![]() |
Citiraj:
Pa je onda isti mali covjek skloniji nego ikad ranije, uz nagovor medija, pozeljeti svaku poru zivota regulirati, zabraniti, a vodjen iluzijom da sve moze kontrolirati, dok se ne dovede do "savrsenog" uredjenja. To je naravno, iluzija. Prije dvadeset godina, radijski voditelji su me glazbom budili, danas me svaki dan podsjecaju da je "svjetski" dan neke bolesti koju moram slaviti, iza koje "slucajno" ide reklama neke klinike koja slucajno bas daje popust za dijagonistiku iste. Svaki dan moram obozavati kult tijela, moram "misliti na sebe", biti "poseban" ili se "izraziti" da izgledam kao tisuce klonova, jer ja to "zasluzujem" i slicne korporativne kovanice kojima je ispraznost dnevnog govora ispunjena do limita. Ukratko nezadovljstvo i negativnost na svakome koraku. A s druge strane, nije tako uzasno, ovisi kakav si dozvolio da ti postane pogled :) Na temu zabrana i kaciga nastrikao sam more upisa, pa nemam potrebe se ponavljati. No ironizirao sam pojedine vozace koji misle da su nepogresivi, a imaju svu opremu, pa i dalje nekoga odvedu u traumu ili smrt, pored mene koji nemam i nikad necu imati kacigu, ali nikoga do danas nisam ostetio, pa cak ni prepao. Evo gume, samo, istom pristigle su nijansu novije/drugacije: https://thumbs4.imagebam.com/25/8d/d6/ME13Z20Q_t.jpg ... |
Ja sam na kraju uzeo Xiaomi Electric Scooter 5 Pro
Sin ga vozi svako dan za na posao, cca 7-8 km/dnevno za posao. Nije baš lagan, za prenositi ga (22kg) ali djeluje solidno izradjen. probao sam ga i ja sa svojih 105kg |
@Pogi,
ne vidje ti prijasnji upis, slabo pratim. Steta sto nisi ranije javio, u ZG-u je trenutno zacudjujuce dobra cijena bas za taj model. Koliko si platio? U svakom slucaju sretno u voznji. |
Citiraj:
10" čega? kotača? pa mini morris je imao 10" kotače. kakav je to romobil onda? |
Citiraj:
to se vidi baš po tim ludovanjima na romobilu. ak zabraniš nešto odma si diktator najjgore komunističke zemlje.... ma nek se pune crne kronike osakaćene djece koja luduju...meni ni iz đepa ni u đep. dok se ne zaleti u mene ili moj auto. - onda ide meni u đep jer idem privatnom tužbom |
je, dok ne skupi tvog prijatelja, ženu, dijete, tebe...polomi kuk, čeljust, ubije....neće te džep usrećiti.
|
A bome ga ni ovaj krivosudni sustav neće usrećiti :D
|
Citiraj:
Jos sam uzeo za sina i kacigu (neka "svemirska" sa dodatnim svjetlima naprijed i iza kacige) i kompresorić za gume (na kraju ga koristim i za auto). Nisam imao iskustva oko romobila, pa sam čitao recenzije, jedan motor, dva motora, disk kočkice, doboš kočnice.... pa baterija... Na kraju sam skuzio da je za 25km/h prednji doboš sasvim dovoljan i da je važnije znati kočiti (objesiti sa na ručke volana i prebaciti teziste sto nize i prema kraju romobila.... tko je vozio znatiće). Teoretskih 60km je 35-40 u praksi... Uglavnom zadovoljni smo... e jos ovo... rekao bih da je na tom romobilu prednje svjetlo bolje od jednog fara mojeg Suzukija scroos |
Citiraj:
Zato se vjerojatno štuca tvojoj užoj i široj obitelji :D |
Ima li nekih "mini" električnih romobila? Planiram na posao početi ići tramvajem + romobilom od zadnje stanice 10-ak minuta vožnje i treba mi nešto malo da mogu uzeti pod ruku i lako baratati u tramvaju + da me ne bi prcali zašto to unosim u tramvaj.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
da, i koliko ih imaš na lageru?
|
|
tamo sam i ja uzea e20, izlozbeni primjerak
|
To je bilo pitanje za Visagea. :) Tvoj link sam vidio.
Pitanje za Kukirin ekipu. Uzeo M4 rabljeni (290km). Star ravno godinu. Jel normalno da on dropa sa tri crtice na E005 gresku i gasi se? Ne bi li trebao ici na 2, pa na jednu i onda se gasiti? |
pa gledaj to ovak -kak su baterije grupirane u blokove unutar kučišta očito jedan ili dva bloka nisu ispravni i kad se isprazne ispravni blokovi onda baci geešku i ugasi se.
ja to tak gledam na bateriju iz e-bicikla. kako se puni tako raste paljenje LED dioda na bateriji (crtice na ekranu ) a kako se prazne crtice tako i pokazuje na LEDicama na bateriji daj nekom elektroničatu da proba ispitati - nemoj sam otvarati !!! |
Citiraj:
|
Ne sjetih se da ima ova tema tu…
Narucio maloprije Xiaomi 5, onako na slijepo jer nemam pojma o tim cudima. Cure pozeljele, a tata je tu da ispunjava zelje, zar ne? :D Uglavnom, jesam li ista pogrijesio sa tim Xiaomiem za 400€? One kazu da i ostatak ekipe vozi Xiaomi pa eto… |
Citiraj:
Citiraj:
Problem je samo, sto ti manji znaju kostati isto ili vise od standarnih modela. Pa ti je nabolje otici u ducan romobila, pa vjerovati samo vlastitom dojmu, sto ti je tesko ili lako nositi, te sto ti se stvarno svidja. Citiraj:
Citiraj:
Izvorni Ninebot, koji je proslavio prvu M seriju, vise ne realizira sve modele za Xiaomi, vec je uslo drugo ime, koje od modela 3, vise nije (kod pojedinih verzija) kakvocom izrade, kakvu je imao M365. Mada, provozao sam cetvorku, provozao peticu i stvarno ne mogu reci da su mi se cinili losi. Komentirao sam modele ranije, pa da se ne ponavljam. Jedino, Xiaomi je izgubio sjaj vrha kojeg je ranije imao, doduse, puno je modela danas na trzistu, mozda u moru drugih proizvoda, vise nemaju ES-ejci toliki prioritet. Neznam. Kad bi kupovao sutra novi, trenutno mi se vise svidja Seagway smjer, puno vise osmisljavaju, stalno nesto dodaju. ... |
Prije dvije godine, mozda manje, stavih poveznicu, gdje su dva HR prometna, stavljali na vagu forsiranje kacige bicikl/romobil za starije od 16 ili 18, naspram rasterecivanja auto prometa, te naveli aspekte losih strana nosenja.
Bas sam naletio na odlican Guardianov video, gdje ljudi iz struke, iz prve ruke iznose vidjenje., na relaciji kaciga ili neaktivnosti, statistika nesreca, te (pojedini) lazni aspekti sigurnosti, zbog kojih (neki) dobivaju iluziju da su hrabriji u voznji. A zanimljiv je i psiholoski efekt kojeg (neki) vozaci automobila imaju prema vozacima s kacigama: Vremenski marker na sekundu: Rizici nosenja kacige za neke - Dr Harry Rutter (The Guardian) https://thumbs4.imagebam.com/b0/77/d6/ME14Y1SP_t.png TEDxCopenhagen - Mikael Colville-Andersen - Why We Shouldn't Bike with a Helmet (2011) https://thumbs4.imagebam.com/5a/8b/87/ME14Y7VB_t.png No, prava stvar koju sam najvise zelio komentirati, vijest iz Bjelovara, koja mi se zakucala u pamcenju: _________________________________________________________________ Dječak (13) pao s e-romobila kod Bjelovara. Imao 2 promila u krvi (15.07.2025) _________________________________________________________________ Po komentaru poznatih, vele da je u lokalnim vijestima receno, da je imao 2.7 promila. Vijest se prenosila, kaciga, nesreca, a niti jedan mediji nije otvorio jedno od temeljnih novinarskih pitanja - Zasto? Primarno pitanje je trebalo biti ispred sve ostaloga , kako je klinac od 13 godina mogao imati toliko alkohola u krvi? .... |
Da tu priupitam
Da li netko zna di ima za nabavit onaj produzetak za djecji bicikl Kao drska za ucenje vožnje bez pomoćnih |
Citiraj:
|
https://images4.imagebam.com/f6/70/9a/ME15DJ98_o.png
Sad postaje jasnije, koje se jelo kuha i prekuhava zadnja dva mjeseca u dezeli. Jer intezitet vijesti, ni meni ni poznatim vozacima nije imalo smisla. Jesu li na istom izvoru pili vatrene vode, pa da u zadnja dva mjeseca bude toliko nesreca, vise, nego sve ozljede proteklih godina. Sto je tako specijalno za dva mjeseca, da se toliko potencira, strasi te napuhava prica? A sad se nadzire i zasto - uvod u registraciju romobila! Zato ja valjda bilo potrebno proizvesti toliko nesreca, a sve za amortizaciju stava javnosti na moguce promjene: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Moze li netko s foruma, koji je lokalac, komentirati ova dva navoda, jer osim uobicajenog stock uredjivanja fotografije, niti jedne relevantne slike nema post ozeljde. Posebno danas, kad svake sekunde netko snima s telefona svaku sitnicu u gradu i postavlja. Samo, nigdje nista o ozljedama iz ovog i proslog mjeseca. A proizvode ih na traci. Prvo Vukovar : Citiraj:
Citiraj:
https://images4.imagebam.com/d3/2f/03/ME15DJ6M_o.png |
Budimo realni, državi padaju prihodi od prodaje novih auta, a pogotovo od prodaje/potrošnje goriva.
Da stvar bude bolja, ni prodaja električnih auta nije bajna. Većini je sad električni romobil i bicikla itekako posta cijenovno dostupan, ekonomski isplativiji (potrošnja, servisiranje) i fizički puno praktičniji način prevoza (eh da, ako ne voziš auto i tu padaju prihodi od naplate parkiranja!). Da je ovo prava država, onda bi ona poticala kupnju i korištenje eko-vozila, pa nek se i registriraju i osiguraju (reda radi), ali na trošak države. Samo našim grabežljivcima triba novaca, tako da će najvjrojatnije poskupiti i "sić struje". |
@visage
Tu u VŽ i okolici, romobili su ogroman problem. I to nije nešto što pročitam negdje, nego ljudi imaju stvarno iskustva. Znam osobno klinku (susjeda) koju je neki dan povozio Nepalac s romobilom, mala potres mozga, pukao joj bubnjić, zub pukao, 14 godina. Išla preko zebre. Sve ok, došla policija, sve odradili kak treba, čovjek kriv i platio kaznu. Ali to je to realno, mala ne može u školu sad krenuti, leži doma u krevetu i slično. Neki dan sam se vozio na posao, 5km ravnica, vozim se 70, romobil mi je na guzici, nego na 1m, bojao sam se prikočiti. Često mi iskoče videi gdje se grupa od 10-20 klinaca po zagrebu vozi po ulicama i avenijama, po cesti, preusmjeravaju se iz trake u traku, blokiraju promet na semaforima itd. Ima toga dosta. Pune ceste i ulice balavaca s motocross kacigama i romobilima koji idu 90. Ne znaju propise a sudjeluju u prometu, blokiraju ceste, skreću i ulaze u promet bez provjera itd. Podržavam vožnju, ali ne tako nereguliranu, ne bi dopuštao dječurliji koji su za krizmu dobili romobile da idu na cestu itd. Ali to sam ja. Ženu mi je neki dan na pješačkom mali skoro povozio, žena trudna. Da sam tamo bio, još bi me zatvorenog držali, dan-danas. Ne ulazim u eko pizde materine, ne zanima me potrošnja, zagađenje, ne zanima me prodaja goriva niti broj auta, sigurnost u prometu mi je prioritet broj jedan. I smatram da je pojavom tih strojeva, to stvarno malo poljuljano. Ali misim da je to trend, nadam se da će proći. Ne vjerujem u fake news u ovom slučaju jer evo, Varaždin je mali grad, gradskog prijevoza gotovo ni nema, ali garantiram ti da 10 min vožnje gradom da ćeš vidjeti 10 romobila. Uz to, mnogo je ljudi došlo radit u lokalne firme, druge boje kože, upitne vozne sposobnosti, upitne vozačke uostalom i svi na romobilima. |
@visage za Zg mogu ponuditi svoje "obajsnjenje".
U Zgu ima puno raskrizja, zebra, nogostupa, ulica itd. Ili ti ga u globalu, balavci se ne stignu posteno zaletiti i jednostavno su primoreni kociti. Dok u ruralnim mjestima je to druga prica. Balavci od 7 godina i vise dobe romobil da ga se "roditelji" skinu s kifle i nek se "malji vozi". I onda se normalno ne kupi romobil koji ide max 20km/h nego "Kukerljini" koji s tim zgancima od 30kg idu preko 50km/h neki. Takvi su me u autu obilazili ... |
Idem po vasim citatima,
samo da napomenem jos jednom. Neka kaznjavaju po 100 eura - sto se mene tice - svakog bezobraznog vozaca, ulovljenog u prestupu, svaki tjedan, od strane policije. Ali kazni me po onome sto sam ucinio, po onome sto sam prekrisio, po bezobraznom ponasanju, a ne zato sto nemam kacigu na glavi, koja iznad 16 treba biti preporuka, a ne ultimatum. Citiraj:
I da se ponovim , da ne trazim upis prije koju godinu kad sam preko 20 minuta razgovarao u Heinzlovoj s prometnom. Nosio sam tadasnji Hovding cisto da dobijem objasnjenje, da li oni uopce prepoznaju moje sredstvo zastite. Za nekoliko minuta, shvatih da je dolazak bio uzaludan. Ne, oni su bili ljubazni, lijepo smo popricali, ali djelatnik mi je doslovno rekao - Mi Vam gospodine nista ne donosimo, mi samo sprovodimo ono sto je izlglasano. Jer zadnje pomicanje dobi iznad 16 godina, automatski je dignuto u izglasavanju nove kategrije osobnih prijevoznih sredstava kako bi romobil bio jasnije definiran, sto je bio veliki problem za sve strane, kod prekrsaja i sudskog dijela. U svim prijasnjim izmjenama, konzultiran je Sindikat biciklista, Hrvatska udruga vozaca električnih romobila (HUVER) te su dali i rok za javnost , za svakodnevno nadopune od strane gradjana, na koje su tjedno oznacavali, sto prihvacaju, sto razmatraju ili odbijaju. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
To je ono sto potvrdjuju video iz prijasnjeg upisa, te sami HR prometni sumiraju - puno opreme i lazna sigurnost, zbog krivog stava vozaca! Vise puta znam dobaciti s romobila, kad ih sretnem, upravo takvo ponasanje, normalne vozace romobila dovodi na los glas i trpa u isti kos s njima. Citiraj:
. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:53. |