PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

SileTzar 04.04.2012. 00:04

Ne radi ništa, eto šta. Medium cage ti ne prolazi dok ne makneš jednu šajbu naprijed.
Ako išta, svi ti SRAM mjenjači jače strše van bočno od Shimana s Shadow oblikom, i prije ćeš roknut SRAM mjenjač bočno u kamen nego XT long cage nogicu u neš drugo.
Ako već imaš vrh ponude Shimana zašto davat zbilja velike pare na SRAM ekvivalent koji nije toliko bolji da bi se isplatilo.

Željac 04.04.2012. 00:21

Citiraj:

Autor cuks (Post 2136526)
Neki vrag me vuce na X9. Uzeo bi prednji shifter X9 2brzinski, zadnji X9 i zadnji mjenjac X9. Prednji mjenjac cu ostavit ovaj XT E-type jer mi proizvodjac njega preporuca da nebi bilo sranja oko mijenjanja brzina sa nekom drugom vrstom mjenjaca.
A s druge strane stoji i to sto Zeljac kaze, ionak ce se to sve lomit i pigat pa je onda mozda bolje skrsit X5 u odnosu na X7 i X9.

meni je x5-ica pukla na najtvrđem i najmesnatijem dijelu. destro i mic se uvjerili u to. To je sve normalno
zamor materijala, dotrajalost, učestalost korištenja itd. itd. nitko i ništa ti neće garantirati da ti nećeš skršiti x9 na prvoj vožnji. nemoj biti attention whore sa x0, x9 opremom i davati 90€ za stražnji mjenjač kad ga možeš ostaviti na prvom kamenu. za duplo manju lovu se dobije x5 ili x7 (preporuka aleš) koji će svoj posao obavljati ništa manje loše nego x9 od 80-90€ !
i ja sam osobno takav da bi imao tip top, poštene dijelove na biciklu, super se osjećao na njemu i bio njime zadovoljan... ali za x7-icom (koja, moraju svi priznati nije sprdnja) ne bi sigurno toliko žalio kao što bi žalio za ičim skupljim/"boljim"/ "kvalitetnijim"....
ovo gore je moj osobni stav, sigurno se netko neće složiti... ali... to sam samo ja, moji doživljaji i iskustva.

:beer:

a, isto tako mislim da i sa prednjim mjenjačima nije drukčija priča. srećom, do sada imao jednog duže vrijeme, drugog se riješio na vrijeme i nema toga koji mi nije imao iritantnog sitnog lufta pa lanac zadrlja po mjenjaču itd.
o tome će valjda netko drugi malo više :)

:beer: :chears::chears:

Cuky 04.04.2012. 00:22

Ma jebe me kaj mi svako malo pocne jebat, ne znam jel to do shiftera il do cega. Djubre mi salta po 2 brzine, pa mi onda zna prekocit lanac itd, a jebena je muka nariktat ga da radi kako treba. I kad ga slozim da radi kako treba onda krene jebavat ubrzo i tako.

Ide mi to na jetru lagano. Sve me strah da cu lanac opet potrgat zato jer mi zna prekocit.

EDIT: @ Zeljac - ma nisam mislio novo kupovat. Uzeo bi nesto rabljeno a ocuvano.

X9 zadnji mjenjac je po 250-300 kn u ok stanju, shifteri su oko 200-250kn/kom.

murina 04.04.2012. 00:25

Sličan problem, Zmija dijagnosticirao u 3 sekunde - iskrivljen dropout. Naravno da je iskopao jedan iz šupice :D

SileTzar 04.04.2012. 00:28

Čuj, mene je Bane pregazio i savio mi se mjenjač na ful čudan način i sve radi pic pic. Ne sumnjam ja da ti znaš porihtat mjenjač, ali eto, meni sve radi odlično i pod opterećenjem i svakako nakon što mi ga je Zmija (a tko drugi) doveo u red.
Ali bože moj, ako si baš odlučio, a nije zgorega ni probat neš novo nekad, imaš barem sigurnog kupca za desni šifter XT ;)

De5tr0yer 04.04.2012. 00:30

Citiraj:

Autor cuks (Post 2136543)

EDIT: @ Zeljac - ma nisam mislio novo kupovat. Uzeo bi nesto rabljeno a ocuvano.

X9 zadnji mjenjac je po 250-300 kn u ok stanju, shifteri su oko 200-250kn/kom.

Nemoj kupovati rabljene stražnje i prednje mjenjače. Shiftere ok, ali ovo dvoje ne.

Kad ih preuzimaš ne možeš nikako provjeriti imaju li lufta jer ih opruga zategne u krajnji položaj. Ja se sjebo dva puta, više neću nikada. Sva sreća pa sam oba puta dao 150kn za mašinicu pa nije neki problem.

Dakle, pravac u sloveniju kod aleša kupit X7 straga i shiftere možeš XX što se mene tiče, tak i tak njih budeš tek nakon ručica kočnica potrgao :)

Evenutalno ako naletiš da aleš ima za istu paru X9 mjenjač :)

I svakako ti se isplati skinut treću šajbu i uzet medium ili short cage po pitanju skakutanja lanca (samo ak ima 22-32 uzmi short inače neće moći ove noći)

Dakle, dobio sam 3 odgovora za majice, ostatak? :)

Cuky 04.04.2012. 00:42

Citiraj:

Autor murina (Post 2136545)
Sličan problem, Zmija dijagnosticirao u 3 sekunde - iskrivljen dropout. Naravno da je iskopao jedan iz šupice :D

Budem (ako cu stic u cetvrtak) skinuo dole masinicu i dropout da vidim dal je s njim sve ok.

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 2136548)
Čuj, mene je Bane pregazio i savio mi se mjenjač na ful čudan način i sve radi pic pic. Ne sumnjam ja da ti znaš porihtat mjenjač, ali eto, meni sve radi odlično i pod opterećenjem i svakako nakon što mi ga je Zmija (a tko drugi) doveo u red.
Ali bože moj, ako si baš odlučio, a nije zgorega ni probat neš novo nekad, imaš barem sigurnog kupca za desni šifter XT ;)

Desni shifter mi je Deore pa mozda zato i kenja?

Lijevi shifter mi je XT.

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2136552)
Nemoj kupovati nove stražnje i prednje mjenjače. Shiftere ok, ali ovo dvoje ne.

Kad ih preuzimaš ne možeš nikako provjeriti imaju li lufta jer ih opruga zategne u krajnji položaj. Ja se sjebo dva puta, više neću nikada. Sva sreća pa sam oba puta dao 150kn za mašinicu pa nije neki problem.

Dakle, pravac u sloveniju kod aleša kupit X7 straga i shiftere možeš XX što se mene tiče, tak i tak njih budeš tek nakon ručica kočnica potrgao :)

Evenutalno ako naletiš da aleš ima za istu paru X9 mjenjač :)

I svakako ti se isplati skinut treću šajbu i uzet medium ili short cage po pitanju skakutanja lanca (samo ak ima 22-32 uzmi short inače neće moći ove noći)

Htio si valjda rec ne kupovat rabljeno?:)

Trecu sajbu sam odavno skinuo, gore je bash.

Sajbe su 22-32, zasto nebi medium radio?

De5tr0yer 04.04.2012. 00:54

Da, krivo sam napiso bio.

Ako imaš dvije šajbe većeg omjera od 22-32 onda ne možeš koristiti short cage jer je premalen mjenjač. Medium ide bez problema na sve sa dvije šajbe. Sve sam isprobavao već, nezgodno sam se izrazio :)

Vuco 04.04.2012. 01:13

Cuks, pogledaj si bužire. Ja sam na staroj rami imao problem sa šaltanjem jer sam ostavio stare bužire (od prvog bajka).

Na novoj rami imam - spigani dropout koji se pomiče malo napred nazad ako nije dovoljno stegnut na imbusu, Shadow XT koji je raskliman kod spoja kaveza sa tijelom, nema donji pulley od XT-a već od Acere, ima 4 godine vožnje po Sljemenu, rabljeni LX šifter, sajlu od 8kn i radi - savršeno sada na ovoj rami gdje su bužiri original. Šalta mi bolje nego išta što sam prije vozio.

Flayer 04.04.2012. 01:29

Citiraj:

Gornji dio kondoma imam dovoljno, donji dio mi je gey :D

Fala ali netreba mi niš od toga.

D.O.M.I. 04.04.2012. 08:03

Citiraj:

Potencijalno sam zainteresiran i za majicu i za hlačice, malo još da izvidim situaciju kak će se odvijat i financijsko stanje.

Nik 04.04.2012. 08:08

Citiraj:

Autor murina (Post 2136545)

Upravo sam to htio napisati, 100% da ti je popigan dropout.
Isti simptomi, ravnao ga 2x prosli mjesec :D

Imam x7 shiftere i mjenjac i to radi pic-pic...ali recimo da sam bio zadovoljniji s SLX+Deore XT shadow kombinacijom s kojom nisam imao ama bas nikakvih problema (u 4k km), koliko sam puta popigao masinicu, poravnao rukom i vozi dalje, nikakvih problema, a na oko se vidjelo da je dropout spigan prema van.

Na Jekylu neka samo malo popigam dropout vec pocinje saltanje po 2 brzine, a uopce se ne skuzi da je iskrivljen (objasnio mi je Ico kaj i kak da gledam), zatim buzire i sajle sam upokojio u manje od 2k km, puno teze mi je nastimati SRAM i cesto trebam korigirati mjenjace, posebno me iritira onaj kotacic s kojim se zateze/otpusta sajla na shifteru jer kao da ne reagira, ili reagira pa ju treba dosta puta odvrnuti da ima ucinka.
Na Shimanu bi to postelao u roku keks, sa SRAMom gnjavaza...tak kad bi sad kupovao taj dio opreme laganini bi isao SLX/XT-XT shadow kombinacija bez razmisljanja.

jed2i 04.04.2012. 09:13

Ja također imam x7, i za sad sve šljaka fino, ne brojim poriktavanja kad nekaj mijenjam na bajku, poriktam mašinicu brzo i jednostavno

Lovrix 04.04.2012. 10:07

Citiraj:

Autor cuks (Post 2136526)
Mozemo neke naljepnice za bajkove slozit. Predlazem PCE logo sa nekom slikom bicikla uz natpis:

PC Ekspert NN team

+1
Frend mi izrađuje neke naljke za 2 i pol kune komad , sam mu treba dat sliku , pa ak treba bumo skombinirali nešto. 7.5cm sa 4cm je veličina ak se ne varam.

zubich 04.04.2012. 10:16

Citiraj:

Autor Nik (Post 2136596)

Imam x7 shiftere i mjenjac i to radi pic-pic...ali recimo da sam bio zadovoljniji s SLX+Deore XT shadow kombinacijom s kojom nisam imao ama bas nikakvih problema (u 4k km), koliko sam puta popigao masinicu, poravnao rukom i vozi dalje, nikakvih problema, a na oko se vidjelo da je dropout spigan prema van.

Na Jekylu neka samo malo popigam dropout vec pocinje saltanje po 2 brzine, a uopce se ne skuzi da je iskrivljen (objasnio mi je Ico kaj i kak da gledam), zatim buzire i sajle sam upokojio u manje od 2k km, puno teze mi je nastimati SRAM i cesto trebam korigirati mjenjace, posebno me iritira onaj kotacic s kojim se zateze/otpusta sajla na shifteru jer kao da ne reagira, ili reagira pa ju treba dosta puta odvrnuti da ima ucinka.
Na Shimanu bi to postelao u roku keks, sa SRAMom gnjavaza...tak kad bi sad kupovao taj dio opreme laganini bi isao SLX/XT-XT shadow kombinacija bez razmisljanja.

ovo u "normalnom" svijetu vrijedi obrnuto.

SRAM je lagano naštimat i namjestit, te nemaš nikad gnjavaže oko naštelavanja, a za šimano ovo što si napisao za SRAM :D

valjda si ti naletio na neki poseban komplet :lol2:

@Destro

nema se para, inače bi bio zainteresiran s obzirom da mi treba obleka a nemam predrasude prema tajcama.

Željac 04.04.2012. 12:09

ima netko ključ za pogon, za posuditi na dvije minute ?? ponovio sam se pa to treba smontirati :D
race face diabolus... treba mi ključ za vanjske ležajeve ala howitzer i sl.

zubich 04.04.2012. 12:21

a tko nema to :D

ti se da dolazit do malešnice/španskog?

Željac 04.04.2012. 12:26

:D

to mi možeš i baciti tu do stenjevca :D
budem te zagnjavio na pm pa se dogovorimo :D

EDIT:

u jebate... zna netko više o ovome ?! zna netko možda biciklistu ?!

SileTzar 04.04.2012. 12:35

http://www.dropbike.com/forum/viewto...p?f=33&t=71066

Biciklist se bori za život. Komentari intelektualaca su za žile rezat.

Cuky 04.04.2012. 12:37

Citiraj:

Autor Vuco (Post 2136564)
Cuks, pogledaj si bužire. Ja sam na staroj rami imao problem sa šaltanjem jer sam ostavio stare bužire (od prvog bajka).

Na novoj rami imam - spigani dropout koji se pomiče malo napred nazad ako nije dovoljno stegnut na imbusu, Shadow XT koji je raskliman kod spoja kaveza sa tijelom, nema donji pulley od XT-a već od Acere, ima 4 godine vožnje po Sljemenu, rabljeni LX šifter, sajlu od 8kn i radi - savršeno sada na ovoj rami gdje su bužiri original. Šalta mi bolje nego išta što sam prije vozio.

Budem i to provjerio. Radilo je jedno vrijeme ok i sad je pocelo zajebavat.

Citiraj:

Autor Nik (Post 2136596)

Pogledat cu.

Citiraj:

Autor Lovrix (Post 2136729)
+1
Frend mi izrađuje neke naljke za 2 i pol kune komad , sam mu treba dat sliku , pa ak treba bumo skombinirali nešto. 7.5cm sa 4cm je veličina ak se ne varam.

Trebamo neki dizajn osmislit. I Naljepnice bi trebale imati prozirnu pozadinu, tako da ne unerede bajk :)

Citiraj:

Autor Željac (Post 2136913)

Vidio jutros. Kazu ljudi da se cajger zaustavio na 170kmh. Zao mi je kolege biciklista. Ni kriv ni duzan je nastradao. Sreca pa su skolski praznici jer tuda je inace milijun djece uvijek pa je moglo biti jos gore.

2 die 4 04.04.2012. 12:50

Citiraj:

Autor cuks (Post 2136926)
Vidio jutros. Kazu ljudi da se cajger zaustavio na 170kmh.

Pa gdje si to pročitao, mislim ako je istina onda je stvarno retard žešći i nezaslužuje da sudjeluje normalno više u ovom društvu (ne zanima me kakav je bio do tada):hitthewal:

Cuky 04.04.2012. 12:54

Medju komentarima na nekom portalu, mislim da je 24sata. Jedan od ocevidaca je to izjavio.

SileTzar 04.04.2012. 12:54

Pustite ta nagađanja, nemojte bit babe, ljudi sad pričaju da se htio lik ubiti, pa ovo ono.
Onaj retard razmatra da li bi aluminij pukao, da, da je bio aluminijski bajk ustao bi i odvezao se na njemu.
Ovo što se desilo je katastrofa, nigdje više nisi siguran.

Cuky 04.04.2012. 13:33

Pa to je mogao biti bilo tko od nas. Na tom dijelu ceste je ogranicenje 40kmh, a ovaj se dovezao minimalno sa 100-tkom buduci da je odvalio 2 semafora, ogradu, stablo i biciklista.

I onda murja bicikliste proganja. Sta rec.

Lovrix 04.04.2012. 15:17

Taj molecule je fakat kreten , sam gluposti piše.

Nego , ide netko sutra ne Sljeme , vrijeme svejedno , samo da nije nočna :D

Renesis 04.04.2012. 16:04

ja bi isao popodne, iako prognoza nije bas najbajnija...

Vuco 04.04.2012. 20:35

Stavio danas na bajk zračni shock od X-fusiona. Definitivno je lakše pedalirati na tome, a da ne velim kad se kompresija zaključa i postane skoro pa lockout dok se ne stisne jače.
Još je i 190x57mm dimenzija, tako da na suspenziji daje sada 171mm stražnjeg hoda (ništa ne udara).

No nekako ima lagano primjetan top out, te kad krene kompresija, kao da je neki luft u shocku (tipa IFP komora). S time da je jako progresivna opruga i jako se teško stisne do kraja.
Da je moj, otvorio bih ga i provjerio što je, ali ovako, platiti pa ga otvarati malo teže...

Lovrix 04.04.2012. 20:54

Jel mi se isplati dat 50kn više za XTR kazetu nasparm XT-a?
XTR je 300kn , XT je 250kn , obje su u stvarno super stanju , 400km prešle.
XTR je lakši 70 grama , i navodno dosta izdržljiviji zbog titana i nekog premaza. Dok XT ima 2 zuba više.
Ahh , šta uzeti , koju kapetu kuziti?!

Irvin 04.04.2012. 20:55

Sljeme-četvrtak?

Citiraj:

Autor Renesis (Post 2137036)
ja bi isao popodne, iako prognoza nije bas najbajnija...

Elem, i ja sam konto sjutra, a ovo što vele na prognozu je prava stvar: kiša sredinom dana, pa nije lav :goood:

Kad se konta krenut??

Renesis 04.04.2012. 21:50

a nemam pojma, sutra bi trebao u sloveniju, samo ne znam dal ujutro ili popodne :D a i kisa ne znam kad ce padat... a namontirao sam the one gore, i sve me zanima kako koci kad se spali kako treba :)

zubich 04.04.2012. 21:56

Citiraj:

Autor Lovrix (Post 2137220)
Jel mi se isplati dat 50kn više za XTR kazetu nasparm XT-a?
XTR je 300kn , XT je 250kn , obje su u stvarno super stanju , 400km prešle.
XTR je lakši 70 grama , i navodno dosta izdržljiviji zbog titana i nekog premaza. Dok XT ima 2 zuba više.
Ahh , šta uzeti , koju kapetu kuziti?!

ne vjerujem u ove priče o duljoj izdržljivosti xtr-a, a ni o titanu na njemu... prije da će to biti amulini i da znatno kraće traje nego XT...

XT je dobro poznati best-buy (osim deoreta i slx-a :D )

De5tr0yer 04.04.2012. 22:00

Lovro: s kojom ćeš bit brži? :)

Nik 04.04.2012. 22:01

Sutra i ja idem u Sloveniju, 10:30-11h, ali to ovisi o vozacu koji mi dostavlja paket.
OK, kladim se da vam nista nije jasno :D

Narucih stitnike na postno lezece iz Factory Storea, ovi poslali po nekoj kurirskoj sluzbi (vjerojatno imaju s njome deal, dostava je free...jucer ih zvao i kaze lik da do sada jos nisu tako slali = odmah sam znao da ce biti problema).
Evo problema --->Takvu privatnu posiljku posta ne zeli preuzeti, ovi (dostava) me zovu na mob, a mob u autu a ja u vinogradu :D

Ako mislite da je ekipa u bajkmaniji spaljena i zbunjena, nakon tel. razgovora s likom u ducanu imam dojam da ovima nisu ni do koljena. Naravno tipovi su poslali paket bez da me obavijeste na mail ili u online status narudzbe...a ja nek pogodim gdje je paket.

Na svu srecu ovi kaj dostavljaju su pametniji pa se sutra s vozacem trebam dogovoriti gdje se nadjemo u Brezicama.
Triper kombinacija na kvadrat...ali za Kayle Strait u cijeni od 29€ se isplati :D
...nadam se da Ales ima pedale na lageru, tak da ubijem 2 muhe jednim udarcem.
Mjesta u autu ima, ne ;)

Lovrix 04.04.2012. 22:04

Uzel bum XT , jeftinija je i ima više zubi , a Zmija veli da je puno izdržljivija.

De5tr0yer 04.04.2012. 22:07

Ja bi isto tak napravio. Sad imam XT kazetu i ugodno me iznenadila, mislio sam da će prije vrisnut. Znači kazeta iz 2008. godine još nije ni počela pokazivati zube :D

Cuky 04.04.2012. 22:11

Evo jos jednog s xt kazetom :D

Moja je isto koristena i skoro nova :)

Lovrix 04.04.2012. 22:34

Ma več imam XT kazetu , ima 4000km i nijednom nije prana , s tim da je vožena prije neg je kod mene došla. A nije da je uništena , još ima mesa , barem 2-3k km

JackZg 04.04.2012. 22:59

NIk i ja bi ih narucio, da sam bar znao da ih uzimas... Kaj mi sad preporucas da napravim, trebao bi kod nekog u sloveniju na adresu jedino tak...to bum nasao nikad, cijena je bomba i to jos u xl velicini, taman :)

Nik 04.04.2012. 23:14

Narucio sam to na blef i cekao da vidim sto ce biti, tak da nisam javno objavio...i dobro da nisam vidis komplikacija.
Prvo jedan dan nitko nista nije trzao, pa sam ih nazvao. Tada kroz razgovor s vrlo zbunjenim djelatnikom (uopce nije kuzio sto ga pitam i na koji nacin narucujem, kao da s mutavcem pricam) jos uvijek nisam znao prolazi li narudzba ili ne...sve do danas dok nisam pricao s vozacem (koji je takodjer zbunjen, jer na upit s kim pricam i gdje radite tip nije odgovarao vec mi tupio da mi u HR moramo znati da SLO posta ne prima privatne posiljke i lik uopce ne reagira na moje upite - te sam na kraju zakljucio da je to nekakva privatna osoba :) koja je vratila paket na "nase" skladiste...na koncu sam mu se ispricao na smetnji i odpilio ga u stilu tko hebe stitnike :)).

Predvecer me napokon nazvao jedan suvisao tip (sef/vlasnik dostave) i objasnio kod koga je paket, s kim sam razgovarao i zasto posta ne preuzima paket te kad da zovem i koga i da to preuzmem tamo gdje se dogovorim.

Mislim da ti nema druge nego naruciti kod nekoga u SLO, ili nazvati ducan i dogovoriti slanje tako da posta primi paket (i eventualno platiti dostavu)...ali ako ti se javi ovaj lik koji i meni qrac ces dogovoriti :D

JackZg 04.04.2012. 23:24

Citiraj:

Autor Nik (Post 2137343)
Narucio sam to na blef i cekao da vidim sto ce biti, tak da nisam javno objavio...i dobro da nisam vidis komplikacija.
Prvo jedan dan nitko nista nije trzao, pa sam ih nazvao. Tada kroz razgovor s vrlo zbunjenim djelatnikom (uopce nije kuzio sto ga pitam i na koji nacin narucujem, kao da s mutavcem pricam) jos uvijek nisam znao prolazi li narudzba ili ne...sve do danas dok nisam pricao s vozacem (koji je takodjer zbunjen, jer na upit s kim pricam i gdje radite tip nije odgovarao vec mi tupio da mi u HR moramo znati da SLO posta ne prima privatne posiljke i lik uopce ne reagira na moje upite - te sam na kraju zakljucio da je to nekakva privatna osoba :) koja je vratila paket na "nase" skladiste...na koncu sam mu se ispricao na smetnji i odpilio ga u stilu tko hebe stitnike :)).

Predvecer me napokon nazvao jedan suvisao tip (sef/vlasnik dostave) i objasnio kod koga je paket, s kim sam razgovarao i zasto posta ne preuzima paket te kad da zovem i koga i da to preuzmem tamo gdje se dogovorim.

Mislim da ti nema druge nego naruciti kod nekoga u SLO, ili nazvati ducan i dogovoriti slanje tako da posta primi paket (i eventualno platiti dostavu)...ali ako ti se javi ovaj lik koji i meni qrac ces dogovoriti :D

Dobro si ti jos i prosao:)

Ja bum narucivao jedino ak nadem nekog iz slov, a to je ravno nuli :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:29.