PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Koje kućište kupiti? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=203324)

morbid_angel 26.05.2014. 21:47

Citiraj:

Autor Brain32 (Post 2601897)
Jel' ima tko Fractalov Define XL R2 možda?
Nekak sam se nabrijo na to kao future-proof rješenje, dosta je skup doduše(naravno kod nas još super-extra) pa se još uvijek nekako dvoumim...

Imam ja, kao i Coolermaster CM 690 III Advance, a prije i HAF XM. I za cable management mi je Coolermaster bolji jer možeš na više mjesta svezat kablove vezicama, dio cagea za diskove ne moraš vaditi van da bi stavio dulju karticu nego možeš smanjiti cage da podržavaju 2.5" diskove umjesto 3.5" diskove i ima maltene duplo više mjesta iza matične za kablove. Malo je bučnije od Fractala jer nema zvučnu izolaciju al sve u svemu meni je draže. I u Define XL R2 ne možeš staviti vent od 140 mm na doljnju stranu kućišta ako imaš malo dulje napajanje - kao što je to slučaj kod mene. Mogu poslikati i jedno i drugo izbliza ako će trebati.
I još nešto - Fractala sam dobio na zamjenu za Coolermaster HAF XM. Kod HAF-a mi se nije događalo da se jedan GPU pregrijava dok se to kod Fractala zna desiti. Al to ako imaš dvije ili više grafički, ako imaš jednu nebuš imao frke. A prednost Fractala jest to što možeš regulirati napon ventolatora 5 - 7 - 12V dok Coolermaster kućišta to nemaju (CM 690 III i HAF XM).
Ako te još nešto zanima - samo pitaj.

Brain32 26.05.2014. 22:02

Pa imam dosta skromnu konfu(ne ovo iz siga) nego pentium G3420 kojeg će hladiti Rajintek Themis, GTX660 Asusov DirectCU, ATX ploča, brijem da bi u tako velikom kućištu to moralo biti hladno i tiho...
Zanima me samo još da li su ti trebali extenderi za kablove od napajanja s obzirom da je kućište dosta veliko...ja imam Corsaira CX400 ima prilično duge kablove ali ne znam da li bu dovoljno...
CM je sasvim ok makar nisam vidio advanced kod nas(ili ne znam gledat :D ), gledao sam još i neke stvari od Corsaira ali mi se nekako činilo da je u tom rangu FD najbolja opcija, inače planirao sam manji proračun za kućište ali protegnuo bi se za Fractala jer trenutno imam Trendsonic, ono...kad prdnem bočne stranice polete ko činele...

morbid_angel 26.05.2014. 22:08

Sry, čini se da nije advanced, očito se krivo sjećam, niti ne postoji verzija Advanced prema njihovim stranicama.
Ovo imam: http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=14436

Trenutno mi služi za jedan kućni server.
Nisam trebao nikakve ekstendere ni za jedno kućište, a duljine kablova su:
http://www.coolermaster-usa.com/uplo...1/feature5.jpg
http://www.coolermaster-usa.com/uplo...1/feature6.jpg

Napajanje je ovo:
http://www.coolermaster-usa.com/prod...roduct_id=3101

Pa usporedi sa svojim ;)

Brain32 26.05.2014. 22:11

E super, hvala. Baš ću još malo pogledat taj CM, dosta je jeftiniji od FD-a...

coconut 27.05.2014. 06:45

U mojem CM 690 II imam HX450W i kabeli su dovoljno dugački. Ista stvar je i sa XFX 450W u starom CM 690.

__z__ 27.05.2014. 10:04

Citiraj:

Autor Brain32 (Post 2601926)
E super, hvala. Baš ću još malo pogledat taj CM, dosta je jeftiniji od FD-a...

Ne možeš uspoređivati Big i Midi tower kućišta

Brain32 27.05.2014. 17:52

Citiraj:

Autor __z__ (Post 2602045)

Ma jasno ali CM 690 III je dosta veliki MIDI, razlika u gabaritima do FD XL-a je relativno mala...mislim R4 Define Midi je gabaritima toliko manji od CM690 III koliko je isti manji od Define XL-a...

morbid_angel 27.05.2014. 18:10

Citiraj:

Autor __z__ (Post 2602045)

Danas je teško definirati granicu između big i midi towera. Pogledaj si usporedbu haf xm i fractal r2 xl. Kolika je razlika?
Ako gledaš na mogućnost hlađenja, pogotovo vodenog, haf xm je ispred fractala po opcijama, iako je "midi" a ne "big". Jedino što ne podržava eatx i xlatx matične, al po vanjskim gabaritima su tu-negdje.

virus1 28.05.2014. 09:11

Citiraj:

Autor Brain32 (Post 2602297)
Ma jasno ali CM 690 III je dosta veliki MIDI, razlika u gabaritima do FD XL-a je relativno mala...mislim R4 Define Midi je gabaritima toliko manji od CM690 III koliko je isti manji od Define XL-a...

Radio sam na jednom i drugom kučištu u više navrata, da ne duljim sveukupno nakon svega kupio sam i sebi FD Define XL jer ima po meni bolje riješeno neke stvari i bez obzira na dimenzije na papiru kada vidiš oba kučišta u stvarnosti i radiš s njima FD ima više prostora.

Ovo što je kolega naveo da se sa 2 grafe malo više grije je istina ako se ne makne izolacija sa bočne stranice di mu je namjenjeno da se može staviti još jedan 14-12 cm vent, na tu rupu je tvornički ugrađena izolacija koja se lako skine (4 šarafa) i onda grafe od tuda dobiju masu zraka i puno su bolji rezultati ali i prašinica nažalost ali to je slučaj kod svih kučišta jer većina je dosta otvorena danas a znamo i zašto :D

Sve u svemu moj glas ide za FD, kučište koje ćeš imati dok ti dosadi prije nego što ćeš trebati drugo radi nekih komponenata. Ako ti treba airflow uzmi si FD ARC XL ako ćeš tiši rad i pomičnu prednju stranicu (vratašca :D) FD Define XL.

Brain32 28.05.2014. 10:07

Hvala virus1 i mene nekako više naginje na Fractala, ima solidan i ozbiljan dizajn i sa svojih 16kg čini se da je baš golemi masivni tenk što mi je super...

virus1 28.05.2014. 11:09

Citiraj:

Autor Brain32 (Post 2602625)
Hvala virus1 i mene nekako više naginje na Fractala, ima solidan i ozbiljan dizajn i sa svojih 16kg čini se da je baš golemi masivni tenk što mi je super...

Ma to je pravo "muško" kućište, jest da je razlika u cijeni između CM I FD, ruku na srce nije ni CM loš da se razumijemo, no po meni definitivno se probaj "strpiti" za FD ako su pare problem jer kod nas je općenito sve precijenjeno tako da u startu i FD i CM su skuplji kod nas nego vani, ali moje osobno iskustvo još jednom jer sam dosadan :D FD je klasu bolji više bi ga uspoređivao sa nekim Corsairom 750D ili HAF-om (ne onaj najmanji) pa nadalje nego sa CM 690, ja sam svog FD na sreću dofurao iz Švice gdje mu je cijena bila 100€ ali mi je dostava bila besplatna pošto mi ga je frend pokupio/dofurao jer je bio na poslovnom putu.

Kada sam ga ja kupovao pred cca 5-6mj. kod nas je FD bio preko 950kn najniža cijena sada koliko vidim na nabavi najjeftiniji je 876,19KN tako da im je cijena pala, svakako se isplati za te pare, isto jedan info što se Define XL-a tiče black pearl i titanium grey jedina razlika je u prednjim vratašcima, tj samo boja prednje maske na vratima ostalo je sve identično u potpunosti.:chears:

Ako treba još koji info/slike slobodno me PM da ne spamamo temu :D LP

__z__ 28.05.2014. 15:53

Cijene Fractala bi trebale biti iste kod nas i u Europi!

virus1 28.05.2014. 16:00

Citiraj:

Autor __z__ (Post 2602869)
Cijene Fractala bi trebale biti iste kod nas i u Europi!

Trebale bi biti, dobro rečeno, ali nisu, možda s vremenom kad počnemo uzimati količinu robe kao neke druge države/shop-ovi, razlike nisu velike ali opet ni male za Hrvatski standard na artiklu od 100€ mi platimo još 150-200KN uzevši u obzir razlike u PDV-u a i samim time što naša država uništava i oporezuje sve živo i neživo,....tako i naše trgovine kojima onda ne preostaje ništa nego da zarade svoj kruh,......:zdero:

__z__ 28.05.2014. 16:07

Koji su to shopovi van Lijepe naše ?

virus1 28.05.2014. 16:22

Citiraj:

Autor __z__ (Post 2602874)
Koji su to shopovi van Lijepe naše ?

Evo primjer, nevezano za kućište jer trenutno nemogu naći račun ali našao sam za MBO koju sam si uzeo -> http://imgur.com/vZHWGyV

Znači 226.05 Švicarskih franaka = 1404.91KN u kojoj je još zaračunata dostava unutar Švicarske (nebitno da ne objašnjavam sve) dok kod nas ista ploča svi znamo koliko košta :stoopid: od 1715KN pa nadalje.

Ujedno ti je tu i ime Shopa no za ostale shopove po Europi nisam baš adekvatna osoba pa da ne kažem krivo, a mislim čak da ima tu na PC Ekspertu baš tema o tome, tj. kupnja računalnih komponenata izvan RH.

Sry na OT :care:

__z__ 28.05.2014. 16:45

Citiraj:

Autor virus1 (Post 2602879)
Evo primjer, nevezano za kućište jer trenutno nemogu naći račun ali našao sam za MBO koju sam si uzeo -> http://imgur.com/vZHWGyV

Znači 226.05 Švicarskih franaka = 1404.91KN u kojoj je još zaračunata dostava unutar Švicarske (nebitno da ne objašnjavam sve) dok kod nas ista ploča svi znamo koliko košta :stoopid: od 1715KN pa nadalje.

Ujedno ti je tu i ime Shopa no za ostale shopove po Europi nisam baš adekvatna osoba pa da ne kažem krivo, a mislim čak da ima tu na PC Ekspertu baš tema o tome, tj. kupnja računalnih komponenata izvan RH.

Sry na OT :care:

http://www.techmania.ch/details.aspx...A-DEF-XL-R2-BL

143,5 CHF = 889kn

skoro slična cijena kao kod nas

nino 28.05.2014. 17:24

Citiraj:

Autor virus1 (Post 2602879)
...
Znači 226.05 Švicarskih franaka = 1404.91KN u kojoj je još zaračunata dostava unutar Švicarske (nebitno da ne objašnjavam sve) dok kod nas ista ploča svi znamo koliko košta :stoopid: od 1715KN pa nadalje....

Neznam dali te hebe matematika, ali na tu cijenu dodaj 17%, koliko je pdv kod nas, pa dobijas razliku manju od 100kn. Nezna zasto ti to nije jasno.

Edit: Bas gledam, cijena kod mene dok je bila dostupna iznosila je 1631kn, znači na istom smo sa 25% pdv-a.

Brain32 28.05.2014. 17:58

Ma nađe se u Švabiji Define XL R2 za 100-105€ ali opet, tamo je PDV 19% a i da ne spominjemo koliko se ne grbači toliko na privatnicima brijem da na kraju naši trgovci manje zarade od Švaba jer im 'em država više pojede 'em zbog troškova visoka cijena u društvu niskog standarda uvelike smanjuje potražnju.
Ajd' srećom ovaj najjeftiniji DefineXL sa Nabave mi je na 500m od doma baš su me pogodili :D

virus1 29.05.2014. 08:29

Citiraj:

Autor nino (Post 2602895)
Neznam dali te hebe matematika, ali na tu cijenu dodaj 17%, koliko je pdv kod nas, pa dobijas razliku manju od 100kn. Nezna zasto ti to nije jasno.

Edit: Bas gledam, cijena kod mene dok je bila dostupna iznosila je 1631kn, znači na istom smo sa 25% pdv-a.

Razumijem ali je ono cijena sa uračunatim Švicarskim PDV-om (8% znam da bi trebalo biti 25% jer Švica nije EU,...), međutim toliko sam ja platio i ni lipe više matičnu ploču, međutim ono što sam zaboravio reći je to da sam kućište kupio u drugom shopu isto Švica ali se nemogu sjetiti koji, matičnu sam stavio samo kao primjer.
Još jednom napominjem nisam naručivao direktno već mi je frend (nije švercer i nisu ga gnjavili na granici i pokazao je što nosi) to pokupio kod svog tetka i donio doma jer je bio na poslovnom putu, a ta dva artikla su me ispala manje za 450 KN nego što bi platio kod nas u vrijeme kada sam naručivao, nemam zašto govoriti neistinu, znam Nino da se baviš time i pratiš te stvari svakodnevno, ali dali su bile akcije ili što ja znam u to ne ulazim, daleko od toga da se velika većina atikala ne isplati privatno povlačiti iz EU ili sl. i plaćati poštarine i šta ja znam, ali ako imaš kombu isplati se piknuti neki artikal 100% me jeftinije izašlo a i valuta se mijenja jer mi je onako na kraju pameti kada sam proračunao bilo nešto ispod 1400KN za ploču pred tih par mjeseci.

Kako je i kolega rekao ima u Njemačkoj samo što se neisplati jer nakraju dođe na par kuna razlike a nešto te ispadne kad računaš i više sa dostavom sve ovisi i sve je to meni jasno, mi smo ipak Hrvatistan nego je bit toga usporedi standard i živi vani komponente su jeftinije kako god okreneš a kod nas je kriva država i nitko drugi ja branim i prodavače i kupce i gazde jer teško je konkurirati danas a da imaš nešto od svog posla/prodaje.

virus1 29.05.2014. 09:01

zeznuo sam se briši dupli post.

refugee 29.05.2014. 15:14

Kaj mislite o Graphite 230T? Čini mi se ko vrlo dobro kućište za svoje pare, iako ima neke jasne minuse.
Nema gumica u rupama za kablove.
Nema dovoljno filtera za šinu.
Nema antivibracijske gumice ispod PSU i za HDD.
Ali koliko čitam, tiho je, hladno i vrlo kvalitetno izrađeno. Uz to ima 3 venta, 2 sa LEDicama, kompletno ofarbana unutrašnjost i skroz toolfree.
A i meni je (valjda jedinom) veliki plus ona yebena narančasta boja jer je fakat unique.
Genijalno bi izgledalo uz Gigabyte SOC matičnu, Zotac grafulju i recimo neki G skill RAM.
Plus još neke narančaste braided kablove i mljac. :)

JuiceBox 29.05.2014. 18:38

Razmisljao sam takoder o 230t al one jadne plasticne hdd kaveze kad vidim, boze sacuvaj. Neznam , meni izgleda jako jeftino kuciste ali nije bas jeftino. Za 200 kn vise se nadje FD R4, koji je kudikamo bolji i kvalitetniji kejs.

boy005 29.05.2014. 19:04

Citiraj:

Autor xulos (Post 2603531)
Razmisljao sam takoder o 230t al one jadne plasticne hdd kaveze kad vidim, boze sacuvaj. Neznam , meni izgleda jako jeftino kuciste ali nije bas jeftino. Za 200 kn vise se nadje FD R4, koji je kudikamo bolji i kvalitetniji kejs.

a jesi ti na kraju uzeo case? :D

JuiceBox 30.05.2014. 15:21

nisam jos, nemrem se odlucit :D

Strong 30.05.2014. 17:41

hehehe Xulos, ah te slatke brige :D pa nemoj da ti komp čami sastrane gol.. :D

JuiceBox 31.05.2014. 09:41

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...42088153_n.jpg 'vako mislis :D

6Finger 02.06.2014. 12:41

Ima li tko NaviaTec NVT-601, ovaj jeftini šta se da naći ispod 100kn :P

Nikako iskopat sliku unutrašnjosti po netu.

ShanTech 02.06.2014. 12:47

Kakva imaš očekivanja? :D
http://www.maxnavia.com/products/pc_cases/midi/11

6Finger 02.06.2014. 12:54

Vidio sam ovo zanima me za koliko vent ima mjesta straga :D
A očekivanja za <100kn odlično je :P

ShanTech 02.06.2014. 13:42

Otraga ti ide malo zvrndalo za ispuh, ako si to mislio. Najde 12tica. :D

Staviš ovako nešto i vozi. :D
http://www.vantecusa.com/gl/product/view_detail/114

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:44.