U log mi samo pise "CPU stuck for :(tolko i tolko sekundi)" 2.U auth log vidim dosta "random" ip koji se pokusavaju spojiti na server na raznim portovima vecinom portovi su 2000 pa nagore. 3.Do sada sam koristio intel cpu (u potpisu) sa server pa sam presao na ryzen spec: CPU:Ryzen 5 1600 MBO:AB350M-HDV RAM:Neki random 8gb keks GPU:XFX AMD Radeon™ RX 570 RS 8GB XXX Edition dali imate neki savjeti koji distro koristiti za server za ovaj spec,do sada sam samo koristio ubuntu server i nesto sitno debian. Hvala unaprijed i molim na razumjevanju. |
Citiraj:
1. https://www.suse.com/support/kb/doc/?id=000018705 Dakle - vidi koji procesi ti se vrte i deru kernel. Neki monitoring nebi bio na odmet da mozes debugging radit u trenutku kad vidis da CPU dere. 2. Imas direktan pristup izvana na server? Koje sigurnosne mjere si implementirao? Jesi provjerio sto stoji iza tih ip adresa i sto pokusavaju napravit? 3. Linux je Linux - zavisi sto podrazumijevas pod "Server". Sto ce "servirat"? Dali stojis na ti sa Linuxom? Server za po doma ili nekaj ozbiljnije? Ak je za po doma i zelis se tek nauciti nekaj malo ili zelis jednostavan NAS slozit za doma Ubuntu Server je ok ali ako mislis ikaj ozbiljnije - ili Debian ili Rocky Linux (plus sto naucis nesto sta ti koristi ne samo za po doma). Eventualno OpenSuse Leap al nemoj.... Eto bio sam mnogo blag :lol2: |
Citiraj:
1.Server is clean install,gore je samo instalirano Jellyfin,qbittorrent-nox,docker i nginx proxy manager. 2.90% loga je ovog tipa *** sshd[123887]: Connection closed by invalid user mysql 139.59.94.145 port 38510 [preauth] *** sshd[123885]: Connection closed by invalid user ethnode 167.71.238.110 port 51174 [preauth] ramo razni portovi i useri. 3.Server mi je primarno za jellyfin i torrent,tu i tamo po potrebi dignem discord/teamspeak music bota kroz docker,ali primarno jellyfin/torrent. |
Citiraj:
Dakle...otvoreno prema van...sigurnost 0, botovi pokusavaju upasti gore (osim ak vec nisu pa ti mozda vec i kripto gore drma CPU...ili nekaj drugo)...ili nekaj od ovog kaj si postavil nije optimizirano kak spada...tu budes moral malo zasukat rukave, to su teme koje se nemogu u par recenica na forumu rijesit. :kafa: |
Citiraj:
Eto frend mi je predlozio da krenem od 0 i da odmah postavim na server fail2ban. Dali mozda imas noob friendly guide za pocetnike za sigurnost home servera? |
Jedno padobransko pitanje - zašto bi dizao Ubuntu server pokraj Debiana?
@epvpalucard: taj jellyfin ima neki transcoding, zato koristiš grafulju? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne postoji noob friendly guide. I racunaj da fail2ban ne pomaze ako ti dolazi 1000 upita - svaki sa drugom ip i drugim korisnickim imenom. Par postova unatrag ces naci moj post kako sam ja u bazi to rijesio pa mozes te tocke za pocetak prouciti da se ne ponavljam sad. Do tad - mici kantu s weba dok jos imas sve podatke :chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
https://en.opensuse.org/Portal:MicroOS Citiraj:
|
Bio sam na OpenSuse Tumbleweed pa mi se zbleso i sad imam na SSD Void linux, a na HDD iz nekog starog laptopa MicroOS.
Držim se Voida jer mi radi odlično. Do sada nisam imao problema samo s Voidom i Fedorom. |
Kaj se KDE-a tiče, probao sam TUXEDO, lijepo posloženo sve, iako je rađeno za njihove laptope (ubuntu baza - snap sranje). Poprilično čisto. Sada ću probati Sparky Linux.
Nakon dugo vremena i traženja, konačno naletio na par dobrih distra kaj se KDE-a tiče, kad ove isprobam idem na SuSE :D |
Citiraj:
Kad sam već spomenuo Docker, morat ću exposati taj server na net, a nisam s Dockerom baš na ti. Je li dovoljno namjestiti sve što treba na hostu ili moram i svaki container posebno? Ima 5-6 containera, backend, frontend, MariaDB baza, PHP i reverse proxy. Ti containeri mi izgledaju kao readonly, nakon reboota se sve poništi, ostaje samo ovo što ima mountan external volume. |
Da li containeri komuniciraju međusobno? Što točno treba biti izloženo van?
Vrlo vjerojatno će ti trebati docker-compose setup. Tam podesiš za sve containere. Npr: https://github.com/stevenliebregt/do...er-compose.yml ili detaljnije: https://linuxiac.com/how-to-set-up-l...ocker-compose/ Za perzistenciju koristiš volume, može dir, a može i samo conf file. |
Da, imaju svoj network + drugi network za reverse proxy. Van mora ići samo frontend na koji će se useri prijavljivati. Ma više me muči kako to najjednostavnije konfigurirati, ako se uopće može, a da ne moram rebuildati container jer i najmanja promjena se rebuilda po 15 min.
|
Hmmm...zasto onda uopce Containeri? Koliko ce se cesto mijenjat app? Kolika je vazna 100% dostupnost/fallback?
@Stef tu bi i tvoj stav volio cuti... |
Neće se baš mijenjati, sad u početku treba promijeniti code web stranice i to je to, kasnije idu samo zapisi u bazu. Bitna je dostupnost u bilo koje doba dana i noći, a fallback iskreno ne znam kako bih izveo.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:21. |