PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Kupovina mobitela preko interneta, poštarina, carina, RMA, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=251059)

Fatal 26.05.2014. 13:36

ok dečki, narucio sam preko pande 2 moba prije desetak dana, ni traga ni glasa od njih o broju naruzdbe i slicno. Jeli i inace praksa da su ovako tromi?

RAUL 26.05.2014. 15:27

Ako jos nisi dobio tracking broj vrijeme je da im posaljes mail sa upitom zasto do sada nisi dobio tracking

GoodLooker 26.05.2014. 18:48

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2601595)
Nista od toga, ovo se radi bas radi toga da ne bude manipulacija po tom pitanju.

Ok, imam kopiju obrazsca carinskih davanja pri uvozu ali nemam Poziv sa carine, izgubljen. Dovoljna kopija obrazca, što misliš?

RAUL 26.05.2014. 19:31

Mozda ti prodje ali sumnjam da hoce jer se po tome ne moze odrediti o kojem se tocno predmetu radi.Nisam nikada gledao da li na tom racunu pise neki broj sa kojim bi mogli povezati tvoju posiljku,ako pise onda bi trebalo biti dovoljno.Probaj ih kontaktirati na telefon da budes siguran.

Ag008 26.05.2014. 20:32

mod: zabranjeno reklamiranje blogova

matija.gubec 26.05.2014. 21:56

Local Date and Time Country Location Event Type Extra Information
19.5.2014. 16:14:00 SINGAPORE SINGAPORE S02 Insert item into bag
26.5.2014. 12:39:08 CROATIA ZAGREB 10003 Receive item at office of exchange
26.5.2014. 19:00:07 CROATIA ZAGREB 10003 Send items to customs (Inb)

Momci moze pomoc, jel ovo znaci da je na carini?
Ako mi itko moze reci sto trebam da ga osobno podignem s poste? S kojim papirima da dodjem?

Hvala

Ag008 26.05.2014. 22:00

Sutra će ti pisati "inovice missing" i za 2 dana će ti stići pismo. U pismo će ti biti PCP broj s kojim možeš otići na Branimirovu

RAUL 26.05.2014. 22:22

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2601867)
Što će ti poziv s carine.

Sada cu ti ja objasniti u kratkim crtama zasto im treba poziv sa carine.Treba im zato jer tvoj predmet vode pod klasom i ur. brojem za koji je vezan PCP broj.Znaci u tom omotu spisa na carini nalaze se oni dokumenti koje si poslao mailom kada su ti carinili uredjaj i gdje tocno pise o kojem se uredjaju radi.Ti mozes uvesti dva mobitela i samo za jednog platiti davanja, a drugi da ti recimo liso prodje.Sada, pokvariti se onaj koji je liso prosao i ti carini uvalis racun od placenih davanja za onaj drugi za koji si platio davanja.Mozes cak i od nekoga posuditi racun pa poslati kao svoj.Mislim da to bas i nece proci.Ja sam proveo 20 godina radeci u tim drzavnim institucijama i sa tim papirustinama pa znam nesto o administrativom poslovanju:D Kao sto sam napomenuo neznam da li se racun veze za neki broj u omotu spisa ili ne.Ako se ne veze onda bi moglo biti dosta manipulacija, a na to nisam obracao paznju.Cisto da ne pokusate neke prevare pa da na kraju jos morate platiti i kaznu.

Citiraj:

Autor matija.gubec (Post 2601917)
Local Date and Time Country Location Event Type Extra Information
19.5.2014. 16:14:00 SINGAPORE SINGAPORE S02 Insert item into bag
26.5.2014. 12:39:08 CROATIA ZAGREB 10003 Receive item at office of exchange
26.5.2014. 19:00:07 CROATIA ZAGREB 10003 Send items to customs (Inb)

Momci moze pomoc, jel ovo znaci da je na carini?
Ako mi itko moze reci sto trebam da ga osobno podignem s poste? S kojim papirima da dodjem?

Hvala

Osobno ga neces odmah podici jer ti ga nece dati preko reda.

Brko 27.05.2014. 00:09

Citiraj:

Autor fora (Post 2601562)
Slažem se. Treba napisati cijelu proceduru vraćanja. Koji papir, u kojoj pošti, treba li potvrda plaćanja pdv-a kad je stigao mobitel, koliko dugo vrijedi potvrda da ne plaćaš pdv za isti uređaj, može li se uzeti isti uređaj iz druge trgovine, što kad trgovina nudi drugi mobitel umjesto prvotnog... sto pitanja.

Drugi rom neću stavljati bez zahtjeva od Banggooda jer se, po njihovim pravilima, gubi jamstvo izmjenom roma. Kao što sam rekao prije, Umi X1 Pro je stigao s Banggooda s neupotrebljivom kamerom, jako mutne slike, uvijek s dvostrukim objektima (sjenama). Probao sam factory reset, probao sam i drugi program za kameru (Ucam). Uvijek isto loše.
S obzirom da je mobitel DOA (stigao s greškom), hoću refund + troškovi. A onda ću kupiti opet isti mobitel. Neću zamjenu mobitela jer onda na taj novi nemam Paypal protection. Što ako opet stigne pokvaren?
Ali ću sigurno uzeti Umi X1 Pro. Mobitel izgleda odlično, jako brz, gps za 30 sekundi bez ikakvih "popravaka", ips ekran.

Mod: molim naučiti koristiti multiquote i edit.

Probaj ga ovaj put naručiti od nekud drugdje, a ne sa bangooda ;)

RAUL 27.05.2014. 01:13

Citiraj:

Autor fora (Post 2601562)
S obzirom da je mobitel DOA (stigao s greškom), hoću refund + troškovi.

A sto ako ti kazu da vratis uredjaj o svom trosku?

matija.gubec 27.05.2014. 09:01

Ne znam je li bilo rijeci o ovom site-u, meni se pokazao kao najbrzi za pracenje dok posiljka nije stigla u Hrvatsku, sada malo kasni za podacima od sluzbene stranice HP-a.

https://www.aftership.com/courier/singapore-post

GoodLooker 27.05.2014. 09:38

Kupovina mobitela preko interneta, poštarina, carina, RMA, problemi...

Pišem direktno iz pošte na carini Branimirova, od danas je za RMA potrebno raditi špediciju i privremeni izvoz, dodatnih cca 500 kn. ;(

Brko 27.05.2014. 09:57

Citiraj:

Autor GoodLooker (Post 2602030)
Pišem direktno iz pošte na carini Branimirova, od danas je za RMA potrebno raditi špediciju i privremeni izvoz, dodatnih cca 500 kn. ;(

Ohohohoho... dakle uspjeli su u planu da probaju skenjat uvoz kineza koliko god je moguće. Dakle, pritisci telekoma na državnu upravu su urodili plodom :(

Dakle, praktički, molimo se da nam mob dođe i rikne unutar mjesec dana da se mogu dobit pare za njega od PayPala. Ako preživi PayPal period, dakle možemo komotno reći da su to mobiteli bez garancije :(

I love this country...

3oka 27.05.2014. 10:21

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2601972)
Probaj ga ovaj put naručiti od nekud drugdje, a ne sa bangooda ;)

Odakle drugdje? Naime, i meni se nesto slicno desilo ali ovaj put sa merimobiles.com, narucio telefon, stigao na carinu sa pokvarenim ekranom... nista, pojeo vuk magarca, telefon vracen u kinu i pare za telefon refundirane preko paypala poslije dosta natezanja sa kosookima... pare za carinu i pdv otisle niz vodu :)
Koje su trenutno najpouzdanije kineske prodavnice? Ebay? :)

matija.gubec 27.05.2014. 10:28

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602042)
Ohohohoho... dakle uspjeli su u planu da probaju skenjat uvoz kineza koliko god je moguće. Dakle, pritisci telekoma na državnu upravu su urodili plodom :(

Dakle, praktički, molimo se da nam mob dođe i rikne unutar mjesec dana da se mogu dobit pare za njega od PayPala. Ako preživi PayPal period, dakle možemo komotno reći da su to mobiteli bez garancije :(

I love this country...

Hmm ne znaci li to samo da bi nam opet naplatili PDV ako se salje bez izvoznice?
Odbosno, ako nije neki preskupi mob jos uvijek se isplati uzeti ga i platit dba puta PDV nego kupovat ove brand name uredjaje kod nas. Naravno, stoji da su gamad...

pokra89 27.05.2014. 10:34

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602042)

I love this country...

A tako sam se ja postavio od početka, od prvog naručenog mobitela, i vjeruj puno manje se sekiram

Brko 27.05.2014. 10:38

Citiraj:

Autor 3oka (Post 2602052)
Odakle drugdje? Naime, i meni se nesto slicno desilo ali ovaj put sa merimobiles.com, narucio telefon, stigao na carinu sa pokvarenim ekranom... nista, pojeo vuk magarca, telefon vracen u kinu i pare za telefon refundirane preko paypala poslije dosta natezanja sa kosookima... pare za carinu i pdv otisle niz vodu :)
Koje su trenutno najpouzdanije kineske prodavnice? Ebay? :)

Pa trenutno svi hvalimo to2c i njihovo slanje singapurskom poštom. Nama nekoliko sretnika je mob stigao za 8-9 dana.

Citiraj:

Autor matija.gubec (Post 2602058)
Hmm ne znaci li to samo da bi nam opet naplatili PDV ako se salje bez izvoznice?

Da. Ali bolje i to nego 500 kn.

Citiraj:

Odbosno, ako nije neki preskupi mob jos uvijek se isplati uzeti ga i platit dba puta PDV nego kupovat ove brand name uredjaje kod nas. Naravno, stoji da su gamad...
Nije bilo nigdje objavljeno, ali sam dobio neke pouzdane informacije o tome kako su uglavnom iz najvećeg operatera prosvjedovao u vladi i tražio da se uvede i carinska stopa na mobitele. Nisu to uveli, ali eto, RMA sustav su skenjali.

Treba gledat onda tko ima u EU skladište pa da se proba RMA preko EU riješiti. Navodno će Jiayu do ponuditi, a koliko sam čuo i ZoPo.

coconut 27.05.2014. 10:43

Navodno će Xiaomi, Oppo i OnePlus One učiniti isto.

Moja saga sa povratkom Cubota One sa RMA nikako da završi. Nakon što sam 6 (šest) puta slao dokumente na carinu mailom, jednom dobio automatski odgovor te mi se jednom javio direktno carinik radi dodatne dokumentacije (konkretno je tražio sken dokumenta da je plaćen porez pri uvozu), danas su me nazvali iz glavne pošte u Rijeci da dođem kod njih potpisati CN23 koji će oni poslati carini u ZG da mi konačno vrate mobitel na kućnu adresu. I lav dis kantri.

matija.gubec 27.05.2014. 10:45

Koliko se sjecam, procitao sam da se i Meizu planira prosiriti do Europe i SADa, takodjer i da planiraju izbaciti par novih uredjaja, mozde bude neki za malo love.

Procitao sam i negdje clanak o tome tko sve ima skladista po europi i sad se ne mogu sjetit gdje :-/

Brko 27.05.2014. 10:57

Samo opet, nije neko veselje što će neki doći u EU jer će i dalje svoje mobitele morati uvoziti iz Kine i na kraju cijene će biti kao i neki renomirani mobiteli sa 2 godine garancije i za koje svaki servis ima dijelove.

Mislim da im još ipak treba nekoliko godina da se ustabile na EU tržištu. Ogroman je napredak samo u odnosu na travanj/svibanj 2013, ako tako nastave, i to ćemo brzo dočekati.

Old Iggy 27.05.2014. 10:57

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602064)
Nije bilo nigdje objavljeno, ali sam dobio neke pouzdane informacije o tome kako su uglavnom iz najvećeg operatera prosvjedovao u vladi i tražio da se uvede i carinska stopa na mobitele. Nisu to uveli, ali eto, RMA sustav su skenjali.

"Malo" pretjeruješ. :D

Ovo je službena procedura, oduvijek. problem je što se malo tko toga držao.
Što se tiče carine i "pritiska" telekoma, koliko ne bi odgovaralo "kinezima" toliko ne bi ni njima.

Brko 27.05.2014. 11:01

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2602077)
"Malo" pretjeruješ. :D

Ovo je službena procedura, oduvijek. problem je što se malo tko toga držao.
Što se tiče carine i "pritiska" telekoma, koliko ne bi odgovaralo "kinezima" toliko ne bi ni njima.

Don't shoot the messenger :D samo prenosim ono što sam čuo. Smatram tu osobu relevantnom. No ako laže, lažem i ja. A i pretjerujem :D

coconut 27.05.2014. 11:06

Doduše, mislim da nekima ni to nije riješilo probleme sa RMA jer su ga morali slati u Kinu bez obzira što je kupljen preko EU skladišta.

Brko 27.05.2014. 11:34

Znam, ali eto, kontaktirao sam Jiayu pa su mi rekli da još nemaju RMA u EU ali da rade na tome i samo što nije. Dakle, moći će se kupiti iz Kine preko nekog dućana, ali će se RMA rješavati preko EU zastupnika (Njemačka, Italija, Španjolska ili zemlje Beneluxa). Samo će se morati dati točni podaci gdje je mobitel kupljen, IMEI, broj narudžbe i tako to.

To bi bio pun pogodak za Jiayu.

coconut 27.05.2014. 11:37

Komedija apsurda nema granica - stigao mail od onog carinika da se javim određenim osobama (navedena imena, pozicije i telefoni) radi procedure privremenog izvoza.
Ja stvarno više ne znam tko je tu luđi.

Old Iggy 27.05.2014. 11:40

Citiraj:

Autor coconut (Post 2602101)
Komedija apsurda nema granica - stigao mail od onog carinika da se javim određenim osobama (navedena imena, pozicije i telefoni) radi procedure privremenog izvoza.
Ja stvarno više ne znam tko je tu luđi.

Pa gdje si to išao?

coconut 27.05.2014. 11:50

Planiram otići u RI potpisati prokleti CN23.
Koliko problema i papirologije za jedan obični mob koji se popravljen vraća iz Kine.

c/p maila
Poštovani,

Molimo Vas da kontaktirate HP Otpremništvo na broj 01/498-1720 kako bi Vas uputili u proceduru privremenog izvoza robe. Za dodatne informacije molimo Vas kontaktirate carinskog djelatnika gospodina ********** na broj 01/651-1669 ili predstojnika Carinske ispostave gospodina *********** na broj 01/651-1662. Unaprijed hvala.

mod: molim ne iznositi imena i prezimena na forumu

GoodLooker 27.05.2014. 11:55

Citiraj:

Autor matija.gubec (Post 2602058)

Tako je, jeftinije je jednostavno ga poslati natrag i platiti još jednom pdv na povratku.
Upravo to sam ja danas morao napraviti, poslao sam mobitel u kinu bez ikakvih izvoznih papira.

Još uvijek sam pod stresom jer sam popizdio tamo u Branimirovoj, tražio sam i razgovor s voditeljem ispostave. Čovjek tipični aparatčik, kaže ista je procedura za šleper i mobitel, do danas smo radili po skračenoj proceduri koja je, kako kaže, de facto nelegalna. Spominjao je direktivu EU itd..naputak vlade...itd.

webstartm 27.05.2014. 16:11

prije direktiva tcoma,vipa i ministra financija(koji je vec sad,neman blage)

lipo ce dobit pare,il plati opet pdv ili plati 500kn za tu proceduru...

hrvatistan :hitthewal:

Brko 27.05.2014. 16:18

Tako se i meni čini, plus ovo što mi je poznanik rekao. I HT i VIP imaju sada nikad manju prodaju mobilnih uređaja zadnjih 5-6 godina.

brmbo 27.05.2014. 17:38

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602250)
Tako se i meni čini, plus ovo što mi je poznanik rekao. I HT i VIP imaju sada nikad manju prodaju mobilnih uređaja zadnjih 5-6 godina.

Čuja san da se samo prodaju ili uzimaju na pretplatu samsunzi i ajfoni a ovi jeftiniji slabo.
Još kad vide razno razne kineze mora im se smrknuti, mobovi se prijavljuju kod njih (vip)
http://www.pohrani.com/f/c/oN/VqeC30T/izrezak.jpg

3oka 27.05.2014. 20:12

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602064)
Pa trenutno svi hvalimo to2c i njihovo slanje singapurskom poštom. Nama nekoliko sretnika je mob stigao za 8-9 dana.

Totalno je nebitno za koliko vremena stigne, bitno je kad stigne da stigne ispravan i da ne pravi probleme, tj. da mi u startu ne uvale pokvaren telefon... nesto mi po izgledu sajta ne izgledaju kao profesionalci...
Sto bi nas narod rek'o: ko se o mlijeko opekao taj i u jogurt duva ;)

partwish 27.05.2014. 20:17

Naravno da nitko neće uzimati kod njih kada su nabili cijene. Nekada su ljudi uzimali pretplatu zbog jeftinih mobitela, danas uzimaju valjda iz navike. zanimljivo je kako u matičnim zemljama mogu davati uređaje za 1€, a ovdje ih brutalno naplačuju.

kolibri 27.05.2014. 21:07

To2c. Narucio Jiayu G4S, stigao za 9 dana do Zagreba. Komunikacija odlicna, sve napravili kako smo se dogovorili. Dakle, izgled stranica vara... :D premda nisu nista losije od nekih drugih...

RAUL 27.05.2014. 22:17

To2c je ok prodavac,ali treba viditi kakav ce se pokazati kada bude RMA u pitanju:what:

prileee 27.05.2014. 22:37

Bar bi racunao na rma za ijedan od tih kineskih shopova... Pomiris se da ga nema i drzis fige :)

Brko 27.05.2014. 22:39

Citiraj:

Autor 3oka (Post 2602401)
Totalno je nebitno za koliko vremena stigne, bitno je kad stigne da stigne ispravan i da ne pravi probleme, tj. da mi u startu ne uvale pokvaren telefon... nesto mi po izgledu sajta ne izgledaju kao profesionalci...
Sto bi nas narod rek'o: ko se o mlijeko opekao taj i u jogurt duva ;)

A koji ti kinez djeluje profesionalno :D ? Meni ni jedan :D

coconut 28.05.2014. 06:46

Šta ste slali na RMA? Meni traže da pošaljem SVE, uključujući i kutiju, a iz iskustva znam da će me to onda koštati više (veća masa i gabariti).
Ako naši budu za**bavali sa tim privremenim izvozom, razmišljam da slijedeči fon naručim na SLO poštanski ured. Mislim da je kod njih procedura sa RMA daleko jednostavnija i jeftinija. Ako netko može, neka se raspita i o toj kombinaciji.

Brko 28.05.2014. 06:58

Kome ti uopće šalješ? Ono što sam vidio po nekim sajtovima je da u slučaju RMA, šalje se samo mobitel, čak i bez baterije i stražnjeg poklopca.
Pa i kod nas te traže samo mobitel, bez kutije i dodatnih pizdarija.

3oka 28.05.2014. 08:04

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2602496)
A koji ti kinez djeluje profesionalno :D ? Meni ni jedan :D

Otkud znam, zato pitam na forumu, ako neki i postoji valjda ce raja s foruma znati ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:52.