PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

tomek@vz 25.01.2023. 11:29

Citiraj:

Autor madwifi (Post 3654995)
Nisam se došel posvadit. Ali.. problem ti je kaj ja ne podnosim redhat, dok z druge strane ti je ubuntu server "govno od distre".
Premalo nas je i ovak i onak, kaj bumo se pokačili sad oko tih pizdarija?

Došel sam pogledat kakva je situacija, kaj delate i to. Imam slobodnog vremena, pa gledam kak bi neku Hrvatsku distru projektiral.
Kompliciano je, kad jedan oče systemd drugi ne, jedan bi single purpose drugi bi multi, jedan bi za telku drugi za storage ...
A ja sam takak kakav jesam, gentooligan, distru skrpam za tjedan dana, al dokumentacija bude koštala ko 4 nove grafe.

Argumentiramo, ne svadamo se, nemoj dizat zivac odma. Problem je da si previsoko znanjem gore, preelitisticki razmisljas. Source distre jednostavno nisu prakticne u stvarnom svijetu (da imaju svoje mjesto al tu pricamo o specijalnim primjenama - i tu opet vecina uzima klasicne distre, cupaju Source paket i prilagode svojim potrebama). Uvijek imaj na umu da mozes kreirat najbolju Linux distru koja postoji ali ako to prosjecan admin/korisnik nece moc na jednostavan nacin koristiti - sve pada u vodu. Toliki trud uzalud. Tehnologija koju samo kreator zna koristiti ne prolazi. Cak i uz najbolju dokumentaciju. I nemoj pokusavat svima ugoditi - Linux korisnici koji argumentiraju systemd vs init i zele nekaj novo su vecinom supci. Oba su sranje na svoj nacin al hebiga - uzmes ono sto je bolkje prihvaceno i radis oko bugova. To je jedan od glavnih problema u Linux svijetu - svi vuku na svoju stranu umjesto da se sloze oko necega. Zisku?
Sto se nove Linux distre tice - kako si zamislio istu, koji je cilj nove distre , po cemu ce biti posebna i zasto ne pridonjeti vec postojecoj distri/rijesenjima? Opet nit se ne svadam nit te podcjenjujem nego diskutiramo za kaj forum i je.

P.S.- naso nase diskusije iz 2018 :D Tak da znam da nisi neki tuljan koji je opal s kruske nego neko ko se kuzi.

tomek@vz 25.01.2023. 11:33

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3655019)
Za business upotrebu: RedHat. I to je to.
Oni koji cicijase s novcima ce ici na CentOS (Rocky), Ubuntu i slicno...

No, osobno - tko ustedi u ku*ve, plati u doktora.

Ubuntu je nekad mi bila draga distra.. 14-ica je bila super... iza pocelo ici nizbrdo, a danas je koma.

RH ima support. Solidan support. Kosta. Ali ako imas business, onda je taj trosak mali - sam SW koji se gore vrti i/ili poslovanje puno vise kosta od tih licenci.

Arch i slicne distre - zabavno za po doma se igrati, i kod nadobudnih sysadmina koji imaju odrijesene rukice u malim firmama, pa kad netko od njih ode - ostane nedokumentirani kaos za preuzeti, koji najcesce znaci 'ajmo od nule'.

FreeBSD je niche kategorija... koja izumire. Ima svoj djelic gdje se koristi, ali vecina aplikacija koje su 'non-windows' su primarno supportirane na RH-u, a tek onda nesto drugo.

EDIT: E, da... samo da nadodam da se ovo odnosi na klasicne 'servere'. Ako u igru ulazi OpenShift i sl... stvari se mijenjaju.

Nisi mogo bolje srocit problematiku. A kao sto mi je jedan Principal IT Consultant (ne Windows - lik je lumen za Linux/Oracle/ ) reko - zasto da se zajebavam necim sto nitko nece u produkciji koristiti? I ima pravo. Zivot je prekratak za trosit vrijeme uzalud.

c-shadow 25.01.2023. 11:36

Citiraj:

Autor stef (Post 3654914)
Mi svako malo kloniramo/snapiramo taj Oracle od +70T na XFS-u i još nam se nije dogodio kuršlus s XFS-om :). Doduše, ubili smo kernel ko zeca s "pvmove" nedavno (bio je bug u toj verziji) ... tak da te uvijek može nešto ugristi.

Ili nabodeš oracle bazu s bugom. Dev za vrijeme planiranog downtimea pusti update na većoj tablici i oracle transparentno u pozadini koruptira jedno 50% podataka u toj tablici... korisnici to skuže tek kasnije pa slijedi veselje s popravcima, traženjem koji backup je dobar, dev popravlja podatke... dok produkcija stoji, a korisnici vrište :)
Ili Oracle linux, nije bio klasični filesystem nego Oracle ASM, 2 baze u RACu. Nakon nekog vremena sve se usporilo... nakon ponešto istraživanja nađemo da je tehničar kad je montirao servere za interkonekciju između dva oracle node-a nekako iskoristio CAT 5 UTP kabel koji je držao samo do 100 Mbps :D

Citiraj:

Što se tiče defragmentacije MP3-a na XFS-u, bila je tema na hr.comp.os.linux pred XY godina. Miro Zubčić je napravio shufle na file sistemu ... ne mogu to iskopat sad.
Ah newsi... već sam i zaboravio na to :)

madwifi 25.01.2023. 12:21

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655020)
Sto se nove Linux distre tice - kako si zamislio istu, koji je cilj nove distre , po cemu ce biti posebna i zasto ne pridonjeti vec postojecoj distri/rijesenjima?

Kaj postoji Hrvatska distribucija? Ali ne da je ubuntu prepisan na hr z online translatorom, nego da se dela u HR iz scratch-a?
Nisam ju vidio, al da postoji bit contributor mi je najmanji problem, zakaj ne. Znam pakete i bash, drugo mi nikad nije ni trebalo.
Preferiram ARM, low-power, a kaj ti je to u globalu: samo kernel netfilter bash dnsmasq i kabel. Mogo bi isto to na NetBSD puknut bez problema.
Skroz OK distra, ali zakaj nijedna takva nije iz HR? Jer se nikad nemremo dogovoriti, kak bi nekad rekli saki sakog mrzi, sak je sakom jalan, itd. itd.

stef 25.01.2023. 13:02

Citiraj:

Autor medo (Post 3654917)
Meni XFS na Linuxu ne igra u puno situacija jer na Linuxu ne može raditi s block sizeom <> 4kB. Baze obično rade sa 8kB (pgsql) ili 16kB blokovima (MySQL/MariaDB). MSSQL ima leaf space s faktorom od 8kB. Moderni SSD-ovi unatrag ne znam koliko godina programiraju NAND u blokovima od 16kB. S obzirom da je danas sve na flashevima onda je to ograničenje od 4kB pogotovo u kombinaciji s bazama nezgodno za I/O throughput i latencije.

Na ext4 se može definirati stripe/stride pa tako vrlo efikasno emulirati blok ili cluster. Na ZFSu možeš postaviti recordsize do 1M.

Malo sam sad išao ovo gledat.
Prema dokumentu:
Citiraj:

Red Hat Enterprise Linux 7 enables the use of larger page sizes for applications working with big data sets. Using larger page sizes can improve the performance of such applications. In general, x86_64 architecture supports three page sizes simultaneously: 4K, 2M, 1G.
OK, to su Transparent Huge PAGES.
Uglavnom block size <= PAGESIZE, a PAGESIZE veći od 4k nije službeno podržan na RHEL-u prema dokumentu.

E sad, pitanje koliku fragmentaciju izazivaju 4k blokovi na flash storage-u. Vjerojatno više utječe na "wear" i garbage collection nego na performanse. Bar kod nekog krštenog enterprise storage-a.

Stride kod ext-a ima funkciju samo ako radiš s RAID poljima, ne? Što kad imaš prezentirane LUN-ove sa enterprise SAN-a?

tomek@vz 25.01.2023. 13:14

Citiraj:

Autor madwifi (Post 3655036)
Kaj postoji Hrvatska distribucija? Ali ne da je ubuntu prepisan na hr z online translatorom, nego da se dela u HR iz scratch-a?
Nisam ju vidio, al da postoji bit contributor mi je najmanji problem, zakaj ne. Znam pakete i bash, drugo mi nikad nije ni trebalo.
Preferiram ARM, low-power, a kaj ti je to u globalu: samo kernel netfilter bash dnsmasq i kabel. Mogo bi isto to na NetBSD puknut bez problema.
Skroz OK distra, ali zakaj nijedna takva nije iz HR? Jer se nikad nemremo dogovoriti, kak bi nekad rekli saki sakog mrzi, sak je sakom jalan, itd. itd.

https://www.linuxfromscratch.org/

Nemoj me krivo shvatiti al mislim da nikog ne zanima odakle je distra nego sto nudi. Vise benefita ima prijevod sucelja jer se to onda prelijeva na sve distre globalno, nego plasiranje nove distre samo zato jer je "made in Croatia". Mora biti po necemu posebna , ponuditi nekaj korisno...mislim tvoje vrijeme i ako imas volje go for it, zato ne, samo ti pokusavam ukazat na neke stvari prije nego nekaj zapocnes, i na pol puta posizis... Manji trud + veca korist. :chears:

madwifi 25.01.2023. 13:56

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655056)
https://www.linuxfromscratch.org/

Nemoj me krivo shvatiti al mislim da nikog ne zanima odakle je distra nego sto nudi. Vise benefita ima prijevod sucelja jer se to onda prelijeva na sve distre globalno, nego plasiranje nove distre samo zato jer je "made in Croatia". Mora biti po necemu posebna , ponuditi nekaj korisno...mislim tvoje vrijeme i ako imas volje go for it, zato ne, samo ti pokusavam ukazat na neke stvari prije nego nekaj zapocnes, i na pol puta posizis... Manji trud + veca korist. :chears:

Znam za LFS, to nije iz HR a pital sam jel ima neka iz HR. I kaj mi vrijedi LFS tutorial, kad znam napravit stage1 bez njega?
Taj savjet tipa primi se knjige mogu i od babe na placu dobit. :D

Za page size perf. ovisi kakav ti je disk, ali performanse ti padnu u vodu na svemu ak ima page poisoning by default.
Nez. jel ti redhat to ima ili ne, ne pratim.

mkey 25.01.2023. 20:53

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3655005)
Fedora je meni everyday masina, u njoj se najugodnije osjecam, a bome me i razmazila, sta mi se svidja.

Kod tebe je Nvidia ili AMD? Mene je fedora baš nasrdila s tim Nvidia driverom, nije mi baš nikako pasalo :D

tomek@vz 25.01.2023. 21:11

Citiraj:

Autor mkey (Post 3655186)
Kod tebe je Nvidia ili AMD? Mene je fedora baš nasrdila s tim Nvidia driverom, nije mi baš nikako pasalo :D

Optimus ili klasicni single GPU desktop?

https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA

stef 25.01.2023. 21:13

Nije te rasrdila Fedora nego Nvidia :). Fedora s Vega/RDNA i Intelom radi out-of-the-box.

Ivo_Strojnica 25.01.2023. 21:23

Citiraj:

Autor mkey (Post 3655186)

Lenovo T580 - Intel, iznimno bezbolno.

Na home komp (u potpisu) jako zafrkava sa Nvidiom, na kraju stavio gore Kubuntu.

mkey 26.01.2023. 20:42

OK, nije šija nego vrat :D Fedora ne jebe proprietary, nvidia ne jebe open source a ja sam taj koji dobije od oboje.

1070 je u pitanju. Mislim, kada odradiš instalaciju ručno to sve radi OK; nego onaj open source nvidia driver treba diseblati, pa instalacija pa reboot, pa ponekad ponovi čisto da ponoviš. Jednom je jednom, dvaput je dvaput. A dobar dio vremena i taj "2D driver" bi mi bio sasvim dovoljan, nije ga gejmam 16 sati na dan, ali mi nema smisla okljaštrati računalo bez razloga.

Ono što me dotuklo i zbog čega sam odradio jedno detaljno brisanje diska je što mi je kroz par dana napravilo update prilikom bootanja i ajde jovo nanovo :D Nisam se više htio s time zajebavati. Ima dana da dođem online na pola sata da nešto na brzinu odradim i ne želim da to bude ručna instalacija drivera :D

Ali OK, Fedora nije za takve kombinacije i gotovo.

A što se Kubuntu tiče, s time sam imao neko čudno iskustvo vezano za updejte, koje jednostavno nije radio par mjeseci. Nikada ništa nije bilo za updejtat. Dok manjaro voli par giga updejta par puta mjesečno :D

Ali kralj updejta je Neon, pa bogati nisam komp restartao ukupno do sada kao u tom periodu. Po dva, tri restarta po instalaciji. A ja sam tip koji voli restart napraviti dva puta mjesečno, max :D

Tomek, ovo što si linkao budem spremio u bookmarkse. Ako me okrene žeđ za patnjom pa da opet odem s manjara budem probao fedoru opet. Problem je što je turneja između dva manjara trajala skoro godinu dana i nisam baš donio puno suvenira s tog puta.

tomek@vz 26.01.2023. 21:41

@mkey > ako si pratil gore upute instaliral si i akmod paket. To je kernel modul koji se automatski rekompajlira kod upgrejda kernela kod reboota. Ono kaj je mene tu i tam piknulo na starom lapu sa Optimusom - upgrade kernel paketa je bil u repozitoriju - ali kernel headeri nisu. To je ogromno sranje jer ako bootas novi kernel a nema i pripadajucih headera - kernel driver se ne rekompajlira i - lupa na nouveaou driver (to govno neces ni za 2D koristiti). Ja sam to rijesil tak da sam kernel pakete izuzel iz automatskih updejtova (dodas exclude=kernel* u /etc/dnf.conf). Al da je iritantno - da, izuzetno. Sa AMD driverom nemam apsolutno nikakvih problema s druge strane (ni ne mislim na prckanje po driverima kod i nakon instalacije sustava).

stef 27.01.2023. 00:30

@mkey
Možda da probaš neki RHEL8 clone. "Stabilniji" kernel i to. Ili Ubuntu LTS.

kopija 27.01.2023. 02:20

Debian KDE/XFCE FTW.
Napravio sam xfce persistent live usb za probu, radi na sva tri kompa, godišta 2019, 2012, 2006.
Impresivno.

domy_os 27.01.2023. 02:44

Ima li netko volje pomoći oko instalacije USB TV kartice na Synology koja je uredno radila na bilo kojem desktop Linuxu, a na ovom krnjem Linuxu neće? Evo ubijam se danima i ne ide.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ lsusb
|__usb1          1d6b:0002:0404 09  2.00  480MBit/s 0mA 1IF  (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub
  |__1-2        2040:8265:0100 00  2.00  480MBit/s 500mA 1IF  (HCW dualHD 0014308083)
  |__1-4        f400:f400:0100 00  2.00  480MBit/s 200mA 1IF  (Synology DiskStation 7F0025F3EB1A2E51)
|__usb2          1d6b:0003:0404 09  3.00 5000MBit/s 0mA 1IF  (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub

U GUI se vidi da je spojena i to je to, niti jedna instalirana app je ne kuži. Synology je izbacio podršku za DTV od verzije DSM 7 pa sam radio downgrade na 6.2, međutim, i dalje nešto nije dobro.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ uname -a
Linux Domy-NAS 4.4.59+ #25556 SMP PREEMPT Thu Mar 18 13:00:34 CST 2021 x86_64 GNU/Linux synology_geminilake_420+

tomek@vz 27.01.2023. 06:03

Citiraj:

Autor kopija (Post 3655510)
Napravio sam xfce persistent live usb za probu, radi na sva tri kompa, godišta 2019, 2012, 2006.
Impresivno.

Linux. Bilo bi cudno da ne radi :lol2:

@domy_os > kreni od kernel modula. Dali je potreban kernel modul aktivan/loadan?

c-shadow 27.01.2023. 07:33

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3655511)
Ima li netko volje pomoći oko instalacije USB TV kartice na Synology koja je uredno radila na bilo kojem desktop Linuxu, a na ovom krnjem Linuxu neće? Evo ubijam se danima i ne ide.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ lsusb
|__usb1          1d6b:0002:0404 09  2.00  480MBit/s 0mA 1IF  (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub
  |__1-2        2040:8265:0100 00  2.00  480MBit/s 500mA 1IF  (HCW dualHD 0014308083)
  |__1-4        f400:f400:0100 00  2.00  480MBit/s 200mA 1IF  (Synology DiskStation 7F0025F3EB1A2E51)
|__usb2          1d6b:0003:0404 09  3.00 5000MBit/s 0mA 1IF  (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub

U GUI se vidi da je spojena i to je to, niti jedna instalirana app je ne kuži. Synology je izbacio podršku za DTV od verzije DSM 7 pa sam radio downgrade na 6.2, međutim, i dalje nešto nije dobro.

Code:

Linux Domy-NAS 4.4.59+ #25556 SMP PREEMPT Thu Mar 18 13:00:34 CST 2021 x86_64 GNU/Linux synology_geminilake_420+

https://linux-hardware.org/index.php?id=usb:2040-8265
Code:

The device is supported by kernel versions 4.14 and newer according to the LKDDb
Imaš detaljnije ovdje, ali primjeti da se tu radi o USB device ID 2040:0265 dok tebi prikazuje 2040:8265:
https://linuxtv.org/wiki/index.php/H...e_WinTV-dualHD

Cuky 27.01.2023. 09:17

Citiraj:

Autor kopija (Post 3655510)
Debian XFCE FTW.

+1

Debian majka.

Nisam bas admin linuxas kao neki (vecina) kolega ovdje, ali dosta toga sam ubro za ono sto mi treba od servisa za po doma i jako sam zadovoljan.

Ne treba mi latest and greatest (kao Arch npr. mada mi je i on lijepo radio) vec mi treba nesto sto slozim i ostavim da radi i onda tek svakih mjesec, dva, tri odradim update.

Kombinacija xfce + synapse mi je zakon.

.... i ext4, s njim znam na cemu sam. S drugim fs-ovima se nisam trudio petljati za moje kucne potrebe.

mkey 28.01.2023. 15:47

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655480)
@mkey > ako si pratil gore upute instaliral si i akmod paket. To je kernel modul koji se automatski rekompajlira kod upgrejda kernela kod reboota. Ono kaj je mene tu i tam piknulo na starom lapu sa Optimusom - upgrade kernel paketa je bil u repozitoriju - ali kernel headeri nisu. To je ogromno sranje jer ako bootas novi kernel a nema i pripadajucih headera - kernel driver se ne rekompajlira i - lupa na nouveaou driver (to govno neces ni za 2D koristiti). Ja sam to rijesil tak da sam kernel pakete izuzel iz automatskih updejtova (dodas exclude=kernel* u /etc/dnf.conf). Al da je iritantno - da, izuzetno. Sa AMD driverom nemam apsolutno nikakvih problema s druge strane (ni ne mislim na prckanje po driverima kod i nakon instalacije sustava).

Ručno sam instalirao drivere koje sam skidao s Nvide direkt. I jasno mi je ovo s kenelom, ali ono što je mene prckalo u to vrijeme je što taj zadnji dostupni driver nije baš radio pa sam morao par puta deinstalirati i instalirati starije. Inače ovo preveniranje updejtanja kernela zvuči dobro.

Kažem, najveći problem mi je bio što nisi siguran kada možeš koristiti računalo. Da sam se imao još volje s time malo zajebavati vjerojatno bih iznašao neko relativno praktično riješenje, ali puno je distribucija a malo vremena :D

Citiraj:

Autor stef (Post 3655502)
@mkey
Možda da probaš neki RHEL8 clone. "Stabilniji" kernel i to. Ili Ubuntu LTS.

Manjaro KDE mi se za sada baš OK. Nisam baš lud za tim velikim redovitim updejtima, ali nije da mi uzrokuju neke probleme tako da je to onda u redu.

Nakon ovog zadnjeg updejta su se dogodile neke čudne relativno sitne stvari: VLC je prestao raditi (vratio sam se na SMPlayer, ne znam koju sam vražju materinu išao natrag na VLC?!) te su mi nestale neke stvari. Primjerice, KeePassXC je zaboravio bazu pa sam morao ponovno ručno odabrati. Ali to je stvarno minorno i nebitno.

Ima li netko saznanja kako bih mogao riješiti glupav problem u Vivaldiju gdje su se unatrag par updejta neka sitnica uzjebala pa su meniji prestali pratiti sistemske postavke teme? U mene je to sve inače dark, ali Vivladi je jednostavno krenuo svojim putem.

https://i.imgur.com/B5NSx68.png

Probao sam par put togglati temu u vivaldiju bez efekta. Vivaldi se inače instalira iz repozitorija.

tomek@vz 28.01.2023. 16:33

Citiraj:

Autor mkey (Post 3655766)
Ručno sam instalirao drivere koje sam skidao s Nvide direkt. I jasno mi je ovo s kenelom, ali ono što je mene prckalo u to vrijeme je što taj zadnji dostupni driver nije baš radio pa sam morao par puta deinstalirati i instalirati starije. Inače ovo preveniranje updejtanja kernela zvuči dobro.

Dakle - nisi odradio po tutorialu gore :lol2: Kao sto rekoh - ako instaliras "rucno" nema automatike i pretpostavlja se da sam mozes rijesiti te probleme. Paketni kmod/akmod pristup je uvijek pravi put, ostalo sve zaboravi ako nemas Linux u malom prstu.

domy_os 28.01.2023. 20:05

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655516)
@domy_os > kreni od kernel modula. Dali je potreban kernel modul aktivan/loadan?

Tu i je problem što ga nema, ništa se ne dogodi kada ga pokušam dodati, znači da ne postoji u kernelu.

Code:

root@Domy-NAS:/var/log# modprobe em28xx
root@Domy-NAS:/var/log# lsmod | grep -i em28xx
root@Domy-NAS:/var/log#

Dok mi je recimo UPS odmah prepoznao i surađuje kako spada.

Code:

root@Domy-NAS:/var/log# cat ups.log
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: synoups online
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: =====log UPS status start=====
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: device.mfr=American Power Conversion
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: device.model=Back-UPS CS 500
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: battery.charge=100
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: battery.runtime=1642
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: battery.voltage=13.7
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: input.voltage=246.0
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: output.voltage=230.0
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: ups.load=34.0
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: ups.status=OL
2023-01-28T04:08:48+01:00 Domy-NAS synoups: =====log UPS status end=====

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3655526)
https://linux-hardware.org/index.php?id=usb:2040-8265
Code:

The device is supported by kernel versions 4.14 and newer according to the LKDDb
Imaš detaljnije ovdje, ali primjeti da se tu radi o USB device ID 2040:0265 dok tebi prikazuje 2040:8265:
https://linuxtv.org/wiki/index.php/H...e_WinTV-dualHD

Da, vidio sam to, izgleda da je ipak star kernel i treba patch. Našao sam još ovaj link:

https://forum.turris.cz/t/dvb-c-usb-...ssues/11383/16

I ovdje je frajer uspio osposobiti ID 2040:026d s kernelom 4.4, znači ista generacija, samo za ATSC.

https://github.com/th0ma7/synology

Valjalo bi probati prvo na RPi pa ako šljaka, primijeniti i na NAS, ne zeza mi se baš s recoveryem u ovom trenutku. :D

tomek@vz 28.01.2023. 20:21

Znaci okrljastena verzija kernela ili nekaj staro. Koja verzija kernela je gore (uname -a)? Jel mozes nekaj tipa kernel-devel ili kernel-source ili kernel-headers instalirat? Idealno bi bilo skinut kernel novi sa podrskom i kompajlirat (mozes i na drugom kompu pa kopirat na to cudo) ali mislim da se nebus usrecil (boot?)....

mkey 28.01.2023. 20:37

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655780)
Dakle - nisi odradio po tutorialu gore :lol2: Kao sto rekoh - ako instaliras "rucno" nema automatike i pretpostavlja se da sam mozes rijesiti te probleme. Paketni kmod/akmod pristup je uvijek pravi put, ostalo sve zaboravi ako nemas Linux u malom prstu.

a) nisam znao za tu metodu koju si ti naveo
b) mogao sam to riješiti bez da imam linux u malom prstu i riješio sam u nekoliko navrata
c) poanta je u tome da mi se to nije dalo raditi toliko često i iznenadno i zato sam odustao od Fedore jer mi nije zanimljivo da se klanje s Nvidiom lomi meni preko leđa

Kao što rekoh, ima distribucija koliko hoćeš. Jedna ne paše, biti će neka druga koja će pasati. Nema potrebe da se od ove rasprave radi cirkus ili da se umjereno složeni tehnički problemi mistificiraju.

tomek@vz 28.01.2023. 21:15

Citiraj:

Autor mkey (Post 3655814)
a) nisam znao za tu metodu koju si ti naveo
b) mogao sam to riješiti bez da imam linux u malom prstu i riješio sam u nekoliko navrata
c) poanta je u tome da mi se to nije dalo raditi toliko često i iznenadno i zato sam odustao od Fedore jer mi nije zanimljivo da se klanje s Nvidiom lomi meni preko leđa

Kao što rekoh, ima distribucija koliko hoćeš. Jedna ne paše, biti će neka druga koja će pasati. Nema potrebe da se od ove rasprave radi cirkus ili da se umjereno složeni tehnički problemi mistificiraju.

U tome je stos- kad jednom slozis kak spada - vise nikad ne prckas. Na to sam mislio. Al ko sto kazes - svako koristi kaj mu pase :chears:

domy_os 28.01.2023. 21:37

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655811)
Znaci okrljastena verzija kernela ili nekaj staro. Koja verzija kernela je gore (uname -a)? Jel mozes nekaj tipa kernel-devel ili kernel-source ili kernel-headers instalirat? Idealno bi bilo skinut kernel novi sa podrskom i kompajlirat (mozes i na drugom kompu pa kopirat na to cudo) ali mislim da se nebus usrecil (boot?)....

Mislim da sam gore stavio...

Code:

Package manager nema search, do kernela sourcea mogu jedino kroz one gore linkove.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ synopkg --help
usage: synopkg [...]

command:
  start                                         Start a package.
  stop                                           Stop a package.
  restart                                       Stop a package, then start it.
  resume                                         Start a package without enable its service. It will do nothing
                                                          if enabled flag doesn't exist.
  pause [skipupgradecheck]                      Stop a package without disable its service. It will do nothing
                                                          if enabled flag doesn't exist.
  start-depend                                   Start all packages depend on specific service.
  stop-depend                                   Stop all packages depend on specific service.
  onoffall start|stop [event] [param]                    Start or stop all the packages.
  install [--daemon-reload]                         Install a package through local spk.
  install_from_server [volume] [user] [beta]    Install a package from server.
  uninstall ...                                  Uninstall one or more package.
  upgradeall [limitonly] [lang] [user]                    Upgrade all upgradable package.
  chkupgradepkg [lang]                                    Find all upgradable packages from server, and decide whether to
                                                          upgrade accorting to user settings.
  checkupdateall [lang] [user]                            Find all upgradable packages from server (use cache first), and
                                                          decide whether to upgrade accorting to user settings.
  status                                         Get status of an installed package.
  is_onoff                                       Check if a package is installed and if its enabled flag exists.
  version                                       Get version of an installed package.
  query                                             Get a package's basic information from the spk.
  list [--name] [--depend-on ]                  List all installed package.
  log                                           Get package's log path.
  checkupdate [lang]                            Check if a package is updatable.
  sort_spk_by_dep_order ...                    Sort given spks according to their dependencies.
  notify_stopped_by_firmware                              Send notifications about which packages are stopped by firmware.

Nemam /boot, kod njih je kernel valjda na flashu do kojeg ne mogu kroz SSH.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ cat /etc/fstab
none /proc proc defaults 0 0
/dev/root / ext4 defaults 1 1
/dev/vg1/volume_1 /volume1 btrfs auto_reclaim_space,synoacl,ssd,noatime 0 0

domy@Domy-NAS:/$ ls -alh /
total 64K
drwxr-xr-x  22 root root 4.0K Jan 27 22:37 .
drwxr-xr-x  22 root root 4.0K Jan 27 22:37 ..
lrwxrwxrwx  1 root root    7 Jan 18 02:17 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x  7 root root    0 Jan 27 22:38 config
drwxr-xr-x  12 root root  19K Jan 27 22:38 dev
drwxr-xr-x  46 root root 4.0K Jan 28 20:08 etc
drwxr-xr-x  43 root root 4.0K Jan 18 02:19 etc.defaults
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Mar 18  2021 initrd
lrwxrwxrwx  1 root root    7 Jan 18 02:17 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx  1 root root    9 Jan 18 02:17 lib32 -> usr/lib32
lrwxrwxrwx  1 root root    7 Jan 18 02:17 lib64 -> usr/lib
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Jan 18 02:16 .log.junior
drwx------  2 root root 4.0K Mar 18  2021 lost+found
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Mar 18  2021 mnt
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Jan 18 02:17 .old_patch_info
dr-xr-xr-x 255 root root    0 Aug 23  2018 proc
-rw-------  1 root root 1.0K Jan 18 02:17 .rnd
drwx------  3 root root 4.0K Jan 21 03:31 root
drwxr-xr-x  29 root root 1.5K Jan 28 21:38 run
lrwxrwxrwx  1 root root    8 Jan 18 02:17 sbin -> usr/sbin
drwxr-xr-x  4 root root 4.0K Jan 18 02:17 .syno
dr-xr-xr-x  12 root root    0 Jan 27 22:37 sys
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Jan 18 02:17 .system_info
drwxrwxrwt  18 root root 1.6K Jan 28 21:39 tmp
drwxr-xr-x  11 root root 4.0K Mar 18  2021 usr
drwxr-xr-x  16 root root 4.0K Jan 27 22:37 var
drwxr-xr-x  13 root root 4.0K Jan 18 02:17 var.defaults
drwxr-xr-x  1 root root  602 Jan 28 20:05 volume1

Prošao sam kroz tutorial na Githubu, on je za stariji CPU pa kontam da ništa od toga.

tomek@vz 29.01.2023. 08:35

Malo cudno...na normalnom kompu bi il instalirao noviji kernel ili u postojeci lupio Patch i rekompajlirao. Sa DSM-om nemam apsolutno nikakvog iskustva i nemam pojma kako se ponasa. Ali - github link koji si dao ne izgleda glupo - ako to tak sljaka kako pise - vrlo vjerojatno ce ti rijesiti problem. Zasad ti je to mozda i najbolja opcija.

P.S. - neznam dal postoji dmesg kod DSM-a , pa da vidis da te mozda firmware ne hebe....neke distre (Ubuntu/Debian) ne stavljaju firmware za neke stvari po defaultu, pa moras naknadno instalirat i dok taj korak ne odradis - stvar ne sljaka.

medo 29.01.2023. 13:00

Citiraj:

Autor stef (Post 3655053)
Malo sam sad išao ovo gledat.
Prema dokumentu:

OK, to su Transparent Huge PAGES.
Uglavnom block size <= PAGESIZE, a PAGESIZE veći od 4k nije službeno podržan na RHEL-u prema dokumentu.

E sad, pitanje koliku fragmentaciju izazivaju 4k blokovi na flash storage-u. Vjerojatno više utječe na "wear" i garbage collection nego na performanse. Bar kod nekog krštenog enterprise storage-a.

Stride kod ext-a ima funkciju samo ako radiš s RAID poljima, ne? Što kad imaš prezentirane LUN-ove sa enterprise SAN-a?

Probaj pod Linuxom mkfs.xfs sa block size > 4kB :chears:

Stripe/stride postavke služe tome da ext4 pokuša grupirati writeove kako bi write matchirao stripe size od RAID polja. Onda se dogodilo da su SSDovi počeli širiti page size na 8kB (Intel 320 je mislim bio prvi) pa na 16kB kako bi bili brži i radili na full SATA-III brzinama. Zbog toga se kod flasha primjenjuje stripe 16kB.

medo 29.01.2023. 13:29

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3655019)
Za business upotrebu: RedHat. I to je to.
Oni koji cicijase s novcima ce ici na CentOS (Rocky), Ubuntu i slicno...

No, osobno - tko ustedi u ku*ve, plati u doktora.

Meni to ovisi o use caseu.

Imam u produkciji svega. Security fixevi CVE-ova vrlo često prije dođu na Debian/Ubuntu nego na RedHate. Ovo ne čudi s obzirom koliko je Debian community ogroman. Dok to u RedHatu/IBMu prolazi kroz beskrajne korporativne procedure moji Ubuntu serveri su to već pokupili tokom noći dok sam spavao i server ih je sam aplicirao. Do sada nikakvih problema zbog toga, naprotiv.

Također službeni Debian repozitorij je također ogroman sa puno repozitorija trećih strana. Na ReHatu je to dosta ograničeno pa svako malo nešto kompajliram. Na RedHatu je sve u /opt dok na Debianima (skoro) ništa. Zbog toga, a i drugih stvari imam drame kada moram raditi upgrade OSa na RedHatu. Debian i Ubuntu se uglavnom bezbolno upgradeaju dok RedHate uvijek dižemo ispočetka ili nam se ne da pa radimo na (pra)starim verzijama.

Kada bude problem na RedHatu, plati support. Guglanje problema često dovede u slijepu ulicu: "da bi ste nastavili čitati morate imati support...." To je problem budući da se RedHati često koriste upravo za specifične korporativne stvari. Onda imaš za*ebanciju sa supportom: "imate ili sve patchirano?" Pa ti šalju testne pakete koji mogu ili ne moraju fixati tvoj problem. Pa to sve traje predugo. Obično nije problem u RedHatu nego u softwareu koji je supportan isključivo pod RedHatom. Na Debianima brzo nađem rješenje, brzo ga testiram i u relativno kratkom vremenu ga stavim na produkciju. Ne ovisim o supportu.

Da, Debian je sirov a Ubuntu je bloatware. Zato je Linux super jer složim svoj custom Debian ili Ubuntu s kojim radim. Kod stabilnog i ispeglanog RedHata to ne radimo jer "nije podržano...." https://forum.pcekspert.com/images/smilies/twanstme.gif Ako skuže da si nešto petljao sa distrom onda se support počne vaditi da je problem zbog toga.

mkey 29.01.2023. 15:00

Vjerojatno glupo pitanje, ali debian ne dolazi u par opcija upakiran sa raznim DE?

strikoo 29.01.2023. 20:08

Instaliraš što želiš

domy_os 29.01.2023. 20:15

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3655849)
Malo cudno...na normalnom kompu bi il instalirao noviji kernel ili u postojeci lupio Patch i rekompajlirao. Sa DSM-om nemam apsolutno nikakvog iskustva i nemam pojma kako se ponasa. Ali - github link koji si dao ne izgleda glupo - ako to tak sljaka kako pise - vrlo vjerojatno ce ti rijesiti problem. Zasad ti je to mozda i najbolja opcija.

P.S. - neznam dal postoji dmesg kod DSM-a , pa da vidis da te mozda firmware ne hebe....neke distre (Ubuntu/Debian) ne stavljaju firmware za neke stvari po defaultu, pa moras naknadno instalirat i dok taj korak ne odradis - stvar ne sljaka.

Da, krenuo sam radili po tom linku, ali nakon nekoliko promjena u naredbama (jer su naravno neke stvari obsolete) sam udario u zid na posljednjem build koraku prije kopiranja na NAS jer mu se nije sviđao Kali na kojem sam kompajlirao. :D Sad skidam Ubuntu 16.04 LTS koji je išao s tom generacijom kernela pa javim ishod.

Ima dmesg u DSM-u, ali ne kaže ništa pametno osim da je nešto spojeno. Firmware sam prvo ubacio, nije pomoglo.

Code:

domy@Domy-NAS:/$ dmesg -HT | tail
[Sun Jan 29 20:14:15 2023] usb 1-2: USB disconnect, device number 2
[Sun Jan 29 20:14:26 2023] usb 1-2: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd

tomek@vz 29.01.2023. 20:54

Kolko vidim DSM bi trebao biti u sustini Debian fork koji koristi Upstart...ak s Ubuntu nece sljakat mozes jos to probat...nekaj pametnijeg ti nazalost nemam kaj savjetovat :stoopid:

medo 29.01.2023. 22:23

Kada smo već kod DVB stickova ne mogu natjerati Geniatech T230 da proradi pod Linuxom. Pod Windozama radi savršeno bez greške a pod Linuxom imam strganu sliku kao da je preslab signal na anteni.

Pokušao sam sve firmware koje sam našao. S nekima je malo bolje, s nekima malo gore ali s niti jednim ne radi kako treba. Ako nekome slučajno radi volio bi znati kako :)

c-shadow 29.01.2023. 23:09

Provjeri fw još jednom. Pred jedno 3 godine sam po poreporuci frenda koji ima 2 komada na rpi bio naručio baš taj model (MyGica T230), ali sam u kutiji dobio 2 revizije noviji T230C2 :) Taj mi ispočetka nije radio na libreelec, učitavao je bez greške firmware s kojim nije radio uopće. Novija verzija LE i kernel i fw i proradilo je. Zanimljivo da se novi fw file isto zvao, ali je bio različite veličine. Noviji fw na starijem kernelu, isto učitavao bez greške, ali nije radilo. Nisam siguran za 230, ali C2 trebao je 2 fw filea - za demodulator i za tuner. Jednom kad se to posložilo, stick radio je bez greške.
Drugo što mi pada na pamet je probati neki drugi program.
Meni se znalo događati s raznim tunerima da iz nepoznatog razloga recimo TVH vidi više/manje kanala nego VDR.
Ali nikad greške kakve opisuješ.

tomek@vz 30.01.2023. 10:10

Ekipa...jel netko mozda naletio na problematiku uzasno sporog kopiranja podataka (lokalni server, RAID5 sa 6 mehanickih HP diskova formatiran sa LVM+EXT4/4k). Dakle 2 ista RAID polja na lokalnom serveru i eto u 2 dana iskopirao 290GB od 5TB. Bez obzira cp ili rsync (-aAHXv) , probao bez kompresije, kemijao sa mount opcijama al bez nekog pomaka. Ima li tko kakvu ideju? :kafa:

Nick7 30.01.2023. 10:49

@tomek: pa si gledao di je bottleneck? Citanje? Pisanje? Zilion fajlova od po 100 bytes?

Ivo_Strojnica 30.01.2023. 11:06

šta kaže log?
problem sa metadata zapisima?
Koliko su prosječno veliki fajlovi / koliko ih ima?
Mreža, njena brzina?
možda čak i driveri (iako je to sada zaista rijetkost)?
DNS ili direktni IP?

tomek@vz 30.01.2023. 11:52

Bojim se da je upravo do ovoga.

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3656052)
Zilion fajlova od po 100 bytes?

Server je HP ML350 Gen9 sa 2x Xeon E5-2643 v4 sa 64GB meme , oba RAID polja su na istom P840 kontroleru. Firmware zadnji na njemu i diskovima. U toku procesa kopiranja sve ostalo deaktivirano.

@Ivo > lokalni copy - dakle 2 RAID polja unutar istog servera.

Imam osjecaj da rsync ne hendla efektivno transfer lokalno (al opet ni cp nije nikaj bolji) jer se sustav ne znoji.

Ivo_Strojnica 30.01.2023. 13:20

zip -> copy -> unzip?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:27.