![]() |
Citiraj:
|
Mislim da imam zadnje drivere, ali ću provjeriti kada dođem doma. Ako bude promjene, postam ih. :)
Inače, koliko sam skužio na netu, negdje oko 800 Mb/s je limit ICH10R-a. Malo idem u off topic, ali da li slučajno netko zna gdje bi se mogao nabaviti dobar PCI-E (ne PCI-X) hardverski četverokanalni kontroler? |
Citiraj:
Ubrzanje postoji ali ne proporcionalno broju diskova. :chears: Dobivaš jedino ubrzanje transferom. Citiraj:
Bolje kupi novu ploču na što si osuđen. Svaka bolja p67 ploča ima 6G sata od 4-6 komada na ploči i to će ti biti dovoljno. :chears: |
Uf, nisam imao pojma da toliko košta... Ali nema veze, do daljnjega sam zadovoljan sa svime, i trenutnom pločom i brzinom RAID-a. Molim se samo da se ne razleti polje.:D
:chears: |
Taman kad sam mislio da su mi muke gotove, skužio sam novi problem. Kod prvog bootanja mi se nakon starting Windows ekrana komp BSODa, resetira i onda se normalno digne nakon sto odaberem Start Windows normally... Inace je komp stabilan, prolazi sve testove (memtest, Occt, Hdtune, 3dmark...)...Ovo postaje zabavno:)
|
Citiraj:
Uzrok može biti svašta. |
Znam, ali to bi mi bilo prejednostavno... :D
Zezam se, malo mi je misterij što se mijenja kada se drugi put sistem diže. Zanimljivo je i da restart uredno radi, jedino kada prvi put "na hladno" dižem sustav se BSODa...i onda sve proradi. :D |
Citiraj:
Ja bi testirao na novi sistem čisto da utvrdim dali i u tom slučaju postoji problem. Ionako imaš backup image.Koštat će te vremena ali ćeš sa nekim stvarima biti na čisto. :chears: |
Zamjena neispravne matične ploče s aktivnim RAID-om 0 i 5
Pozdrav,
Eto imam problem da mi je otišla matična ploča na koju su bila spojena 2 HDDa u raid 0. Nabavio sam identičnu ploču ali na njoj je bio konfiguriran raid 5. Da li če mi nova ploča sama prepoznati hardove i postaviti raid polje na raid 0 i ako ne što moram/mogu napraviti da ih prepozna kako ne bih izgubio oko 2tb podataka. Hvala unaprijed na pomoći. |
Ako je ista ploča s istim čipom/kontrolerom u principu samo trebaš spojit diskove na ploču i prebacit kontroler u RAID mod. Kontroler bi trebao prepoznati tvoje polje.
Ja sam recimo uspješno podigao RAID0 polje i sistem na tom polju (kreiran na ICH9R) na novoj ploči sa SB850 čipom. |
Zamjena hard diskova u RAID-u 1
Pozdrav;
situacija je ovakva, na računalu tj, workstationu su dva indentična diska u raid1 polju. Te diskove bi trebalo zamijeniti sa dva nova diska, pa me zanima dali je to ikako izvedivo bez ponovne instalacije windowsa |
pa najjednostavnije ako ploča podržava je da staviš ta dva nova diska u računalo, spojiš ih u raid polje i napraviš cloniranje diskova.
ili napraviš image izvadiš diskove, staviš nove, digneš raid polje i restore image-a |
ili ako imas raid controler spojis prvo jedan novi disk pa syncas podatke pa kad se synca stavis drugi... bez ikakvih problema to mora radit
|
Citiraj:
|
raid controler je na ploči.u radi polju je krepao jedan disk, drugi je dobar. Ta dva diska su veličine 320GB. Sada ću staviti unutra dva diska od 500GB. Kad stavim jedan od 320 i jedan od 500 prepozna mi samo 320 i na postojeći raid ne mogu staviti ovoga od 500
|
onda napravi image sustava, digni novi raid s novim diskovima i napravi restore s image-a
|
napravio sam image sa acronis true image home i dobio 5 dvd-a podataka, e sad kad ubacim dvd 1 i pokrenem acronis onda mi veli da stavim zadnji dvd, stavim ga i onda pronađe backup i veli mi da stavim disk volume 1, stavim prvi dvd i tu se zablokira
|
Citiraj:
|
To je bug u određenim verzijama True Imagea. Sve dijelove stavi na vanjski hard disk u jedan folder, nemoj mijenjati imena nijednom dijelu i ponovno pokreni restore.
|
RAID1
Poštovani,
na jednom serveru imam disk koji mi se malo cudno ponaša u zadnje vrime, a pošto imam jako bitnih podataka želim ga zamjeniti da budem siguran. Pošto imam 2 ista diska nikad korištena, a imam i mogučnost stvaranja RAID1 polja zanima me sljedece. Sa starog diska pokupim podatke sa C i D i napravim njihove image (Acronis). Ubacim dva nova diska stvorim RAID1 polje podjelim ih i vratim image C na C, D na D. Pitanje: Hoće li ovako raditi i hoće li mi stavit image na oba diska, tj. oce li napravit zrcalnu sliku. Hvala |
Možda hoće, možda neće. Kako misliš da ti odgovorimo, ako ne napišeš nikakav opis opreme? Uglavnom, ovako bi trebalo raditi:
1. napravi image trenutnog stanja 2. uključi RAID kontroler i instaliraj drivere, ništa još ne prespajaj 3. ponovno napravi image 4. počupaj stare diskove i spoji nove 5. napravi RAID 1 polje 6. vrati taj drugi image Ako ne radi, vrati stare diskove i čačkaj dalje. |
Ovisno o ploči koju imaš, moguće je i brže riješenje (ista sigurnost). Ubaciš dodatne diskove i napraviš polje, od samo ta dva diska. Pustiš da se digne sistem i instaliraš raid drivere. Zadnji korak je kloniranje postojećeg diska na polje i vađenje istog. Za vrijeme cijelog procesa, podaci na prvom disku su sigurni i procedura uvijek dovodi do uspješnog ishoda.
Ako te ipak strah, napravi kako ti je kolega domy_os napisao. |
Server sa jednim diskom? To je nekakav pisi kojeg ti zoveš server ili?
RAID 1 polje će svakako napraviti mirror tj. zcralnu sliku. Da li će to tebi raditi, to je pitanje. Vjerojatno će ti trebati nekakvi driveri... Sve zavisi o opremi koju imaš. Dakle, jel obični pisi ili je proper server? Ako je proper server, obično se takvi instaliraju sa nekim cedeom (npr HP ima SmartStart) pa on fino poinstalirava sve drivere. U tom slučaju bi trebalo raditi samo kloniranje i imiđiranje... |
Ovdje zbilja fali informacija o serveru.
Koji OS je gore? Mozda si baksuz kao ja pa ti raid kontroler ne radi sa server 2008 -.- |
Joj kad se sjetim gadosti i nekompatibilnosti servera 2003/8 sa raidom (adaptec kontroler) i tape library-a, uh.
Trebao bi stvarno napisati šta imaš, to jest, koji hw. Ali, kako god bilo, najbolje je napraviti polje, pa winski skuže raid, instaliraš drivere i onda clone. tako ja uvijek radim, najbrže je a ionako imam backup svega bitnog :D. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Uglavnom bi trebalo raditi ako ti OS podržava RAID kontroler tj. imaš instalirane drivere koji rade :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Mi u firmi nismo mogli natjerat taj Highpoint na Server 2008 majku mu. i onda se šef isprsio i kupio 3Ware :D |
Citiraj:
Prošle godine je priča riješena sa novim G7 proliant-om i sas kontrolerom (za LTO-5 library), ali prije se nije imalo novaca za to. Naravno, ne služi nam taj server samo za backup, da se razumijemo. Sa starim "serverom" je bilo problema, ali ipak na to iskustvo gledam kao na dobro iskustvo. Da je sve radilo od prve, ne bih ništa novog naučio. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
takozvani "štedljivi" model :D |
Citiraj:
|
Postovani,
hvala Vam na odgovorima. Problem rijesen sve radi. Princip rada: ukljucio Raid, sistem ga prepoznao, napravio image, iscupa stari disk, diga image na nove i sve šljaka bez greške. Hvala Vam |
Imam pitanje, pa da ne otvaram novu temu mislim da će biti ok ovdje, a nov sam sa cijelim pojmom RAID-a.
Naime, složio sam 2 Samsunga F1 u RAID0, i samo me zanima, što se događa ako moram promijenit matičnu ploču? Da li će to nastavit normalno radit ako samo složim raid polje na novoj ploči sa svim podacima? Hvala! LP :) |
Citiraj:
Bolje pitanje je zasto si uopce napravio RAID 0. Jesi svjestan da tako imas dvostruko vecu sansu za gubitak podataka? Crkne jedan disk gubis sve podatke. |
Citiraj:
Jasno je zasto ljudi rade RAID 0, zao mi je sto sam sad na tapatalku pa nemam screenshot od testova. Performance-wise, lijepo to radi. I naravno da je backup bitnih stvari na eksternom disku, tako da ne znam zasto ne RAID :) A za prenosenje polja, znaci lutrija. Tako nesto sam i mislio, citajuci po stranim forumima. |
Pa, ako ti trebaju performanse, svjestan si rizika i imas backup ne vidim problema. U tom slucaju ti ionako nije veliki problem ako neces moci prenijeti polje, izgubit ces samo par sati vremena na reinstalaciju programa.
|
Citiraj:
Ako mijenjas tip RAID kontrolera, onda ces imati problema. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:08. |