PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

dnb 26.11.2021. 18:37

Pozdrav ekipa,
evo ima nekoliko danas od kad je Telemach D2D sales guy bio na vratima i nudi optički priključak. S obzirom da mi uskoro ističe ugovorna obveza kod drugog operatera (koji očito nema namjeru nuditi optiku tako skoro, iako je instalacija spremna) - ima li tko kakvih informacija iz prve ruke glede Telemach optike, konkretnije me zanima stvarna brzina, da li je bilo kakvih poteškoća (te kako su to hendlali) i vrijeme potrebno za instalaciju. Razmišljao sam o 2G brzini ali da se ne zaletim prvo ću isprobati onaj srednji paket 1/500 pa vidjeti kud to vodi.

Tnx svima:)

Overvide 06.12.2021. 14:21

Pozdrav, nedavno me kontaktirao prodajni predstavni te nudi opticki prikljucak - ista ponuda o kojoj se pise u threadu. Rekao ok, 7.10. napravili iskaz interesa za uslugom uz promo 6mj. Usluga navodno bi biti dostupna od 22.10. Naknadno me netko iz Telemacha kontaktirao kako bi prikupili dodatne podatke o ulazu (prikljucka u zgradi jos nema).
Eh sad, nakon toga sam par puta zvao SZK da dobim neki povratni info o statusu. U SZK nitko ne zna nista, vec biljeze upite i "zurno" dalje prosljeduju. Povratno se nitko nije javio. Zvao nabavu - oni prakticki nemaju pojma o optici u ovoj fazi. Zvao prodajnog predstavnika - veli da ce provjeriti ali se vise ne javlja...

Ima neko ideju na koji kontakt pokusat poslat upit? Ili se moram pomirit pa mi se mozda posreci nesto u narednim mjesecima? :D

Overclock_freak 06.12.2021. 15:26

saljem ti broj di da se javis

dnb 07.12.2021. 22:41

Citiraj:

Autor Overvide (Post 3566600)
Pozdrav, nedavno me kontaktirao prodajni predstavni te nudi opticki prikljucak - ista ponuda o kojoj se pise u threadu. Rekao ok, 7.10. napravili iskaz interesa za uslugom uz promo 6mj. Usluga navodno bi biti dostupna od 22.10. Naknadno me netko iz Telemacha kontaktirao kako bi prikupili dodatne podatke o ulazu (prikljucka u zgradi jos nema).
Eh sad, nakon toga sam par puta zvao SZK da dobim neki povratni info o statusu. U SZK nitko ne zna nista, vec biljeze upite i "zurno" dalje prosljeduju. Povratno se nitko nije javio. Zvao nabavu - oni prakticki nemaju pojma o optici u ovoj fazi. Zvao prodajnog predstavnika - veli da ce provjeriti ali se vise ne javlja...

Ima neko ideju na koji kontakt pokusat poslat upit? Ili se moram pomirit pa mi se mozda posreci nesto u narednim mjesecima? :D

jesi uspio dobiti kakav info? Imam sličnu situaciju gdje sam napravio iskaz interesa ali već dosta vremena nisam dobio nikakvu povratnu informaciju od njih. Optika u ulazu je provedena i link je aktivan... Pa sad, zvati ih i biti dosadan li odustati od njih?:)

Fleks 20.12.2021. 10:19

netko uspio ovo njihovo nokia cudo natjerat u bridge? Znaci sve relevantne postavke su locked. Dobro da mogu wifi ugasit... :D

Mario92 20.12.2021. 12:32

Razletila se Telemach optika. Krepalo u 11:04, mislil sam da je kod mene sranje.

Nakon restartova svega i svačega doma, makivanja pihole-a i postavljanja google dns-a za test i dalje nije delalo, pa sam zval SZK gdje su rekli da im je optika pala i da očekuju popravak - predvečer.

Jebal im cucak mater

Fleks 20.12.2021. 12:34

Je. Meni i par frenodva isto. Interesting - Kad stavim svoj pi-hole dns mogu doci do nekih sajtova i pingat google. but that's about it...

Mario92 20.12.2021. 14:34

E, kaj se tiče konfanja routera:

Da, sve je zalockano još uvek. Tehničar mi je još u rujnu rekel da budu otključali generalno LAN postavke ali izgleda da je negdje zapelo. Sad moram ići barbarskim načinom i javljat im se mailom da mi izmenjaju postavke routera kak meni paše. Katafakingstrofa

Bridge mode su mi isto rekli da ne misle omogućavati

Fleks 20.12.2021. 14:46

kata fakin strofa... Proradilo je na 20 minuta, sad opet ne radi.

Lurker71 20.12.2021. 17:39

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3570177)
E, kaj se tiče konfanja routera:

Da, sve je zalockano još uvek. Tehničar mi je još u rujnu rekel da budu otključali generalno LAN postavke ali izgleda da je negdje zapelo. Sad moram ići barbarskim načinom i javljat im se mailom da mi izmenjaju postavke routera kak meni paše. Katafakingstrofa

Bridge mode su mi isto rekli da ne misle omogućavati

Na koji mail im pišeš zahtjeve za promjenu konfiguracije routera?

Fleks 20.12.2021. 19:07

Jel netko ima neki info doklen ce im ovo ne radit? Neki routing problem? Zvao sam maloprije SZK i vele da otklanjaju...

Mario92 20.12.2021. 19:27

Nemam pojma, čudna je situacija jer Internet polu-radi - tipa evo, PCE radi, Telegram za dopisivanje isto, ali npr amazon.de ne radi

Citiraj:

Autor Lurker71 (Post 3570221)
Na koji mail im pišeš zahtjeve za promjenu konfiguracije routera?

U razgovoru sa SZK sam dobio mail od tehničara koji mi je onda podesio tražene LAN postavke. Dao mi je informaciju da je taj update firmware-a spreman ali "se čeka da tim zadužen za testiranje verificira ispravnost kako bi se mogao provesti update svim korisnicima".

Mario92 21.12.2021. 12:04

Evo ga, opet krepalo u 11.50, taman usred sastanka... znači koji amateri, jebeš optiku koja radi gore nego VDSL sa oksidiranim paricama...

coconut 21.12.2021. 13:06

Imajući u vidu s kim imaš posla - ništa čudno. Telemach je najgori telekom, a SZK im ne valja qrca.

divacic 22.12.2021. 14:22

Citiraj:

Autor coconut (Post 3570421)
Imajući u vidu s kim imaš posla - ništa čudno. Telemach je najgori telekom, a SZK im ne valja qrca.

Za pretpostaviti je da su to "porođajne muke".
Nego, korisnici telemach optike, kako optika radi kada stvarno radi?
I da li možeš tražiti prebacivanje routera u bridge mode? (tj, znam da možeš tražiti, nego, da li to oni i naprave?)

Mario92 22.12.2021. 18:19

Pa generalno do sad nisam imal problema, radi zbilja dobro i nemam nikakvih usporavanja čak i kad je većina ekipe doma (kasno popodne, navečer).

Brzina mi je i veća od deklarirane, po speedtestu imam oko 330/175 a trebalo bi biti 300/150.

Osim ispada od neki dan, sve drugo je ok.

I ne, nemreš dobiti router u bridge mode-u, pital nekoliko put.

Marko :) 24.12.2021. 09:53

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3570793)
Pa generalno do sad nisam imal problema, radi zbilja dobro i nemam nikakvih usporavanja čak i kad je većina ekipe doma (kasno popodne, navečer).

Brzina mi je i veća od deklarirane, po speedtestu imam oko 330/175 a trebalo bi biti 300/150.

Osim ispada od neki dan, sve drugo je ok.

I ne, nemreš dobiti router u bridge mode-u, pital nekoliko put.

Da li bi rekao da usluga generalno vrijedi tih novaca? Ili je i dalje skuplja konkurencija bolji izbor? Također me zanima kakav je ping, štekaju li streamovi navečer?

Osobno prelazim na njih jednom kada mi postanu dostupni jer mi se više bljuje od A1 i precijenjenje usluge.

Stipest 24.12.2021. 13:23

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3571188)
Također me zanima kakav je ping, štekaju li streamovi navečer?

Je li se ovo ikome više dešava, tko ima nekog od ova tri velika operatera? Osbno, ne vjerujem.

Prezime 24.12.2021. 14:42

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3571188)
Da li bi rekao da usluga generalno vrijedi tih novaca? Ili je i dalje skuplja konkurencija bolji izbor? Također me zanima kakav je ping, štekaju li streamovi navečer?

Na HT-u i A1 ovisi koji stream te zanima. Ping je meni na HT-u na 500/250 uvjek 1-2ms. Brzina prema Neflix serverima nije mi nikad ispod 400/180 uz ping cca 10-16ms
Netflix UHD, a ponekad i HD stream-ovi stekaju u "prime time" terminima (petak i subota uvecer), iako su brzine na optici uvjek na max zakupljenim vrijednostima.
Ocu reci da stekanje doticnih stream-ova nije samo do "brzina" na optici, nego ovise i o dostupnosti bandwidth-a prema Netflix serverima. Nama u HR su dostupna tri servera i dogodi se da u spomenutim trenucima povremeno stekaju.

Mario92 24.12.2021. 14:57

Nikakvo štekanje nisam skuzil, al ok, mi gledamo Netflix i Youtube od streaming servisa, s tim da koristimo i EON TV koji je realtime stream (bar mislim) i isto nam dela ok

Stipest 24.12.2021. 15:41

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3571260)
Na HT-u i A1 ovisi koji stream te zanima. Ping je meni na HT-u na 500/250 uvjek 1-2ms. Brzina prema Neflix serverima nije mi nikad ispod 400/180 uz ping cca 10-16ms
Netflix UHD, a ponekad i HD stream-ovi stekaju u "prime time" terminima (petak i subota uvecer), iako su brzine na optici uvjek na max zakupljenim vrijednostima.
Ocu reci da stekanje doticnih stream-ova nije samo do "brzina" na optici, nego ovise i o dostupnosti bandwidth-a prema Netflix serverima. Nama u HR su dostupna tri servera i dogodi se da u spomenutim trenucima povremeno stekaju.

Koristim Netflix i HBO GO više godina, od nedavno i EON, i nikad, ali baš nikad mi nije zaštekala slika, u bilo koje doba dana ili noći. Imam 150 Mbit/s od A1. TV je spojen žično, ali ne znam da iti jedan TV ima 1Gb LAN port. Svi imaju 100 Mbit port, pa je tako i brzina ograničena na tih do 100 Mbit/s.
https://www.youtube.com/watch?v=PIef8iRZhLE

Marko :) 24.12.2021. 17:52

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3571239)
Je li se ovo ikome više dešava, tko ima nekog od ova tri velika operatera? Osbno, ne vjerujem.

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3571260)

Znam da je prije bilo priče kako na HT-u radi zagušenja linkova negdje u Njemačkoj dolazi do štekanja manje legalnih streamova, ali i problema s igrama (visok ping, packet loss) u prime time-u.

Marko :) 27.12.2021. 19:55

Telemach preuzima Optimu—sada i službeno...

https://www.bug.hr/preuzimanja/telem...telekoma-24912

torq1337 05.01.2022. 11:31

Ahoj ahoj, naletio u nadi da ga već netko ima al eto i mene.

Stanujem u Novom Zagrebu, kod bundeka u nedugo su nam kroz zgradu proveli optiku od telemacha, lijepa kutijica stoji isprad ulaza. Uglavnom, trenutno sam na T-comu cca 14mjeseci, od čega sam imao 12 mjeseci otvoren kvar zbog problema s PINGom kao što Marko kaže. Ping bi navečer bio oko 70 80 prema frankfurtu, što je fucking nightmare jer je ono 90% servera u tom smjeru :)

Anyways, in general sam zadovoljan s T-Comom jer imam 1Gbit i plaćam oko 220kn, al napet mi je i Telemach jer bi ga mogao jeftinije plaćati obzirom na količinu brojeva koju imam.

Eh sad, kad sam izlajao sve ove beskorisne informacije, veselim se nekom REVIEW-u.

Marko :) 05.01.2022. 16:16

Citiraj:

Autor torq1337 (Post 3574159)
Ahoj ahoj, naletio u nadi da ga već netko ima al eto i mene.

Stanujem u Novom Zagrebu, kod bundeka u nedugo su nam kroz zgradu proveli optiku od telemacha, lijepa kutijica stoji isprad ulaza. Uglavnom, trenutno sam na T-comu cca 14mjeseci, od čega sam imao 12 mjeseci otvoren kvar zbog problema s PINGom kao što Marko kaže. Ping bi navečer bio oko 70 80 prema frankfurtu, što je fucking nightmare jer je ono 90% servera u tom smjeru :)

Anyways, in general sam zadovoljan s T-Comom jer imam 1Gbit i plaćam oko 220kn, al napet mi je i Telemach jer bi ga mogao jeftinije plaćati obzirom na količinu brojeva koju imam.

Eh sad, kad sam izlajao sve ove beskorisne informacije, veselim se nekom REVIEW-u.

A znači taj problem s pingom i zagušenjem linkova prema Njemačkoj još uvijek nije riješen? Pa taj problem je prisutan već sigurno više o 7 godina. :D

Također čekam neki detaljniji review. Volio bih vidjet brzinu prema van RH, popularnim destinacijama (London, Frankfurt, Amsterdam, Dublin itd.), traceroute prema Google-u, Facebook-u, Amazonu, Microsoft i sličnim popularnim davateljima usluga, te MTR da vidimo ako se i gdje pokazuje packet loss. To bi bilo idealno sve napraviti u prime time-u, kada je najviše ljudi doma i na internetu jer je tada opterećenje i najveće, pa ako će bit nekih probelma, bit će tada.

Ovo surfanje 24sata, Facebook i mail, to radi odlično i na internetu s 200ms pingom, te brzinom od 10 Mb/s, pa to i nije neko preveliko mjerilo. Traceroute i MTR su pravi testovi jer ako oni pokazuju loše rezultate, visok ping prema popularnim destinacijama ili čak poveći packet loss, gaming je na takvom internetu nemoguć.

Stipest 08.01.2022. 13:37

Je li misle oni ići van Zagreba sa optikom i kad?

Marko :) 08.01.2022. 15:41

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3574842)
Je li misle oni ići van Zagreba sa optikom i kad?

Misle, još prije mjesec dana objavljeni su planovi za izgradnju optičke mreže u Bulevaru u Zadru.

Objava namjere gradnje Bulevar 1 DČ4

Objava namjere gradnje Bulevar 2 DČ5

I kad smo već kod optike, objavljeni su planovi za izgradnju optičke mreže u Dugavama i Travnom.

https://telemach.hr/podrska/opci-dok...amjere-gradnje

Exomaniac 12.01.2022. 13:05

S tim kartama vrlo precizno paze da ne bi slučajno pokrili i dijelove s kućama :D

Možda HT nije neka sreća al oni barem generalno kad rade fino potegnu komad po cijelom kvartu. Ovo od Telemacha je baš precizno pokrivanje onih baš najgušćih dijelova zasad.

Marko :) 12.01.2022. 18:02

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3575974)
S tim kartama vrlo precizno paze da ne bi slučajno pokrili i dijelove s kućama :D

Možda HT nije neka sreća al oni barem generalno kad rade fino potegnu komad po cijelom kvartu. Ovo od Telemacha je baš precizno pokrivanje onih baš najgušćih dijelova zasad.

Mislim da je stvar u tome što nemaju dopuštenje HEP-a da koriste njihove bandere za postavljanje optičkog kabela. HT i A1 imaju dopuštenje, pa ni ne čudi što optiku grade i po kućama.

Ove što žive u kućama ništa ne košta pitat mogu li i njima provest optiku ako se odluče za njihovu uslugu.

Exomaniac 12.01.2022. 20:15

Ovisi gdje. U Zagrebu po ovome šta su postavljali ima solidan dio gdje ima DTK

kopija 13.01.2022. 05:20

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3576035)
Mislim da je stvar u tome što nemaju dopuštenje HEP-a da koriste njihove bandere za postavljanje optičkog kabela. HT i A1 imaju dopuštenje, pa ni ne čudi što optiku grade i po kućama.

Ove što žive u kućama ništa ne košta pitat mogu li i njima provest optiku ako se odluče za njihovu uslugu.

Netreba ti "dopuštenje" nego moraš platiti naknadu za korištenje bandere.

quazar912 13.01.2022. 08:38

Citiraj:

Autor kopija (Post 3576151)
Netreba ti "dopuštenje" nego moraš platiti naknadu za korištenje bandere.

Aha to je u redu i dobra poslovna politika,
a kad ja nešto imam privatno i ne želim to posudit nekom. onda sam škrt i bezobrazan i ne želim pomoć drugome :D

bed-boy11 13.01.2022. 09:04

Kod Poljanica pokrivaju i jednu ulicu s kućama. Vidio sam da na bandere postavljaju kabel.

Marko :) 18.01.2022. 15:19

https://telemach.hr/eon-trio-paketi

Internet+telefon+televizija+TIDAL = 224 kn/mj. za postojeće korisnike uz ugovornu obvezu na 24 mj.

Stipest 18.01.2022. 16:04

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3577561)
https://telemach.hr/eon-trio-paketi

Internet+telefon+televizija+TIDAL = 224 kn/mj. za postojeće korisnike uz ugovornu obvezu na 24 mj.

Za tri kvarta u Zagrebu :fuming:

Marko :) 18.01.2022. 18:54

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3577574)
Za tri kvarta u Zagrebu :fuming:

Uskoro više u Zagrebu i dva u Zadru. :D

James Dean 18.01.2022. 23:04

koji kvartovi su u pitanju?

johnsmith 18.01.2022. 23:27

Citiraj:

Autor James Dean (Post 3577683)
koji kvartovi su u pitanju?

Ovdje proskrolaj nabrzinu https://telemach.hr/podrska/opci-dok...amjere-gradnje

njuskalo 19.01.2022. 11:56

Dali se public IP nalazi iza CG NAT-a? Ako da, dali je moguće zatražiti da se to ugasi (kao što je moguće na A1)?

dnb 20.01.2022. 13:03

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3577788)
Dali se public IP nalazi iza CG NAT-a? Ako da, dali je moguće zatražiti da se to ugasi (kao što je moguće na A1)?

WAN IP u routeru je jednak Public IP-u, tak da se optička usluga ne nalazi iza CGNAT-a (barem kod mene je trenutno takvo stanje, hoće li kad doći do promjena bez najave, kao kod A1 - ne znam:) )

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:17.