PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

strikoo 29.12.2024. 14:48

Zaj si se sto nisi Debian stavio :fiju:

Mladenxy 29.12.2024. 14:58

Ja sam na windowsimna jer podržavam da me špijuniraju 24/7...i podržavam EPP i onaj blatnjavi softver. Moš me jebat :D

Libertus 29.12.2024. 15:03

Baš su mi obrnuta iskustva s Linux Mint. Skoro dvije godine ga imam na kućnom deskopu, jedini problem vrijedan spominjanja je bug u kernelu s mojom grafičkom 6600x. Digao noviji non-lte kernel i radi dobro.

Tlaka mi nadograditi 21.3 na noviji da ne bi nešto zeznuo.

tomek@vz 29.12.2024. 17:00

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3781631)
Ja sam na windowsimna jer podržavam da me špijuniraju 24/7...i podržavam EPP i onaj blatnjavi softver. Moš me jebat :D

Amater...ak nemas MS i Google ko i ja i sve feature upaljene nisi in :lol2:

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3781632)
Baš su mi obrnuta iskustva s Linux Mint. Skoro dvije godine ga imam na kućnom deskopu, jedini problem vrijedan spominjanja je bug u kernelu s mojom grafičkom 6600x. Digao noviji non-lte kernel i radi dobro.

Tlaka mi nadograditi 21.3 na noviji da ne bi nešto zeznuo.

Mint je ono što je Ubuntu nekad bio. Odlična distra za početnike i casual korisnike. Napravi image particije i lupi upgrade.

The Exiled 29.12.2024. 17:30

IMHO GUI mintupgrade alat je također sasvim solidan izbor za in-place OS nadogradnje i provjereno radi kak spada.:)
https://i.postimg.cc/p9t14bPM/Linux-Mint.png
Kaj se kernel verzija tiče, mainline kernel isto tak dobro dođe.:frend:

mkey 29.12.2024. 19:05

Citiraj:

Autor xlr (Post 3781623)
ali to se pretvorilo u dva predivno bacena tjedna na debugiranje.

Ključno je za shvatiti da linux niije windows :D Mene je u startu najviše hebalo dok se nisam pomirio s činjenicom da neke aplikacije, na koje sam se naviknuo tokom godina, na linuxu nisu dostupne. Da bih shvatio da s ove strane ima čuda izbora i da ništa što odaberem neće biti 1:1 zamjena onome što sam koristio. I to je OK.

Disco 30.12.2024. 07:23

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3781650)
IMHO GUI mintupgrade alat je također sasvim solidan izbor za in-place OS nadogradnje i provjereno radi kak spada.:)
https://i.postimg.cc/p9t14bPM/Linux-Mint.png
Kaj se kernel verzija tiče, mainline kernel isto tak dobro dođe.:frend:

Ma rade svi upgrade/updatei na Mintu bez greške.
Ne treba niš dodatno instalirati, sve odrađuje sam. ;)

Staromodan 30.12.2024. 09:47

Mene je nesto drugo zanimalo kod ostalih sustava. Ne da budu isti kao win, nego da rade bolje. Nakon sto sam naucio osnove koristenja, isprobavao sam nekoliko razlicitih sustava prije desetak godina i testirao ih (nestanak struje, kvar hw, itd). Win je prosao bolje od lin i imao je velik izbor programa za spasavanje podataka, pa sam nastavio koristiti njega i druge uniksoide (koji su neiskoristivi za desktop).

Doma sam donedavno koristio sedmicu. Na poslu koristim novije.

The Exiled 30.12.2024. 09:55

Citiraj:

Autor Disco (Post 3781708)
Ma rade svi upgrade/updatei na Mintu bez greške.
Ne treba niš dodatno instalirati, sve odrađuje sam. ;)

Je, super je Mint, ovo kaj sam spomenul nije nativno dio instalacijskog paketa, a dobro dođe, posebice u slučajevima kad se traži friška verzija.

tomek@vz 30.12.2024. 13:21

Citiraj:

Autor Staromodan (Post 3781725)
Mene je nesto drugo zanimalo kod ostalih sustava. Ne da budu isti kao win, nego da rade bolje. Nakon sto sam naucio osnove koristenja, isprobavao sam nekoliko razlicitih sustava prije desetak godina i testirao ih (nestanak struje, kvar hw, itd). Win je prosao bolje od lin i imao je velik izbor programa za spasavanje podataka, pa sam nastavio koristiti njega i druge uniksoide (koji su neiskoristivi za desktop).

Doma sam donedavno koristio sedmicu. Na poslu koristim novije.

Nekad davno je bilo pravilo da Linux distra sa nekim lakim sučeljem radi bolje. Ja sam se iskreno ugodno iznenadio kad sam puknuo prošli tjedan Fedoru XFCE na svoj stari Acer V3-574G i skužio da Win 10 IOT radi bolje, uglađenije i ne ždere bateriju naočigled kao Linux. Fedora je imala sve moguće optimizacije koje sam godinama skupio - Win 10 je bila obična instalacija sa driverima i to je to. Probao sam i Windows 11 na istome ali nakon instalacije par programa je ipak malo pretežak za stari I3 5005U iako je SSD unutra. Microsoft je sa Win 10 i 11 napravio odličan OS i tu nema diskusije. Hoćemo li moći doskočiti svim neželjenim featurima koje MS gura kroz Win 11 - nemam pojma ali znam da neće utjecat na postotak korištenja Windowsa u Desktop segmentu.

spiderhr 30.12.2024. 19:55

Tko hoće može se igrati s ReactOS-om. Može pokretati Win aplikacije ali nisam isprobao ga zadnjih 2 godine. Inače ga znam u virtualku staviti. Razmišljam na neki slabiji lap ga tutnuti...

Mario92 31.12.2024. 07:36

Nemoj rađe, ReactOS je zgodan hobi i proof of concept, ali nema smisla za korištenje u ni u kojem obliku

tomek@vz 31.12.2024. 08:05

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3781835)
Tko hoće može se igrati s ReactOS-om. Može pokretati Win aplikacije ali nisam isprobao ga zadnjih 2 godine. Inače ga znam u virtualku staviti. Razmišljam na neki slabiji lap ga tutnuti...

Ne. Ako želiš Windows koristi Windows, ako želiš Linux pukni Linux gore (za ovakve pizdarije je tu wine/crossower).

spiderhr 31.12.2024. 08:25

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3781857)
Nemoj rađe, ReactOS je zgodan hobi i proof of concept, ali nema smisla za korištenje u ni u kojem obliku

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3781860)
Ne. Ako želiš Windows koristi Windows, ako želiš Linux pukni Linux gore (za ovakve pizdarije je tu wine/crossower).

Dečkovi. Napisao sam igrati s ReactOS-om a ne da radi na njemu. Ja ga tu i tamo samo testnem da vidim i onda zaboravim :roller:

Više puta sam rekao da sam na Debianu a na Win radi posla. OK. Na jednom stroju na poslu je Win a na drugom Debian.

A link sam stavio za one koji ne znaju da postoji i taj projekt pa tko hoće nek se zaje.ava (ok sad sam tu izostavio igrati).

tomek@vz 03.01.2025. 06:19

Polako se pitam kako funkcionira uopce QS za Windows:

Citiraj:

Old BitLocker vulnerability exploited to bypass encryption on updated Windows 11
Secure Boot? TPM? Full-disk encryption? All useless against resourceful hackers

Techspot

mkey 03.01.2025. 12:16

QA odrađuju hakeri.

tomek@vz 04.01.2025. 07:15

Citiraj:

Windows 11 24H2 continues to experience issues with multifunction devices using the eSCL scan protocol, despite Microsoft marking the problem as resolved. According to a Register reader, "It works on a Windows 10 machine, but not on Windows 11, unless both the computer and the scanner are on wired Ethernet." From the report:
Microsoft issued a compatibility safeguard hold on USB-connected devices using the Scanner Communication Language (eSCL) protocol in November after users who installed the Windows update experienced glitches with device discovery. The issue was reported resolved by Microsoft in December. However, it seems that KB5048667 might not have fixed all the problems for Canon owners. According to our reader: "Canon support tells me that the 24H2 eSCL issue still is not fixed." We asked Microsoft about the situation, but despite telling us it was looking into the problem on Friday, December 20, the company has yet to provide any further details. Canon was more forthcoming. A spokesperson told The Register it was aware of a problem impacting devices using ScanGear MF.

ScanGear MF is a scanner driver provided by Canon and allows customers to configure advanced settings for scanning. Canon does not appear to be changing its code to rectify whatever problems had been brought on by the Windows 11 update. The spokesperson said: "Microsoft is currently working on an OS amendment to resolve this and we are keeping in close contact with them. The timing for resolving this is yet to be confirmed by Microsoft, however we expect to receive the plan to fix in January 2025." Customers affected by the issue, which manifests itself with a communications error message, according to Canon's support forum, are advised to use either native Microsoft software solutions or go fully wired via USB.

Mladenxy 04.01.2025. 09:03

Meni nije još ni ponudio 24H2 nadogradnju...i bolje očito. Valjda vidi da imam tri ubisoft igre na kompu koje se krše sa tom nadogradnjom.

domy_os 04.01.2025. 14:29

Kod nas ScanGear radi, ali zato su mi polomili volume tipke, umjesto promjene glasnoće mi scrollaju stranicu... :lol2:

mkey 04.01.2025. 15:10

To je novi feature, ne kužiš ti to.

Astra 11.01.2025. 09:07

Pozdrav. Imam jedan problem (na frendovom) kompjuteru. Do prije tri dana je radilo sve najnormalnije,sad je povezan na net (Dole desno piše Internet access) ali nemogu nigdje ni u browseru ni Steam ni niš. Ko da ga nešto blokira prema vani? Kad idem u onaj troubleshooting kaže mi da je problem sa DNS-om, probao sam malo googlati i probao sam flushati DNS i odradi to ali opet isto. Pokušao sam i sistem restore i deinstalirati najnovije Update ali opet isto. ne kužim dal je do Windowsa ili čega. Hvala.

mkey 11.01.2025. 14:14

Si probao pingati? "ping goo.gl" odnosno "ping 8.8.8.8".

calypso 11.01.2025. 16:06

Citiraj:

Autor Astra (Post 3783427)
Pozdrav. Imam jedan problem (na frendovom) kompjuteru. Do prije tri dana je radilo sve najnormalnije,sad je povezan na net (Dole desno piše Internet access) ali nemogu nigdje ni u browseru ni Steam ni niš. Ko da ga nešto blokira prema vani? Kad idem u onaj troubleshooting kaže mi da je problem sa DNS-om, probao sam malo googlati i probao sam flushati DNS i odradi to ali opet isto. Pokušao sam i sistem restore i deinstalirati najnovije Update ali opet isto. ne kužim dal je do Windowsa ili čega. Hvala.

Jel ti mozda neki proxy podesen u internet postavkama?

Disco 12.01.2025. 07:11

Ja bi za početak probao sam taj internet, ako je wireless da li rade drugi uređaji. Ako to radi, donio bi ili drugi komp ili bi pokrenuo neki linux sa USB-a i probao onda preko UTP-a. E tek ako to sve radi bi krenuo sa win. Prvo u device manager da nije nešto diseableano, pa bi onda išao na network reset, pa bi onda išao provjeriti što kaže firewall/proxy kako spominje calypso(premda bi network reset trebao i to riješiti, možda je upisan i neki falši DNS, opet reset rješava..).....ugl ima tu materijala za troubleshoot.

Tirion 12.01.2025. 14:27

I eto, više od 3 godine nakon što su izašli windowsima 11 smanjuje se market share, dok windowsima 10 raste. S time da je u siječnju 2018. win 10 pretekao win 7 po korištenosti i od onda je samo rastao, dakle 2.5 godine nakon izlaska. :kafa:

https://www.makeuseof.com/windows-11...ropping-again/

Reklo bi se skoro pa nestvarno kako je Microsoft uspio sfušati toliko toga, samo od menija desnog klika na desktopu kojeg su morali ići modificirati iz nekih njima znanih razloga do ostalih sve peripetija koje ljudi imaju u svakodnevnom radu. Ovo da je svaki novi veći update potencijalno sve veći krš da ne govorim.

Ali to je nekako postalo već standard za Microsoft, jedni windowsi im budu izvrsni, zatim idući promašaj, kao svojedobno millenium pa xp pa vista pa 7 itd...

mkey 12.01.2025. 16:07

To je poslovna strategija. Ako je svaka druga iteracija flop, onda ispadnu preostale iteracije relativno puno uspješnije. Ono što sam siguran je da iza svake od tih promjena stoji PM koji je apsolutno oduševljen s featurom kojeg gura. I svi moraju biti oduševljeni.

FitzTN 12.01.2025. 16:29

Nije to, nego je ljudima uvijek onaj prije os bolji. Millenium nije bio toliko loš, bio je fancy 98 koji je imao svoje probleme.

XP nije bio nešto voljen prije sp2

Sedmicu ljudi nisu htjeli zbog viste.

Osmicu ne vole iako je to armirani beton od os-a

mkey 12.01.2025. 16:31

Windows 8 je dobio metak zbog starta menija, to ga je satralo.

Tirion 12.01.2025. 18:06

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 3783650)
Nije to, nego je ljudima uvijek onaj prije os bolji. Millenium nije bio toliko loš, bio je fancy 98 koji je imao svoje probleme.

XP nije bio nešto voljen prije sp2

Sedmicu ljudi nisu htjeli zbog viste.

Osmicu ne vole iako je to armirani beton od os-a

Zanimljivo, misliš u kontekstu pouzdanosti, stabilnosti u radu, bez bugova i to?
Ali da, onaj dizajn za tablete nije mogao zaživjeti na pc-u nikako.

Uopće je bilo potpuno nepotrebno ići puno dirati i mijenjati dizajn sedmice, em su bili lijepi i ugodni za korištenje em nekih većih problema s tim windowsima nije bilo...ali mora Microsoft ići s radikalnim dizajnerskim novotarijama.

Kad već u ovoj branši danas manje-više svi kopiraju jedni druge što se nisu mogli ugledati na Apple i kako oni rade pa npr. uzeti sedmicu kao neki temelj i onda u novim verzijama windowsa dodavati podršku i novotarije koje već idu, uz zadržavanje i sitne modifijacije tog nekog osnovnog UI-a.

Uopće nisam fan Applea niti ih zagovaram, ali njihove nove verzije operativnog sustava pa nije to svaka radikalno drugačija da ne sliči onoj prethodnoj, bude nekih izmjena, poboljšanja itd. što je sve normalno, ali neki temelj vizualnog identiteta kako izgleda UI je ipak konstanta.

No dobro, sad smo već otišli off-topic...

zlatko 14.01.2025. 21:39

danas, update win 11 pro, legalan, aktiviran na laptopu. do danas nikakvih problema. Nakon restarta na crnom ekranu napisano >>checking Media Presence.... i u drugom redu >> Start PXE over Ipv4.

Tako stoji oko 3 minute i zatim se normalno upali i sve radi. restartao sam ga opet i opet isto. ispiše navedeno i normalno se upali. Šta bi mogao biti uzrok. Laptop jedini koristim. Na tvornički postavkama je . Ništa nije dirano.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:45.