PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   (oprez) Seagate 7200.10 diskovi s 3.AAK firmwareom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=79687)

domy_os 13.06.2008. 12:14

Citiraj:

Autor Fadolf (Post 1055275)
To sam i ja mislio, ali sam maknuo sve procese koji bi eventualno smetali. To Vista garant nekaj ruje makar su sva Vistina rovanja isključena (indexing service i defragmentacija po rasporedu).

Budem vidio kaj ima Seagate za reći na to...

A ziher nisi isključio SuperFetch...

majk 13.06.2008. 17:14

Fleshao sam 320GB 3.AAK model -308 (onaj sa 16MB cache-a), made in China.

HDtune prikazuje vecu brzinu citanja na pocetku diska (onako kako bi i trebalo biti), sada ide lijepa parabola od 80MB/s do 40MB/s (prije je bila ravna crta do 70% pa onda nagli pad).

Subjektivno radi brze :D Objektivno radi isto.

Ne fleshajte ako ne znate u sta se upustate. Imam dva komada 3.AAK pa sam mogao promjeniti elektroniku u slucaju bilo kakvih problema i spasiti podatke.

Inace bolje izbjegavati ovakve radnje. Mada znam da ima velik broj ljudi ovdije kojima je fleshanje fetis... i ne mogu si pomoci :lol2:

Munjara 13.06.2008. 17:24

Citiraj:

Autor majk (Post 1055545)
Fleshao sam 320GB 3.AAK model -308 (onaj sa 16MB cache-a), made in China.

HDtune prikazuje vecu brzinu citanja na pocetku diska (onako kako bi i trebalo biti), sada ide lijepa parabola od 80MB/s do 40MB/s (prije je bila ravna crta do 70% pa onda nagli pad).

Subjektivno radi brze :D Objektivno radi isto.

pukni ss da vidimo ima li ovakvih siljaka kao u prethodnim

Fadolf 13.06.2008. 17:44

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1055297)
A ziher nisi isključio SuperFetch...

E, vidiš, to nisam... Nekako mi se čini to korisnim, ali velika je vjerojatnost da to za*ebava. ;)

majk 13.06.2008. 18:31

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1055550)
pukni ss da vidimo ima li ovakvih siljaka kao u prethodnim

320GB 7200.10 sa novim fleshanim 3.AAM firmverom

http://img29.picoodle.com/img/img29/...hm_a47a281.png

Zanimljivo je da ima mali propad na pocetku, ali to je bilo i prije.
Kao da HDtune ima problema sa dijelom diska gdje su windows sistemske datoteke?

500GB 7200.11
http://img29.picoodle.com/img/img29/...hm_a9521df.png

Oba diska su testirana "uzivo".

tutix 13.06.2008. 18:41

Gledam sad ovo i ne vjerujem, zar netko nije rekao da je nemoguće flashnuti firmware na jednom tvrdom disku?

Digla se tolika panika oko tih diskova, a na kraju nitko ne primjeti poboljšanja s novim firmwareom. :D

yedwy 13.06.2008. 19:13

Ne mi smo govorili o crossflashu 320GB singleplattera sa "modanim firmwareom" od 500gb dual plattera kad smo rekli da nejde, ne da se nemože fleshati hard... :kafa:

@iggy
Znam ja sam isto iskusio na svojoj koži posljedice politike "moram imati zadnji BIOS" i "mjenjanje BIOSa je ko instalacija novih drivera" i to samo jednom mi je trebalo da odustanem od takve politike, nakon toga flesham samo ako baš moram a to se desilo svega par puta sa starom pržom (morao sam jer nije htjela prepoznat medije) i jednom sam morao fleshat (staru ima već par godina od toga) grafu jer je imala bug sa TV izlazom i to je bilo to, ploču sam dobio second hand već flashanu i iako ima par novijih BIOSa zaključio sam da niti jedan ne donosi meni bitne stvari pa nisam dirao i nikad problema s ničim, nije da ja imam fobiju od flasha nego jednostavno čemu ulazit i u taj mali rizik kvara kad ništa ne dobivam...

domy_os 13.06.2008. 20:55

Citiraj:

Autor tutix (Post 1055612)
Gledam sad ovo i ne vjerujem, zar netko nije rekao da je nemoguće flashnuti firmware na jednom tvrdom disku?

Nije problem flashati disk nego doći do firmwarea kojeg u 99.9% slučajeva ima samo proizvođač diska. Ja sam svojevremeno imao firmware za mijaukajuće Hitachije...

Old Iggy 16.06.2008. 10:53

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1055753)
Nije problem flashati disk nego doći do firmwarea kojeg u 99.9% slučajeva ima samo proizvođač diska. Ja sam svojevremeno imao firmware za mijaukajuće Hitachije...

Proizvodjaci u pravilu bez problema javljo objavljuju FW update, ali samo ako je u pitanju neki hotfix ili nesto slicno.

^SuperUnknown^ 16.06.2008. 11:57

Kao npr. u slucaju Maxtor-nForce prije par godina :)

Hamm 16.06.2008. 12:16

Slažem za za ovo "ne diraj ako radi" tako ja nisam dirao svoj pc na poslu 3.g :)
Sve savršeno radi.
A prtljanje po disku mi nikada ne bilo palo na pamet jer vremena i volje u slučaju katastrofe nemam :)

Old Iggy 16.06.2008. 13:12

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1058475)
Slažem za za ovo "ne diraj ako radi" tako ja nisam dirao svoj pc na poslu 3.g :)
Sve savršeno radi.
A prtljanje po disku mi nikada ne bilo palo na pamet jer vremena i volje u slučaju katastrofe nemam :)

Vrijeme i volja je glavni uvjet ideologije "Mujo hrani zivinu i nista ne diraj". :D

No, obzirom da je meni jedino pravo IT okruzenje ne demokracija vec fasizam, mozda nisam prava osoba za konzultacije tog tipa. :D

Munjara 17.06.2008. 09:49

Evo poslao sam prije 4-5 dana seagateu izravan upit i zahtjev sa aam firmwareom i danas ga dobio bez nekih posebnih komplikacija.
Kaze:
Thanks for the update. I have attached the firmware of 3.AAM for this drive. There is a README file for the firmware update procedures and the update file itself. This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly. By using this firmware update you consent to this provision and assume all risks associated with updating the firmware.. Always backup all the data on the drive first before doing any firmware update to the drive. If the download fails then the drive may become inoperable. There is no guarantee that any replacement drive would have any updated firmware. Try the instructions listed below to open the attachment.

Dakle seagate ga bez problema dijeli na zahtjev.
(Ne namjeravam ga iskoristiti, ali mozda jednom budem eksperimentirao...)

Old Iggy 17.06.2008. 10:53

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1059394)
Evo poslao sam prije 4-5 dana seagateu izravan upit i zahtjev sa aam firmwareom i danas ga dobio bez nekih posebnih komplikacija.
Kaze:
Thanks for the update. I have attached the firmware of 3.AAM for this drive. There is a README file for the firmware update procedures and the update file itself. This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly. By using this firmware update you consent to this provision and assume all risks associated with updating the firmware.. Always backup all the data on the drive first before doing any firmware update to the drive. If the download fails then the drive may become inoperable. There is no guarantee that any replacement drive would have any updated firmware. Try the instructions listed below to open the attachment.

Dakle seagate ga bez problema dijeli na zahtjev.
(Ne namjeravam ga iskoristiti, ali mozda jednom budem eksperimentirao...)

FW (ako je bitan) u pravilu nije problem nabaviti, no ja bi obratio paznju na "This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly". :D

Da mi je znati jedan dobar razlog zasto to uciniti. :D

Hamm 17.06.2008. 10:59

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059429)

kako ne..kada ti fali uzbuđena u životu, imaš previše vremena i krvnički ti je dosadno :lol2:

Munjara 17.06.2008. 11:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059429)
FW (ako je bitan) u pravilu nije problem nabaviti, no ja bi obratio paznju na "This is a beta firmware and as such you cannot share this firmware update with anyone else as it may damage a drive if not applied correctly". :D

Nisu mogli napisati: ako budete davali firmware okolo baba roga ce vas :)

Ali razumijem i njih, fw je beta, ljudi ko ljudi, velik dio onih koji bi ga nasli bi se isli nepotrebno igrati s njim pa kad bi jedan dio vjerojatno sje.... hard, a onda bi pljuvali i kukali sigejtu...

zasada: if it ain't broke, don't fix it

Old Iggy 17.06.2008. 13:54

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1059435)
kako ne..kada ti fali uzbuđena u životu, imaš previše vremena i krvnički ti je dosadno :lol2:

Kad je nekom dosadno imam ja posla... Dam mu napraviti FW upgrade na par desetaka diskova kad mi vendor objavi takav hotfix. :D

Hamm 17.06.2008. 14:40

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059593)
Kad je nekom dosadno imam ja posla...

tiraninu :D

Munjara 17.06.2008. 17:35

spammeri :D evo mali update na dodatno pitanje jel imaju originalni firmware u slucaju da aam ne radi dobro u roku par sati ovaj put odgovor::

Thank you for the update. Unfortunately we do not have 3.AAK to go back to in case this fails. Our drives do not support redoing back to the original firmware. If you are not comfortable doing the firmware update to 3.AAM I would not do it. If you have any additional questions, let me know.
Regards,

Alan TS49
Senior Technical Support for Seagate/Maxtor

LAcy 17.06.2008. 18:33

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1059818)
Thank you for the update. Unfortunately we do not have 3.AAK to go back to in case this fails. Our drives do not support redoing back to the original firmware.

A odakle onda AAK firmware u disku!? Ako govori baš o upgradeu, onda još ima smisla. Ako je kompletno flashanje onda je svejedno koju verziju se stavlja.

Old Iggy 17.06.2008. 19:27

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1059895)
A odakle onda AAK firmware u disku!? Ako govori baš o upgradeu, onda još ima smisla. Ako je kompletno flashanje onda je svejedno koju verziju se stavlja.

FW u disku je tvornicki upucan, dosta standardno je da support nema isti za davanje okolo, nista posebno neobicno. Isto tako, nekad (osebno kod diskova) nema mogucnosti downgradea bez ozbiljne mogucnosti gubitka podataka ili ptpune nedostupnosti diska.

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1059653)
tiraninu :D

Nisam nisam. Nekad mi je tlaka cekati i na puno jednostavnije stvari. :D

Bubba 17.06.2008. 19:30

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1059966)
FW u disku je tvornicki upucan, dosta standardno je da support nema isti za davanje okolo, nista posebno neobicno. Isto tako, nekad (osebno kod diskova) nema mogucnosti downgradea bez ozbiljne mogucnosti gubitka podataka ili ptpune nedostupnosti diska.

Osjecas se pozvanim komentirat flashanje DASDova nakon... "incidenta i okrsaja sa IBM DS series flash toolom u server sobi"? :p :D

Old Iggy 17.06.2008. 19:33

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1059971)
Osjecas se pozvanim komentirat flashanje DASDova nakon... "incidenta i okrsaja sa IBM DS series flash toolom u server sobi"? :p :D

Ajde, ajde, rijesio sam, samo je trajalo, ipak je imao tri verzije FW-a odjednom. :D

riceburner 09.12.2010. 13:56

jel netko slao navedeni disk u RMA? moj je nocas rikavela...
zapakoval ga i sutra nosim u SLO da ga posaljem u seagate...
ako je netko slao, koliko vremena je proslo, kaj je dobio nazad, bilo kakvo iskustvo je dobrodoslo...

riceburner 14.12.2010. 15:19

posto nitko nista ne pise, ja evo danas poslao disk na RMA, 11.18 eur preporucena posiljka iz slovenije u zbirni centar u Beč......

Gile 14.12.2010. 19:24

Citiraj:

Autor riceburner (Post 1800801)
posto nitko nista ne pise, ja evo danas poslao disk na RMA, 11.18 eur preporucena posiljka iz slovenije u zbirni centar u Beč......

Slao sam i ja 11.11 disk 250GB na reklamaciju u Nizozemsku, vratili mi nakon 10 dana rebuild-an isti takav disk.

riceburner 14.12.2010. 19:31

Citiraj:

Autor Gile (Post 1800966)
Slao sam i ja 11.11 disk 250GB na reklamaciju u Nizozemsku, vratili mi nakon 10 dana rebuild-an isti takav disk.

slao iz hrvatske ili iz slovenije isto? jel ti doslo postom nazad ili UPS?

Gile 14.12.2010. 19:39

Citiraj:

Autor riceburner (Post 1800970)
slao iz hrvatske ili iz slovenije isto? jel ti doslo postom nazad ili UPS?

Slao iz Hrvatske, izašlo me oko 75Kn, nazad mi došlo dhl-om. Prvo su me zvali da im pošaljem rma obrazac i da napišem izjavu i to je to.

Nije bilo nikakvih problema sa carinom i troškovima.

riceburner 14.12.2010. 19:56

Citiraj:

Autor Gile (Post 1800974)
Slao iz Hrvatske, izašlo me oko 75Kn, nazad mi došlo dhl-om. Prvo su me zvali da im pošaljem rma obrazac i da napišem izjavu i to je to.

znaci nije bilo problema s carinom ili neki dodatni troskovi? :stoopid:

robi959 06.01.2011. 14:10

Jel bi trebao ovdje šta promjeniti imam Seagate ST3320620AS 3.AAG http://i.imgur.com/U828a.jpg
Serial nuber je: 9QFA5KRC pa ako mi netko može naći firmware za njega.. a koliko vidim ovaj AAM je dobar samo neznam dal se može staviti

riceburner 06.01.2011. 17:54

ja dobio novi disk :) samo neki tanani :) za 5mm je tanji nego onaj kaj sam poslao :)
zivio seagate :)

Gile 06.01.2011. 23:22

Citiraj:

Autor riceburner (Post 1818325)
ja dobio novi disk :) samo neki tanani :) za 5mm je tanji nego onaj kaj sam poslao :)
zivio seagate :)

Ajd super bar nisi dobio reparirani kao ja :)

Nego poslao sam jos dva diska na rekalamaciju jedan 500GB i jedan druge serija od 1TB pa ćemo viditi šta će stići nazad.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:29.