![]() |
Evo mjerenja kapaciteta Li-ion 18650 baterija sa ebaya.
Ispražnjene do 3.0 V (iako idu do 2.7-2.8 što i nije preporučljivo) i ponovno punjenje. Ove su oznake GTL, isti s...e kao i sve no name, na njoj kapacitet 5300 mAh, znao sam da nemaju ni približno toliko, pa da vidimo, donji red, krajnje desno je kapacitet koji je stao u bateriju u mAh, punjeno u konfiguraciji 4S http://i197.photobucket.com/albums/a...psa008847f.jpg Ok, imaju 10 puta manji kapacitet ali su i skoro toliko jeftinije od recimo Panasonica, Sony-ja i ostalih koje su po 10-15 dolara komad |
To su it baterije iz isluzenih laptopa.
Doslovno se zbiva to da nam kinezi salju otpad, a mi im jos placamo za to. Moze se nac dobrih baterija i povoljnije. A i gdje je logika da je bolje desetputa mijenjat i punit bateriju umjesto jedne koja ima desetpouta veci kapacitet. I da napomenem mozda najvaznije u komentaru: nije kapacitet glavna karakteristika takvog uloska. Jedan od glavnih karakteristika je voltage sag tj kolko voltaza padne pod opterecenjem. O tome također direktno ovisi i rad uredjaja. A samsung/Sanyo/Panasonic/LG su po tomebolje od 99% tih kineskih. |
Da ne govorim o zastinim cipovima, opasnosti tih baterija (posebno kad nemaju dobar zasticni cip ili su slabe/isluzene a koriste se u seriji... )
sam cekam kad ced se kod nas desit neka eksplozija i teska ozljeda povezana s tim. |
Kolega je ocito modelar, pa vjerujem da zna vise o tim baterijama i njihovim karakteristikama nego sto ti mislis :). Vjerujam da je njemu, ako gleda 18650 LiIon clanke jaaaako bitan kapacitet po jedinici mase :)
|
AK je modelar oda ga još i više zanima (tj treba zanimat) ovo što sam napisao.
A i ne koriste se litijionske sada u modelarstvu nego Li-Po i slične baterije. Treba sam bit jasno ljudima da su te kineske baterije što je on testirao u stvari otpad (doslovno). To su baterije s tisucu i više ciklusa koje su već dali svoje, i na koje su kinezi zalijepili nove omote, i pri tome su na omote napisali neke basnoslovne podatke, 5, 6 i vise tisuca mAh, što ni ne postoji u formatu 18650, nije nikad izmišljeno. ) Imaju užasno mali kapacitet, izgubile su ga tokom vremena, i imaju jako velik voltage sag - u dodnosu na novu bateriju, voltaža jako padne i pod manjim opterećenjem. Osim za toitalno nezahtjevne korisnike, takve baterije su manje više - za smeće - bez ikakvog pretjerivanja. PS: Inae, ako koga znaima nek mi posalje POM, bas sad prodajem punjac cetverokanalni, cetri nezavisna kanala, koji puni LItijionske i NiMh baterije. Ali AAA niMH baterije morajus e punit u paru jer je malo prebrzo punjenje da se jedna samo puni. |
Kvalitetna 18650 ima oko 2500mAh, ovo sve preko su uglavnom laži. Primjer kineskih jeftinih baterija, inače su nove, napunjene možda 2 puta, punio sam ih sa 500mA i praznio sa isto toliko, dakle dosta ispod struje koju bi morala dati. Rezultat na slici :) A baterije koje sam iskopao iz odbačene baterije za laptop koja loše drži su dale 1000-1500mAh.
http://www.igreklik.com/slike/images...6514600660.jpg |
Sad je neki prosjek/standard 2600mAh moze se naci dobra Sanyo Samsung baterije 18650 sa 2600mAh, povoljno. A moze se i naci panasonic sa 3400mAh (smao panasonic je proizveo 18650 na 3400mAh koji se puni do 4,2V. Samsung, LG i Sanyo imaju takve ćelije visokog kapaciteta ali se pune do 4,35V). A kinezi su proizveli vec i sa 6800 i sa 7000mAh ako se ne varam - mislim, etikete su proizveli :)
Inace ja sad prodajem dva punjaca, jedan je i za Liionke i za NimH (dakle univerzalan), a jedan je samo NiMH (ovaj drugi ima i refresh funkciju) Oba su sa cetri nezavisna kanala punjenja (dakle ne pune samo 2+2 kao vecina na trzistu u hrvatskoj) |
Baš danas bio u IKEI i za 99kn kupio neki punjač. Bijeli generički, zakaj me zainteresiral, sam prestaje puniti dok prepozna da su baterije pune i isto tako ledica blinka ako je baterija neispravna.
Svaki kanal je posebno, a charge rate je 1000mA za AA baterije, 500 za AAA. Ovo za neispravne sam testiral i stvarno prepozna, cak i ako se zabunom stavi "obicna" odma blinka i ne puni. Onaj meni bitniji dio da sam prestane puniti dok napuni budem sutra isprobao s nekom baterijom koje mi nije žao... |
Citiraj:
uzeo sam ovaj punjač: http://www.canosa.com.hr/patona-fast...11798/product/ i njihove baterije, a imam i sanyo eneloop jednako su dobre |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Isto mi treba preporuka za AA/AAA punjač i punjive baterije, što kvalitetnije, to bolje. Naime, mali ima par igračaka i Winnie Pooh lampu na baterije, a primjetio sam da sada svaki mjesec potrošim stotinjak kuna na nove baterije.
Pa mislim da mi je jeftinije kupiti punjive baterije. :) |
Ja sam uzeo u Linksa Panasonic Eneloop njačpu i bakterije pa isto preporučam i tebi. Za juniora samo najbolje! :-)
Trenutno su im na akciji najbolji punač i solidne baterije u kompletu. http://www.links.hr/?option=artikl&i...kl=481.500.063 |
Mislim da ću to uzeti, hvala:)
|
Ja sam prije 2 mjeseca u Ikei kupio Lada smart punjac. 4 aa ili aaa, svaku puni posebno i pametan je pa stane dok su pune :)
AA puni 1000mA, AAA 500mA. Koštao 100kn, Imam neke Eneloopice od 2000mAh, taman ih malo iznad 2h napuni :) |
Citiraj:
Naravno, najjeftinija opcija je ako mozes naci staru bateriju iz laptopa pa ju razvaliti. U njima se nađe ćelija koje su dovoljno dobre. |
Da li bi pametno bilo uzeti nešto poput ovog?
http://xtarlight.com/05-chanpin/p-001-1.asp?styleid=340 Cifra je oko 30$ Nov je pa nitko ne recenzira, ali možda ste vi iskusniji po popisu featurea. puni i 18650 i AA.. dakle sve vrste, ali mi nije nešto pametan, recimo ja bih htio da mi kaže kapacitet baterije.. A on broji samo struju koju je dopunio u bateriju. Koja je bolja alternativa za isti cjenovni rang? Inače, već imam "lidlov punjač" ali uvijek se traži bolje. Imam dojam kao da mi je malo uništio baterije, smanjio im broj ciklusa... |
Kupio sam u Linksu 4 Eneloop XX AA baterije skupa sa punjačem i oduševljen sam.
Sada razmišljam zamijeniti sve baterije u kući sa punjivim verzijama, pa procjenjujem da će mi trebati po 20-ak AA i AAA baterija, ciljam "obične" Enenloope četvrte generacije (BK-3MCC i BK-4MCC) s obzirom na cijenu, kapacitet i broj ciklusa, pa me zanima da li postoji neki provjereni (eBay?) prodavatelj, da baš ne dobijem neki čajniz fejk? |
Koji punjac izabrati za punjenje AA i AAA baterija koji se iskljuci kad su baterije pune? Imam Sanyo Eneloop, a punjenje nekih baterija traje i 12 sati. Htio bih nesto brze i da znam kad su pune.
|
Citiraj:
Ima svijetleći displej na kojemu se prikazuje status punjenja svake baterije... Može se metnuti bilo koja kombinacija AA i AAA baterija... Mikroprocesorska kontrola punjenja tj. punjač sam skuži koliko soka još ima u bateriji, koliko ju treba puniti i kad treba prekinuti punjenje... I tak, za mene pravi blagoslov... |
AccuCell Alpha 800 BC, ovaj ima kod nas u jednoj trgovini. AccuManager 10 imam ja vec 11godina,ali kod ga cesto nema za kupit. Maha punjaci su isto super. To je to manje vise a da je stvarno super. Da mi krepa uzeo bih jedan od ova tri. Nista drugo.
|
Ovaj texus bar po specifikacijama zvuci obecavajuce
|
Citiraj:
Citiraj:
Gdje si ga nabavio? |
Moze preporuka smart punjaca za eneloop AA/AAA baterije koji moze punit bar 8 komada od jedanput i da ima display koji pokazuje tocno stanje baterije
npr ovakav ali sa 8 komada (ako uopce takav postoji) :chears: |
|
Nesto slicno tome..fali mi samo da ima "napredniji" display..tj da moze za svaku bateriju prikazat V/mAh, a ne samo one barove. Jos nisam nasa nijedan takav sa 8 ili vise komada. Tako da cu mozda morat uzet 2 po 4komada:nono:
|
A cemu to ak smijem pitat ? :)
Ionako ti punjaci imaju u sebi ugradjenu zastitu od prepunjavanja, a na display-u ti samo prikazuju status napunjenosti baterije, odnosno vidis kad je gotova - pa ju izvadis. De facto i neki obican punjac sa LEDicom kao indikatorom ce posluziti odlicno, to mu i je svrha - ubacis prazne baterije i napunis ih. |
Zato sto imam 30-40 istih baterija a neke su stare oko 2 godine dok su druge novije pa zelin malo detaljnije informacije o tome kako se pune i koliko su zapravo napunjene. Mislim nije mi to neka najpotrebnija stvar, al ako ima vec za 4 komada zasto nebi ubacili na punjace sa vise komada:D
|
Onda od naprednijih punjaca uzmi Nitecore D4 ili jos napredniji Xtar VC4 koji daje i info o mAh napunjenih u odredjenu bateriju. Nema ovih modela za 8 baterija.
|
Ovako otvorio sam bateriju od akumulatorske bušilice. Unutra se nalazi 10 Ni-Cd baterija spojenih u seriju, Sub C dimenzije. Kapacitet je 1.4Ah, a napon 12V (1.2V po bateriji). Odlučio sam zamjeniti tih 10 baterija s obzirom da je nova baterija jako skupa, a trebam dvije.
Trebam preporuku za 20 takvih bateriji najmanjeg kapaciteta 1.5Ah. Što više, to bolje :D Nadalje, neću kineske baterije tipa UltraFire 3000mAh jer nije ni 700mAh, a ni ne znam kako će podnjeti veće struje pražnjenja kad je bušilica pod opterećenjem. Gdje mogu nabaviti kvalitetne baterije po prihvatljivoj cijeni? Na eBayu ne mogu pronaći nešto, a da nije iz Kine. |
malo da dignemo temu iz pepela
moje baterije otišle u racku.. šta i gdje kod nas kupit ima.. neki pametan punjač jer imam stari 5 godina ili 9 neznam A u lidl ništa ne dolazi trenutno, a i kad dođe, pobjegne :D Vidim spominje se XTAR VC4 punjač ovdje i sanyo baterije.. ima još šta? jel kupovao tko ovdje http://www.gearbest.com/chargers/pp_...FWsJwwodVwgFdQ |
Igrom slučaja dolaze mi nove 4 Panasonic Eneloop (BK-3MCC), nisam ih planirao uzeti, ali tako se dogodilo, dolaze u zamjenu za neki drugi artikl. Imam punjač iz lidla, ne mogu paste-ati link, ali šifra mu je 73233.
Da li će taj punjač biti ok za te baterije? Ja ne vidim neki problem s punjenjem ostalih Ni-Mh AA formata, iako ih trenutno imam dosta doma koje su pokrepale s godinama. |
Zašto ne bi odgovaralo ?
Punjač: http://www.lidl-service.com/cps/rde/...%C4%8D&count=1 http://www.lidl-service.com/static/2...3233_DE_EN.pdf jedino mi nije drago brzo punjenje al nekom baš treba. Opis / test tih baterija: http://lygte-info.dk/review/batterie...e%29%20UK.html |
Nemam iskustva s konkretnim baterijama pa me zanimalo da ne traže možda neki specijalni punjač :)
|
Imam XTAR VC4 i Nitecore Digicharger D4. Prvi mi je super ali moraš imati svoj USB charger od 2.1A na koji se on spaja, dok drugi ima sve u sebi. Prvi češće koristim, dok drugi ima foru da možeš sam ga šutnuti u low režim rada ako baterije se "prebrzo" pune, previše mA mu se daje.
Od jeftinih a SUPER !!! baterija imaš IKEA baterije koje su u odnosu na eneloop i eneloop Pro koje imam, kikiriki po cijeni cca 40 kn ti je 4 AA baterije IKEA. One HyCell od 2700mAH koje se prodaju kod nas i to ne baš jeftino, zaobići u širem krugu :) |
Kupio punjač u LIDLu. Ovaj model:
http://w80jz42ai.homepage.t-online.d...1000-a1--1.jpg I uzeo sam baterije 2500mAh odmah tamo, isto te neke TRONIC... Uglavnom mene zanima jedna stvar. Znači kad punim... Stavio sam baterije i bile su na 30% (tak LCD kaže), i relativno brzo su se napunile na 90%, tipa kroz nekih 10-15min. I sad stoji na tih 90% već sat vremena. Jel to nešto nije u redu ili što, ne razumijem? Svijetli crveno (charging) i nikak da se prešalta na 100% i da zasvjetli zeleno. Čudno mi je da je tako brzo napunio do 90%, a sad stoji... Baterije su onako, lagano tople, ništa strašno. |
Moguće je da brzo napuni do 90% a onda do 100% puni jako sporo. Ne bi trebao biti problem.
|
mozete mi dati neku preporuku za punjivu bateriju za g700s (mis), trenutno je original eneloop 1.2V i 1900mAh, probao sam stavit durracell bateriju od 2300mAh pa mi se prilikom punjenja (preko usb-a) mis uzasno grijo pa neznam dali uopce da mijenjam ili ne (ovako mi baterija traje 2 dana max
|
Citiraj:
|
ma super je taj punjač... slobodno go buy, ja imam malo jednostavniju verziju bez ekrana već valjda 5g i radi ko metak.
|
Ja pojma nemam na koliko godina je moj, al isto radi savrpeno, lijepo puni, jedino mi svaki put bude žao kad dođe ona verzija sa usb portovima, moja ih nema al zato imam ekran tj. Lcd sa crticama napunjenosti :D.
P.s. sad je zadnji put bila malo bezezna verzija - tko bi punio bateriju iz mobitela ili fotića na tom punjaču ....? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:05. |