![]() |
@flajpan
jesi ti onda šta riješio sa ovim svojim upitom, paušalom i prodajom robe :) Plan mi je otvoriti paušalni obrt (zaposlen sam kod drugog poslodavca). Većinom raditi samo uslugu, ali bi bilo tu i prodaje robe. Posla nebi bilo previše (novčano), ajmo reći do 10000eur. Malo sam gledao, i davanja su nekih 350Eura godišnje ako se ništa ne radi. Ima li tko kakva iskustva, savjete, razloge za i protiv. |
Citiraj:
Znaci ti recimo kupis lanac za 30E, bilo gdje jer si u pausalu pa nemas nista od ulaznih racuna. Onda izdas racun za zamjenu lanca koju naplacujes 15E za koliko? 15 ili 45E? Jer ako ukljucis 30E lanca cini mi se da ces vrlo brzo izaci iz pausala. Plus ne znam kaj s garancijom za dijelove, to sam onda moras hendlat ili das ekipi racun gdje si kupio lanac pa nek se oni brinu oko toga? |
Pa napisao je da naplaćuje i dio i uslugu, odnosno prema primjeru je to 45 €.
Vjerojatno on garantira za taj dio i uslugu (ali pustimo da čovjek objasni). I ne vidim zašto bi izašao iz paušala (dok god je omjer usluga i opreme povoljan) jer po napisanom primjeru na 300.000 kn ima dvije trećine troška materijala i jednu trećinu svoje ruke (i to ispadne po toj hipotetskoj računici prosječna mjesečna plaća). |
Ma je al gle 100k da ti ostane van potrosnog materijala je 8.3k mjesecno, na to imas doprinose, banku, racunovodstvo (ili to sam moras raditi) i na kraju ti ostane 900E kao plafon ako sam radis racunovodstvo. Plus kaj sam bilo kakve troskove vezane za specificno taj posao izbacio.
Moze tu sad bit milijon stvari jasno, zato pitam al pausal mi se cini vrlo nezgodan za bilo sto sto ima neke ozbiljnije troskove. Zato me zanimalo jel ima mozda neka caka koju ne znam, a i zanima me opcenito kak je to poslozio. |
hash, caka je u tome da malo kucaš a malo ne kucaš * wink wink *
Za ljude koji vole jašiti crvenu liniju to je jedan vrlo dobar model. |
Problem kod paušala je što si trošak ne možeš pravdati niti odbijati nikako. Tako da si preprodajom materijala ili rezevnih dijelova bezveze povisuješ prag.
|
Da li je netko otvarao obrt preko e-Gradjani/e-Obrt. Koliko je to dug proces i koliko prodje od otvaranja obrta do trenutka kad mogu izdat prvi racun?
|
3 dana u mom slucaju
|
Kao što je kolega iznad napiso, nekoliko dana ako imaš sve potrebno. Iz mog iskustva dulje je trajalo otvaranje poslovnog računa u banci pa taj dio pokreni čim prije.
|
Otvarao doo, znam da te to ne zanima, ali isto iskustvo s bankom je kriminalno.
Predao papire u cetvrtak, otvoreno nakon 9 radnih dana... |
Citiraj:
Je, u zadnje vrijeme se banke prave mutave sa anti money laundering (AML) stvarima pa uzmu prijavu i onda "razmatraju" hoće li ti dopustiti otvoriti račun kod njih :care: |
To sam cuo da zna biti problematicno, ali mi je takodjer par ljudi sa pausalnim reklo da oni primaju uplate na privatan racun jer drzava prek OIB-a ima uvid u sve. Pokrenuo sam postupak otvaranja obrta pa istrazim koliko je to legalno sa privatnim racunom.
|
Citiraj:
Nisam obrtnik-paušalac tamo negdje od 2021, ali prije toga izričito je išlo na žiro račun, ne na tekući. Istina je da država ima uvid u sve, ali provjeri svejedno sa nekim knjigovođom jel to ispravno. |
Citiraj:
a ovi sa takvim savjetima sto pokusavaju ustediti 11 eura mjesecno se trebaju ostaviti poduzetnistva ako im opstanak poslovanja ovisi o 130ak eura godisnje btw ja sa pbz nemam problema, otvorio racun dva dana nakon sto sam zatrazio termin, sve odradeno u pola sata vidio sam da neki koriste i revolut, ali ako si pausalac jako tesko ti dobiti kredit ako nisi klijent u toj banci u kojoj bi dizao. Zato sam ja otvorio poslovni u pbz jer sam tamo i sa tekucim, a sad euro dva gore dole od banke do banke mi totalno nebitno jer nemam puno izlaznih transakcija, svega 5-6 mjesecno (4 prema drzavi i jedna dvije prema mom privatnom racunu) Citiraj:
a sto se tice naplate dijelova, ja ne uzimam marzu na njima bas radi toga da si ne gomilam nepotrebni promet nego musteriji dam racun iz trgovine gdje sam uzeo i naplatim uslugu jos posebno, dobiju dva racuna na kraju sto njima totalno nebitno |
A nije mi do ustede koliko do jednostavnosti. Budem kontaktirao knjigovodju i raspitao se u PBZ-u di mi je racun, pa cu vidjeti. A sto se tice ostalih stvari (kreditna sposobnost etc.), pausalni mi sluzi samo da par desetak sati mjesecno koje radim sa strane kao konzultant, mogu naplatiti a da je sve cisto, no i dalje sam full time zaposlen tu di radim.
Hvala svima na inputu, cheers! |
Citiraj:
Dakle opet poteži vezu, i u drugoj banci ga otvorio za pol sata. :D |
Citiraj:
|
Tako je
|
Citiraj:
I ja tako radim. |
Samo mala napomena vezana za PBZ i kredite.
Ja kada sam bio paušalac i pokušao podići stambeni kredit prije par godina, gledali su mi onu osnovicu paušala od nekih 25.000 kuna i prema tome računali kreditnu sposobnost, a ne prema ukupnoj zaradi. U Erste nije bilo tih problema, gleda se ukupni dohodak minus 30%, ako si IT brnaša. |
Bok svima i treba mi pomoc.Zavrsio sam cetverogodisnju skolu:
Struka:Strojarstvo Obrazovni profil:Strojarski tehnicar Smjer:Obrada materijala i montaza Usmjerenja:Instalater vodovodnih uredaja Otvorio bih obrt. Da bih radio u struci moram polozit majstorski ispit(odgovor plavog ureda),a staz koji imam(veci od 10 godina) nije isti iz svjedodzbe i u ugovoru o radu(u ugovoru pise da sam mehanicar klime).Bavio bih se zamjenom potopnih pumpi i zamjena cijevi na istima. Ja bih sada isao na otvaranje slobodnog obrta(netreba majstorski ispit),pa me zanima dali sam iz nkd-a dobro izvukao(da nisu vezani i povlasteni),a da mogu obavljat poslove koje sam naveo. 33.12-33.19-33.20-36-42.21-81.10-81.21-81.29 Unaprijed hvala na odgovoru.Lp,Dino |
To ti je najbolje otici u najblizi ured za gospodarstvo i tamo direktno pitati.
Vjerojatno mozes i telefonom i mailom. Pogledaj i mjere.hr jel ima kakvih poticaja od EU. |
Citiraj:
Ajme meni,evo neznam sta da kazem. Odem u Zapoljsku 1,oni mene na Hrvatsku obrtnicku komoru,a ovi iz komore na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.U međuvremenu sam dobio pismo namjere iz bivše firme iz kojeg se vidi koje sam poslove obavljao i da shodno tome nema prepreke za priznavanje majstorskog statusa i otvaranja obrta.Ali naravno to nije tako. Iz hok-a su mi rekli da pismo namjere sa zavrsenom svjedodzbom posaljem na mingor sa svim dokumentima i da trazim priznavanje majstorskog statusa jer radni staz je veci od 10 godina(16). Majstorski ispit bas i nije jeftin,a to i vremenski traje.Evo sad mi preostaje samo da cekam odgovor od ministarstva. |
Parafrazirat cu jedan citat s druge teme "Ti si prvi put u hrvatskoj?" :D
Al ajde ok, bar si se maknuo s mjesta. Kako god, sretno! |
Iz nekog razloga trebaš obrt da točno određenom djelatnosti?
Otvori generalno trgovački ili doo, ili ako baš moraš jdoo. |
Citiraj:
33.12. - vezani obrt, ne smiješ kroz slobodni 33.19 - nije navedno u pravilniku, u teoriji smiješ kroz slobodni obrt 33.20 - nije navedno u pravilniku, u teoriji smiješ kroz slobodni obrt 42.21. - nije navedeno u pravilniku ali to je kategorija F (građevinarstvo) 81.10. - nije navedeno u pravilniku ali to je kategorija N (administrativne usluge) Nastavno na prije spomenuto, treba znati gdje živimo i sukladno tome odlučiti koliko striktno slijediti pravilnik o vezanim obrtima :D Firmu se uvijek može otvoriti jer tamo smiješ raditi manje više sve (doo, jdoo bih izbjegavao) ali to je puno skuplja opcija od paušala, pogotovo ako negdje drugdje već nisi zaposlen. |
Citiraj:
Svake godine to mijenjaju. Prije 2 su skidali ITu 20% i minus neki fiksni troskovi. Prosle su srezali skroz, kak je ove pojma nemam. |
Danas mi je stigao odgovor od ministarstva gospodarstva da posao koji zelim obavljat mogu obavljat pod sifrom 33.20 iz nkd-a 2007.Hvala svima.Lp,Dino
|
Citiraj:
Odlično, sretno u poslu :chears: |
Pozdrav, imam pitanje u vezi otvaranja obrta (paušalno oporezivanje).
Registrirao sam obrt putem START aplikacije koja navodno sve može riješiti online, međutim, nije baš sve online. Dobio sam mail da sam registriran na HZMO, ali da se trebam i prijaviti na mirovinsko osiguranje. Poslao sam nekoliko mailova na mirovinsko i finu (start app), ali kao odgovor dobio sam samo copy/paste zakona ili neki odgovor nevezan uz moja pitanja. Moja pitanja su: - Ako je netko koristio START za registraciju obrta, koji obrazac treba osobno dostaviti u HZMO: m11p, m1p ili oba? - Ne bih radio pečat jer nije obavezan, ali postoje li obrasci za koje se zna da je obavezan pečat? - Treba li još nešto obaviti osobno (osim žiro računa)? npr. piše mi da je PU-RPO zahtjev riješen, ali nisam dobio nikakav email o potvrdi - Hoću li dobiti nekakvo rješenje o obaveznim uplatama? Lako je pronaći na netu, ali bilo bi lijepo dobiti neko službeno rješenje o obvezama - Planiram sam voditi knjigovodstvo jer je stvarno jednostavno, ali planiram platiti savjetovanje oko vođenja računa, poticaja koje sam dobio, itd. - ima li netko kakvu preporuku za kvalitetnog savjetodavca/savjetodavkinju? |
Ne znam kakva je trenutna situacija s START-om, ali prošle godine nisu baš funkcionirale te dodatne usluge (Prijava na mirovinsko, poreznu...) tj. uredno prođe zahtjev, a onda ga ovi u mirovinskom ne dobiju.
- Ako si zaposlen u obrtu, trebaju ti oba obrasca. - Moguće je poslovanje bez pečata (ne traži porezna, fina, banke...) - Gledaj zaduženja preko e-porezne za doprinose, akontacije poreza i sl. Doprinosi su ti 199,60 EUR mjesečno (ako si zaposlen u obrtu), a porez ovisno o poreznom razredu. |
Mirovinsko i dalje ne radi preko starta iako sam isto dobio obavijest na mpretinac da je rijeseno, morao sam "rucno" opet ici u hzmo sa obrascima, sve ostalo mi proslo preko starta
|
Citiraj:
Isto tako mi piše unutar START aplikacije da je zahtjev za PU-RPO rješen, ali nisam dobio nikakvu potvrdu na email (ili korisnički pretinac kao za ostale zahtjeve), niti nalazim nikakve informacije na eporezna (valjda je vidljivo od datuma početka rada). Jedino mi još stoji da je PU-PDV zaprimljen (tražio sam PDVID broj zbog poslovanja s EU). |
Citiraj:
|
Kakva je situacija s paušalnim obrtom, odnosno omjerom prihoda od klijenata ukoliko si zaposlen temeljem ugovora u radu kod drugog poslodavca? Vrijedi li ono pravilo da od jednog klijenta ne smije biti više od 50% prihoda, s obzirom na to da se doprinosi tad plaćaju po osnovi druge djelatnosti?
Naravno, tamo gdje bi mi trebali reći 100% ispravnu informaciju kažu da i ne, pa nek si mislim. |
Ti uvjeti su prepušteni interpretaciji svevišnjih.
|
Citiraj:
Ja sam u toj situaciji sad, uz glavni posao, imam 2 firme za koje povremeno nesto odradim, omjer je 70:30, i po svemu sto su mi rekli, ne moram se brinuti dokle god sam stalno zaposlen. |
To bi bilo logično, ali... opet je podložno raznim interpretacijama.
No dobro, treba li se danas prilikom otvaranja obrta ići negdje fizički ili se sve može obaviti online? Znam da se prije moralo i fizički mirovinsko/zdravstveno (mislim da sad ne treba s obzirom na drugu djelatnost) i na PU prebaciti u paušalni. Limitiran sam radnim vremenom pa mi u tom slučaju ne preostaje ništa nego tražiti slobodan dan. |
Ja sam sve obavio online osim otvaranja racuna u banci.
|
To je sjajno, tnx! Dakle nisi obilazio ni PU ni mirovinsko / zdravstveno? Na koji način si odabrao paušalno oporezivanje - online?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:31. |