![]() |
Citiraj:
Hvala. |
Da, jer sadrži sve kaj su prije podržavali uz tak jasno i nove stvari, a osim toga ploča podržava Flash BIOS bez CPU-a, pa i na taj način sve prolazi.
Novi BIOS bude ti svakak napravil Clear CMOS i pregazil sve kaj sad imaš podešeno, tak da si bitne stvari zapiši ili poslikaj, pa ih kasnije ponovno podesiš. |
Ok, hvala na ovome, vidiš, nisam radil to već godinama, srećom da sam te pital, jer sam slagal custom fan grafove danima. :D
Hvala, puno si pomogel, idem to naručiti odmah! EDIT: Naručeno, baš me zanima kakav jump bude u FPS-u (ako ikakav). Razmišljal sam preći na AM5, ali da bi iole nekaj sklepal kaj mi se sviđa trebam minimalno 1500EUR. |
Di si uzeo 5700X3D? Sin ima 3700X pa isto gledam da mu uzmem taj proc.
|
Kakvih sad 1500 EUR :D
600-injak EUR 7800x3d+ploča+32gb Ali dobro, bude i 5700x3d malo popeglao 1% low i ostalo, sa kojom grafom se to kombinira? |
Citiraj:
Citiraj:
Tarkov će dati barem 30%, zato specifično kupujem baš to. Ne igram ništa drugo. Svi koji igraju Tarkov, znaju o čemu pričam. ;) Neki kažu da se poduplao FPS, neki kažu 30-40 FPS-a gore. Kada vrtiš 70 i skoči na 110, to je po meni veliki skok. 3070. Tarkov, ako si igrao ili si upoznat, znat ćeš zašto taj CPU. Bude se i grafa zamjenila uskoro, ali za sada vidim da ona nije problem. |
|
|
Citiraj:
|
Citiraj:
I kupio sam 1440p monitor. ;) |
Inače, ako se ostaje na AM4, 5700X3D ima smisla naravno ali ako se gradi neš novo i želi se AM5, neko cost effective gayming rješenje je 7600X3D, marginalno je sporiji od 7800X3D a skuplji je par desetaka EUR od 5700X3D, tako da AM5 nije (više) tako brutalno neisplativ kao prije godinu dvije.
|
Citiraj:
Hvala na info btw. nisam znao da je AM5 već toliko dostupan i prihvatljiv. Nisam slagao komp godinama, vidi se. :D |
Citiraj:
|
IMHO obojica nemate brige sa 5700X3D svaki za svoje potrebe, a AM4 platforma koja je sljedeće godine deset godina stara, bude i dalje nastavila biti relevantna.
Ista stvar bude kasnije vrijedila za aktualnu AM5, na koju uz Zen 4 i 5, stiže i paše Zen 6, tak da samo ova dva AMD socketa još jedno vrijeme pokrivaju većinu korisnika. |
Citiraj:
Citiraj:
Ali meni je ovo baš upgrade čini se, ali vidjet ćemo. Napravim testove prije i poslije. |
Primjera radi, ja sam AM4 koristil otkad je izašla prva Zen generacija do prošle godine, tak da nema ništa loše u tome, posebice s 3D cache procesorima.
AMD je i AM4 i AM5 posložil isto ko i svoje procesore bazirane na chiplet dizajnu, pa fino uz samo dvije desktop platforme sad pokrivaju mnoštvo opcija. Kak god se okrene, kupnja novog AM4 3D cache procesora u 2025. nije nikakav zajeb, a ove novije/modernije platforme budu isto tak aktualne s vremenom. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Vidjet će onda kak je sve skupo. :D Citiraj:
|
Uf, baš mu je skočila cijena, ja sam 5700x3d uzeo za 150€ sa alija u mislim 10-11om mj.
Za tu lovu mi je bio no brainer. Meni je digao 1% low, a imao sam 3600 obični, imam 3060Ti. |
Kažem, ja ne bi ni dirao PC, pošto doslovno ga palim radi jedne igre (8-10 sati dnevno provodim na Mac-u). A baš ta igra se pokazala kao "must have" za taj CPU.
Vidjet ćemo, nisam namjeravao dići 1% low. :D Namjeravam dobiti 30-40FPS-a. :D Danas baš stiže monitor, možda ću imati vremena sve posložiti pa vidjeti drop u FPS-u na 5600x i 3070, prelazim s 1080p na 1440p. |
Slabo računalo imate kolega. S obzirom na vaše materijalno stanje očekivali smo da posjedujete perjanicu procesora za videoigre AMD Ryzen 7 9800X3D i barem neku noviju grafičku karticu tipa nVidia GeForce RTX 5000 serija 80 ili 90 a kad ono škrtarenje na staroj platformi i grafičkoj kartici staroj 5 godina. Da budem iskren blago sam razočaran jer možete bolje a i zaslužujete isto.
|
Evo, kratak update, došao CPU jučer, Tarkov je, kod nekog mog načina testiranja (ista mapa, ista lokacija, iste radnje), skočio s 45-50FPS-a na gotovo 80, na momente 90.
Probao Cyberpunk, FPS možda 3% viši, ništa značajno. Danas dolazi 5070, pa ćemo vidjeti Cyberpunk. |
Citiraj:
Nisam igrao Tarkov niti ne gledam Cyberpunk kao mjerilo. |
Citiraj:
Riječi ti se pozlatile :D |
Citiraj:
I ispravio sam se, 5070 dolazi, typo. |
Citiraj:
Đabe nadanje, 5070 je :( Al barem nije bottleneck uzrokovan! |
RTX 5080 mi je izrazito antipatična grafa, marginalno brža od 5070TI sa istom količinom memorije, praktički istim memory bandwidthom ali sklonija zabavnim problemima sa ahem, konektorima.
|
Citiraj:
Razočaran sam. Sirotinjo i bogu si teška... :nono: Citiraj:
To jeste tačno, ali 5080 pa naviše ima bling bling faktor, a 70 rang su narodne grafe. |
Citiraj:
Ali je skok naspram 3070 značajan. AMD mi ne pada na pamet, a 5080 preskupa. Benchmark u Cyberpunk, iste postavke, 70 vs 125FPS. |
Citiraj:
|
Citiraj:
4090 killer je sa 2-3 fejk frame-a, nvidia marketing je strašna stvar iako mi se čini da oni zapravo trolaju, zato jer mogu. 5070 je prepakirani 4070 super+fake frejmovi, tržište je u odličnom stanju:D |
Citiraj:
Ali nemaš baš izbora u zelenom štabu. Neću davati 600-700 EUR za 2-3 godine staru grafu. :( Neću više spamati krivi thread, grafa je super za sad. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:12. |