![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
I pizdarija kod mene na predavanjima. Bit će neki lik koji je tek položio za predavača i njegov mentor. To može značit da će predavanja bit za ku.... ili će mentor izvlačit ako ovaj zahebe. Što mislite? |
ako je došao do predavača, mislim da je ccna za njega onak... easy, pošto ccna nije neka nuklearna fizika.
|
Citiraj:
Anyway. Tak i onak dobrog predavača čini puno više stvari od samo čistog znanja. |
ma moraš imat veći skillz ziher, pa ima takvih pavijana koji pohađaju ccna da je to nemoguće... ne bi mu dao da mi add/remove programs otvori, kamoli konfigurira cisco uređaj.
slažem se sa drugim dijelom... trenutno sam prošli semestar imao odličnog predavača sa brdo hands-on iskustva i tko ga sluša, čak i da ne ide slijepo po knjizi će naučiti brdo (potrebnih) stvari. |
da dignem temu malo iz pepela :)
Naime zanima me Cisco akademija, i razmišljam je upisati. Zanima me da li je to "vani" priznat i cijenjen certifikat? Ok, nešto ću naučiti definitivno, ali me prvenstveno zanima da li bi mi u inozemstvu što značio taj certifikat? Jer mislim kroz neko vrijeme ići van hrvatske pa me zanima da li to ljudi gore cijene? Mislim tražiti neki job, pa ako će lijepo izgledati u CV-u i još k tome nešto naučim, da si povećam izglede za posao :) Thnx! :chears: |
Citiraj:
|
Bio sam mjesec dana u jednoj Njemačkoj firmi, i da nisam imao CCNA sigurno ne bih dobio priliku za taj mjesec, sam CCNA kao papir je ok, ali ono što je bitnije je znanje. Ako ces proci ovaj entry level cert kako treba, ako ces shvatiti logiku mreža i naučiti sve s razumijevanjem jako puno ćeš dobiti. Ako ti je bitan samo papir ostavi si tih 7-8 tkn i skini dumpove i plati samo ispit.
@Slow Skroz se slažem, ali za CCNP ipak treba neko iskustvo i još dosta love za koji switch ali to je super cert u kombinaciji s iskustvom. |
Citiraj:
CCNP je vrlo vrlo teško položiti ako nemaš praktičnog iskustva i ako se time ne baviš.... |
Ali ako ga to stvarno zanima a krece od 0 zasto nebi mogao krenuti? Pa nitko se nije naucen rodio. Bez obzira sto njemu taj cert znaci ako ima volje za uciti polozit ce ga znao ili ne znao prije toga nista. Po tvom svrha toga je da ti ides polagati nesto sto znas jer ti treba papir kao potvrda da to znas a ne kako bi nesto jos i naucio, sto bas i nije tocno.
|
Citiraj:
Ima puno laksih certifikata za polozit ako se zeli uljepsat CV... Isto tako CCNA mislim da traje 2 godine ako se ne varam.... |
Ajd sad ti procitaj moj i ne glumi padobranca ;) dakle ako ga stvarno zanima to nemora imati predznanje i polozit ce ako krece od 0.Ako ga ne zanima i zeli "uljepsati" cv onda stoji to sto si rekao.
|
Citiraj:
Pazi kako sljeces da se ne ozlijedis.. ;) :chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
Vidiš da si padobranac da ne kažem troll....;) Uglavnom to make long story short....CCNA je početni certifikat i alen je pitao za taj certifikat (tako sam barem ja shvatio)....CCNP je sljedeci stupanj i njega je jako jako tesko polozit ako se bas ne bavis mrezarenjem.....znaci CCNA se moze poloziti bez praktickog znanja i da se ne bavis time dok CCNP skoro nemoguce na taj nacin.... Zato smo mu vision i ja dali savjet da ako ga zanima samo certifikat zbog CV-a da CCNA moze obaviti kroz dumpove bez davanje dodatne love za akademiju a ako bi se bas time bavio onda nije lose razmisliti o akademiji jer sto se bolje tome posveti lakse ce mu biti u buducnosti polagati CCNP jer kao sto sam rekao CCNA traje 2 godine pa bi ga onda najbolje bilo produziti sa CCNP-om :) :chears: |
Eto tako si mogao.odmah odgovoriti umjesto da to rastegnemo na 6 postova, jer je i mene zanimao odgovor na njegovo pitanje ;) :chears:
|
Koliko se ja sjećam, ccna nije samo klasicni pitanje-odgovor ispit vec postoje i simulacije (4 mislim) koje zahtjevaju konfiguraciju uredaja u simulatoru, tako da zaboravite cisto dumpanje ccna certifikata. Da ne pricamo tek o ccnp.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.cisco.com/web/learning/ce...x.html#~Recert |
Citiraj:
Tako je mislio sam na period koliko taj certifikat traje :)) |
Za rijesit simulacije ipak moras znat i naucit. Kombunacija su raznih vježbi iz akademije i nisu u packet traceru neg nekom drugom simulatoru. Tko to izdumpa, svaka čast (jackpot).
|
Što se tiče simulacija, imate gns3. Odlična stvar za simuliranje mreža, za ccna čisto dovoljno.
|
Dosta poluinformacija je izneseno. CCNA akademija ima 4 semestra, kroz nastavu se koristi Cisco Packet Tracer alat koji je napravljen i dizajniran za CCNA gdje se boduju pojedini, kako ih nazvati, checkpointovi, pa tako često bude riješeno 99% a onaj 1% bude skriven u nekoj trivijalnoj grešci tipa da se krivo imenovao subinterface i sl.
Da bi se došlo do certifikata (koji je odvojen od Akademije, neki ga kasnije polažu u istoj ustanovi i sl sheme) uglavnom certifikat se dobiva samo u za to ovlaštenoj ustanovi i dobar dio akademija 'prešuti' da ga treba dodatno platiti. @Carnage Gloom GNS3 je teški overkill za CCNA, sve što se traži u CCNA-u moguće je napraviti u CPT-u. Za CCNP i dalje CPT je skoro neupotrebljiv, tu uskače GNS3 ali nije od prevelike pomoći za switching ispite jer nije moguće simulirati rad switcha. Recimo ja sam naučio skoro kompletan CCNP Route ispit preko GNS3-a naravno uz pomoć knjige od Wendella Odoma. A mogućnosti GNS3-a idu u nebo kada ga se spoji na pravu opremu virtualne PC-e i sl... I zadnje ali ne najmanje vrijedno, engleski je apsolutno krucijalan. |
ja sam polagao 3 , sa 3 ispita +finalni na Carnetu
|
Moguće, oni stalno nešto mijenjaju, preoblikuju, neke topice guraju s CCNA na CCNP i obratno itd. Mislim da dobar dio toga rade naravno zbog financija. Kako se sve razvija stalno se nešto dodaje, npr IPv6, meni je bio 'sporedni topic' sada je full bitan itd.
|
Citiraj:
Slažem se da je engleski jako bitan, čak nije toliko bitan za položiti cert koliko je bitan za shvatiti u cijelosti o čemu se govori. Za engleski ti uopće neće reći kad dolaziš upisati akademiju. U našoj grupi su trojica odustala, a jedan izbjegava svaki labos i uopće ništa ne razumije. Svaka čast za CCNP, ja se također spremam za taj pothvat. Što se tiče samog certifikacijskog ispita, ako se sluša akademija i polažu ispiti nakon svakog semestra onda se dobije voucher koji se iskoristi za certifikacijski ispit. Sama cijena CCNA ispita je oko 2000 kn, ako sam dobro informiran. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Npr. tema se ne obrađuje u detalje, ali ti moraš pročitati kako neki protokol radi i dođeš do par riječi kao što je "feasible successor" ili "bits from multiple sources are transmitted using interleaved slices of time" :wtf2: Meni se ponekad dogodi da moram guglat što točno nešto znači, a onima koji pojma nemaju...zbilja ne znam kako oni shvate nešto. |
Postoji li neki test koji se mora riješiti da bi se uopće moglo upisati cisco? Nekakvo predznanje?
|
Ako me sjećanje dobro služi, mislim da ne. Jedini uvjet u ono vrijeme (2007.) je bio engleski jezik jer su svi materijali i ispiti bili na engleskom jeziku.
|
Nema nikakvih preduvjeta.
Ja trenutno prolazim module za CCNA i jako je jednostavno i intuitivno.. Po meni akademija preskupa, ako možeš i sam naučiti kroz ciscove vježbe |
Predznanje je pozeljno da lakse udjes u pricu (OSI model, TCP/IP,MAC adresa, IP adresa...), ali stvarno nije uvjet.
|
Citiraj:
|
Tako je, ako te to zanima i imas volje skuziti ces sam.
Prodji sve module i prijavi ispit koji ces platiti puno manje nego cijelu akademiju.. Jer na kraju krajeva ako ideš na akademiju isto prolazis kroz te module tako da stvarno nema smisla bacati novac na nešto sto možeš i sam.. |
Trenutno je aktivan neki cisco tečaj preko HZZ-a pa ako ima nezaposlenih nek se prijave, danas me zvala savjetnica da mi javi za testiranje.
|
Citiraj:
|
Super je akademija ta. Bio sam ja polozio, al onda smo prosli na IPv6 verziju :D haha, sad ponovo moram, jer mi se ne važi :( Al jbga, rađe napravim izlet u Bašku
|
Bok svima,
stipendirao bih članu obitelji CCNA tečaj. Istražujući, vidio sam kako u ZG tečaj održavaju SRCE i 'Algebra'. Osim razlike u cijeni, postoje li razlike u kvaliteti tečaja, odnosno predanosti i motiviranosti predavačâ? Sumnjam da je itko bio na tečaju kod jednih i drugih, ;) stoga ne očekujem baš komparativni pregled, :D već okvirno iskustveni. ;) |
Imaš i na NetAkademiji, tamo sam ja bio. Bilo nas je 12tak i svatko je radio na svojoj opremi za vrijeme labova...bila su tri racka puna switcheva i routera plus da je bilo 20tak kompova pa si komotno mogo zauzet dva.
Generalna preporuka bi bila da odabereš di imaju najviše opreme (ja bio prije 7-8 godina) i najmanje grupe. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:57. |