PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka Banke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212558)

prileee 06.01.2023. 13:58

Otvori revolut i tamo prebacuj novce po potrebi i koristi virtualnu ili disposable virtualnu karticu za online placanja. Besplatan je za razliku od paketa u nasim bankama.

Sent from my iPhone using Tapatalk

franzD 06.01.2023. 14:00

Citiraj:

Autor skitnica (Post 3650463)
Koju banku odabrati, kakav račun otvoriti?

Nešto besplatno što možeš puniti bez naknade, dakle Keks Pay ili Revolut ako želiš imati i disposable kartice koje podržavaju i GPay.

skitnica 06.01.2023. 14:52

Baš mi treba račun s IBAN-om zbog uplata iz inozemstva. Ne znam kako Keks funkcionira ali rob sam navika i preferiram kartice.

prileee 06.01.2023. 14:56

Revolut ima to sve.

skitnica 06.01.2023. 14:56

Citiraj:

Autor prileee (Post 3650469)
Otvori revolut i tamo prebacuj novce po potrebi i koristi virtualnu ili disposable virtualnu karticu za online placanja. Besplatan je za razliku od paketa u nasim bankama.

10-20kn mjesečno mi ništa ne znači. U istoj banci bi mogao otvoriti još jedan račun besplatno (tj. u cijeni paketa kojeg već plaćam) ali ne želim to.
Baš želim drugu banku.

Lika091 06.01.2023. 15:36

Pa kaj te onda muči? Otvori PBZ tekući i eto

Libertus 06.01.2023. 15:40

Sve što želiš ima Revolt, ali iz nekog razloga ignoriraš. Uzmi onda banku koja ima bankomat na mjestu koji tebi odgovara i mirna bosna.

mann 06.01.2023. 18:10

Otvori Hpb supersmart, pričali smo o njemu već 1001 put. Otvaraš ga preko interneta, uključuje besplatni mobilni banking, uključuje besplatnu visa karticu i naravno besplatno vodjenje multivalutnog tekućeg računa. Takva ponuda ne postoji nigdje drugdje u hr osim hpb supersmart.

Sljedeći najpovoljniji je neki u raiffeisen (zaboravio detalje) i Erste tekući koji uključuje sve gore kao hpb samo se plaća 12kn (ili kako već u eur).

https://www.hpb.hr/hr/supersmart-hpb-racun/466

Sent using Tapatalk

vlatko27 06.01.2023. 18:45

Citiraj:

Autor mann (Post 3650532)
Otvori Hpb supersmart, pričali smo o njemu već 1001 put. Otvaraš ga preko interneta, uključuje besplatni mobilni banking, uključuje besplatnu visa karticu i naravno besplatno vodjenje multivalutnog tekućeg računa. Takva ponuda ne postoji nigdje drugdje u hr osim hpb supersmart.

Sljedeći najpovoljniji je neki u raiffeisen (zaboravio detalje) i Erste tekući koji uključuje sve gore kao hpb samo se plaća 12kn (ili kako već u eur).

https://www.hpb.hr/hr/supersmart-hpb-racun/466

Sent using Tapatalk

Mene je toliko raspizdio taj HPB kad sam ga otvarao preko "aplikacije" i završiš cijeli proces i onda kaže agent; "ostaje još samo da dođete u banku potpisati ugovor". :fuming:

Još uvijek se nisam udostojio otići u banku. Volio bih da bar unaprijed to kažu, prije početka procesa. :D

franzD 06.01.2023. 18:49

Citiraj:

Autor mann (Post 3650532)

Sljedeći najpovoljniji je "osnovni račun" u HPB-u koji je isto besplatan. Nakon toga Osnovni račun u RBA za 9 kn, pa Erste za 12 kn, pa RBA Flex Klik&Go (otvaranje online preko aplikacije) za 15 kn.
EDIT: I ostale banke imaju u ponudi neku vrstu osnovnog računa, ali cijene strašno variraju. PBZ je valjda 19 kn, ZABA 15 kn.

mann 06.01.2023. 19:04

Citiraj:

Autor franzD (Post 3650548)
Sljedeći najpovoljniji je "osnovni račun" u HPB-u koji je isto besplatan. Nakon toga Osnovni račun u RBA za 9 kn, pa Erste za 12 kn, pa RBA Flex Klik&Go (otvaranje online preko aplikacije) za 15 kn.
EDIT: I ostale banke imaju u ponudi neku vrstu osnovnog računa, ali cijene strašno variraju. PBZ je valjda 19 kn, ZABA 15 kn.

A danas bez netbankinga mi je kao da ne postoji. Ja sam uzimao u obzir jedino sa netbankingom.

Dakle imamo paket racun+kartica+mobilno bankarstvo ovako:
HPB supersmart - 0kn
Erste - 12kn
Raiffeisen - 15kn

Sent using Tapatalk

franzD 06.01.2023. 19:08

"Osnovni račun" ima i net/mobile banking i karticu, jedino nema prekoračenje. To je neki hibrid, regulator natjerao banke da to nude, ali nije definirao maksimalnu cijenu.
Znači da ide
HPB SuperSmart - 0 kn
RBA osnovni račun - 9 kn
Erste - 12 kn
RBA Flexi Klik&Go, ZABA osnovni račun - 15 kn

mann 06.01.2023. 20:22

Citiraj:

Autor franzD (Post 3650553)
"Osnovni račun" ima i net/mobile banking i karticu, jedino nema prekoračenje. To je neki hibrid, regulator natjerao banke da to nude, ali nije definirao maksimalnu cijenu.
Znači da ide
HPB SuperSmart ili HPB osnovni račun - 0 kn
RBA osnovni račun - 9 kn
Erste - 12 kn
RBA Flexi Klik&Go, ZABA osnovni račun - 15 kn

Svaka čast nisam znao za to da osnovni uključuje mobilno / net bankarstvo. Thumbs up za listu.

Sent using Tapatalk

pci_e3x 06.01.2023. 21:44

Onda HPB SuperSmart i osnovni nemaju razlike, osim što se jedan otvara u poslovnici a drugi hibridno (malo net, malo u poslovnici radi pečat, emmm, potpisa :D )?

franzD 06.01.2023. 21:56

Sad sam išao provjeravati, izgleda da je HPB od 1.1.2023. počeo naplaćivati osnovni račun i to 2,65 eura/20 kn. Fantastično. :/
SuperSmart ostaje jedini besplatan račun u HR. Ispravio svoj post s cijenama.

vedranzeman 08.01.2023. 03:01

Šteka li još kome plaćanje online sa ZaBa Visa debitnom karticom multivalutnog (ex. deviznog) žiro računa.
Eura ima dovoljno na računu, ali plaćanje ne prolazi na AliExpressu s porukom "Payment Failed. Not enough balance. Error code: CSC_7200011".
Probao maknuti karticu na Aliju i sad mi kod ponovnog dodavanja kartice javlja: "Sorry, we're unable to add your card."
Probao i top-up na Revolut, također baca poruku "insufficient funds".
Do prije Nove godine i prelaska na euro sve je radilo bez problema.
Poslao sam mail ZaBi, ali e-poslovnica im ne radi do ponedjeljka.

Lewis 08.01.2023. 10:04

Da ti nisu stavili online limit na 0? To se meni dogodilo na zabaPS pa sam morao ici u banku (u 12 mjesecu) potpisati papire da mi ukljuce xyz limit za online placanje u inozemstvu visa business karticom.

vedranzeman 08.01.2023. 15:43

Hvala, bio je problem s limitima ali ne očit na prvu, srećom riješio sam preko m-ZaBe.
Limiti su bili prvo što sam jučer provjerio, i onaj prvi "za kupovinu putem interneta" je bio u m-ZaBa kao i do sada na 663,62 EUR (protuvrijednost 5000 kn).
No izgleda da je s njihove strane sustav vidio limit od 0 EUR, iako je meni prikazivao drugačije.
Upisao sam sad 700 EUR, spremio i sve je proradilo.
Još više zbunjuje da su drugi limiti prije bili isto 5000 kn, ali je njih ZaBa sama zaokružila na 700 EUR. :stoopid:

Sad nedostaje pregled transakcija od danas, ali to je manji problem, vjerojatno će se pojaviti sutra tokom dana.
Dobio sam push poruku za transakciju dodavanja kartice na AliExpress, storno dodavanja kartice i plaćanje narudžbe.
AliExpress je potvrdio plaćanje i čeka se slanje, tako da je problem samo prikaz transakcija na ZaBi, nažalost to im se ponekad znalo događati i prije.

Bitno da se iz ZaBe hvale po medijima kako je sve prošlo bez problema s prelaskom na euro, a pitanje je koliko je ljudi u sličnoj situaciji.

skitnica 11.01.2023. 14:10

Evo sam otvorio Revolut. Već su mi maznuli 6€ za karticu :)
Još sam dobro prošao jer sam slučajno uplatio dva puta pa su mi tih 6€ viška stavili na račun.
Šta sad? Koje podatke trebam dati nekome ako mi putem bankovnog transfera želi uplatiti novac?
Ako i on ima Revolut onda je neka druga shema?
Imajte malo strpljenja jer sam u ovakvim stvarima totalni noob koji vjeruje gotovini, nikad nije imao kredit, a čak nemam ni dozovoljeni minus (iako mi ga stalno nude).

Mommistake 11.01.2023. 14:14

Ako on ima revolut, možeš isto preko IBAN-a, možeš preko username, preko broja mobitela, email, Ime i Prezime itd.

Ili mu daš jednostavno svoj IBAN od Revolut-a i gotovo.

Ja većinu uplaćujem preko revolut username-a ili broja mobitela.

Libertus 11.01.2023. 15:18

Ako netko tko ti šalje novce isto koristi Revolut, dosta mu je samo tvoj broj mobitela na koji si prijavio račun.
Ako ti šalje s druge banke, imaš pod one tri točkice "..." pa "Podaci o računu" svoj IBAN.

skitnica 11.01.2023. 15:26

IBAN je s LT "predznakom". Znači li to da imam litvanski račun?
Kako je njemu najpovoljnije slati? Direkt Revolut - Revolut pretpostavljam?

Mommistake 11.01.2023. 15:27

Citiraj:

Autor skitnica (Post 3651756)
IBAN je s LT "predznakom". Znači li to da imam litvanski račun?
Kako je njemu najpovoljnije slati? Direkt Revolut - Revolut pretpostavljam?

Ma da, sekunda posla.
Da, Litvanski račun imaš, Revolut Payments UAB Lithuania. ;)

Libertus 22.01.2023. 12:44

Ima li nade da banke krenu podržavati nove osobne i mogućnost udaljenog potpisivanja ugovora i raskidanja?
Možda je neka i krenula, a da ne znam. Znači da potpišem ugovor za otvaranje računa bez da ikada dođem u banku, putem osobne ili ove mobilne Certilia aplikacije. Isto tako, zatražim zatvaranje jednog ili svih računa bez da uđem u banku.

Možda netko ima neki interni info. :)

mann 22.01.2023. 14:42

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3654212)
Ima li nade da banke krenu podržavati nove osobne i mogućnost udaljenog potpisivanja ugovora i raskidanja?
Možda je neka i krenula, a da ne znam. Znači da potpišem ugovor za otvaranje računa bez da ikada dođem u banku, putem osobne ili ove mobilne Certilia aplikacije. Isto tako, zatražim zatvaranje jednog ili svih računa bez da uđem u banku.

Možda netko ima neki interni info. :)

Pretpostavljam da banke čekaju istu tu državu da počne prihvaćati i slati digitalno potpisane pdf-ove.

Trenutno možeš kroz e gradjane slati zahtjeve ali ako neki zahtjev nije u građanima doviđenja.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

coconut 25.01.2023. 08:39

Vraćaju se naknade za podizanje keša na bankomatima drugih banaka
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...-foto-20230124

franzD 25.01.2023. 08:56

Citiraj:

Autor coconut (Post 3654963)
Vraćaju se naknade za podizanje keša na bankomatima drugih banaka
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...-foto-20230124

Vraćaju? Vratile su se prije ravno 10 dana, kako je i najavljeno.

partwish 25.01.2023. 11:38

Kokos koristi Internet Explorer, nije za zamjeriti. :D

vlatko27 03.02.2023. 14:02

Jel zna tko, malo upućeniji, zašto mojoj firmi Zaba već 2 godine, tretira plaćanje prema dobavljaču iz UK kao međunarodno plaćanje, tj. po nalogu mi uzima 0,25% svake moje uplate? Još tu tako piše, da će se tretirati kao međunarodno plaćanje;
https://www.zaba.hr/home/footer/uvje...atu-s-31122020

Šta nije da je UK ostala članica SEPA-e? Jel to na izbor svake banke, tj. dal me Zaba ženi, ili sve banke to tako rade? Ja kad god Google-am SEPA Brexit, dobijem info da UK i nakon Brexit-a ostaje članica SEPA-e.

franzD 03.02.2023. 15:28

SEPA: Single Euro Payments Area.
I HR je već godinama u SEPA sustavu, ali su naše banke uredno naplaćivale naknadu za obradu prekograničnih dolaznih transakcija u svim valutama osim u euru.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:42.