![]() |
Ajmo reći psihički je.
zgrada mi je iz 57 e. nemamo lifta i do mog stana imam 99 stepenica. Ionako sam mislila tražiti negdje drugdje, ali me sad ovo požurilo . |
Malo zanimljivog štiva:
https://normabel.com/potresi-nisu-sa...-ali-namjerno/ Ekipa koja radi eksploataciju energenata kod nas: https://www.vermilionenergy.com/our-...ern-europe.cfm |
Frackinga kod nas nema (ili ga ne bi trebalo biti), a ni na razini EU.
|
Naravno da ga ima, u Nizozemskoj se baš zadnjih par godina bore protiv te iste kompanije i njihovog frackinga koji uzrokuje potrese:
https://northerntimes.nl/northern-re...as-extraction/ |
Evo video jednog vrlo respektabilnog youtube kanala(Scientific, ne teorija zavjere kanal) , ali i ako fracking uzrokuje potrese ovaj u petrinji nije mogao uzrokovati. Ovaj potres je ispustio energiju 4 hiroshima bombe(za usporedbu, zagrebački je ispustio 0.09 istih bombi). Cista snaga prirode na djelu...
|
Citiraj:
Ako uzmemo u obzir da je atomska bomba bačena na Hiroshimu imala efekt cca 15 kilotona TNT mislim da ti brojke ne drže vodu... |
Citiraj:
Ipak, uz potpuno shvaćanje da o tim temama nećemo ništa čuti od glavešina, to područje je poznato i od prije po rasjedu, ali i prijašnjim potresima. Fracking se, AFAIK, radi na dubini do oko 3 km, dok su ovi bili na oko 10. Pravi primjeri potresa uzrokovanih frackingom su u Oklahomi, na gotovo istim dubinama od ~ 5 km. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ja sam isto strogi centar, tu kod Ilice i Frankopanske, na samom uglu stan na trećem katu je propao unutra skoro za pola metra, ja sam prvi kat, pedesetak metara dalje, prosječna gradnja, ali ja moram malo farbati jer me to žena tjera već deetak godina. Vjerojatno je tu bilo i sreće. Mislim da nije isto. |
evo prošlo 24h od zadnjeg drmanja-kaj mislite jeli gotovo,jel samo pauza hoće li biti još jačih ili smo ušli u fazu svakih par dana.
osobno mislim da je još rano za gotovo. |
Citiraj:
Elem, ovaj Petrinjski je bio cca 6. Na svaki potres određene jačine ide 10 potresa jedne gradacije ispod. Dakle, 10 5-ica, 100 4-ki itd........ Možda nije lijepo za čuti, ali eto tako kažu. Naravno da nije pravilo, no teško da je to to, da se smirilo. Dobra stvar je što valjda ne bude jačih, tj još jedna 6-ica npr..... |
Bit će ih još, u ZG je bilo i nakon pola godine potresa koji su se osjetili.
|
Citiraj:
https://abload.de/thumb/stripdjikic20204fkm0.jpg Ironizacija (pojedinih) sportskih komentatora znanosti ;) Nadam se iskreno, najvaznije, uz obnovu kuca ljudima, da se ljudi nece odseliti masovno, pa da nesretni zemljotres napravi dugorocniju stetu - prazan grad Citiraj:
Bilo je i ljudi koji su selili u druge gradove, pa ih opet nasao zemljotres. Tijelo se boji, ali duh se ne smije prestrasiti ;) ... |
Samo kažem da nakon potresa u ZG u ožujku prošle godine je bilo i nakon pola godine naknadnih potresa koji su se osjetili. Nisam rekao da će biti jakih potresa. Osjetit će ljudi oko Petrinje još dosta dugo naknadne potrese.
|
@MadBoY;
ma nije to bilo tebi, samo se malo humorom nadovezah u ova teska vremena. Moze i u Agramu biti iznenadjenja, ali nadam se da smo i jedni i drugi, zasluzili odmor od kapitalnijih repriza. ... |
Citiraj:
Dio će se vratiti, ali veći dio neće ako zbog ničega drugoga onda zbog traume djece. Nastavit će život negdje gdje im majka priroda neće u 10 sekundi uništiti apsolutno sve što otplaćuju 30 godina. |
Onda nek sele u Švedsku, Finsku. Di god u hr se odsele im potres može sve uništiti, Slavonija nešto manje al i dalje moguće.
Sent from my RMX2001 using Tapatalk |
Za poluditi. mislim da imam depresiju ili ptsp sindrom.
|
Citiraj:
|
Tako-tako da će odseliti. Iz Siska sam, znam Petrinju, nema tu sada velike filozofije.
Neki će privremeno odseliti. Frend s ženom i dvoje malih klinaca će biti cca 6 mjeseci u Rijeci. Onda otom potom, on bi se vratio, ona je iz Rijeke....... i ako ona dobije posao u Rijeci, kud da se vraćaju u Petrinju? Iako im je kuća još i dobro prošla, kuda? Ono što ljudi ne kuže, to su mrtva područja. Ljudi koji su završili bar 4. srednju, kamoli fax npr, gotovo pa nemaju šta tražiti u Sisku. Kamoli Petrinji, da ne pričam o Glini. Pa se čude koji sam ja shit morao za Zagreb s IT diolomom. Primarno zbog posla, primarno.......... Tako da je ovo još dodatan okidač te iskreno, neka i ljudi odsele u bolje sutra. Ako ih je trebao potres pokrenuti, neka je mamu mu, ja sam sretan. Jer onaj tko nije živio, tko nije rođen, a da nije član partije - ne zna o čemu pričam. Ja sam zahvalan jer sam naučio preživjeti. I meni super, jer od otpadaka ću nešto izvući. Ali to nije život, to je preživljavanje. Da ne pričam o ratu, da ne pričam o ubijanju i gašenju svega iza rata, mah....... kakav PTSP, ovo je PTSP numero x :D |
Citiraj:
Eto upravo tako je kod nas u Hercgovini jos od rata. Meni, sistemcu sa skoro 25 godina iskustva trenutno je nudjeno 3000kn kad sam zadnji put dole trazio posao. Tuzno je sto je to sasvim normalna placa kod nas. Srecom, pobjegao sam iz doline suza i bez potresa. |
Citiraj:
I naravno da svatko brine brigu svoju, sve je to meni jasno. No od većine ljudi, običnih smrtnika ili političara, kada čujem kakve nebuloze pričaju....... ko da ja pričam o nekom selu usred Afrike, takva paralela. Ono, sad ćemo mi dofurat kamione, bagere, struju - a tamo nema ceste nikakve, lete mačete i divlji brutalni zapad, ljudi nepismeni i slično... Ali ne, sada ću ja nešto pametno prosrat, a kurca ne znam realno šta je u tom selu. Zato je mene osobno pogodilo jer znam kakva je sirotinja tamo. Tamo nema socijale i žalosno je to što je to na 40-50 km od glavnog grada. Zapravo ima socijale SK i okolica, ali to vrijedi za Rome. Domicijalno stanovištvo ne. Tako ti uzmu sve. Tj, već su uzeli sve, pa je ostala socijala, ali neregistrirana socijala, jer su gotovo svi - socijala. I onda ostani. Kome i zašto? Da, vuče te ulica gdje si odrastao, vuku te ceste tvog grada, vuče te A-LAAAaaaa........ Ali fuck it, kada preživljavaš i to desetljećima, jebene generacije preživljača. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:56. |