PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Kupovina mobitela preko interneta, poštarina, carina, RMA, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=251059)

partwish 10.03.2014. 14:13

Citiraj:

Autor plavi83 (Post 2560289)
ljudi ako niste vidjeli na xiaomishop.it su samo danas na akciji Xiaomi Mi3 modeli 16/64GB po cijeni od 349/399€ uz dostavu od 15€ u Hrvatsku...garancija je kod njih 2 godine, tako da ako je netko planirao uzimati ovaj mobitel neka slobodno naruči od tamo....
ja se evo premišljam i razmišljam... :)

EDIT: nisam naveo da na mobitele tamo ne plaćate PDV jer je shop unutar EU...

Baš zato što je u EU bi trebao platiti PDV i to Talijanski.

kasandro 10.03.2014. 16:01

Došao mi mobitel danas na carinu.
Kako me sad misle obavijestiti da trebaju račun radi carinjenja? Ako panj od kineza nije stavio kontakt mail na paket poslat će mi pismo obavjesti ili šta?

To će produžit isporuku za još 2 tjedna čini mi se :nono:

Jel ima smisla da ja u carinu pošaljem mail sa svim podacima o pošiljci i računom u prilogu prije nego oni mene obavijeste? Hoće li to netko uzeti u obzir ?
Htio bi izbjeći slanje poštom i odugovlačenje , ako već moram platiti da to obavim i da dođe što prije...

partwish 10.03.2014. 16:07

Citiraj:

Autor kasandro (Post 2560558)
Došao mi mobitel danas na carinu.
Kako me sad misle obavijestiti da trebaju račun radi carinjenja? Ako panj od kineza nije stavio kontakt mail na paket poslat će mi pismo obavjesti ili šta?

To će produžit isporuku za još 2 tjedna čini mi se :nono:

Jel ima smisla da ja u carinu pošaljem mail sa svim podacima o pošiljci i računom u prilogu prije nego oni mene obavijeste? Hoće li to netko uzeti u obzir ?
Htio bi izbjeći slanje poštom i odugovlačenje , ako već moram platiti da to obavim i da dođe što prije...

Poslat će ti na kućnu adresu... Oni će papire oko tvog uređaja sređivati kada dođe na red, sigurno ga neće tražiti među hrpom pošiljki samo zato što si ti njima poslao papire na mail... Strpljen spašen.

kasandro 10.03.2014. 16:22

Citiraj:

Autor partwish (Post 2560560)
Poslat će ti na kućnu adresu... Oni će papire oko tvog uređaja sređivati kada dođe na red, sigurno ga neće tražiti među hrpom pošiljki samo zato što si ti njima poslao papire na mail... Strpljen spašen.

Ok, samo sam tražio info od iskusnijih. Ako se ne može požuriti - strpljen sam i spašen :)
Hvala !

RAUL 10.03.2014. 16:59

Moras cekati da ti na kucnu adresu dodje pismo sa PCP brojem jer bez tog broja neces nista napraviti.

spawn 10.03.2014. 21:38

Citiraj:

Autor partwish (Post 2560489)
Baš zato što je u EU bi trebao platiti PDV i to Talijanski.

Nigdje ne pise cijena + IVA sto podrazumijeva da su cijene s ukljucenin talijanskim pdvom sto nadalje znaci 64gb 399 + postarina

partwish 10.03.2014. 21:56

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2560748)
Nigdje ne pise cijena + IVA sto podrazumijeva da su cijene s ukljucenin talijanskim pdvom sto nadalje znaci 64gb 399 + postarina

Ja nisam gledao što piše niti koja je cijena, samo sam kolegi rekao da se PDV plača i to u Italiji. Kolega je rekao sa nema PDVa zato što je Italija u EU kao i mi, a to nije točno. :chears:

spawn 10.03.2014. 22:02

Kineski mobiteli - klonovi napadaju :)

Ne picajzliraj. Ako sam ja shvatio sto je htio reci vjerojatno su i svi ostali. Kupis mob i nema PDV-a u HR.

plavi83 10.03.2014. 22:36

baš kako je kolega Bruno_Rv napisao, mislio sam na dodatni Linićev harač koji se inače primjeni na skoro sve kineske mobitele koji dolaze kod nas sa dalekog istoka...

MikaHR 11.03.2014. 00:09

Citiraj:

Autor plavi83 (Post 2560779)
baš kako je kolega Bruno_Rv napisao, mislio sam na dodatni Linićev harač koji se inače primjeni na skoro sve kineske mobitele koji dolaze kod nas sa dalekog istoka...

Ehm, taj plaćaš uvjek kad kupuješ iz Europe.

Izvan Europe ima šanse i da prodje bez ako imaš sreće na carini.

spawn 11.03.2014. 00:21

Joj 100 puta smo pisali o tome cak i u drugoj temi. Iz EU NE PLACAS HRVATSKI PDV. Placas njihov koji je uracunat u cijenu osim ako je navedena cijena + IVA/VAT i kako se vec zove pdv u njihovoj zemlji.

MikaHR 11.03.2014. 10:19

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2560825)
Joj 100 puta smo pisali o tome cak i u drugoj temi. Iz EU NE PLACAS HRVATSKI PDV. Placas njihov koji je uracunat u cijenu osim ako je navedena cijena + IVA/VAT i kako se vec zove pdv u njihovoj zemlji.

I kakve onda ima veze jel plaćaš "Linićev harač" ili bilo koji drugi harač. "Linićev harač" nije nikakav "dodatni" porez.

Porez plaćaš. Nebitno jel Liniću, Merkelici ili

Ako NE platiš porez kršiš zakon. Simple. Čak i ako ti na carini prodje bez poreza, kao ogledni gradjanin RH i domoljub bi se trebao vratiti, reći da ti nisu zaračunali porez i platiti ga :fiju:

coconut 11.03.2014. 10:51

Tuđi harač je manji od Slavkovog, a mnogima je to bitnija stavka od toga kome taj harač ide.

lutherus 11.03.2014. 10:52

Osobno bi rađe platil porez Sjevernoj Koreji nego Hrvatskoj.

coconut 11.03.2014. 11:22

Za one koji šalju mobitele na popravak - obavezno na izvoznici navedite da ga šaljete zbog popravka. Ja to nisam naveo (hebiga, nisam znao) pa nije tako uveden u sistem na carini i zbog toga mi nisu ni vratili izvoznicu te su velike šanse da ću opet dobiti PCP broj, pa mi je savjetovano da kažem da je bio na popravku i da priložim račun za pdv kojeg sam dobio kad sam ga uvezao.

pokra89 11.03.2014. 11:23

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2560922)
I kakve onda ima veze jel plaćaš "Linićev harač" ili bilo koji drugi harač. "Linićev harač" nije nikakav "dodatni" porez.

Ako NE platiš porez kršiš zakon. Simple. Čak i ako ti na carini prodje bez poreza, kao ogledni gradjanin RH i domoljub bi se trebao vratiti, reći da ti nisu zaračunali porez i platiti ga :fiju:

Đe si moralna vertikalo, nisam te prepozn'o? Meni na zadnjem mobitelu stoji pečat di pise OSLOBOĐENO PLAĆANJA CARINE, jesam li ja sad u nekon kršenju zakona ili? Da se razumijemo, posalo sam u račun i sve, na kraju mi je stigao paket koji sam morao platit 9 kn, pa sad ne znam kako postupiti kao "ogledni građanin Hrvatske"

coconut 11.03.2014. 11:28

Netko (državni službenik, kojoj god da službi pripadao) je plaćen da određuje tko će i koliko platiti poreza/pdv/dažbina. Ako ti je takav netko odredio da ne moraš platiti porez, ti si svoje obavio i zakonski si pokriven tj. nisi napravio ništa ilegalno.

partwish 11.03.2014. 11:54

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2560762)
Ne picajzliraj. Ako sam ja shvatio sto je htio reci vjerojatno su i svi ostali. Kupis mob i nema PDV-a u HR.

Ja sam shvatio drukčije i briga me kako si ti shvatio. :p

spawn 11.03.2014. 13:31

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2560922)

Stvarno morate malo izaci na sunce i razbistrit glavu.
Pisac je htio reci da ako je cijena na webshopu u EU 399€ s ukljucenim porezom ( ako ne pise no Vat i slicno) ,kupis taj telefon i platis samo postu jer je njihov porez ulljucen u cijenu i ne placas nas zbog EU sporazuma. Ako je ta ista cijena van EU postoji sansa da platis nas PDV znaci 399€+ Pdv 25% = 499€. Nema nikakve veze harac,ciji je veci i slicno.
Capito?Understood?

QuidZz 11.03.2014. 13:58

Odakle je "najbolje" naruciti mob iz EU? Ne kineski. Amazon ne salje sve kod nas a Mediamarkt ne salje nista u HR. Ima li jos koji dobar Njemacki shop?

boy005 11.03.2014. 14:00

vidi computeruniverse

coconut 11.03.2014. 14:24

Ako ne mora biti iz DE, imaš onaj mobilcity iz UK koji šalje kod nas kao i onu firmu iz Češke (zaboravih joj ime) koja isto šalje ovamo.

QuidZz 11.03.2014. 14:33

Citiraj:

Autor coconut (Post 2561100)
Ako ne mora biti iz DE, imaš onaj mobilcity iz UK koji šalje kod nas kao i onu firmu iz Češke (zaboravih joj ime) koja isto šalje ovamo.

Dali su mobovi sa ove stranice otkljucani i jel rade kod nas bez problema?
Ako bi trebao slat na servis to mogu u HRV?

coconut 11.03.2014. 15:40

Naravno da su otključani, da rade (ne kužim poantu ovog pitanja jer je GSM sistem isti za cijelu Europu) i možeš ih slati ovdje na servis (znam za Apple, Samsung, LG/Nexus, Nokiu, a za druge bi trebalo provjeriti, ali vjerujem da ne bi trebalo biti problema).
Jedina razlika, ako naručuješ iz UK, može biti u punjač koji će imati UK kontakte (3 pina) pa treba tražiti EU verziju punjača.

QuidZz 11.03.2014. 15:50

A sto je s ovim, npr Samsung ima dvije god garanciju a kod njih pise:

Citiraj:

MobiCare 12

12 month UK-serviced warranty.
Trebale bi biti dvije god garancije? Jbg nisam nikad narucivao mob izvan HR tako da bolje pitat nego...:)

coconut 11.03.2014. 16:02

To je njihova garancija, a nakon toga mobitel daješ našima.

QuidZz 11.03.2014. 16:04

Citiraj:

Autor coconut (Post 2561144)

:fala:

daxxx88 11.03.2014. 17:24

Citiraj:

Autor coconut (Post 2561144)

zašto ga ne predati odmah "našima", ako garancija vrijedi?

ok, sudeći prema iskustvima s domaćim servisima, vjerojatno bi prije dobio mobitel šaljući ga u UK i natrag :D

coconut 11.03.2014. 23:58

U principu, kamo ćeš ga poslati na RMA ovisi o tome što ti kaže prodavač kojem si prijavio RMA.

MikaHR 12.03.2014. 03:50

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2561061)
Stvarno morate malo izaci na sunce i razbistrit glavu.
Pisac je htio reci da ako je cijena na webshopu u EU 399€ s ukljucenim porezom ( ako ne pise no Vat i slicno) ,kupis taj telefon i platis samo postu jer je njihov porez ulljucen u cijenu i ne placas nas zbog EU sporazuma. Ako je ta ista cijena van EU postoji sansa da platis nas PDV znaci 399€+ Pdv 25% = 499€. Nema nikakve veze harac,ciji je veci i slicno.
Capito?Understood?

Zašto ponavljaš što sam ja napisao? Opet si uzeo "tumačiti što je pisac htio reći" a sve je jasno rečeno :fiju:

Chill out bro

Citiraj:

Autor coconut (Post 2560938)
Tuđi harač je manji od Slavkovog, a mnogima je to bitnija stavka od toga kome taj harač ide.

Svak nek si računa što mu najviše paše, najjeftinije je još uvijek (i to debelo) iz Kine naručit uz Hrvatski PDV, uz šansu dodatnog popusta :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:27.