PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka Banke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212558)

Mommistake 21.02.2025. 09:59

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3790280)
Đizus, odmah bi zatražio zatvaranje računa (ako kod drugih banaka nije tako).

Ovo za inozemne uplate, meni je iz Švicarske sjelo 10000€ na Erste tekući bez da su mi cent provizije uzeli, ali to sam sve s njima provjerio prije nego je uplata išla.

Ma prebacio sam ja 35k EUR uz najavu u Njemačku. Najava je ključna.

Ali ovo da mi isplate moju lovu, to je krađa.

Više nisam klijent PBZ-a.

Kaže ovako, PBZ:
Citiraj:

1.3.1.6 Isplata gotovine u PBZ-u 0,54% na iznos transakcije
Na moju cifru od 4700EUR, ako se dobro sjećam, taman je bilo oko 26-27EUR provizije.

A još bolje je ovo:

Citiraj:

1.3.1.11 Isplata kovanog novca i malih apoena papirnatog novca (€5,€10) 3,30% na iznos transakcije

xlr 21.02.2025. 10:15

Jesu to bile one mjere koje su uveli oko korone da smanje guzve u banci pa na taj nacin motiviraju ljude da rade digitalno ili dizu na bankomatima? Ugl sjecam se da su uveli neke sulude i glupe provizije za "rad na salteru".

Mommistake 21.02.2025. 10:31

Citiraj:

Autor xlr (Post 3790286)
Jesu to bile one mjere koje su uveli oko korone da smanje guzve u banci pa na taj nacin motiviraju ljude da rade digitalno ili dizu na bankomatima? Ugl sjecam se da su uveli neke sulude i glupe provizije za "rad na salteru".

A ja sam to iskusio 2 puta na vlastitoj koži.

Jednom 2020.

Jednom 2024.

Da si su korona mjere ili ne, osjećao sam se pokradeno da ja njima dam svoju lovu godinama i sad ju želim nazad, za to moram platiti...

Colop 21.02.2025. 10:48

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 3790273)
nema plaćanja kešom preko 10.000€ od 1.1.2024.

:roller:

Netko ti je ispod opisao proceduru.

Citiraj:

Autor xlr (Post 3790286)

Ma ne, ova sranja su ti propisale banke da imaju manje love u sefovima i da troše manje na police osiguranja i slično.

Poznanik mi je išao u ZAbu dignuti 20k eura, i to u centralnu Zabu u Splitu, u Gundulićevoj ulici.
Kvaka te Zabe je što ima onaj sustav sa cijevima za slanje novca, i ni jedna lipa nije fizički u poslovnici, nego je sve u sefu koji je kat ili dva iznad poslovnice.
I govori on šalteruši, želim dignuti 20 k.
Ne može, nemamo toliko para, morate se najaviti i sačekati 2-3 dana
Govori on koja najava kada je vama sef kat iznad vas, samo napišite da tražim 20k.
Ma kakvi, nije bilo šanse.

Mirkopoter 21.02.2025. 11:00

Citiraj:

Autor Colop (Post 3790301)
Poznanik mi je išao u ZAbu dignuti 20k eura, i to u centralnu Zabu u Splitu, u Gundulićevoj ulici.
Kvaka te Zabe je što ima onaj sustav sa cijevima za slanje novca, i ni jedna lipa nije fizički u poslovnici, nego je sve u sefu koji je kat ili dva iznad poslovnice.
I govori on šalteruši, želim dignuti 20 k.
Ne može, nemamo toliko para, morate se najaviti i sačekati 2-3 dana
Govori on koja najava kada je vama sef kat iznad vas, samo napišite da tražim 20k.
Ma kakvi, nije bilo šanse.

To mi je čist oke i opće je poznato da se za veće cifre treba najaviti. Jbg ipak to treba prebrojati, pripremiti..

xlr 21.02.2025. 11:22

Najave za vece iznose jos i razumijem (one su postojale i prije korone), ali ovo je ono na sto se referiram - dizanje love na salteru:
https://www.vecernji.hr/biznis/banke...terima-1467992

Zanimljivo, tada je vrijedila i:
"... bankarska filozofija nenaplate naknada za podizanje velikih iznosa koja je potpuno socijalno neosjetljiva jer se penaliziraju male transakcije, a “potkoženiji” klijenti ne diraju ..."

Ovo danas ocito vise ne vrijedi, sad svih gule :)

Mirkopoter 22.02.2025. 14:19

Halo inspektore objavljuje:

Citiraj:

ministar financija Primorac najavljuje da u javno savjetovanje idu zakonske izmjene s kojima bi građani dobili račun u banci za redovna primanja bez naknade, dizanje gotovine bez naknada itd.

xlr 22.02.2025. 14:38

Bi to bio onaj osnovni racun kako ga zovu?

https://www.pbz.hr/gradjani/racuni/osnovni-racun.html
https://www.hnb.hr/o-nama/zastita-po.../osnovni-racun
https://www.zaba.hr/home/osnovni-racun

Btw Erste otkazao najavljeno povecanje naknada:
"Imajući u vidu trendove koji stavljaju dodatni pritisak na razinu ukupnih troškova te njihov utjecaj na kvalitetu svakodnevnog života građana, Erste banka je odlučila odustati od najavljenih povećanja cijena naknada, koje su na snagu trebale stupiti 1. travnja 2025. godine"

Nadam se da nije samo odgodjeno za x mjeseci :)

Mirkopoter 25.02.2025. 08:56

Zanima me je li u ovaj Osnovni račun ZABE uključen i m-banking tj. je li usluga besplatna s m-bankingom kao u HPB-ovom SuperSmartu?

Mommistake 25.02.2025. 08:58

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3791034)

Zanima me je li u ovaj Osnovni račun ZABE uključen i m-banking tj. je li usluga besplatna s m-bankingom kao u HPB-ovom SuperSmartu?

Pa koliko vidim, uključuje e-zabu i m-zabu, bez naknade.

Ali opet, nisam siguran. Uključuje mogućnost korištenja. :D

A PDF kaže da ipak nešto košta.

Moje iskustvo s ZABA-om je da nema ništa free.

Lewis 25.02.2025. 08:59

Neki dan je bilo na TVu da moraju ponudit osnovni racun besplatno sa m-bankingom ili internet bankarstvom (znaci jedna od opcija (koju vjerujem oni biraju) mora biti ukljucena u taj paket.
Posto za m-banking netrebaju nikakav hardware (poput tokena/USBa/citac akartica) vjerujem da im je to jeftinija opcija.

EDIT: i pishe na webu "Uključuje mogućnost korištenja usluge on-line bankarstvo: (e-zabu ili m-zabu)"

Znaci ili jedno ili drugo a tko bira to neznam :).

the.elles.d 25.02.2025. 09:01

Uključuje e-zabu ili m-zabu.

lowrider 25.02.2025. 09:06

https://www.035portal.hr/vijest/gosp...nak/34067.html

Mirkopoter 25.02.2025. 09:16

Da, to "uključuje mogućnost" malo buni, ali trebalo bi biti besplatno.

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3791035)
Moje iskustvo s ZABA-om je da nema ništa free.

Mislim da je ovo nešto što je HNB odredio i po zakonu banke moraju dati besplatno samo nisam siguran je li određeno da i m-banking mora biti besplatan. Svakako ću otići ugovoriti pa ću vidjeti što kažu. Prebacio bi i roditelje da to da ne plaćaju naknade bzvz, najviše me zbog njih i zanima.

Juice 25.02.2025. 09:29

je, m-zaba je uključena u osnovni račun. Za e-zabu ne znam

edit- aha, ima i druga stranica s odgovorima :D

Ja ispunio zahtjev za prelazak na Erste. Ne plaća mi se u Zabi 90 eura godišnje za tekući (asistent onaj) i žiro.

franzD 25.02.2025. 10:11

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3791036)
Neki dan je bilo na TVu da moraju ponudit osnovni racun besplatno sa m-bankingom ili internet bankarstvom (znaci jedna od opcija (koju vjerujem oni biraju) mora biti ukljucena u taj paket.

Još uvijek ne moraju, zakon ili pravilnik nije donijet.

emilblomsky 27.02.2025. 21:03

Pozdrav!
Imam pitanje u vezi pbz online bankarstva.
Trebam napraviti uplatu na račun u Sloveniji,pa me zanima ona njihova sklicna številka.Pretpostavlajm da je to naš poziv na broj.
Čovjek mi je poslao tri broja povezana strelicom,a kod nas su dva.
I što se upisuje na mjesto onog našeg modela Hr 0x?
I naknadu mi pokaže 30 centi,a mislim da bi transakcija izvan Hr morala biti puno više?
Eto,ako neko zna ,da ne uplatim krivo?Radi se o striparnici Oblaček!

Libertus 27.02.2025. 21:20

Obično ti pozivi na broj ne prolaze u međunarodnim transakcijama. Samo opis. Cijena je ista za sve eur transakcije, bez obzira HR ili EU.

emilblomsky 28.02.2025. 05:34

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3791562)
Obično ti pozivi na broj ne prolaze u međunarodnim transakcijama. Samo opis. Cijena je ista za sve eur transakcije, bez obzira HR ili EU.

Daj malo pojasni što misliš, ne prolaze.
I što misliš pod opis?

Libertus 28.02.2025. 07:31

Poziv na broj je prilagođen Hrvatskoj. Kada radiš međunarodnu transakciju, kod nekih banaka ne možeš niti upisati.

Pod opis mislim na polje opis. Tamo napiši poziv na broj.

emilblomsky 28.02.2025. 08:06

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3791581)
Poziv na broj je prilagođen Hrvatskoj. Kada radiš međunarodnu transakciju, kod nekih banaka ne možeš niti upisati.

Pod opis mislim na polje opis. Tamo napiši poziv na broj.

Ok, puno jasnije! Hvala!

benny_blanco 06.03.2025. 09:11

Dobijem obavijest od HPB-a o promjeni naknada i drugim troskovima HPB-a, izmedju ostalih poskupljenja primjenjuje se:
Citiraj:

Podizanje gotovog novca iznad 25€ po modelu 0 - Iznos naknade 3% od iznosa + 2,65€
Ista je stvar i za bankomate. Znaci li to ako dizem na bankomatu 100€ van cu dobiti 94,35 (3% i 2,65€) ?

tiki66 06.03.2025. 10:49

Ne, to je za njihove kartice na rate

vlatko27 26.03.2025. 17:02

Upravo zatvorio sve kartice i račune kod Zabe. Uzeli mi sat vremena dok sam sve ispotpisivao. Otvorio sam onaj Osnovni račun bez naknade. :goood:

Sad hoću i ženu da natjeram na isto, samo ona ima neki trajni nalog od sindikata i brijem dopunsko preko trajnog naloga. Sad u naknadama za trajni nalog i SEPA piše;

Code:

B1.5.2.2. plaćanje u eurima u korist računa izvan Banke 0,50
po nalogu
**Napomena: Od naplate naknade izuzimaju se plaćanja obuhvaćena stavcima B1.5.2. za korisnike paketiranih usluga
Banke prema zasebnim uvjetima pojedinog modela:
- sve Lepeze mogućnosti
- svi Paketi usluga osim Paketa za mlade
- svi modeli Paket računa
- svi modeli Platnog asistenta
- Osnovni račun - socijalna kategorija potrošača.

Buni me ovaj dio socijalna kategorija potrošača. Sad jer to oni tako zovu taj osnovni račun ili tipa ako imaš primanja redovna, znači nisi socijalna kategorija, da naplaćuju izvršenje trajnog naloga 0,50€? Mislim opet se isplati ali baš me zanima a zaboravio pitat jer sam jedva čekao izaći van koliko su me ubili sa papirologijom.

Ima tko osnovni račun u Zabi i trajni nalog da potvrdi?

the.elles.d 26.03.2025. 17:22

Osnovni račun ima dvije kategorije - obični koji imaš, i onaj za socijalnu kategoriju kojeg nemaš, jer bi znao da ga imaš.
Jedan plaća sve naknade, drugi je oslobođen nekih naknada.
Btw, dobio si novi broj računa?

vlatko27 26.03.2025. 18:14

Citiraj:

Autor the.elles.d (Post 3796086)
Osnovni račun ima dvije kategorije - obični koji imaš, i onaj za socijalnu kategoriju kojeg nemaš, jer bi znao da ga imaš.
Jedan plaća sve naknade, drugi je oslobođen nekih naknada.

Thnx. Sve jasno. Znači uzimaju naknadu za sve. Ali dobro, opet se isplati. Pogotovo uz Aircash za režije i Revolut za sve drugo.

Juice 26.03.2025. 21:16

Citiraj:

Autor the.elles.d (Post 3796086)

Da, novi broj računa ide. Također nema prekoračenja ako je nekome bitno.

Ja sam danas također zatvorio račune u Zabi, prebacio sve na Erste.

vlatko27 27.03.2025. 08:36

Jedino me sada jebe šta u mZabi vidim sve stare kartice kao blokirane, logično, ali ne vidim novu da je napravljena za aktivaciju.

Jel ima tko iskustvo koliko treba da naprave novu karticu u Zabi?

domy_os 27.03.2025. 09:06

Par dana, meni su isto skoro sve blokirane pošto nove nakon primitka nikad nisam aktivirao jer mi ne trebaju, a u paketu imam pravo na njih nekoliko.

Mommistake 27.03.2025. 09:08

Citiraj:

Autor vlatko27 (Post 3796158)
Jedino me sada jebe šta u mZabi vidim sve stare kartice kao blokirane, logično, ali ne vidim novu da je napravljena za aktivaciju.

Jel ima tko iskustvo koliko treba da naprave novu karticu u Zabi?

Meni se isti dan pojavila u aplikaciji, iskreno.

I onda poštom došla nakon 2 tjedna, cca.

vercetti 01.04.2025. 19:28

U novoj verziji PBZ aplikacije maknuli valjda najkorisniju stvar, prikaz priljeva i odljeva sredstava na računu radi "optimizacije aplikacije".... :hitthewal:

Inovator 07.04.2025. 02:44

I dosta sporije radi sada.

benny_blanco 23.04.2025. 09:05

Gledam gdje postaviti post pa ajde probam ovdje,
Kako se zaštititi u situaciji kada netko zna broj kartice i CVV i želi obaviti transakciju bez znanja vlasnika kartice?
Gledam u mobilnoj aplikaciji ali ne vidim opciju eg. Potvrda transakcije

Master_Hrc 23.04.2025. 09:07

Jedina zastita u tom slucaju je ponistavanje kartice. Ja na RBA svaku transakciju trebam odobriti preko push poruke koju dobijem ali sam dozivio na svega par sajtova da nije trebala autorizacija tj, da je transakcija odmah prosla i kartica je bila odmah terecena.

xlr 23.04.2025. 09:21

Danas bi valjda svaka banka trebala imati implementiran 3dsecure pa je manja sansa za stetu. I ja dam primjetio da me na nekim sajtovima nista ne pita, najcesce ako u nekom kracem periodu radim novu kupnju. Osobno bih promjenio karticu da budem mirniji samo zato jer nisam potpuno upoznat sa tim sustavom i kako me stiti od zloporabe kartice.

tizhu 23.04.2025. 11:12

meni i dalje nije jasno da ne možeš zaključati karticu mobitelom.
ZaBa to ima riješeno brutalno kvalitetno. doslovno staviš sve na nulu i nitko ti ne može niti jedan cent uzet, a možeš i postavit limite na nekih 10ak eura ili 20ak za manje stvari u dućanu da ne jebeš taj mobitel a ako netko baš i provali neće te uzet za masu para. s time da internet kupovinu ostaviš zaključanu i opet ti ne može ništa.

ja sam u rba i software im je užas

čak i aircash ima to :facepalm:

Hamm 23.04.2025. 13:28

Citiraj:

Autor xlr (Post 3800715)
Danas bi valjda svaka banka trebala imati implementiran 3dsecure pa je manja sansa za stetu. I ja dam primjetio da me na nekim sajtovima nista ne pita, najcesce ako u nekom kracem periodu radim novu kupnju. Osobno bih promjenio karticu da budem mirniji samo zato jer nisam potpuno upoznat sa tim sustavom i kako me stiti od zloporabe kartice.

Stvar je u tome jeli trgovac u 3D secure ili nije. :) Najbolje bi bilo blokirati sve koje nisu u 3D secure ali količina reklamacija bi bila enormna.

c-shadow 23.04.2025. 13:37

Jel zna netko zašto naše banke i dalje ne provode transakcije vikendom i (polu)praznicima?
Tehnološli tu ne bi trebalo biti nikakvih prepreka. Što ih sprečava da u 2025.g. to naprave?
Pa nije da im neki djelatnik sjedi tamo od pon-pet 8-16, zuri u ekran i klika po transakcijama :)
Što se serveri odmaraju preko vikenda :)
Npr. RBA mi odbila izvršiti transakciju s tekućeg na račun jedne firme prošli petak 18.04. koji je bio radni dan. Kao biti će izvršena prvi radni dan = utorak 22.04. :)
Barem je taj petak bio radni i meni i firmi kojoj sam plaćao, ali banci očito nije :D

robimarko-bug 23.04.2025. 13:41

18.04 ti je neradni dan za ECB, a time i za TARGET sustav pa time i za TARGET-HR i posljedično za EuroNKS.

A vikendom ne provode jer su to neradni dani za EuroNKS, ali ih to ne spriječava da implementiraju EuroNKSInst (Prije NKSInst) i da imaju instant transakcije koje neke banke imaju godinama a neke još uvijek nemaju.

xlr 23.04.2025. 13:45

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3800812)
Stvar je u tome jeli trgovac u 3D secure ili nije. :) Najbolje bi bilo blokirati sve koje nisu u 3D secure ali količina reklamacija bi bila enormna.

Ako recimo neki scam sajt nije u tom sustavu, to znaci da unosom podataka s kartice lova jednostavno ode i transakcija je prosla? No questions asked? Ne nailazim bas na sajtove koji nemaju 3DS pa sam samo radoznao.

Zar ne bi banka trebala forsirati tu zastitu radi svojih korisnika, a ne trgovaca?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:48.