PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

mann 13.11.2018. 07:20

Ljudi, Google chromecast, košta 39eur. Podrzava plex što znači vrti sve na najglupljoj tv. Nikakve kemije, hdmi u tv, chromecast na wifi. Problem solved.

Ja sam si naručio par komada neki dan iako imam smart TV jer chromecast nije samo za plex nego i za web cast što mi je zapravo primarni razlog.

Što se tiče subtitle na dlna, dlna nije definirao subtitlove no on kao standard ih može hendlati što smo već utvrdili. Bitno je to da player zatraži sub od dlna media servera a taj player je morao podršku za to očito izvan standarda dobiti.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

9800pro 13.11.2018. 07:39

Ja ne vjerujem koje sve kombinacije tu čujem, transkodiranje, prekodiravanje i slično. Uzme se jeftini android box koji podržava Libreelec tipa Nexbox ili slično sa s905/s905x chipsetom. Spojite usb disk na player i preko ugrađene sambe ga windowsi vide bez problema. Imaš gore Kodi, najbolji player koji, gle čuda, vidi prijevode i imaš mrežno dostupni usb disk.
Player te ispadne cca 20-40 baksi ovisno o konfiguraciji i akciji...

mann 13.11.2018. 08:38

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3247914)
Ja ne vjerujem koje sve kombinacije tu čujem, transkodiranje, prekodiravanje i slično. Uzme se jeftini android box koji podržava Libreelec tipa Nexbox ili slično sa s905/s905x chipsetom. Spojite usb disk na player i preko ugrađene sambe ga windowsi vide bez problema. Imaš gore Kodi, najbolji player koji, gle čuda, vidi prijevode i imaš mrežno dostupni usb disk.
Player te ispadne cca 20-40 baksi ovisno o konfiguraciji i akciji...

Transcode se ovdje spominjao u kombinaciji sa plexom koji se vrti na NAS-u te transcode ide real time ovisno o uredjaju koji ga vrti i codecu koji uredjaj moze prihvatiti. Dakle transcode je vrhunsko rjesenje ako imas plex naravno. Da bi imao subtitove neide transcode nego plex aplikacija pokaze titl pa onda jos biras i velicinu, poziciju na ekranu, boju sta god. Ali moras imati plex app na tv-u.

the.elles.d 13.11.2018. 08:54

Svi ti problemi se rješavaju muxanjem titla u mkv.
Brzo je gotovo, nema transkodiranja, i može se automatizirati :top:

mann 13.11.2018. 08:58

Za jedan tv, 9800pro prijedlog mila majka. Za vise tv-a, uredjaja, cetralni storage, NAS i plex i plex sam radi sve a korisnik gleda sta i gdje hoce neovisno o codecica titlovima i slicno...

9800pro 13.11.2018. 09:49

Citiraj:

Autor mann (Post 3247929)
Za jedan tv, 9800pro prijedlog mila majka. Za vise tv-a, uredjaja, cetralni storage, NAS i plex i plex sam radi sve a korisnik gleda sta i gdje hoce neovisno o codecica titlovima i slicno...

Jedino neznam kakva je situacija sa Plex-om i više TV-a, znam da se Plex plaća.
Pitanje je koliko toga free verzija podržava.
S druge strane Kodi isto ima svoj uPnP share library pa treba vidjeti da li bi preko toga radio prijevod na TV-u.

Lewis 13.11.2018. 09:52

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3247949)
Jedino neznam kakva je situacija sa Plex-om i više TV-a, znam da se Plex plaća.
Pitanje je koliko toga free verzija podržava.
S druge strane Kodi isto ima svoj uPnP share library pa treba vidjeti da li bi preko toga radio prijevod na TV-u.

Free verzija PLEXa ako playas svoj materijal je sve sto ti treba, Logiras se na kolko uredjaja zelis (ja imam na Tabletu, 2 TVa i Mobitelu isti free accont). Ako zelis gledati TV kanale i snimati (DVR) onda ti treba Plex Pass/paid verzija.

schetz 13.11.2018. 10:32

Nije li mobilna verzija limitirana?
Probao pred malo staviti na iPad pa mi je dopustilo gledanje možda par minuta. Kako je iPad star i spor, nisam imao živaca čačkati , pa sam stavio Kodi na njega .
Sorry za off, tema je već malo i "proširena" doduše

mann 13.11.2018. 12:43

Citiraj:

Autor schetz (Post 3247965)
Nije li mobilna verzija limitirana?
Probao pred malo staviti na iPad pa mi je dopustilo gledanje možda par minuta. Kako je iPad star i spor, nisam imao živaca čačkati , pa sam stavio Kodi na njega .
Sorry za off, tema je već malo i "proširena" doduše

Plex server je free za unlimited broj uredjaja. Andoid app s kojim browsas, upravljas te saljes video/audio na tv ili drugi device (ako to koristis) je isto free. Jedino ako zelis gledati plex na mobitelu preko plex aplikacije onda se placa za aplikaciju na mobitelu 5 dolara one time fee inace ti samo 1min pusta stream. Tako je barem bilo.

schetz 13.11.2018. 13:55

Jasno. Ali po postu kolege na koji sam se referirao se čini da je free za korištenje koje uključuje gledanje.
Dosta hektičan dan danas, pa možda krivo shvatio.

Pupo 13.11.2018. 14:55

Brko kakvu telku imas? Ja sam se preporodio sa Steam linkom :)

Brko 13.11.2018. 14:56

Samsung UE40H6410SS. Kupljena 2014.

Sent from Usreo Mobara

Brko 14.11.2018. 23:45

Update:
Sve što sam htio od NASa i diska, odradio je Plex. Ne treba mi više ni disk ni NAS ni kućište i kaj je najbolje - nisam platio ni lipe :D to je to.

Sent from Usreo Mobara

jp_rv 02.12.2018. 20:28

da malo podignem temu.

povećala mi se količina diskova koji su mi za offline storage, a koji su fizički "ča" od mene.
imam low power konfu u kojoj imam 3tb diskova (šta za p2p, file server, plex,...) i na nju su preko usb-a spojena 4 vanjska diska (još dodatnih 12TB). do sada je režim bio da cimam starce da fizički upale neki od tih diskova, prekopiram preko remote-a šta mi treba na server, i javim im da ugase diskove.

sad mi je palo na pamet da dodam još jedan komp, potrpam sve storage diskove u njega, i palim ga preko WOL-a kad mi zatreba. moram provjeriti šta imam dostupno od rashodovanih mašina ali neki core2duo ću nać.
ima li to smisla ili da pikiram neki smart socket, kojim bi gasio palio diskove fizički, preko remote-a?

jp_rv 03.12.2018. 15:07

s obzirom da ste se raspisali, ja si složio konfu, neki stari c2d, 2gb ram, ploča sa 4 sata porta i još dodatni kontroler, win7 na ssd i 4 diska, možda ih bude 5.
radi WOL bez greške.

Max Rockatansky 03.12.2018. 16:06

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3254775)
s obzirom da ste se raspisali, ja si složio konfu, neki stari c2d, 2gb ram, ploča sa 4 sata porta i još dodatni kontroler, win7 na ssd i 4 diska, možda ih bude 5.
radi WOL bez greške.

Prebrz si :) nitko se još nije ni snašao a ti već složiš makinu.
Jesi imao alternativu u nekom Linuxu/FreeNASu ili si odmah ciljao na Win 7 ? Kako sve skupa radi ? (pristup, brzine itd.).
Ja razmišljam o nečem sličnom ali da to uz ulogu NASa bude i "internet" makina (surfanje, Skype, mail i sl.) i to na Linuxu pa da radnim (Win) potpuno ukinem internet i riješim se M$ovih pametnih updatea i ostalog malwarea :).

jp_rv 03.12.2018. 19:20

nisam. poslovno koristimo linux na gotovo svim kompovima u firmi i podružnicama, ja i kolega to održavamo, i iskreno slabo mi je kad nešto cedi. dok radi nema frke, jedan restart i u 99% će se popravit samo od sebe. onih 1% je 2 dana yebanja i onda odustanemo i na novo vratimo image i vidi vraga opet radi. naravno ima on svojih prednosti, osobito one razno razne uslužne naredbice koje ti spase život (poput multi-disk kloniranja, kad smo napravili novi image sa novom verzijom distre, samo smo sa "master" mašine pošibali diskova koliko je bilo sata portova, klonirali na nove diskove, i u 1 dan zamijenili diskove u svim mašinama u firmi uz praktički 20 minuta downtime-a po useru).

long story short - win for life.
freenas zaboravi u startu jer hoće 8 giga rama i ja ga nisam uspijevao zbutat 19 puta od 20 šta sam probao, zapinjao mi je sa skroz random errorima, na relativno novoj (iako celeron) mašini. rađe gledaj OMV umjesto njega, iako ako se ne varam i OMV traži formatiranje svih diskova u ext4 ili btrfs.

win7 je provjeren, radi, i ne jebe sa update-ovima, a možeš ga koristit i za surfanje i sve ostalo. file sharing je gotov u 2 klika mišem, remote desktop je integriran i radi kako treba, i ja ne vidim potrebe gledat dalje.

imam low power konfu sa J procesorom, 4 gige rama i (nažalost) win10 (ali pro sa ugašenim update-ovima preko group policyja), unutra 4 diska , služi mi za sve živo i mrtvo, razno-razni media serveri, torrent, file server, print server, videonadzor, remote pristup... i win10 ipak traži da ga se jednom mjesečno restarta. sa 7icom sam znao imat po 6 mjeseci bez restarta. prednost ove mašine je šta kad su diskovi idle, troši 15W.

c2d kojeg sam složio vuče oko 50W samo sa ssd-om, tako da sa još 4-5 diska će to bit 100W i nije rentabilno da bude uvijek upaljen, niti su green diskovi tome predviđeni. sa ssd-om od davanja WOL naredbe do kad mi share postane vidljiv u mreži je cca 15 sekundi, šta je super. brzina transfera će bit 80-90MB/s, nisam nikad uspio više od toga dobit u svojoj mreži, šta mi je ohoho dosta ako uzmem u obzir da su diskovi do sad bili u USB 2.0 kučištima pa sam imao 25-28MB/s do sada.

dadoremix 09.12.2018. 21:33

Vječito pitanje
qnap ili synology ????
4 bay
trenutno imam zyxell 320 2-bay
A namjena.. ftp server, file hoster za kodi, torent dl i bilo bi zgodno foscam cam snimač

(to kao jedan i drugi podrzavaju)
ili uzet nešto trece ?
Zyxell radi ok, ali ponstaje mjesta i zatrokira kad ga natovarim sa torrentima
dovoljno da 1 file skida max speed, a nemoze preko 40 Mbit, več se cpu guti, i ostali servisi onda pate
Pa ga imam limitiranog preko transmissiona na kakvih 30 Mbit

Lewis 09.12.2018. 21:35

qnap obicno ima jaci hardware (u isitim cjenovnim rangovima) synology ima bolji software i nesto bolju podrsku tj. vise programa ali oni bitno imaju oba tako da pitanje je do kolko para ti to planiras potrosit.

dadoremix 09.12.2018. 21:42

a koliko gledam 4 bay su podjednake cijene 2500 kn .. pa nadalje
ispočetka 4tb disk 1 komad, pa onda nafilam

bilo bi samo zgodno da može poteč 100+ mbit sa neta a da ne trokira, da se moze dalje koristit u mrezi

Lewis 09.12.2018. 21:51

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3256721)
a koliko gledam 4 bay su podjednake cijene 2500 kn .. pa nadalje
ispočetka 4tb disk 1 komad, pa onda nafilam

bilo bi samo zgodno da može poteč 100+ mbit sa neta a da ne trokira, da se moze dalje koristit u mrezi

Koje modele to gledas za 2500 ?

dadoremix 09.12.2018. 21:56

https://www.protis.hr/products/index...awBvAHYAYQA%3D

eto

https://www.protis.hr/products/detai...-ts431p/116769
ili
https://www.protis.hr/products/detai...-lanwan/127145

Lewis 09.12.2018. 22:12

I milsio sam si da gledas "j" modele :), to ja najslabiji modle hardware/procesora kod Synologya, to ako mislis natrpat torente i jos raditi na njemu normalno ces imati problema jer ce CPU biti preopterecen, trebas modele bez j ili najbolje sa + oznakom.

Nikky 09.12.2018. 23:10

@dado
Da probaš složiti xpnology na nekom pc - ju ?

dadoremix 09.12.2018. 23:11

Znaci j je kao j*ebaj ga
A ne kao ... j .. jak
Ajd salu na stranu, nislio sam da ove plus / play modele treba samo zbog live transcode videa, a taj dio ne trebam

buljo 09.12.2018. 23:44

Gledaj da bar imaju intel cpuovlje. Ak bas zelis 4 baya gledaj 418play, em ima intel cpu em mozes ubacit jos rama.

dadoremix 10.12.2018. 08:15

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3256742)
@dado
Da probaš složiti xpnology na nekom pc - ju ?

Jok, dosta mi je kemije u zivotu
A i drzim se one poslovice
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino

Nikky 10.12.2018. 10:06

A dobro 🤔

mann 10.12.2018. 11:10

U teoriji DS418 (bez J) je odlicna masina sa 2GB RAM-a. Za sto si naveo je i vise nego dovoljno. Naravno Play je bolji po meni primarno zbog nadogradivog Rama mada je i cpu intel pa se sva vrata otvaraju.

Osobno sam presao sa J na + ali plusevi su smrtno skupi pogotovo 4 Bay verzije.

buljo 10.12.2018. 14:07

Obični 4 bay + ni nema, samo onaj model M.2 slotom (918+), malo su zapetljali oznake jer bi 418play trebao zapravo bit 418+...

dadoremix 10.12.2018. 14:52

je kaj onda.. qnap ?

gledam sad opet taj synology 2500 / 3500 / 4000 kn
I onda još diskovi .. ulalala

Nikky 10.12.2018. 15:02

Polako počinješ kopčati zašto moj prijedlog, pogotovo ako imaš ardver koji može poslužiti :fiju:

dadoremix 10.12.2018. 15:17

imam hardver od 25k kn .. koji stoji u podrumu .. BTC stroj ofkors
Al nije to to ..

Windows kao share stroj nebi htio imat
kemije sa kopijama synology pa ništa dobro nisam pročitao

Lewis 10.12.2018. 15:22

Nema ti onda druge nego odrijesit kesu, riskirat i mir 5-6 godina :).

Ja sam krenuo sa 411j (znao sam da mi 2 diska nisu dosta pogotovo jer sam htio RAID 5) pa onda presao 415+ i sad sam zavrsio na DS1817+ , skup "sport" ali isto me nisu zanimale kemije i slicno, ustekas i radi...:D.

Libertus 10.12.2018. 15:24

Nedaj se dado, Nikky te hoće prevući na tamnu stranu. :D
Svakako preporuka za Synology, vozim DS216+II i dobar je. Sigurno ni QNAP nije loš, ali nisam nikada probao. Po meni, nećeš s niti jednime pogriješiti, uzmi što ima jači hardware za nižu cijenu ako nećeš koristiti neke stvari koje ima samo Synology.

Nikky 10.12.2018. 15:59

Pa ako je tamna strana neka bude prava:

:D

Ne znam šta si čitao, očito nismo isto,
priznajem da je malo gnjavaža dok pohvataš šta i kako treba, vidiš preporučen / podržan hw,
na netu ima primjera od jednostavnih 2 - 4 do 16 - 20 hdd koji bi u Sysnology originalu koštalo ko avion ...

Slažem se da je jednostavnije kupit gotov uređaj > potrpaj hdd - ove > konfig > vozi miško ali to ima finu cijenu.

Mirkopoter 10.12.2018. 19:34

Je li NAS samo plug & play? Može se spojit na wireless ide samo žično?

Imam android box sa libreelecom i možda bi kupio NAS, puknuo gore hrpu filmova i svaki put kad se upali box trebao bi biti automatski spojen na NAS i spreman za prikazivanje?

Je li problem ako je NAS žično spojen na modem, a box wireless? Utječe li brzina interneta na prijenos podataka? (sry ako je ovo zadnje glupo pitanje, ali nisam s mrežama na ti)

Lewis 10.12.2018. 19:46

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3256959)
Je li NAS samo plug & play? Može se spojit na wireless ide samo žično?

Imas kratak dio setupa (poput novog andorid telefon akad palis mora spar puta next i upisati nesto) ali sve je vise manje odabir opcije next--> next---> i NAS instalira svoj OS i to je to, dalje podesavas usere/passworde/foldere kako ti zelis. ali nije kao Externi HDD ako to mislis pod plug& play.

Moze se spojiti i bezicno (doduse modelei koji imaju Wifi su rijetki ali postoje mogucnost dodatne kartice) ali preporuca se zicno jer se i zove Network Attached Storage a ne WIFIAS :)

Citiraj:

Imam android box sa libreelecom i možda bi kupio NAS, puknuo gore hrpu filmova i svaki put kad se upali box trebao bi biti automatski spojen na NAS i spreman za prikazivanje?

Kad ustelas player s kojim vrtis filmove to je to, svaki put sve vidi NAS.

Citiraj:

Je li problem ako je NAS žično spojen na modem, a box wireless? Utječe li brzina interneta na prijenos podataka? (sry ako je ovo zadnje glupo pitanje, ali nisam s mrežama na ti)

Brzina interneta nema veze s time ali brzina lokalne mreze utjece na prikazivanje, ja sam probao vrtiti sa Tva WiFiem (NAS je spojen zicno naravno ali TV u jednoj sobi mi nije imao LAN zicu pa sam vrtio WiFiem) ali nije to to, do 720p je islo bez trzanja, malo jaci bitrate i fullHD i znalo je biti "bufferinga" i zastajakivanja i onda sam ipak provuko zicu i do tog TVa i mir :). Ali tu nije problem NAS nego WiFi mreza/brzine iste/zidovi po kuci/stanu....

buljo 10.12.2018. 20:07

Ha kad imas los AP :D

Jos nisam naletio na materijal koji mi preko wifija steka. Doduse nisam isprobao 4k al sve osim toga bez obzira na bitrate radi bez greske.

lomba100 10.12.2018. 20:20

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3256963)
Imas kratak dio setupa (poput novog andorid telefon akad palis mora spar puta next i upisati nesto) ali sve je vise manje odabir opcije next--> next---> i NAS instalira svoj OS i to je to, dalje podesavas usere/passworde/foldere kako ti zelis. ali nije kao Externi HDD ako to mislis pod plug& play.

Moze se spojiti i bezicno (doduse modelei koji imaju Wifi su rijetki ali postoje mogucnost dodatne kartice) ali preporuca se zicno jer se i zove Network Attached Storage a ne WIFIAS :)

Kad ustelas player s kojim vrtis filmove to je to, svaki put sve vidi NAS.

Brzina interneta nema veze s time ali brzina lokalne mreze utjece na prikazivanje, ja sam probao vrtiti sa Tva WiFiem (NAS je spojen zicno naravno ali TV u jednoj sobi mi nije imao LAN zicu pa sam vrtio WiFiem) ali nije to to, do 720p je islo bez trzanja, malo jaci bitrate i fullHD i znalo je biti "bufferinga" i zastajakivanja i onda sam ipak provuko zicu i do tog TVa i mir :). Ali tu nije problem NAS nego WiFi mreza/brzine iste/zidovi po kuci/stanu....

NAS bilo kakav za danas/sutra bez gigabitne mreže i ne pomišljaj.
UHD je došo, ima već dosta vremena...

Ne sutra, nego će ti za po sata bit drago što si na (barem) gigabitu.

Što se tiče preporuka, ja sam (ako ti je do nešto prćkanja) uvijek za "uradi sam".

Kod mene je to Unraid.

Možeš jako puno toga, i to po svojim financijskim mogućnostima.
- imaš dva diska od 500gb - ubaciš
- kupiš od 2tb - ubaciš
- zamijeniš jedan od 500gb za novi od 1tb
itd...
- kad se jednom sve skupa podesi (slike, mjuza/video-plex, VM, automatizacija, download, backup...), rijetko ko ide s toga na gotovi NAS

Ali, ako ti se ne prćka, poslušaj gornje savjete pametnijih od mene.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:31.