![]() |
gdje god se moze staviti 140mm svakako staviti 140mm a ne 120
tako je, stavi 2 arctica f14 pwm pst naprijed , bez opterecenja na 500rpm, pod opterecenjem 900rpm i dobar si i tih, vrlo dobri ventilatori bez napuhane cijene high end 150+kn ventilatori se ne isplate, govorim kao vlasnik istih, sve je to gotovo isto ovim arcticima od 50kn osim ako nisi najveca picajzla |
Citiraj:
Trenutno mi PSU vuče zrak od dolje. Da li bi grafičkoj pomoglo za protok da ga preokrenem da vuče od gore (iz kućišta)? Noctua je preskupa isto kao i Corsair ML. Corsair AF nije ništa posebno a skuplji je od Arctica. Svakako ću ići na Arctic. Vjerojatno 2x140 usisni naprijed, 1x140 ispušni gore. Ispušni vent iza će ostati Fractal DX-2 120mm, a drugi koji sam dobio uz kučište ću ubaciti u napajanje. Stvarno su tihi. Uzeo bih Arctic PWM PST CO modele s Japanskim "dual ball" ležajevima. Kakvi su ti dual ball bearing ležaji u odnosu na Arcticov klasični "Fluid Dynamic" ležaj. Skuplji je 20ak kuna što mi nije puno za izdvojiti. |
Citiraj:
|
2 privitaka
Mali offtopic ali...
Zna li netko ima li gdje u HR ovakav filter protiv prasine kupiti? |
vrlo malo bi pomoglo grafičkoj ali nemoj da u napajanje ulazi topli zrak, ostavi kako je
dovoljno bi ti bilo i samo jedan upuh 140mm i taj ispuh 120mm, od dodavanja još ventilatora nećeš vidjeti manje temperature, testirano ne želim se praviti previše pametan ali jedno vrijeme sam zbilja bio opsesivan oko pronalaženja optimalnog balansa temperature, tišine, air flowa, prašine, testirao na dva kućišta uz praćenje temperatura sve moguće kombinacije i vrste ventilatora utrošio vremena i novca, preporučujem kopirati moje ovako i ništa više ne treba, koliko vidim meshify c po rasporedu je gotovo jednak, https://preview.ibb.co/nerYDz/20180314_201502.jpg dodatan upuh nije pokazao manje temperature, gore dodatan ispuh nije pokazao manje temperature, samo dobro podesiti ventilatorsku krivulju, bez opterećenja niti jedan ventilator ne mora biti preko 500rpm, pod max opterećenjem ovisi o setupu komponentama overclocku ali okvirno do 1500rpm, preko toga je neisplativo još jedino obzirom imaš hard disk makni ovaj poklopac ispod upuha tj iznad diska, tek toliko da se par centimetara iznad diska kreće zrak i bit će mu dobro, za hard disk nije potrebno aktivno hlađenje, loše je jedino ako nema nikakvog kretanja zraka odnosno disk je zatvoren i zrak oko njega miruje arctic ventilatori sa dual ball bearing ležajevima, ležajevi su mi na svakom "škrgutali", smanjiš rpm na minimalno gdje više nema zvuka protoka zraka ali ostaje zvuk ležaja, čuješ da se nešto okreće. nije kritično no meni je smetalo. fluid dynamic bearing nemaju takvih problema i mogu poslužiti za vodoravno postavljanje, izbjegavati jedino sleeve bearing |
Arctic F12 PWM PST CO sa dual ball bearing(DBB) ležajevima mi iskreno i nije baš sjeo jer u svim režimima rada su lagano "šuškali" svih 9 komada
Kao što kaže kolega trpi, preporuka za F12 PWM PST fluid dynamic bearing(FDB), em su jeftiniji em se ne čuju ležajevi, kupio polovne od jednog kolege tu sa foruma i dan danas veselo i nečujno rade Imam i F14 PWM PST no na svih 5 se čuje lagano "roštanje" ležaja kada ventovi ubrzavaju i usporavaju u vodoravnom položaju, vjerovatno sam dobio lošiju seriju kupljeni prije par godina i već dugo stoje u ormaru, tada su koštali oko 35kn ako se dobro sjećam |
Thx Trpi, Garro, Lobo, Arrow,
Uzet ću 3 F14 PWM PST, te ću staviti 2x140 naprijed i 1x140 gore iznad procesora. Jedan Fractal 120mm iza, drugi fractal 120 u napajanje. Hladnjak procesora će biti FSP Windale 6 koji serijski tjera zrak prema gore, pa bi tu ovaj gornji ventilator mogao pomoći. Trpi, vjerujem da si u pravu ali ću ipak staviti jedan dodatan vent naprijed i jedan dodatan na vrh. Nije veliki trošak pa bum se počastio. Maknut ću poklopac iznad HDD-a, thx za tip. Napajanje ću ostaviti da vuče friški zrak izvana (od ispod). Nedavno sam kupio novi komp, samo mi hlađenje fali. FSP Windale 6 330kn + 3x60kn za F14 ventilatore mi se čini kao best buy opcija za konfu u Moj komp. |
1 privitaka
Prekjučer sam bio u Zg-u, da sam znao mogao sam ti dati te F14 da se igraš, kažem meni ionako stoje u ormaru bezveze i ne vidim im namjenu
Ajd ako želiš javi mi se u inbox sa adresom pa ti pošaljem svih 5 komada, dajem gratis ovih 5 gornjih F14 |
F14 PWM PST ima bar dvije verzije:
- sa 6 godina garancije, crno-plavo-žuti kabel, ne starta do 40% PWM, nečujni ležajevi - sa 10 godina garancije, crni ribbon kabel, starta od 10-20% PWM, malo se čuju ležajevi i čini mi se da je fan curve dosta strm. Imao sam ovu prvu verziju s kojom sam bio zadovoljan, pa sam za frenda kupio drugu i direktno usporedio, na kraju ostao na prvoj verziji. @lobo: imaju 6 ili 10 godina garancije, ovisno o verziji, tako da ti je svejedno bili FDB ili ball bearing ventovi. Ako izdrže koliko im traje garancija, puna šaka brade. :) @ arrow: ovi tvoji F14 ne izgledaju kao niti jedna od ove dvije verzije F14 koje sam imao, čini mi se da moji imaju veći broj više zakrivljenih lopatica. |
To su modeli iz 2012g, prodavali su se mislim do 2016g
|
Thx Arrow, svaka čast :)
Arrow će mi poslati 5 komada ovih ventova. Koristit ću samo 3, pa ako netko iz ZG želi mogu dva proslijediti dalje. Naravno ako se Arrow slaže s tim. |
Nema na čemu
Već me pitao kolega @Igi385 za jedan, isto je iz Zg-a pa se čuj s njim |
Kakvi su Noctua NF-B9 Redux? Za cijenu jednog mogu uzeti dva Arctic F9 PWM FDB. :D
|
Citiraj:
|
Odlično. Najdraže mi je kad nema izbora. :D
Arctic ftw |
Tražim novi ventilator za ovaj hladnjak: https://www.arctic.ac/eu_en/freezer-13.html
Ventilator se natakne, nema šarafa. |
Ako nemaš neki 9cm vent pri ruci u kući, za zip vezice (ili ne voliš grunf metode), onda ti je link ispod...
https://www.arctic.ac/eu_en/checkout/cart/?___SID=S Šta je starim ventom, možda da ga podmažeš....? Također pogledaj imaš li račun ili kad je kupljen, s obzirom da obično dođu sa 5god. gare u HR. |
Citiraj:
Koliko me sjećanje služi... Kada skineš tu plastičnu masku, unutra je obični 90mm vent koji se drži na dva plastična zuba sa strane. Lagano odvijačem izvadiš ventilator da ih ne polomiš i staviš drugi po svome izboru... |
Citiraj:
Pokušao sam podmazati s nekih uljem, ali bez uspjeha. Garancija na trenutni je 24 mj. Nebi li trebao uzeti neki vent koji se spaja na mb ako ga hocu sam s vezicama pričvrstiti? Citiraj:
|
Jesi probao kontaktirati Arctic? Garancija u Hr vjerojatno je 24 mjeseca, ali Arctic znam da daje dosta duge garancije, tipa 60 mjeseci.
|
Citiraj:
Trenutno čekam da vidim hoce li ASBIS dati zamjenski HDD pod garancijom. |
Koliko je bitan statički pritisak za ventilatore koji hlade diskove? Trenutno u Define-u R5 diskove mi hladi FD GP-14 (statički pritisak na max okretajima je 0.71mm H2O). Da li bih imao puno bolje hlađenje diskova ako bi umjesto toga stavio npr. neki od Corsaira sa 3.0 mm H2O statičkim pritiskom? Ovo ljeto max temperatura diskova mi je bila 40C.
|
Ne isplati se. Potrošiti ćeš 100+ kuna za 1-2 stupnja razlike.
Imam isto R5 i 3 HDDa + 1 SSD. Po njima puše isti vent i imam iste temperature. S time da su moji u idlu na najmanjem naponu. Inače imam 2 venta naprijed identična fractala. Sent from Usreo Mobara |
ukoliko usporedujemo rezultate hlađenja dva ventilatora na istim okretajima i iste protocnosti ali sa razlicitim statickim pritiskom - razlika je minimalna / nema je. i 40c je divno za hdd
za neupucenije, mada se staticki pritisak moze povecati jednostavnim povecavanjem brzine ventilatora, uglavnom se odnosi na usmjerenost protoka zraka, neki ventilatori pusu direktno ispred sebe dok drugima puhanje "bjezi" na sve strane odnosno nije toliko direktno naprijed. zvuci ekstra na papiru ali u praksi nema neke razlike u temperaturama, cak niti direktno na hladnjacima gdje bi se, u teoriji, staticki pritisak trebao izraziti gurajući vise zraka kroz rebra hladnjaka i time obavljati bolji posao. |
Citiraj:
Dam se kladiti da ćeš dobiti novi vent ili cijeli hladnjak. |
Citiraj:
|
Garancija proizvođača na taj hladnjak je 6 godina, tako da je istekla, no zbilja ne znam što te košta priupitati Arctic da ti pošalju drugi vent uz neku nadoknadu. I kao, kriva je banana država i tebe košta ispunjavanje obrasca. NHF, uz taj mentalni sklop, ni da živiš u Švedskoj ti ne može biti dobro.
Da ti objasnim zašto ti govorim da kontaktiraš proizvođača. Imao sam Corsair AX850, kupljen u Linksu sa 5 godina garancije preko Linksa i tih 5 godina je davao proizvođač. Nakon 6 godina napajanje je počelo tu i tamo otkazivati poslušnost prilikom paljenja i trebalo ga je izgasiti iz struje i ponovo upaliti. Ne očekujući nikakav smislen odgovor, poslao sam mail na Corsair support. Odgovor je bio “u međuvremenu smo produljili jamstvo na AX seriju na 7 godina, evo vam RMA broj, pošaljite nam napajanje na testiranje da vidimo što se može napraviti”. 100 kuna za poštarinu manje i desetak dana kasnije, dostavljač donosi novi zapakirani AX860. Svaki proizvođač koji drži do sebe hoće sretnog kupca. |
Ma mogu ja poslat, ali ipak je razlika između skupljeg napajanja i jeftinog ventilatora. Iako ne mogu kupiti vise ventilator kod nas, ima link za kupnju direktno na njihovoj stranici kojoj ja saljem support :) A jedino sto mi pada na pamet da napišem u poruci je da se vise ne moze kupiti kod nas.
|
Čuj, u par slučajeva što sam išao direktno na proizvođača (tipa nožice za Logitech tipkovnicu kojoj je istekla garancija ili ventilatori za Corsair AIO), ekipa se pokazala izrazito susretljiva i riješili su problem, iako nisu bili u obvezi.
S druge strane, ima debila tipa ASUS koji ne priznaju važeće jamstvo u drugoj državi i s kojima nema šanse da ikad više poslujem, tako da APP...:) |
Evo:
Dear Mr Thank you for your enquiry. You can get a replacement fan here: https://www.arctic.ac/worldwide_en/f...-13.html#spare Have a nice day. |
APP, nije prošlo. :)
Sad znaš da možeš riješiti problem za 60ak kuna, a koliko je to isplativo, sam prosudi. |
Citiraj:
Garro, imas neki mail di si cimao logi? zamjenio bih teflonske padove na g502 pa bi ih scimao za originalne. hvala |
Ma i Logi je otišao u klinac, dok su bili na mailu su mi riješili G19 nožice i membrane na G15v1. Prije par mjeseci sam ih putem weba tražio palmrest za G19 uz naznaku da ga hoću platiti koliko košta, a support (bot, valjda) mi je ponavljao da je tipkovnica out-of-warranty (no shit, Sherlock).
Ako već nisi, registriraj miš na njihovoj stranici, uploadaj račun i otvori support ticket. Ako ti je pod garancijom, vjerojatno će proći. |
Citiraj:
https://www.protis.hr/products/detai...11561155/64531 ili neki obični ventilator pošto ga ionako moram staviti preko vezica. Moj mount nije preko šarafa vec se samo natakne. |
Freezer 13 je daleko bolji hladnjak od Alpine 11, ima duplo veću disipaciju i heatpipe-ove. Ako imaš neki 9 cm vent, riješi to sa zip vezicama i mirna Bosna. Ako ne, tih 60 kn potroši na originalni vent iz Arctica.
Ili ako hoćeš ići na nešto jače, mislim da na tržnjaku imaš dobrih ponuda, tipa ovo: http://forum.pcekspert.com/showthrea...highlight=True |
Koliko je uopce potreban ventilator na cpu hladnjaku i koliko bi trebala biti temperatura cpu-a?
Vec nekoliko dana komp radi bez tog ventilatora, temperature cpu su 25 - 30 koliko vidim |
Koji CPU je u pitanju? Dobro bi došlo da ispuniš “Moj komp” rubriku u profilu.:)
|
Citiraj:
Al dobro, ako se ne gasi ni nakon par sati "rada", recimo da ide i pasivno :) |
|
Imam enermax liqtech 360, sa 3x120mm. Slao sam vec jednom ventilatore na garanciju jer su mi valjda lezajevi otisli i ventilatori su rondali za poludit.
Evo tjedan dana otkako sam dobio nove, jedan ventilator je opet poceo rondati. Sad sam poludio i hocu uzet nove. Na kucistu imam noctua 140 mm i zadovoljan sam s njima, pa bih volio uzeti 3x120mm noctua. Dvoumim se izmedju ova dva https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-3000-pwm https://noctua.at/en/products/fan/nf-a12x25-pwm Jedino ne znam kakve su cijene, nisam nasao... Mada, sad ne znam hocu li imati kakve koristim od 3000 pwm ili da idem na ovaj "obicni" Ili ako moze preporuka neceg drugog, otvoren sam za sve prijedloge. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:45. |