PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Facelessone 11.07.2016. 20:18

Možda remenica alternatora :P

adaksinjo 11.07.2016. 20:37

al ne kuzim, servis punjenja klime i izmjene ulja u kompresoru klime kosta 200-300kn, imas u vulkalu akciju svako proljece za 200kn. to ulazi u redovno odrzavanje vozila isto kao i zamjena ulja motora, getribe, kocionog ulja itd, al ocito to rijetki mijenjaju. u 7 godina je bilo dosta da si 2-3x to obavil, a sanse da ti kompresor krepa bi u tom slucaju bile neusporedivo manje :D

usput dobra reklama za kupnju rabljenih vozila od tebe :D na iducem novom autu kojeg kupis mijenjaj ulje kompresora klime i da vidis kak bu klima radila :D

Dottore 11.07.2016. 21:13

Nemoj spomiljati Vulkal kad ne znaju balansirati kako treba. Nek ulažu znanje djelatnika i ispravnosti opreme.

Poslano s kompjutera iz kreveta preko interneta

tech 11.07.2016. 21:25

Ma klimamobil na štefanovečkom zavoju, 240tak kuna je sve ispalo a falilo mi je kakvih 250-300g, izmjena ulja, UV, i još su sve pregledali. Ispadnu skuplji od tih ponuda dana i akcija ali vrijede svaku lipu jer se zapravo pozabave autom za razliku od ovih koji ga samo nakače na stroj bez brige i pameti

adaksinjo 11.07.2016. 21:29

kakve veze ima balansiranje kotaca sa spajanjem na stroj koji sve odradi automatski? i najgori majstor je sposoban u Bosch stroj ukucati krumpirowagen golf 2, 1992. 55kw ili koji god krumpir vec vozis :D

sinisa1989 11.07.2016. 21:33

Kakvi su oni na Baštijanovoj? Pretpostavljam da još rade. Znam da sam tamo uvijek u ljetnim mjesecima viđao svakodnevnu gužvu.

jed2i 11.07.2016. 22:37

Za servis opcenito u tom dijelu grada je preporuka šoda na remizi, i auto robot na vitezicevoj pored nilsson servisa

Sent from my HTC One using Tapatalk
Edit: šoda je na remizi tamo gdje su stanice za bus, prema zagrebackoj aveniji.

Dottore 11.07.2016. 23:42

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 2945376)
kakve veze ima balansiranje kotaca sa spajanjem na stroj koji sve odradi automatski? i najgori majstor je sposoban u Bosch stroj ukucati krumpirowagen golf 2, 1992. 55kw ili koji god krumpir vec vozis :D

Pa tri puta su balansirali i onda kunu da su ispravni strojevi. Odeš drugomu i iz prve napravljeno kako treba. Ništa ne trese ni buči.

Očito da ne znaš kako funkcionira balansiranje pa ideš praviti pametan meni. Makarašta!

Kakve veze ima ukucavanje modela vozila u balansirki?
Da znaš redovno održavati strojeve i ne bi desila greška odnosno krivo očitavanje rotacije prilikom montaže utega.

Nisam jedini i daš njima ispravan kotač pa im sve trese. Jednom će to tebi desiti isti problem i početi misliti problem u ovjesu, felgama i gumama. Car si i nema šta. :)

Hvala na pitanju, krumpirowagen i ja smo dobri.

@tech
Odličan je Klimamobil.

buljaka 12.07.2016. 00:00

Ti si puko doktore. On priča za punjenje klime u vukalu

Poslano sa mog SM-G930F

bertone 12.07.2016. 00:03

Meni su:
- jednom loše balansirali kotače
- jednom loše napravili optiku
- odustao sam od njih kada im je s dizalice pao CRV (ne moj) na disk

Dottore 12.07.2016. 00:40

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2945430)
Ti si puko doktore. On priča za punjenje klime u vukalu

Poslano sa mog SM-G930F

Fala na pogrešnoj dijagnozi.
Preporučujem da popiješ apaurin. Ipak ima veze sa punjenom klime.

Najblaže rečeno, ne dam svoj auto njima.

buljaka 12.07.2016. 01:28

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2945439)
Fala na pogrešnoj dijagnozi.
Preporučujem da popiješ apaurin. Ipak ima veze sa punjenom klime.

Najblaže rečeno, ne dam svoj auto njima.

Ne konzumiram tablete doktore. Kao što je netko rekao. Aparat za punjenje klime je idiot proof ali samo ti pročitajte par postova unatrag pa ćeš vidjeti da si se pogubio malo

Poslano sa mog SM-G930F

jed2i 12.07.2016. 07:37

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2945441)
Aparat za punjenje klime je idiot proof

Objasni kako se onda klime prepune?
Ništa nije idiot proof, lijepo je Einstein rekao da je ljudska glupost beskonačna.

Dottore 12.07.2016. 08:53

Citiraj:

Autor buljaka (Post 2945441)
Ne konzumiram tablete doktore. Kao što je netko rekao. Aparat za punjenje klime je idiot proof ali samo ti pročitajte par postova unatrag pa ćeš vidjeti da si se pogubio malo

Poslano sa mog SM-G930F

Očito da si sam sebi pogubio. Ne znam komu si obratio nakon "ti pročitajte". Pričamo o istom nesretnom Vulkalu. O istoj firmi gdje pokušavaju proširiti uslugu a pritom zanemaruju svoje greške i prave se grbavi.

Još malo i bit će veselo da svakome klima ne radi. Već vidim da svi okreću biznis sa klimom.

Lakše je slušati meštara koju puni glupostima gdje okreće lova za punjenje.

Nije sve u punjenju klime radi održavanja.
Nakon dvije godine i nije izgubio dio plina. Nekome gubi i onda nije uredu.

@jedi
Ima svakakvih bisera koju izjavjuje dok ne pojavi ozbiljan problem.

Thoroughbred B 12.07.2016. 09:23

Vidim da se spominje clitač 197,taj auto je mrtav...jedan poznanik je izmjenio sve živo i mrtvo u motoru + mapiranje i svejedno ga je stock type r ep3 ostavio i to poprilično do 200...bilo je smješno za gledat,tako da je taj auto potpuni promašaj i waste of time,s tuningom je dobio puno konja,al u realnosti kad je stao nakon tuning s R-om je skužio da su konji očito samo nešto na papiru :D

Blue_Fatal1ty 12.07.2016. 09:31

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 2945488)
Vidim da se spominje clitač 197,taj auto je mrtav...jedan poznanik je izmjenio sve živo i mrtvo u motoru + mapiranje i svejedno ga je stock type r ep3 ostavio i to poprilično do 200...bilo je smješno za gledat,tako da je taj auto potpuni promašaj i waste of time,s tuningom je dobio puno konja,al u realnosti kad je stao nakon tuning s R-om je skužio da su konji očito samo nešto na papiru :D

Govoriš o konkretno onom crvenom s linka ili?

Chandler 12.07.2016. 09:35

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 2945175)
Mogu ti reci nesto o Octaviji III jer sam vozio sluzbenu, karavan varijantu, skoro dvije god. Nije bio 1.6 nego 2.0 TDI DSG s nekom srednjom opremom.

Naprijed dovoljno prostora i dobra izrada, nije nista proskripilo unutar 60.000 km. Za usporedbu mogu reci da zenina Astra (2010) , za razliku od OIII, nakon 50.000 km meni vise nije odavala dojam "novog" auta.

Na straznjoj klupi sam uvijek vozio djecju sjedalicu, uz dijete moze komotno sjesti jedna odrasla osoba, dvije jako tesko ili jako kratko (ili sitnije gradje).

Radili smo dosta duzih putovanja (Stuttgart <> Samobor, cca. 770 km) , prosjek potrosnje je bio oko 5.5 kad sam ja vozio, oko 6 kad je zena vozila. Tank je puno manji nego u prosloj generaciji. Stane nekih 45 litara, znaci kad bi ja vozio taman bi dosli doma na rezervi :-) .

Ne znam da li je lumbalna potpora sjedala u serijskoj opremi (poluga smjestena bocno na sjedalu), ali za duza putovanja jako pomaze. Ne toliko zbog potpore, nego zbog promjene polozaja u kojem su ti ledja.

Gepek jako prostran i prakticnog (pravokutnog) oblika. Pretinci i "usjeci" u gepeku su prakticni za sitnicarije ili neke stvari koje treba osigurati od prevrtanja. Puno kukica za osiguravanje tereta. Ne znam kakav je limuzinski gepek jer ih ovdje, u DE, gotovo da i nema.

Udobnost u voznji je neki kompromis, Octavija nije ni pretvrda ni premekana. Do 160 kmh sam imao osjecaj potpune kontrole nad autom i sigurnosti, nakon toga prelazi u domenu projektila na cetiri kotaca pa nisam ganjao brze. Po meni, tempo 140 - 150 optimalan za taj auto. Jos nesto, serijske kocnice su odlicne, auto se zaustavlja vrlo uvjerljivo.

Ono sto mi se nije svidjelo je Start-stop sustav. U teoriji korisno, u praksi srednja zalost. Vjerojatno zato sto je dizel, pa se motor palio uz zamjetno brundanje i pocetnu vibraciju. Mislim da se u servisu moze potpuno ugasiti putem dijagnostike. Cesto bi se na semaforu prerano ugasio, pa onda moras cekati da se ponovno pokrene... Start-stop se moze "dozirati" pritiskom na kocnice. Ako su samo blago pritisnute, auto stoji i ne gasi se.

Toliko od casual Skoda Fahrera :-)

Fala :goood:

Kod mene se radi o 1.6 TDI, limuzinskoj verziji (naručena je)
Ima lumbalnu potporu, što mislim da je super stvar.
Bilo bi dobro da je 2.0 ali nema veze, za moje potrebe biti će i više nego odlično.

Pitao sam ovdje za mišljenje jer me zanima najviše info oko te famozne potrošnje ulja.
Kako uvijek oni koji koji su ludi za PSA grupacijom pljuju po VW i obrnuto, teško je doći do realnih informacija, pa me zato zanima iz prve ruke koliko je za očekivati na 15 000km koliko je servisni interval.

syss 12.07.2016. 09:38

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 2945494)
Govoriš o konkretno onom crvenom s linka ili?

nisam link vidio... jel to onaj slavni crveni? :D

Blue_Fatal1ty 12.07.2016. 09:47

Citiraj:

Autor syss (Post 2945503)
nisam link vidio... jel to onaj slavni crveni? :D

brijem da nije kad je iz DU

Nybelung 12.07.2016. 10:03

Citiraj:

Autor Chandler (Post 2945498)

Kod mene se radi o 1.6 TDI, limuzinskoj verziji (naručena je)
Ima lumbalnu potporu, što mislim da je super stvar.
Bilo bi dobro da je 2.0 ali nema veze, za moje potrebe biti će i više nego odlično.

Pitao sam ovdje za mišljenje jer me zanima najviše info oko te famozne potrošnje ulja.
Kako uvijek oni koji koji su ludi za PSA grupacijom pljuju po VW i obrnuto, teško je doći do realnih informacija, pa me zato zanima iz prve ruke koliko je za očekivati na 15 000km koliko je servisni interval.

Koga briga? Nećeš ga točiti umjesto goriva jbt. Litar gore dole. Kupuješ auto za 160.000 kuna a brine te da li ćeš potrošiti 27 kuna više na ulje svako godinu dana. :care:

Chandler 12.07.2016. 10:13

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2945511)
Koga briga? Nećeš ga točiti umjesto goriva jbt. Litar gore dole. Kupuješ auto za 160.000 kuna a brine te da li ćeš potrošiti 27 kuna više na ulje svako godinu dana. :care:

Neš si krivo pohvatao :)

Pitanje je koliko je realno za očekivati (iz iskustva) da će auto potrošiti ulja na 15 000 km koliko je servisni interval ?

nije baš isto dali to bude 1L ili 3L jel ?

buljo 12.07.2016. 10:17

Aki ce ti novi auto sa normalnim koristenjem potrosit 3l na 15k km onda ga komotno mozes gurnut u savu.

bertone 12.07.2016. 10:33

Citiraj:

Autor Chandler (Post 2945498)

... Pitao sam ovdje za mišljenje jer me zanima najviše info oko te famozne potrošnje ulja...

Imam na poslu 7 komada 1,6 TDI, stare između godinu i dvije... i jedna sumanuto troši ulje (tjedno nadolijevanje cca 0,1 do 0,3 lit - da tjedno da ne bi mislili da je tipfeler), ostalih šest ne troše ni kapi ulja.
Sve su redovito servisirane u ovlaštenom i za ovu jednu ne znaju uzrok (ili neće reći) zašto troši toliko ulja :hitthewal: (ništ ne curi tako da ulje pojede motor i ta je sigurno ekološki ispravna :D)

Chandler 12.07.2016. 10:36

E o tome ja pricam...
Znaci ipak pitanje nije bezveze jel ?
I kod mene u firmi isto hrpa O3 pa sam nacuo o tome problemu.
Jbg, znaci kak naletis....

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

bertone 12.07.2016. 11:07

Da, očito je kako naletiš... od tih sedam, jedna je limuzina, šest karavani... i na dva karavana zadnji ovjes škripi i lupka, na drugima ne... no ono što mi se definitivno ne sviđa na ovim novim 1,6 CR motorima je nedostatak snage iako su na papiru stari 1.9 i novi 1.6 motori podjednake snage...

Da pojasnim, silazak s Jadranske avenije na Zgb. obilaznicu - smjer zapad (znači onaj dugi desni zavoj kaj se lagano penje uzbrdo):
  • 1.9 TDI (100 KS) - ulazna brzina 80 km/h - izlazna 160 km/h (na kraju trake za ubrzanje, odnosno uključivanje na obilaznicu)
  • 1.6 TDI (105 KS) - ulazna brzina 80 km/h - izlazna 130 km/h (na kraju trake za ubrzanje, odnosno uključivanje na obilaznicu)
... nema logike jer je ova 1.6 lakša 60 kg, ima na papiru par konja više, okretni moment im je koliko se sjećam isti (možda tu griješim) no u IRL vožnji 1.9 ide puno bolje i ostavlja dojam puno snažnijeg motora, a probao obje u gotovo identičnim vremenskim uvjetima i po meni je jedina prednost 1.6 CR spram 1.9 PD u manjoj potrošnji i manjoj buci.

Jedino što mi je pada na pamet (jer 30 km/h za tih par sto metara je puno) je da su ti 1.9 TDI PD imali zapravo više konja i okretnog momenta nego što je pisalo i papirima :)

Blue_Fatal1ty 12.07.2016. 11:11

jedini problem tih 1.6 limuzina je šta ih ima ko dreka i kasnija prodaja će bit za kikiriki, a 2.0 će se cijenit kao suho zlato (s razlogom).

Kolko je 2.0 octavia skuplja od 1.6?

Guls 12.07.2016. 11:34

Da li moram odmah atestirati plin nakon ugradnje ili mogu pričekati tehnički nakon npr 6mj?

Green_FanBoy 12.07.2016. 11:49

3 privitaka
Evo slike Fieste 1.0 "mlinca". Prošao nešto stino više od 2k km u mjesec dana (previše, ali kaj sad, svi se hoće voziti :lol2: )

Naravno, provozao, sam par "hejtera", zagovornika traktora (poglavito VW lovera) i nisu se mogli načuditi kako auto ide, čak sam trebao knjižicu vozila vaditi i kazati da ima stvarno 1.0 motor, sa "samo" 125ks. Napomena: Nisam stisnuo ni jednom još preko 4k rpm. Ipak je auto na 2186km, manual kaže prije 3,5k km samo lagano. :)

(Pišem s drugog akaunta jer je prošli (pretpostavljam) hakiran, odnosno izmjenjen je mail pa nem ogu vratiti lozinku. Nebitno.)

Ako netko ima želje ili potrebe za dodatnim slikama slobodno se javite.

Cuky 12.07.2016. 11:55

nfs style čukice

adaksinjo 12.07.2016. 12:04

Citiraj:

Autor Green_FanBoy (Post 2945537)
Ipak je auto na 2186km, manual kaže prije 3,5k km samo lagano. :)

odes na Stradun na kavu, vratis se doma i tocno si na 3500km pa odes ponoviti istu turu, al ovaj put kak treba :D

lowrider 12.07.2016. 12:59

Citiraj:

Autor Guls (Post 2945533)
Da li moram odmah atestirati plin nakon ugradnje ili mogu pričekati tehnički nakon npr 6mj?

Mislim da ti je 30 dana rok od ugradnje da atestiraš, mislim da se to nije mijenjalo

Kruno M 12.07.2016. 13:02

Ja sam atestirao odmah, ali kod registracije 7mj kasnije tek upisao u prometnu i platio onih 550kn.

P0sl@nO s@ mob1tela, i$prik@ na gre$k@m@

Chandler 12.07.2016. 14:11

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 2945528)
jedini problem tih 1.6 limuzina je šta ih ima ko dreka i kasnija prodaja će bit za kikiriki, a 2.0 će se cijenit kao suho zlato (s razlogom).

Kolko je 2.0 octavia skuplja od 1.6?

Mislim da je negdje cca 18 000 kn u startu.

Vuco 12.07.2016. 14:14

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2945557)
Mislim da ti je 30 dana rok od ugradnje da atestiraš, mislim da se to nije mijenjalo

Čak mislim da je 15 dana rok i to od kad te ugraditelj upiše u sustav (izda onu potvrdu da je sve ugrađeno kako treba).
Citiraj:

Autor Kruno M (Post 2945562)
Ja sam atestirao odmah, ali kod registracije 7mj kasnije tek upisao u prometnu i platio onih 550kn.

Ja sam kod atesta dobio u prometnu promjenu da je plin unutra, ali nisam platio 550kn. Sad će tehnički u 9. mjesecu pa ću tada platit tih 550kn naknade.

Chandler 12.07.2016. 14:15

Citiraj:

Autor bertone (Post 2945526)
Da, očito je kako naletiš... od tih sedam, jedna je limuzina, šest karavani... i na dva karavana zadnji ovjes škripi i lupka, na drugima ne... no ono što mi se definitivno ne sviđa na ovim novim 1,6 CR motorima je nedostatak snage iako su na papiru stari 1.9 i novi 1.6 motori podjednake snage...

Da pojasnim, silazak s Jadranske avenije na Zgb. obilaznicu - smjer zapad (znači onaj dugi desni zavoj kaj se lagano penje uzbrdo):
  • 1.9 TDI (100 KS) - ulazna brzina 80 km/h - izlazna 160 km/h (na kraju trake za ubrzanje, odnosno uključivanje na obilaznicu)
  • 1.6 TDI (105 KS) - ulazna brzina 80 km/h - izlazna 130 km/h (na kraju trake za ubrzanje, odnosno uključivanje na obilaznicu)
... nema logike jer je ova 1.6 lakša 60 kg, ima na papiru par konja više, okretni moment im je koliko se sjećam isti (možda tu griješim) no u IRL vožnji 1.9 ide puno bolje i ostavlja dojam puno snažnijeg motora, a probao obje u gotovo identičnim vremenskim uvjetima i po meni je jedina prednost 1.6 CR spram 1.9 PD u manjoj potrošnji i manjoj buci.

Jedino što mi je pada na pamet (jer 30 km/h za tih par sto metara je puno) je da su ti 1.9 TDI PD imali zapravo više konja i okretnog momenta nego što je pisalo i papirima :)

Probao sam i ja i 1.6 i 1.9 i definitivno bih se složio s tobom.
Nisam gledao papirnato kako stvari stoje što se tiče Nm i sl. ali 1.9 je puno agresivniji u odnosu na 1.6.

Valjda su ih ubile ove eko norme,dpf-i i slične gluposti :stoopid: a i ovih 300 kubika razlike isto nije za baciti.
Mada opet... 1.6 se čist ok vozi, i za moje pojmove vožnje biti će dosta.
Da nisam probao 2.0 ova bi mi bila raketa hheheheh :goood:

Vuco 12.07.2016. 14:46

Razlika u getribama možda ?

GT3 12.07.2016. 15:27

Citiraj:

Autor Green_FanBoy (Post 2945537)
Evo slike Fieste 1.0 "mlinca". Prošao nešto stino više od 2k km u mjesec dana (previše, ali kaj sad, svi se hoće voziti :lol2: )

Naravno, provozao, sam par "hejtera", zagovornika traktora (poglavito VW lovera) i nisu se mogli načuditi kako auto ide, čak sam trebao knjižicu vozila vaditi i kazati da ima stvarno 1.0 motor, sa "samo" 125ks. Napomena: Nisam stisnuo ni jednom još preko 4k rpm. Ipak je auto na 2186km, manual kaže prije 3,5k km samo lagano. :)

(Pišem s drugog akaunta jer je prošli (pretpostavljam) hakiran, odnosno izmjenjen je mail pa nem ogu vratiti lozinku. Nebitno.)

Ako netko ima želje ili potrebe za dodatnim slikama slobodno se javite.

kolika ti je potrosnja? cisto onak... cuo sam da nije bas stedljiv...

Roberto 12.07.2016. 15:31

Citiraj:

Autor GT3 (Post 2945611)
kolika ti je potrosnja? cisto onak... cuo sam da nije bas stedljiv...

Vjerujem da nije, ali sigurno nije ni rastrošan ko stari Fordovi motori.

Mene više zanimaju performanse, ubrzanja, preticanja i to :D

i pouzdanost/kvarovi, ali to on ne može reći nakon samo 2k km.

lowrider 12.07.2016. 15:44

Troši sigurno manje nego "starijih" atmosferskih 125ks iz skoro duplo više kubika
Nekih 8 prosjeka je čisto ok

Dottore 12.07.2016. 15:49

Iz mk5 1.9 PD - bolje reagira na gas, bolju getribu i jače dizne.

Iz mk6 1.6 CR - malko lijen unatoč jakom zvuku do daske da dobije dojam zadovoljstvo

Iz mk6 2.0 CR - već bolje ide nego 1.9 PD. U biti ti 2.0 serijski ide 140ks ali softverski prigušen na 110ks.

Oba mk6 je razlika u 5ks. Samo što 2.0 je okretniji tzv. manje umorniji nego 1.6 i manje troši po autobahnu.

Može se lako čipnuti do 170ks.

Edit.
Konačno prešao na DU RT i više mi ne zuji po ušima nakon plastičnog Michelina. Njih sam bacio. Blagodarim

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:42.