PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

1v@n 03.06.2015. 07:45

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2786985)
Ha, sve ovisi kak' se voziš. Na tjednoj bazi radim 120 km do vikse i natrag. Motor sa 150tkm 1.6 VVTI benzinac po bord kompu 5 do 5,2 l/100.
Vožnja manje više po ograničenju magistralnom cestom s udjelom 20 km autoceste. Sad kad krene paljenje klime bit' će malo više.

Eto nam novog "moj TDI troši 3 litre" slučaja :lol2:

Da se 60 voziš nizbrdo u leru u oba smjera, možda bi i došao do tih brojki :) Board comp laže, i to ne malo, najmanje 2 litre ti skida.

Za 1.6 VVTi fino piše 5.9 za extra urban, 9 urban i 7.9 combined. Pošto to možeš postići samo u dolje navedenim uvjetima...nema ti tu 5 litri potrošnje pa da se na trepavice postaviš.

Citiraj:

Urban Cycle
The urban test cycle is carried out in a laboratory at an ambient temperature of 20C to 30C on a rolling road from a cold start, i.e. the engine has not run for several hours. The cycle consists of a series of accelerations, steady speeds, decelerating and idling. Maximum speed is 31mph (50km/h), average speed 12mph (19km/h) and the distance covered is 2.5 miles (4km).

Extra-Urban Cycle
This cycle is conducted immediately following the urban cycle and consists of roughly half steady-speed driving and the remainder accelerations, decelerations, and some idling. Maximum speed is 75mph (120km/h), average speed is 39mph (63 km/h) and the distance covered is 4.3miles (7km).

Combined Fuel Consumption Figure
The combined figure presented is for the urban and extra-urban cycle together. It is therefore an average of the two parts of the test, weighted by the distances covered in each part.

mislav_os 03.06.2015. 08:30

Koliko sam skuzio panoramix je i rekao da mu je to potrosnja na otvorenoj cesti do vikse.

D1viry 03.06.2015. 08:39

Opet dizel/benzin rasprava? Pa pročitajte si par stranica unazad i gotovo. Zašto ponovno u istu raspravu po tko zna koji put?

buljo 03.06.2015. 09:24

Jbg fatal nes pitao i eto kaj se desi :D
Edit: ivan, za moj 1.4 vvti pise gradska 8.7, toliko mi je trosio jedino kad je bilo jako hladno, inace se potrosnja vrti 7.5-8, mjereno svaki put na cep :)

jed2i 03.06.2015. 11:49

Dečki jel itko od vas vozio volvo s60 ili v60 d3 geartronic?

Matth€w 03.06.2015. 12:15

Ja D4 V40 Geartronic ako ti išta pomaže :D

jed2i 03.06.2015. 13:10

181 ks + 8 brzina?
Ovo kaj ja gledam je 163ks i 6 brzina.

Matth€w 03.06.2015. 14:04

Da, taj, odličan je. :)

Roberto 03.06.2015. 15:16

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2786991)

A sad ga bome i ti Ivane pretjeruješ :D
Ne podnosim tu ekipu koja tvrdi da tdi vozila maltene proizvode gorivo u vožnji, ali može se potrošnja autu drastično spustiti, drugo je pitanje koliko je takav način vožnje dugoročno dobar za auto...

Citiraj:

Da se 60 voziš nizbrdo u leru u oba smjera, možda bi i došao do tih brojki :) Board comp laže, i to ne malo, najmanje 2 litre ti skida.
Itekako se može do tih brojki koje panoramix spominje. Ovisi naravno do auta, do vozača i do uvjeta vožnje.

Citiraj:

Za 1.6 VVTi fino piše 5.9 za extra urban, 9 urban i 7.9 combined. Pošto to možeš postići samo u dolje navedenim uvjetima...

nema ti tu 5 litri potrošnje pa da se na trepavice postaviš.
Ali evo moj buraz s benzincem pugom 206 već godinama ima potrošnju manju od deklarirane postavio se ti na trepavice ili ne :D

I to ne mjereno board computerom jer ga to govno ni nema, nego praćenjem i računanjem potrošnje, i tako već godinama.

Jednostavno, buraz vozi 98% kilometara na otvorenoj cesti, uglavnom duže relacije, vozi ko penzić :D

I ja svog dizelaša od 1.4 tone mogu spustiti ispod 4,5 litre na otvorenoj cesti, štoviše, iz zajebancije sam jednom vozio 70 u petoj na stotinjak km otvorene ceste i dobio potrošnju od 3,7 litri. Naravno da tak ne vozim i ne pada mi na pamet, ali da se može - može se i tak vozit. Jedino je pitanje koliko dugo :D

A što se tiče kvarova na dizelašu, nije sad da će ti krepat sve, i fap i turbina i dvomaseni i pumpa i injektori i ne znam kaj sve ne. Druga stvar je pak i to da se na dizelašima maltene sve to da reparirat i vozit s tim još ohohoho kilometara.

Ako još dodamo u jednadžbu i veći broj kilometara stvari se još više mijenjaju. Meni dizelaš u odnosu na benzinca iste klase i snage uzme 1000 eura manje na gorivu godišnje. A to pokrije dosta eventualnih dizel kvarova :)

Šole 03.06.2015. 17:01

Dečki što je ovo.

buljo 03.06.2015. 17:04

Old skul kabriJo :D

Burko 03.06.2015. 18:10

Citiraj:

Autor buljo (Post 2787185)
Old skul kabriJo :D

ispravak, ako dopustas.....

naopacke ajrodinamicki Old skul kabriJo u obliku mrtvackog kovcega :D

panoramix 03.06.2015. 19:21

Citiraj:

Za 1.6 VVTi fino piše 5.9 za extra urban, 9 urban i 7.9 combined. Pošto to možeš postići samo u dolje navedenim uvjetima...nema ti tu 5 litri potrošnje pa da se na trepavice postaviš.

A kaj si se sad ti dignul na zadnje noge. Pa znam da griješi al' sigurno ne 2 litre ; kojeg bi onda smisla imala ugradnja istoga u vozila ?
Da si pažjivo čital zadnji dio mog posta sve bi ti bilo jasno.
Uostalom, 5,9 extra urban nije podatak o najmanjoj mogućoj već o prosječnoj potrošnji.

Fatal 03.06.2015. 22:08

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2787149)
I ja svog dizelaša od 1.4 tone mogu spustiti ispod 4,5 litre na otvorenoj cesti, štoviše, iz zajebancije sam jednom vozio 70 u petoj na stotinjak km otvorene ceste i dobio potrošnju od 3,7 litri. Naravno da tak ne vozim i ne pada mi na pamet, ali da se može - može se i tak vozit. Jedino je pitanje koliko dugo :D

:stoopid: pa u kojoj inace vozis na 70? ja sam kangoom 1.4 benzin vozim u petoj prakticki od 60 nadalje... u biti uvijek gledam vozit na manjim okretajima , normalno pazim da se ne muci niti da se ne vuce auto...sad cete mi rec da se tako ne vozi auto?:D

Roberto 03.06.2015. 22:56

Citiraj:

Autor Fatal (Post 2787252)
:stoopid: pa u kojoj inace vozis na 70? ja sam kangoom 1.4 benzin vozim u petoj prakticki od 60 nadalje... u biti uvijek gledam vozit na manjim okretajima , normalno pazim da se ne muci niti da se ne vuce auto...sad cete mi rec da se tako ne vozi auto?:D

70 se najbolje vozi u trecoj :D

Ne znam za kangoo ali u mom focusu je u petoj pri 70kmph ispod 1500 rpm i motor mi se ne cini previse sretan tak. Pogotovo ne bi bilo dobro tak ga stalno vozit.

t3chno b0y 03.06.2015. 22:58

Ja 70 vozim u 4.oj jedino nizbrdo u 5. pri toj brzini, 93ks 1000kg auto.

1v@n 03.06.2015. 23:03

Pustite board comp, svi lažu, čak i moj koji napiše koliko sam goriva potrošio.

Fino zapiši broj km kad natočiš, zapiši koliko natočiš i tako najmanje 5 puta. Nakon 2 točenja već možeš dobiti prave podatke.

(Utočene litre x 100) / prijeđeni kilometri.

Meni proizvođač kaže: urban - 4.3, extra urban - 3.2, combined- 3.6
Radi se o 1.5 dci sa 75 ks.

Kako god vozio, najniže sam se spustio na 3.9, ali 99% vremena je to 5.5 - 5.7
Pratim kod svakog točenja. Kad uključim eco mod, potrošnja mi čak i poraste za litru.

Pa nedavno je i bilo istraživanje o tome koliko proizvođači "lažu" i prosjek je negdje oko 2 litre.

Mejzlik 03.06.2015. 23:12

Toyota Aygo 1.0 vvt-i, automatic (5 brzina), gradska voznja prosjek 6l, ako ga bas lagano vozim, onda 5,5l. Auto ima ispod tone, gume 155, sam se vozim. :)

Dottore 03.06.2015. 23:21

Citiraj:

Autor syss (Post 2786922)
pa pregazio je kada ti idu troškovi redom:

- dpf filter po 2k€
- boš pumpa po soma
- turbina po 1-2soma
- injektor komad to 300-400

jako brzo se istopi razlika ako ideš na rabljenog kojeg ne znaš kako je netko vozio...a i da si ti prvi vlasnik nekog euro 6 dizelaša, trebaš se dobrano bojati našeg benzina.

Di to vidiš DPF filter?? Frend u ovlaštenom zamjenio 600 eura. Das is Auto!

Citiraj:

Moj krumpirowagen išao 1580km full tanka i ostalo mu još 2 dana. Relacija Zagreb - Mostar - Dubrovnik - Zagreb. Brzina po autoputu 130-150

Koliko općepoznato, svi lažu brojkama potrošnje na papiru.

fanATIk 03.06.2015. 23:23

Ne znam u kojem to autu bc laže za dvije litre. Meni ako odstupi koji deci eventualno. Provjeravano na točenju. No nebitno.

Gledam neki dan, gledam ih i danas. Odvojak sa Slavonske - petlja iznad Držićeve prema Folnegovićevom. Murija s laserom, ograničenje 40. Mislim, neki idiot nekad davno tu je stavio to ograničenje i šupci (fakat nemam ništa protiv murije inače, dapače cijenim ljude i posao koji rade al ovo su fakat šupci) stali na vrhu petlje i okidaju laserom. Ne znam ko tamo vozi 40 i zašto bi uopće bilo ograničenje 40, al oni se nasrali gore i pune državni proračun. Pa pizda vam materina, stani se kod škole i mjeri brzinu, kažnjavaj debile kaj voze po pruzi, ima sto stvari koje fakat treba kažnjavat, al ovo je ono, baš dno dna. Igrom slučaja prekjučer je bilo par auta ispred mene, a danas mi vrag nije dao mira pa sam usporio sva sreća. Baš jadno.

some_text

Dottore 03.06.2015. 23:26

Otkad murija gore??? 3 puta tjedno prolazim gore prema Utrine
Imaš i onih koje voze punu crtu. Tu ima grešaka na mostu.

1v@n 03.06.2015. 23:28

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 2787281)
Ne znam u kojem to autu bc laže za dvije litre. Meni ako odstupi koji deci eventualno. Provjeravano na točenju. No nebitno.

Pogledaj aute proizvedene 90-ih i s početka 2000-tih gdje čovjek ni sam ne zna na kojem se principu ta potrošnja računa.

Kod starog na Citroenu iz 2001. pokazuje uredno litru manje od prave prosječne potrošnje.

Roberto 03.06.2015. 23:33

Ne lazu svi board computeri 2litre, ni izbliza. Ja stalno tankiram puni tank i u zadnjih godinu i pol kolko si to pisem, odstupanja su do max 0,3, rijetko vise. I to board pokazuje 0,3 vise od stvarne potrosnje.

X-Plosiv 04.06.2015. 00:04

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2787287)
Ne lazu svi board computeri 2litre, ni izbliza. Ja stalno tankiram puni tank i u zadnjih godinu i pol kolko si to pisem, odstupanja su do max 0,3, rijetko vise. I to board pokazuje 0,3 vise od stvarne potrosnje.

I meni je 2x kada sam mjerio odstupao tako nešto.

IcyTexx 04.06.2015. 00:05

Meni BC laže i po litru... Al dobro, vozim toliko random da mi je jasno di fulava. :D

Ovo za nadvožnjak 40 je malo premalo, ali gore kad krene zavoj u lijevo, malo je jači nego što se prvo čini. A i nekad bude sklisko. Ne bi bilo lijepo izletit u slobodan pad. :D

MAGARAC 04.06.2015. 00:07

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2787283)

Vidim ih s prozora. Ima vec mjesec dana i vise da su skoro svako popodne gore. Ispod ih isto ima kad se penje s Drziceve prema zapadu.

Meni su oba BCa blizu stvarne potrosnje. Mislim da sam najvise izracunal 0.3l manjka.

fanATIk 04.06.2015. 10:04

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2787283)

Ja isto 3-4 puta tjedno, furam malog na vaterpolo na bazen u Utrinama.
I čem služi ona lijeva traka po kojoj ne smiješ vozit? Al nek su se oni napenalili na vrhu i ubiru vrhnje. To što se to ladno može proć sa 80 kmh im je nebitno. Baš su mi digli tlak.

Apacer ft Bozja 04.06.2015. 10:39

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2787287)

Kod mene suprotan slučaj. Ja sam negdje godinu dana zapisivao koliko tankam, predjem i board computer je rekao 8,3 a ja sam izracunao 8,6.

blackened 04.06.2015. 10:54

Citiraj:

Autor syss (Post 2786922)
pa pregazio je kada ti idu troškovi redom:

- dpf filter po 2k€
- boš pumpa po soma
- turbina po 1-2soma
- injektor komad to 300-400

jako brzo se istopi razlika ako ideš na rabljenog kojeg ne znaš kako je netko vozio...a i da si ti prvi vlasnik nekog euro 6 dizelaša, trebaš se dobrano bojati našeg benzina.

Treba mi malo gradsko vozilo koje ne košta puno i troši naravno malo, poznanik mi prodaje Clio 1.5 dci 2004 godište za 2100 eura, 200 iljadarki okrenuo. Na njemu promijenio turbinu, pumpu, sve dizne, egr ventil. Pošto nikad nisam bio na dizelu kontam da je to u biti i najbitnije što se tiče većih stvari ako se ne varam?

murina 04.06.2015. 11:08

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 2787281)

Gledam neki dan, gledam ih i danas. Odvojak sa Slavonske - petlja iznad Držićeve prema Folnegovićevom. Murija s laserom, ograničenje 40. Mislim, neki idiot nekad davno tu je stavio to ograničenje i šupci (fakat nemam ništa protiv murije inače, dapače cijenim ljude i posao koji rade al ovo su fakat šupci) stali na vrhu petlje i okidaju laserom. Ne znam ko tamo vozi 40 i zašto bi uopće bilo ograničenje 40, al oni se nasrali gore i pune državni proračun. Pa pizda vam materina, stani se kod škole i mjeri brzinu, kažnjavaj debile kaj voze po pruzi, ima sto stvari koje fakat treba kažnjavat, al ovo je ono, baš dno dna. Igrom slučaja prekjučer je bilo par auta ispred mene, a danas mi vrag nije dao mira pa sam usporio sva sreća. Baš jadno.

http://www.pohrani.com/f/31/jk/3ULmHH3H/image1.jpg

Snimaju i Slavonsku od gore

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:54.