PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Lenovo L220x - Prvi 22'' Ne-TN-Film monitor (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=81057)

Gabre 27.01.2008. 20:49

o, ja uvijek dobro pročitam prije nego pišem ;)

kako će ti video izgledati na ekranu ovisi samo do playera u kojem ga puštaš, i moš ga stavit da izgleda kako god hoćeš, hoćeš da bude veći manji, viši niži, odrezan, 1:1 što god ti padne na pamet, a to možeš probat na bilo kojem monitoru, i ne ovisi ti pixel mapping o tome.

koji monitor imaš sad, i kako ti sad izgleda video?

estugarda 27.01.2008. 21:54

Preplašili su me s ovim 1:1 pixel mappingom. Zato sam pitao ove cudne stvari o resizanju videa. Mislim cak i ovdje neki lljudi nisu sigurni hoce li automatski strechati video.
Sada imam AG Neovo F-419, ali stari model sa P-MVA matricom, a ne ovaj novi model sa TN matricom. Nisam siguran podrzava li moj monitor 1:1 ali na ovom testu nema nikakvih gresaka, sto valjda znaci da podrzava.
E sada; koliko sam shvatio iz gore navedenog clanka kojeg je spomenuo wolverine, kada nema 1:1 pixel mappinga-a, upscale-ana ili downscale-ana slika na monitoru bez 1:1 pixel mappinga-a gubi na ostrini. Jesam li u pravu?

von Schultz 28.01.2008. 00:49

JA još uvijek ne kontam dal da uzmem della 20" ili ovog... :zdero2:

Gabre 28.01.2008. 01:27

Citiraj:

Autor estugarda (Post 937278)
Preplašili su me s ovim 1:1 pixel mappingom. Zato sam pitao ove cudne stvari o resizanju videa. Mislim cak i ovdje neki lljudi nisu sigurni hoce li automatski strechati video.
Sada imam AG Neovo F-419, ali stari model sa P-MVA matricom, a ne ovaj novi model sa TN matricom. Nisam siguran podrzava li moj monitor 1:1 ali na ovom testu nema nikakvih gresaka, sto valjda znaci da podrzava.
E sada; koliko sam shvatio iz gore navedenog clanka kojeg je spomenuo wolverine, kada nema 1:1 pixel mappinga-a, upscale-ana ili downscale-ana slika na monitoru bez 1:1 pixel mappinga-a gubi na ostrini. Jesam li u pravu?

za video nemaš straha, on ti ne ovisi o pixel mappingu, već je stvar čisto softverske prirode u samom video playeru..

druga je priča recimo kod igara, ti ako u igri umjesto nativne reze ekrana (1920x1200) staviš recimo 1680x1050 (znači, isti omjer stranica, samo je reza manja), onda će ti ekran tu rezu stretchati preko cijelog ekrana, i slika će ti se malo izgubiti na oštrini, no iskreno, minijaturno i možeš slobodno preko toga preć. a ovisi i od igre do igre.

no, neke grafulje, neka kombinacija drivera a i samog monitora će ti tu 1680x1050 rezu pokazati u pravoj veličini, znači imat ćeš crni okvir oko nje, i slika ti neće popuniti cijeli ekran.

primjer, ja sam imao prije Samsung 940BW (19"wide), a Jelc 205BW (20"wide)samsung, i on je mogao postaviti u opcijama od grafe da ima crni okvir u igrama kod kojih bi stavio manju rezu od nativne, dok ja iako bih upalio tu opciju u driverima, bi uvijek dobivao sliku preko cijelog ekrana, tj. strezchalo (rasteglo) bi mi sliku...

a koliko znam niti moj niti Jelc-ov monitor nemaju pixel mapping 1:1, tako da je izgleda i stvar do grafičke i do drivera.

ako sam ti imalo olakšao, ili te još više zbunio, pitaj, dobre sam volje :)

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 937391)

nakon ovoliko napisanoh prednosti i nedostataka dotičnih monitora, mislim da stvarno nije teško odvagati činjenice i kupiti jedan. ;)

jurbAs 28.01.2008. 02:09

@gabre hvala na lijepom objasnjenju svega :) btw po pitanju igara ovaj monitor bi mogao biti overkill za mnoge konfe ako nemoze dobro prikazat ne nativne reze tj 1680x1050 makar mislim da ce mnogima za surfanje netom i ostalim stvarima biti odlican pogotovo za gledanje filmova ali da moze zamjenit tv nemoze :( i to mi je zao.... moj stari se zagrijao za taj monitor i stvarno ga ozbiljno namjerava uzet....pa cemo vidjet.... kad dode jedan doma kroz neko vrijeme....

von Schultz 28.01.2008. 05:01

Citiraj:

Autor Gabre (Post 937403)
nakon ovoliko napisanoh prednosti i nedostataka dotičnih monitora, mislim da stvarno nije teško odvagati činjenice i kupiti jedan. ;)

Iskreno, sad sam još zbunjeniji...daj to zdravoseljački reci... :D

Gabre 28.01.2008. 12:06

catalyst - pošto su ti igre sasvim nebitna stvar u cijeloj priči ako sam dobro skužio, uzmi 22" lenovo, velika reza je savršena pogotovo za tvoju vrstu posla.

a govoriti o kvaliteti prikaza i uspoređivati s dellom ili nečim trećim još uvijek nema smisla dok monitor ne dođe u prodaju.

ja ovako napamet bih ti rekao da kupiš Lenovo, zašto?

22" veličina te 1920x1200 reza. Odlično za bilo kakav posao gdje imaš puno stvari po ekranu.

20" neki monitor, manja dijagonala, manja reza, jedina prednost što u nativnoj svojoj rezi je manje zahtjevan za igre... no ako imaš poštenu grafičku, ni Lenovo nije sad nekakav strašan zalogaj.. :)

domy_os 28.01.2008. 12:07

Citiraj:

Autor jurbAs (Post 936201)
mislim da ce moci samo nece moc napravit ovo
a meni je to jakooo bitno da monitor to moze napravit.... tu je prikazan 24''dell

To bi moralo raditi preko drivera, kako kaže Gabre, jer mi je malo nevjerojatno da to ovakav monitor (Lenovo) nema, a recimo moj LG star tri godine ima.

jurbAs 28.01.2008. 13:16

Citiraj:

Autor domy_os (Post 937651)
To bi moralo raditi preko drivera, kako kaže Gabre, jer mi je malo nevjerojatno da to ovakav monitor (Lenovo) nema, a recimo moj LG star tri godine ima.

heheh ja ne znam jel to ide preko driver.a jer to nikad u zivotu nisam koristio tako da..... ali koliko sam citao ovo ide preko OSD.a tako da driveri ne igraju kod dell-a ulogu...jos je napisano da to traje 1min do 2min:)

Rudy 28.01.2008. 14:39

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 937391)

Evo mene je ovo odvuklo od tog monitora
rasprava na pcexpertu
monitor je predobar ako je onakav kakav dobe casopisi na recenziju. No previse problema sa tim bandingom, treperenjem slike, da bi isao riskirat sa kupnjom. Jer nisu svi problemi odmah ociti nakon sto se kupi monitor, tako da se nikad ne zna

Ali sto vise citam o raznim monitorima, cini mi se da sam sve dalje od konacnog izbora :D
Skoro svaki ima nekakvih problema, tako da bi trebalo pricekat jedno 1-2 mj. nakon sto dodje taj Lenovo monitor da se vidi kakvih sve problema ce bit, ako ce naravno biti ikakvih. A meni se neda cekat toliko...ja bi svoj odmah. :goood:
vec sam stvarno lud od tih monitora :suicide:

von Schultz 28.01.2008. 16:10

dobili su u vemilu 24" dell.ove opet... sad kad njega vidim... e pa poluditi ću više... :stoopid::stoopid:

Samo je pitanje hoće li daj lenovo biti fakat kak pišu ili ne..

Mialim s ću na kraju otići u vemil isprobati jednog 20" della, pa da vidimo..

fora je u tome da mi za obradu fotki jednostavno treba najbolja moguća matrica... tu ne pristajem na kompromise...

jurbAs 28.01.2008. 17:05

imas u ADM.u dell 24'' za 5500kn cini mi se malo povoljniji ako ne uzimas na gotovinu... eto decki ja sam uzeo jedan iz ADM.a 24 dell napisat cu par komentara o njemu kad ga dobijem :) uzivajte btw jedva cekam da izade taj famozni lenovo da vidimo kakav je....

von Schultz 30.01.2008. 02:09

E gdje mogu skinuti one programe koji vi svi spominjete za testiranje monitora?

Ići ću sad uskoro u ducan, pa da to vidim sve na licu mjesta...

p3tar 30.01.2008. 17:32

http://forum.pcekspert.com/showpost....9&postcount=36

von Schultz 03.02.2008. 04:25

Na netu već ima hrpu recenzija i sve su izrazito pozitivne... ljudi karakteriziraju ovaj monitor kao jedan univerzalni versatile proizvod koji će zadovoljiti širok krug ljudi - gamere, profiće koji rade sa grafičkim alatima, poslovne ljude, filmofile, itd.

Nisu mu pronašli nešto puno nedostataka...

Mislim da je za sada 60:40 u korist Lenova spram Della 20" wide screen...

Što vi mislite onda na kraju?

Gilbert5 03.02.2008. 08:41

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 942126)

Mislim da je za sada 60:40 u korist Lenova spram Della 20" wide screen...

Što vi mislite onda na kraju?

Lenovo svakako. Dobro ga kalibriraš i sve pet...i ukoliko (nekim slučajem) ne budeš zadovoljan, moći ćeš ga prodati jer je popularan tu na forumu.

jurbAs 03.02.2008. 09:30

Lenovo ce biti hit radi svoje cjene ali ako se mislis na njemu igrat moras razmislit o nekoj grafickoj... makar se na toj rezi da pristojno igrat i sa 8800GTS 640mb sto imam doma dobro ja trenutno igram starije naslove ali ni ovi novi ne bi trebali prestavljat toliki problem.... ili si nabavi neku 8800GT

gnomisa 03.02.2008. 11:03

Citiraj:

Autor jurbAs (Post 942154)
Lenovo ce biti hit radi svoje cjene ali ako se mislis na njemu igrat moras razmislit o nekoj grafickoj... makar se na toj rezi da pristojno igrat i sa 8800GTS 640mb sto imam doma dobro ja trenutno igram starije naslove ali ni ovi novi ne bi trebali prestavljat toliki problem.... ili si nabavi neku 8800GT

meni se isto nekak čini logičnije uzeti neki kvalitetan monitor na duge staze a kasnije upgrejdat grafu ako se baš žele igrati nove igre (btw, tak i tak većina često mijenja grafe zar ne? tak je bilo i u doba CRT-ova...)....btw, testovi pokazuju da jedna 8800GT sasvim dobro fura najzahtjevnije igre na 1920 rezi (sa full detaljima i bez AA i AF)....a btw, nismo svi ovdje djeca pa da se palimo na neke najnovije igre samo radi super grafike (od kojih su neke neoptimizirane do boli)...moj savjet - Lenovo + 8800GT koja ima smiješnu cijenu a kad kasnije izađe 9800 serija 8800gt će se i dalje moći prodati za dobre novce...ak uzmeš neki TN kasnije ga možeš prodat za kikiriki...osim toga, sve ovisi o potrebama pojedinaca....ove dvije igre koje ja mislim igrati - jedna će biti bazirana na opengl a druga na dx9 tak da me puno ne zanimaju neke perverzije od grafike...niti se moram bojati pada performansi na većoj rezi..

gunther 03.02.2008. 18:30

Velika vecina na postenoj grafi radit ce ok na nativnoj rezi... Onih par koje nece ic glatko, ili cite skinut detalji ili rezu... U 2 o d 10 igri valjda cete moc podnjet malo mutniji ili nekvalitetniji prikaz...

A treba napomenut da mutna slika daje prorodni AA :)

The AC 04.02.2008. 00:03

jos 11 dana! hehe! ako se ispostavi dobar, putujem drito u zg po svoj primjerak! samo da ih bude dosta...i da se ne preznopjim puno dok ga donesem natrag u karlovac! hehe! my preciousssss!!

von Schultz 04.02.2008. 00:38

Ja ga mislim rezervirati sutra, pa kud puklo puklo...

estugarda 04.02.2008. 00:47

A može se rezervirati?
Meni su rekli u Mikronisu da se ne može.

von Schultz 04.02.2008. 02:53

Hm budem nazvao pa vidio

ili nas čeka kampiranje u četvrtak 14tog preko noći da dočekamo petak ujutro hehe

Alex21 04.02.2008. 08:19

Kao što se moglo očekivati,
Lenovo je bio prvi s 22'' ne-TN panelom, no i drugi su se izgleda malo trgnuli...
Samsung ima novi 22'' panel koji nije TN:

http://www.tftcentral.co.uk/news_arc...samsung_panels

Kad će netko i monitor s tim panelom napravit, treba vidjet... no u svakom slučaju, dobra vijest.

Edit: tek sad vidjeh vjest niže na istom linku... još jedan ne-TN: Eizo CG222W.
Doduše, taj će vjerojatno biti papreniji po pitanju cijene, al eto... nek se zna.

The AC 04.02.2008. 08:19

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 942754)
Hm budem nazvao pa vidio

ili nas čeka kampiranje u četvrtak 14tog preko noći da dočekamo petak ujutro hehe

ko star wars fanovi kad je novi film u kinima! :D

ponesite šator, ja ću uzet ćevape i roštilj. :goood:

gnomisa 04.02.2008. 09:29

Citiraj:

Autor Alex21 (Post 942793)
Lenovo je bio prvi s 22'' ne-TN panelom, no i drugi su se izgleda malo trgnuli...
Samsung ima novi 22'' panel koji nije TN:

http://www.tftcentral.co.uk/news_arc...samsung_panels

Kad će netko i monitor s tim panelom napravit, treba vidjet... no u svakom slučaju, dobra vijest.

Edit: tek sad vidjeh vjest niže na istom linku... još jedan ne-TN: Eizo CG222W.
Doduše, taj će vjerojatno biti papreniji po pitanju cijene, al eto... nek se zna.

e moj Aco

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=96964

The AC 04.02.2008. 16:16

Citiraj:

Autor gnomisa (Post 942825)

the point? :stoopid:

p3tar 04.02.2008. 16:31

Citiraj:

Autor The AC (Post 943121)
the point? :stoopid:

:stoopid: Već je vijest koju je Alex postao, gnomisa postao nedavno pod nazivom threda "Konačno - Samsung 22" S-PVA 1680x1050p". Samo malo prelistati forum...

The AC 04.02.2008. 17:33

Citiraj:

Autor p3tar (Post 943134)
:stoopid: Već je vijest koju je Alex postao, gnomisa postao nedavno pod nazivom threda "Konačno - Samsung 22" S-PVA 1680x1050p". Samo malo prelistati forum...

pa znam, ali trebao je qoutati alexa onda! :D
enivej,necemo offtopic! :chears:

Terminator02 04.02.2008. 18:07

Citiraj:

Autor Alex21 (Post 942793)
Samsung ima novi 22'' panel koji nije TN
:

he he, vjerovao ili ne panel koji se ugrađuje u Lenovo proizvodi Samsung! :lol2:

p3tar 04.02.2008. 19:12

Citiraj:

Autor The AC (Post 943200)
pa znam, ali trebao je qoutati alexa onda! :D
enivej,necemo offtopic! :chears:

:lol2: vidim da si novi...no koga je to onda gnomisa quotao ako ne Alexa21? Neda mi se sad Screenshot raditi ali pogledaj malo bolje, možda te je zbunilo što ga je preimenovao u aco.
I ja se slažem dosta :offtopic:.

The AC 04.02.2008. 20:07

Citiraj:

Autor p3tar (Post 943277)
:lol2: vidim da si novi...no koga je to onda gnomisa quotao ako ne Alexa21? Neda mi se sad Screenshot raditi ali pogledaj malo bolje, možda te je zbunilo što ga je preimenovao u aco.
I ja se slažem dosta :offtopic:.

ma sad sam i ja uvidio vlastitu gresku, forum uzasno steka pa sam se sje...! my bad! :D

Alex21 05.02.2008. 11:45

A šta se može...
Aco reciklira vjesti... moj bed. :)

von Schultz 06.02.2008. 03:17

E sad sam čitao sve ovo o 1:1 pixel mappingu itd...

no moram priznati da nisam posve shvaito o čemu se radi...

npr ja gledam običan, non HD, DVD... hoće li mi film izgledati lošije ako manju rezu snimke rastegnem preko cijelog ekrana u nativnoj rezi monitora?

Što je sa igrama...?

...Tihomir... 06.02.2008. 08:09

Evo da se i ja uključim. Pratim ovu temu od početka te usput pretražujem net za novim podacima o ovom monitoru.
Na Lenovo forumu je izašlo zanimljivo pitanje pa pogledajte:

"Hi!

From the partnumbers I understand that there exists localised versions of the L220X, e.g. T33HBUK, T33HBIT and T33HBDK for the United Kingdom, Italy and Denmark. Then I discovered there's also a T33HN-variant (e.g. T33HNDK) which is cheaper than the T33HB-variant. On the surface it seems that the B and N variants are exactly the same, except the N-variant is a "TFT Hybrid". Does anyone have a clue as to what that's about?

Just to illustrate the above, have a look at this site (scroll to the bottom of the list):
http://www.cheritononline.co.uk/sect...Sec=51&xPage=2

L220X T33HNUK - £270 (ex. VAT)
L220X T33HBUK - £394 (ex. VAT)

Can anyone tell me where the difference between the N- and B-variant lies?"

E sad zašto takva razlika u cijeni a u opisu nema razlike?

Pozdrav!

marq20 06.02.2008. 14:28

čudi me da još nitko nije ništa napisao o testu koji je napravio PCEks.

http://www.pcekspert.com/articles/549.html

gunther 06.02.2008. 14:32

Paaaa....

Cini mi se definitivno kupnja bez konkurencije u klasi od 22 incha

krešo 06.02.2008. 14:32

Citiraj:

Autor ...Tihomir... (Post 944531)

L220X T33HNUK - £270 (ex. VAT)
L220X T33HBUK - £394 (ex. VAT)

Ovo je jako zanimljiva informacija. Inače nama je na testu bio 4433-HB2 monitor. Dakle ovaj skuplji.

estugarda 06.02.2008. 14:47

4433-HB2!?
Sto je sad to!?

Ovo postaje sumnjivo.
Mikronis navodi T33H-N-EU, sto je valjda ekvivalent T33H-N-UK, tj. ova jeftinija varijanta. A sto sad znaci 4433-HB2!?

Pa nije valjda da ce i sa tim biti lutrija za Hrvate!?

Munjara 06.02.2008. 14:47

Citiraj:

Autor gunther (Post 944883)
Paaaa....

Cini mi se definitivno kupnja bez konkurencije u klasi od 22 incha

kao grand prix za ljude kojima trebaju njegove karakteristike definitivno

No za većinu je neopravdano i nepotrebno dati 50% novaca više od jednog ok 22'' tn monitora.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:40.