PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

rodriguez 07.03.2023. 20:32

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Instalirao PopOS
I wifi je radio dva dana tocno😂
Nakon toga nista, dovodi me u ocaj ovaj linux. Osim linux minta koji mi tijekom instalacije vec pronalazi sve mreze, sve druge distre se slome, probao debian, manjaro i sad pop os. A ne zelim na mint
Probao sve moguce solucije koje trazilice daju ocajan sam

Razmisljam jednostavno stavit usb wifi stick i gotovo

strikoo 07.03.2023. 20:37

Debian non free ?

https://cdimage.debian.org/cdimage/u...ding-firmware/

mkey 07.03.2023. 20:50

Citiraj:

Autor atjeroid (Post 3663765)
MX Linux KDE?

Probao sam i taj na kratko, ali mi je bio nekako čupav. Možda bi trebalo ponekad malo dulje inzistirati, ali kada ima toliko izbora nekako je teško opravdati utrošak vremena.

Moram kazati da sam se nakon cca 12 mjeseci turneje na koju sam krenuo sa Manjara vratio na Manjaro sa određenom dozom olakšanja, postavljajući sam sebi pitanja tipa: što ti je to trebalo?

Jedino što me dosta muči kod dotičnog je stabilnost sistema kod spuštanja i dizanja iz standby. Digne se on, ali se diže s jednakim poteškoćama kada ležim dulje od sedam sati :D A ja baš preferiram standby.

Druga stvar koja me donekle smeta je taj nesretni, masovni, rolling release. Mislim da bi update ipak trebao biti malo konzervativniji.

Ali KDE kao takav ne znam s čime bih htio zamijeniti. Osim možda s nečim minimalističkim, čisto zato što volim bol i patnju.

medo 07.03.2023. 22:23

Ako nekome treba jeftin USB3 ethernet dongle: https://www.mall.hr/mrezne-kartice-a...bit-lan-bijeli

Za 8€ ne znam može li bolje. Ne grije se pretjerano za razliku od većine takvih stvarčica. Unutra je Realtek 8153, dugačak je 6cm i plastičan :)

Code:

[162677.376992] usb 2-2.2: new SuperSpeed USB device number 5 using xhci_hcd
[162677.398627] usb 2-2.2: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=8153, bcdDevice=30.00
[162677.398662] usb 2-2.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=6
[162677.398680] usb 2-2.2: Product: USB 10/100/1000 LAN
[162677.398695] usb 2-2.2: Manufacturer: Realtek
[162677.398708] usb 2-2.2: SerialNumber: 000001
[162677.505437] usb 2-2.2: reset SuperSpeed USB device number 5 using xhci_hcd
[162677.572312] r8152 2-2.2:1.0: load rtl8153a-4 v2 02/07/20 successfully
[162677.602205] r8152 2-2.2:1.0 eth1: v1.12.13
[162677.765622] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[162677.770711] usbcore: registered new interface driver r8153_ecm

tomek@vz 08.03.2023. 06:15

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3663860)
Instalirao PopOS
I wifi je radio dva dana tocno😂
Nakon toga nista, dovodi me u ocaj ovaj linux. Osim linux minta koji mi tijekom instalacije vec pronalazi sve mreze, sve druge distre se slome, probao debian, manjaro i sad pop os. A ne zelim na mint
Probao sve moguce solucije koje trazilice daju ocajan sam

Razmisljam jednostavno stavit usb wifi stick i gotovo

Kvaka je u firmware-u za tvoju WI-FI karticu. Jednom kad instaliras potrebne pakete za firmware-om za tvoju karticu sve bi trebalo sljakat - al ne samo 2 dana. POP-OS nisam nikad koristio ali imam osjecaj da nije bas skalupljen kak spada. Naime cak i kad se kod sys updejta kernel updejta sam bi trebao bez problema rebulidat module. Interesantno bi bilo vidjet boot log - zbog cega ne radi. Manjaro s druge strane dolazi vec sa svim firmware paketima. Debian recimo ne (i nebih ti ga preporucio ako se nemas volje/vremena udubiti u Linux teme jer Debian ima svoju malo drukciju filozofiju i dosta je manje automatizma). Zato za klasican Desktop Usage pocetnicima uvijek preporucam mainstream Desktop distre tipa Ubuntu/Kubuntu,Fedora. Ak ti Manjaro pase - go for it, zasto ne ;) Ispod haube je Arch - dakle imas odlicnu dokumentaciju (Arch Wiki) a sustav je cist solidno kamufliran. Na kraju - ti koristis OS i normalno da ces koristiti sto tebi odgovara :chears:

xlr 08.03.2023. 07:29

Citiraj:

Autor medo (Post 3663889)
Ako nekome treba jeftin USB3 ethernet dongle: https://www.mall.hr/mrezne-kartice-a...bit-lan-bijeli

Moze info o brzinama, tj moze li u lokalnoj mrezi preci 100Mbps jer nalazim neka iskustva da NE moze.

Iako sam zadovoljan s tp-link ue300 adapterima (isto realtek 8153), ovaj mi je simpaticniji zbog cijene.

Mommistake 08.03.2023. 08:23

Citiraj:

Autor xlr (Post 3663910)
Moze info o brzinama, tj moze li u lokalnoj mrezi preci 100Mbps jer nalazim neka iskustva da NE moze.

Iako sam zadovoljan s tp-link ue300 adapterima (isto realtek 8153), ovaj mi je simpaticniji zbog cijene.

Možda neki faulty proizvod, no to je gigabitni adapter, tak da bi svakako trebao preko 100mbit/s vući. :)

c-shadow 08.03.2023. 10:12

Kolege, ima netko preporuku za jednostavni video editor?
Pretežno mi treba za nabrzinu urediti neke screencastove i sl., crop videa, jednostavnije rezanje i spajanje po timelineu, audio obično as is. Zasad sam se snašao s Shotcut, pristojan jedino mi dosta spor kod exporta. Capture sam radio s OBS. Ne bi instaliravao neku mrcinu od programa tipa DaVinci :)

atjeroid 08.03.2023. 10:23

Citiraj:

Autor mkey (Post 3663867)
Probao sam i taj na kratko, ali mi je bio nekako čupav. Možda bi trebalo ponekad malo dulje inzistirati, ali kada ima toliko izbora nekako je teško opravdati utrošak vremena.

Moram kazati da sam se nakon cca 12 mjeseci turneje na koju sam krenuo sa Manjara vratio na Manjaro sa određenom dozom olakšanja, postavljajući sam sebi pitanja tipa: što ti je to trebalo?

Jedino što me dosta muči kod dotičnog je stabilnost sistema kod spuštanja i dizanja iz standby. Digne se on, ali se diže s jednakim poteškoćama kada ležim dulje od sedam sati :D A ja baš preferiram standby.

Druga stvar koja me donekle smeta je taj nesretni, masovni, rolling release. Mislim da bi update ipak trebao biti malo konzervativniji.

Ali KDE kao takav ne znam s čime bih htio zamijeniti. Osim možda s nečim minimalističkim, čisto zato što volim bol i patnju.

Osobno koristim neon, sviđa mi se stable base i nove verzije KDE-a :)
Na drugom laptopu je MX linux, stabilan, toši malo resursa, laptop služi za distro hopping i zafrkanciju. KDE mi je must, puno mi bolje leži. Isprobao sam Q4OS (lijepo konfiguiran debian), Kubuntu (don't like it), MX linux, Neon...

Sada je na redu SuSe KDE, koliko čujem lijepo složena distribucija :)

atjeroid 08.03.2023. 10:24

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3663947)
Pretežno mi treba za nabrzinu urediti neke screencastove i sl., crop videa, jednostavnije rezanje i spajanje po timelineu, audio obično as is. Zasad sam se snašao s Shotcut, pristojan jedino mi dosta spor kod exporta. Capture sam radio s OBS. Ne bi instaliravao neku mrcinu od programa tipa DaVinci :)

Kdenlive - https://kdenlive.org/en/

tomek@vz 08.03.2023. 11:04

Citiraj:

Autor atjeroid (Post 3663957)
Osobno koristim neon, sviđa mi se stable base i nove verzije KDE-a :)
Na drugom laptopu je MX linux, stabilan, toši malo resursa, laptop služi za distro hopping i zafrkanciju. KDE mi je must, puno mi bolje leži. Isprobao sam Q4OS (lijepo konfiguiran debian), Kubuntu (don't like it), MX linux, Neon...

Sada je na redu SuSe KDE, koliko čujem lijepo složena distribucija :)

OpenSuse ima jednu od najboljih implementacija KDE sucelja. Distra je dosta specificna (i potrgana ak mene pitas). Dodaj Packman repo nakon instalacije i deri (Flatpak za ono cega nema u sluzbenim ili OBS repozitorijima). Al ak znas iza kojeg ugla stoji potencijalan problem , distra je sasvim pristojna. Uzmi odma Tumbleweed, Leap je vise za Servere bez supporta (nekaj tipa CentOS za RedHat).

tomek@vz 08.03.2023. 11:05

Citiraj:

Igrao sam se davno s sa Kdenlive i Cinnerelom i bili su ok...Lives je bio cudan....

https://filmora.wondershare.com/vide...eo-editor.html

No123 08.03.2023. 13:51

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3663566)

Instaliro ja to neki dan na stari disk i nema ništa, sve se mora instalirati naknadno.

tomek@vz 08.03.2023. 14:25

Citiraj:

Autor No123 (Post 3664015)
Instaliro ja to neki dan na stari disk i nema ništa, sve se mora instalirati naknadno.

To je i poanta :lol2:

rodriguez 08.03.2023. 16:06

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3663905)
Kvaka je u firmware-u za tvoju WI-FI karticu. Jednom kad instaliras potrebne pakete za firmware-om za tvoju karticu sve bi trebalo sljakat - al ne samo 2 dana. POP-OS nisam nikad koristio ali imam osjecaj da nije bas skalupljen kak spada. Naime cak i kad se kod sys updejta kernel updejta sam bi trebao bez problema rebulidat module. Interesantno bi bilo vidjet boot log - zbog cega ne radi. Manjaro s druge strane dolazi vec sa svim firmware paketima. Debian recimo ne (i nebih ti ga preporucio ako se nemas volje/vremena udubiti u Linux teme jer Debian ima svoju malo drukciju filozofiju i dosta je manje automatizma). Zato za klasican Desktop Usage pocetnicima uvijek preporucam mainstream Desktop distre tipa Ubuntu/Kubuntu,Fedora. Ak ti Manjaro pase - go for it, zasto ne ;) Ispod haube je Arch - dakle imas odlicnu dokumentaciju (Arch Wiki) a sustav je cist solidno kamufliran. Na kraju - ti koristis OS i normalno da ces koristiti sto tebi odgovara :chears:

Znam znam i nisam mogao nikako upogonit iwlwifi conf
Ugl odustao sam i vratio se na Mint MATE
Jebiga nije distro hopanje za mene i moj T430

tomek@vz 08.03.2023. 16:16

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3664046)
Znam znam i nisam mogao nikako upogonit iwlwifi conf
Ugl odustao sam i vratio se na Mint MATE
Jebiga nije distro hopanje za mene i moj T430

Kod desktop distre nebi trebao ni pipnut taj config - instalirat firmware i MORA radit. Ak ne radi onda je desktop distra u banani (automatizacija ne sljaka kak spada).

rodriguez 08.03.2023. 16:34

Znaci po tom samo je linux mint dobro poslozen za moj prahistorijski t430?

tomek@vz 08.03.2023. 16:46

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3664051)
Znaci po tom samo je linux mint dobro poslozen za moj prahistorijski t430?

Jok :lol2:

rodriguez 08.03.2023. 16:56

Pa instalirao sam debian pop os i manjaro
I niti jedan nije out of the box vidio mreze, jedino mint je.

tomek@vz 08.03.2023. 17:42

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3664057)
Pa instalirao sam debian pop os i manjaro
I niti jedan nije out of the box vidio mreze, jedino mint je.

Firmware :) Moras samo odgovarajuci paket instalirat i to je to - ak nakon toga ne radi - distra je banana il si instalirao krivi paket.

medo 08.03.2023. 18:45

Citiraj:

Autor xlr (Post 3663910)

Istina. Te stvari često mogu biti mušićave pogotovo ako ima onaj AXnešto chip, a i pregrijavaju se.

Ovdje zadnji iPerf3 gura preko 900Mbps u oba smjera istovremeno. U kompu je ViA USB3 kontroler.

mkey 08.03.2023. 18:50

Citiraj:

Možeš probati i avidemux za vrlo jednostavno editiranje. Ali ne pokriva isto što i Shotcut, naravno. Nije mu to niti svrha.

@rodriguez, neki wlan/lan uređaji nemaju adekvatan driver od proizvođača ali ima možda neka alternativa negdje koju netko održava pa to može i ne mora završiti u raznim distribucijama. S laptopima na koje sam monitorao razne distre jedino je wlan bio problematičan i nije radio out of the box. Ali uvijek se to dade ručno riješiti.

epvpalucard 08.03.2023. 18:55

Pozdrav ekipa!

Eto posto opet slazem server ispocetka naletio sam na par problema pa eto trazim iskusnije ljude za pomoc ako je moguce.

1.Na pc/server imam instaliran ubuntu server 20.04.5 LTS,i nakon nekog vremena cijeli server se zamzne.U log mi samo pise "CPU stuck for :(tolko i tolko sekundi)"

2.U auth log vidim dosta "random" ip koji se pokusavaju spojiti na server na raznim portovima vecinom portovi su 2000 pa nagore.

3.Do sada sam koristio intel cpu (u potpisu) sa server pa sam presao na ryzen

spec:
CPU:Ryzen 5 1600
MBO:AB350M-HDV
RAM:Neki random 8gb keks
GPU:XFX AMD Radeon™ RX 570 RS 8GB XXX Edition

dali imate neki savjeti koji distro koristiti za server za ovaj spec,do sada sam samo koristio ubuntu server i nesto sitno debian.

Hvala unaprijed i molim na razumjevanju.

tomek@vz 08.03.2023. 19:05

Citiraj:

Autor epvpalucard (Post 3664095)
Pozdrav ekipa!

Eto posto opet slazem server ispocetka naletio sam na par problema pa eto trazim iskusnije ljude za pomoc ako je moguce.

1.Na pc/server imam instaliran ubuntu server 20.04.5 LTS,i nakon nekog vremena cijeli server se zamzne.U log mi samo pise "CPU stuck for :(tolko i tolko sekundi)"

2.U auth log vidim dosta "random" ip koji se pokusavaju spojiti na server na raznim portovima vecinom portovi su 2000 pa nagore.

3.Do sada sam koristio intel cpu (u potpisu) sa server pa sam presao na ryzen

spec:
CPU:Ryzen 5 1600
MBO:AB350M-HDV
RAM:Neki random 8gb keks
GPU:XFX AMD Radeon™ RX 570 RS 8GB XXX Edition

dali imate neki savjeti koji distro koristiti za server za ovaj spec,do sada sam samo koristio ubuntu server i nesto sitno debian.

Hvala unaprijed i molim na razumjevanju.

1. https://www.suse.com/support/kb/doc/?id=000018705
Dakle - vidi koji procesi ti se vrte i deru kernel. Neki monitoring nebi bio na odmet da mozes debugging radit u trenutku kad vidis da CPU dere.

2. Imas direktan pristup izvana na server? Koje sigurnosne mjere si implementirao? Jesi provjerio sto stoji iza tih ip adresa i sto pokusavaju napravit?

3. Linux je Linux - zavisi sto podrazumijevas pod "Server". Sto ce "servirat"? Dali stojis na ti sa Linuxom? Server za po doma ili nekaj ozbiljnije? Ak je za po doma i zelis se tek nauciti nekaj malo ili zelis jednostavan NAS slozit za doma Ubuntu Server je ok ali ako mislis ikaj ozbiljnije - ili Debian ili Rocky Linux (plus sto naucis nesto sta ti koristi ne samo za po doma). Eventualno OpenSuse Leap al nemoj....
Eto bio sam mnogo blag :lol2:

epvpalucard 08.03.2023. 19:13

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3664098)
1. https://www.suse.com/support/kb/doc/?id=000018705
Dakle - vidi koji procesi ti se vrte i deru kernel. Neki monitoring nebi bio na odmet da mozes debugging radit u trenutku kad vidis da CPU dere.

2. Imas direktan pristup izvana na server? Koje sigurnosne mjere si implementirao? Jesi provjerio sto stoji iza tih ip adresa i sto pokusavaju napravit?

3. Linux je Linux - zavisi sto podrazumijevas pod "Server". Sto ce "servirat"? Dali stojis na ti sa Linuxom? Server za po doma ili nekaj ozbiljnije? Ak je za po doma i zelis se tek nauciti nekaj malo ili zelis jednostavan NAS slozit za doma Ubuntu Server je ok ali ako mislis ikaj ozbiljnije - ili Debian ili Rocky Linux (plus sto naucis nesto sta ti koristi ne samo za po doma). Eventualno OpenSuse Leap al nemoj....
Eto bio sam mnogo blag :lol2:

1.Server is clean install,gore je samo instalirano
Jellyfin,qbittorrent-nox,docker i nginx proxy manager.

2.90% loga je ovog tipa

*** sshd[123887]: Connection closed by invalid user mysql 139.59.94.145 port 38510 [preauth]
*** sshd[123885]: Connection closed by invalid user ethnode 167.71.238.110 port 51174 [preauth]

ramo razni portovi i useri.

3.Server mi je primarno za jellyfin i torrent,tu i tamo po potrebi dignem discord/teamspeak music bota kroz docker,ali primarno jellyfin/torrent.

tomek@vz 08.03.2023. 19:29

Citiraj:

Autor epvpalucard (Post 3664102)
1.Server is clean install,gore je samo instalirano
Jellyfin,qbittorrent-nox,docker i nginx proxy manager.

2.90% loga je ovog tipa

*** sshd[123887]: Connection closed by invalid user mysql 139.59.94.145 port 38510 [preauth]
*** sshd[123885]: Connection closed by invalid user ethnode 167.71.238.110 port 51174 [preauth]

ramo razni portovi i useri.

3.Server mi je primarno za jellyfin i torrent,tu i tamo po potrebi dignem discord/teamspeak music bota kroz docker,ali primarno jellyfin/torrent.

Dakle...otvoreno prema van...sigurnost 0, botovi pokusavaju upasti gore (osim ak vec nisu pa ti mozda vec i kripto gore drma CPU...ili nekaj drugo)...ili nekaj od ovog kaj si postavil nije optimizirano kak spada...tu budes moral malo zasukat rukave, to su teme koje se nemogu u par recenica na forumu rijesit. :kafa:

epvpalucard 08.03.2023. 19:41

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3664107)
Dakle...otvoreno prema van...sigurnost 0, botovi pokusavaju upasti gore (osim ak vec nisu pa ti mozda vec i kripto gore drma CPU...ili nekaj drugo)...ili nekaj od ovog kaj si postavil nije optimizirano kak spada...tu budes moral malo zasukat rukave, to su teme koje se nemogu u par recenica na forumu rijesit. :kafa:

nista,onda sve krenuti iz nule.

Eto frend mi je predlozio da krenem od 0 i da odmah postavim na server fail2ban.

Dali mozda imas noob friendly guide za pocetnike za sigurnost home servera?

SPLiFF 08.03.2023. 20:12

Jedno padobransko pitanje - zašto bi dizao Ubuntu server pokraj Debiana?

@epvpalucard: taj jellyfin ima neki transcoding, zato koristiš grafulju?

epvpalucard 08.03.2023. 20:54

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3664114)

Da

The Exiled 08.03.2023. 21:00

Citiraj:

Autor epvpalucard (Post 3664095)
Na pc/server imam instaliran ubuntu server 20.04.5 LTS,i nakon nekog vremena cijeli server se zamzne.U log mi samo pise "CPU stuck for :(tolko i tolko sekundi)"

U BIOS-u isključi Global C-State Control opciju, tak da izbjegneš smrzavanje, jer nažalost dan-danas to zna biti uzrok problema.:)

tomek@vz 08.03.2023. 21:13

Citiraj:

Autor epvpalucard (Post 3664109)
nista,onda sve krenuti iz nule.

Eto frend mi je predlozio da krenem od 0 i da odmah postavim na server fail2ban.

Dali mozda imas noob friendly guide za pocetnike za sigurnost home servera?

Ne postoji noob friendly guide. I racunaj da fail2ban ne pomaze ako ti dolazi 1000 upita - svaki sa drugom ip i drugim korisnickim imenom. Par postova unatrag ces naci moj post kako sam ja u bazi to rijesio pa mozes te tocke za pocetak prouciti da se ne ponavljam sad. Do tad - mici kantu s weba dok jos imas sve podatke :chears:

No123 09.03.2023. 07:40

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3664023)
To je i poanta :lol2:

Evo jutros sam instalirao na MicroOS sve što inače koristim i sve radi jedino ne mogu postaviti Brave da bude default browser iako je on jedini. I Gnome je u RC fazi.

tomek@vz 09.03.2023. 10:59

Citiraj:

Autor No123 (Post 3664169)
Evo jutros sam instalirao na MicroOS sve što inače koristim i sve radi jedino ne mogu postaviti Brave da bude default browser iako je on jedini. I Gnome je u RC fazi.

MicroOS nije namjenjen za Desktop. Vise je kao sigurna baza za SLES Rancher rijesenja (Kubernetes alternativa) gdje samo dizes Podove. OS je za vrlo specificnu namjenu kreiran gdje nije pozeljno da se ista na systemskoj particiji mijenja.

https://en.opensuse.org/Portal:MicroOS

Citiraj:

As a modern Linux operating system openSUSE MicroOS is
  • Small: Lightweight images designed to be deployed for a specific use case
  • Scalable: Optimized for large deployments while capable as a single machine OS
  • Always up-to-date: Updates are automatically applied without impacting the running system
  • Resilient: In case of trouble the system automatically rolls back to last working state
  • Fast: Doesn't ship with baggage that slows it down
In other words openSUSE MicroOS is an operating system you don't have to worry about.
It's designed for but not limited to container hosts and edge devices. Due to the focus on unattended operation it's especially suited for large deployments. openSUSE MicroOS inherits the openSUSE Tumbleweed and SUSE Linux Enterprise knowledge while redefining the operating system into a small, efficient and reliable distribution.

Main features of the openSUSE MicroOS is :
  • Read-only root filesystem to avoid accidental modifications of the OS
  • The Transactional Updates technology leverages btrfs snapshots to apply package updates without interfering with the running system
  • health-checker to verify the OS is operational after updates. Automatically rolls back in case of trouble.
  • cloud-init for initial system configuration during first boot on Cloud (includes OpenStack)
  • Combustion and Ignition for initial system configuration during first boot on all other images.
  • Designed to fit perfectly into existing openSUSE or SUSE Linux Enterprise environments
  • Podman Container Runtime available
  • Rolling Release: Every new openSUSE Tumbleweed snapshot also automatically produces a new openSUSE MicroOS release. The Leap based version automatically updates when maintenance updates for Leap are published.
See the detailed design overview of MicroOS for more details.
Teoretski je moguce da ga koristis kao Desktop OS ali uz puno vise zalaganja. Nebih preporucio. OpenSuse Tumbleweed je puno fleksibilnija opcija ako se zelis OpenSuse grane drzat. :chears:

No123 09.03.2023. 11:24

Bio sam na OpenSuse Tumbleweed pa mi se zbleso i sad imam na SSD Void linux, a na HDD iz nekog starog laptopa MicroOS.

Držim se Voida jer mi radi odlično. Do sada nisam imao problema samo s Voidom i Fedorom.

atjeroid 10.03.2023. 09:33

Kaj se KDE-a tiče, probao sam TUXEDO, lijepo posloženo sve, iako je rađeno za njihove laptope (ubuntu baza - snap sranje). Poprilično čisto. Sada ću probati Sparky Linux.

Nakon dugo vremena i traženja, konačno naletio na par dobrih distra kaj se KDE-a tiče, kad ove isprobam idem na SuSE :D

domy_os 11.03.2023. 21:19

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3664114)

Baš sam neki dan htio staviti Debian za jednu LEMP kombinaciju na Dockeru i poludio sam, mali milijun paketa je trebalo instalirati da bih da doveo u koliko toliko upotrebljivo stanje. Dovoljno je reći da ni sudo nema instaliran... Kad sam sve prerequisites instalirao, podignem Docker i krši se. Rekoh, za*ebi radnju, stavio Ubuntu Server LTS, maknuo Snap, na isti način stavio Docker i sve što ide s njim i sve radi kako spada.

Kad sam već spomenuo Docker, morat ću exposati taj server na net, a nisam s Dockerom baš na ti. Je li dovoljno namjestiti sve što treba na hostu ili moram i svaki container posebno? Ima 5-6 containera, backend, frontend, MariaDB baza, PHP i reverse proxy. Ti containeri mi izgledaju kao readonly, nakon reboota se sve poništi, ostaje samo ovo što ima mountan external volume.

stef 11.03.2023. 21:30

Da li containeri komuniciraju međusobno? Što točno treba biti izloženo van?
Vrlo vjerojatno će ti trebati docker-compose setup. Tam podesiš za sve containere. Npr:
https://github.com/stevenliebregt/do...er-compose.yml
ili detaljnije:
https://linuxiac.com/how-to-set-up-l...ocker-compose/

Za perzistenciju koristiš volume, može dir, a može i samo conf file.

domy_os 11.03.2023. 21:49

Da, imaju svoj network + drugi network za reverse proxy. Van mora ići samo frontend na koji će se useri prijavljivati. Ma više me muči kako to najjednostavnije konfigurirati, ako se uopće može, a da ne moram rebuildati container jer i najmanja promjena se rebuilda po 15 min.

tomek@vz 11.03.2023. 22:05

Hmmm...zasto onda uopce Containeri? Koliko ce se cesto mijenjat app? Kolika je vazna 100% dostupnost/fallback?
@Stef tu bi i tvoj stav volio cuti...

domy_os 11.03.2023. 22:44

Neće se baš mijenjati, sad u početku treba promijeniti code web stranice i to je to, kasnije idu samo zapisi u bazu. Bitna je dostupnost u bilo koje doba dana i noći, a fallback iskreno ne znam kako bih izveo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:21.